Маковите дворци: Кабулският Бевърли хилс тъне в разкош

Месечният им наем е между 25 000 и 60 000 долара
12 май 2015 21:02, Елка Василева
24
Маковите дворци: Кабулският Бевърли хилс тъне в разкош
Къщи в Шерпур, Кабул. Снимка: архив, Reuters

Вилите с претенциозни колонади, гигантски полилеи и помпозни скулптури в "кабулския Бевърли хилс" изглеждат твърде бляскави, за да са купени с честни пари.

Именията с постройки в крещящи цветове струват по няколко милиона долара и ги наричат "маковите дворци" заради съмненията за произхода на парите, с които са градени - вероятно от наркотрафик. Те стоят някак не на място в града, все още носещ белези от 35-годишните конфликти, пише  Анудж Чопра от Франс прес.

"Само си помислете! Как така чиновник с 2000 долара месечна заплата ще се сдобие с луксозна къща за 2,5 милиона, и то в квартал, където само теренът излиза един милион?", казва Башир Омар, собственик на агенция за недвижими имоти в Кабул.

"Откъде идва това богатство?" - пита той и добавя, че не е ясно с какви пари се строят вилите в квартал Шерпур.

За да живее в подобна вила във формата на сватбена торта като съсед на прочути полеви командири, човек плаща наем от 25 000 до 60 000 долара на месец.

Изникнали благодарение на изключителния растеж в строителния сектор след падането на талибанския режим през 2001 г., тези помпозни къщи бяха дори двойно по-скъпи допреди две години заради силното присъствие на чуждестранни фирми за услуги, частни охранителни компании и хуманитарни агенции в този район.

След като обаче НАТО сложи край на 13-годишната си бойна мисия в Афганистан, постепенното изтегляне на чужденците и страхът от връщане на талибаните натиснаха цените надолу и навсякъде в квартала се появиха табелки "Дава се под наем".

"Пазарът клони към нула", оплака се Абдул Латиф, брокер на недвижими имоти от Кабул, при оглед на частно имение - дом с 52 стаи и тераси, надвиснали над градина с розови храсти.

Изцяло от мрамор и гранит, този дворец в бежов цвят, издигащ се зад високи стени с бодлива тел, се дава под наем кажи-речи от половин година, но желаещи няма.

Собственикът е поръчал дори бомбоубежище, в което обитателите да останат невредими при бунтовнически атаки, обяснява Латиф.

Но "богаташите напускат Кабул", клати глава той и гласът му отеква в стените на празната сграда.

Необитаемите вече минидворци в Шерпур са един вид символ на западналата афганистанска икономика. Пресъхва вече и чуждестранната помощ, прииждала в страната с милиарди долари от 2001 г. насам.

С неотдавнашното отпътуване на натовските войски бъдещето на страната стана несигурно, икономиката й се сви.

"Новобогаташите" преместиха капиталите си в Дубай, Турция, Пакистан и Индия, отбелязват експерти.

"Плячката на лъва"

Страната се опитва да намали своята зависимост от външния приток на финанси, но злите езици в Афганистан често я сравняват с пациент, изкарал дълги години "на системи", а после изпаднал в кома.

Кичозните вили в Шерпур символизират впрочем и друг голям проблем в страната - корупцията: кварталът е познат и с името "Шер-чур" (лъвската плячка).

Преди международната инвазия през 2001 г. начело с американците това бяха просто площи на склона на местен хълм, където живееха бежанци.

Правозащитните организации обвиниха полевите командири и новата управляваща класа, че през 2003 г. са изпратили тук булдозери, за да пропъдят тези голтаци.

Днес се ширят какви ли не догадки за произхода на парите, вложени в строежа на вилите - свързват ги най-вече с производството на опиум в Афганистан, носещо по три милиарда долара годишно.

Но "маковите дворци в Шерпур не са само символ на безнаказаност, корупция и злоупотреба с власт", изтъква Ванда Фелбаб-Браун, експерт по сивата икономика в конфликтни зони към мозъчния тръст "Брукингс".

Тези малки замъци говорят и за "силното разделение в афганистанското общество през последното десетилетие", казва тя.

Малка част от кабулския елит, известна като "милионерите от 11 септември", наистина е натрупала огромни богатства след 2001 г., основно с фирми доставчици за базите на НАТО и за неправителствени организации.

Международните донори впрочем се възмутиха, че толкова пари отиват в частни ръце и изчезват, докато в страната царят бедност и насилие.

"Маковите дворци са въплъщение на парите, незаконно спечелени през миналото десетилетие" от войната, заявява Ванда Фелбаб-Браун.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
амчи то тфа кът в драгалевци
15
5
 
3
 
! Отговори
коко преди 8 години
От когато руснаците разказаха играта на тази държава (1981) , въоръжиха ги , превърнаха ги в атентатори, и наложиха управление на талибаните, от тогава чак сега почват леко полеко да отлепят.
14
2
 
2
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Демокрация бе хора или май клептокрация му се викаше!!!
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята на Кабул поразително прилича на тази на ***.Само че фондоете които се крадът не са по линия на НАТО а са по линия на ЕСи не са свързани с доставка на храни и т.н. а със строене на магистрали и куп никому ненужни съоръжения.ВИВА Тиквун и милионерите от ГРОБ.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Само си помислете! Как така чиновник с 2000 долара месечна заплата" ...........???Не знаех че в Афганистан стандарта на живот е по-висок от колкото в Западна Европа.дЖурналистиката в *** достига космически идиотизъм благодарение на разни провинциалистчета дошли в София да живеят по мазета и тавани и да работят за три кебапчета.
11
3
 
6
 
! Отговори
ст преди 8 години
Софийския Бевърли - Банкя тъне в разкош - От къде идват тези пари!? И защо няма закон за доказване произхода на парите !?
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Демокрация, ...12Ууупс. Като че ли преди у нас я нямаше???? Или Русия гледа и се мае???Мужишки ***.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен $2000 е ГОДИШНАТА заплата, а нашите "журналисти" пак са се объркали в Гугъл транслейта.Тия таткови момченца и момиченца май не искат да работят в Макдоналдс където им е мястото.
8
3
 
27
 
! Отговори
Демокрация, ... преди 8 години
... спонсорирана от САЩ и Запада и Олигархията веднага се появи. Също като при нас.
7
1
 
49
 
! Отговори
cnupmucm преди 8 години
Абе какъв е този чиновник в Афганистан с 2000 долара заплата :-)
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еничерите на волен златката пак налазиха форума и ни убеждават, че за виско е виновен злия западен капитализъм.Афганистан винаги е бил гетото на света пичове, както е днес Пакистан.В него никой не е водил война и пак за нищо не става.
5
14
 
21
 
! Отговори
ДО 4 преди 8 години
Ама че си *** :) Ти бил ли си в Авганистан бе хитър петър,Аре поне си пусни в ю тюб някой документален филм за тая държава, за да видиш, че за нищо не става.И преди да плюеш собствената си държава, както е модерно да се прави в тоя комплексарски форум, запознай се с фактите.А съм бил там преди 3 години и мога да ти кажа, че трева не никне.Буквално.Относно постоянното плюене по България.Нещастници комплексирани неграмотни безработни, хванете се да бачкате стига сте плюли никой не ви е виновен
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя дето пита как така с заплата от 2000 долара месечна заплата ще си купи имот да дойде в България да го светнем за някои работи. Може даже и с по малки заплати. То я лекции някъде някой прочел, консултации по хидроинжинеринг направил, пък ако не става така то вземе баба му от пенсията си заделила да има чадото къщурка да струпа
3
2
 
57
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
"Как така чиновник с 2000 долара месечна заплата ще се сдобие с луксозна къща за 2,5 милиона ?"Опааа, да не искате да ми кажете, че в Афганистан един чиновник взима 2 000 долара заплата ?! В Афганистан !!!Същият този Афганистан, който още от времето на СССР бива размазван от армиите ту на руснаците, ту на американците и натовците ...Сега осъзнавате ли колко зле сме ние в България ????
2
3
 
27
 
! Отговори
men преди 8 години
***, Путин ли съди мака в Афганистан?
1
1
 
40
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Браво на кифладжиите построили такива имения. В Афганистан има много мак и правят хубави кифлички.