Вкусът на веганството: "Сурови" тайни с много шоколад

Рецептите на един вегетарианец с вегански привкус в Dnes.bg
Обновена: 13 май 2015 16:04 | 13 май 2015 15:47,
51

Снимка: Манджари

Да обичаш животните и да отричаш силно и дълбоко в душата си тяхното експлоатиране. Да отказваш да ги носиш като яка около врата си. Да ги обичаш, просто защото са прекрасни същества, които не са тук, за да ти служат безропотно. Да не ги приемаш като част от личната си хранителна верига. Това е да бъдеш веган – един духовен и осъзнат избор за начин на живот.

За разлика от вегетарианците обаче, веганите изключват не само месото, но и рибата, всички морски дарове, яйцата, млечните продукти, дори меда.

Роси е вегетарианец вече повече от 5 години. Не яде месо, риба, яйца. Преминава през суровоядството за кратко, после веганство и други, но след като се докосва до аюрведа кухнята и нейната философия намира своя баланс. Вегетарианец по душа, но сръчен веган в кухнята. Работила е в едни от най-известните вегетариански ресторанти в София и Бургас като готвач и сладкар. Посетила е и няколко курса за аюрведична кухня при Юрий Ковачев. Фен е на здравословното хранене, източната кухня и суровите десерти. А и самата тя има много фенове, защото от сръчните й ръце излизат чудеса. Чудеса от сурови ядки, сушени плодове, джинджифил, лимец и много шоколад. Затова създава Манджари (Manjari), за да покаже богатството и вкусните шедьоври на вегетарианската кухня.

Разкажи ни за веган културата? Каква е философията й?

Веганството е философия и начин на живот. Най-често причините да станеш веган са здравословни мотиви, етични съображения, морални убеждения, свързани с правата на животните, опазване на околната среда, духовни или религиозни нагласи. Веганите смятат, че техния начин на хранене и живот е благоприятен за земята, за животните, за здравето на човека, за духовността и съзнанието му, а и е чудесен начин да се култивира загрижено и отговорно отношение. Освен това този пример може да повлияе на околните и да ги откаже от избиването на животни просто за удоволствие.

Как се роди у теб влечението към този вид кухня и хранене?

При мен всичко се случи естествено. Едни великденски пости ги изкарах целите и се чувствах много добре. Реших да продължа да не ям месо и след постите, докато усетя, че мога. Така станах вегетарианка. Установих, че не само, че се чувствам добре, ами превъзходно. Да спра месото ми беше лесно. Винаги съм обичала много животните и затова от етична и морална гледна точка сега съм спокойна. Привърженик съм на източните философии и вярвам, че вегетарианството е нужно на обществото в наши дни. Започнах да се интересувам и информирам за всички алтернативи и за това какво ядем. Разбрах, че е много по-разнообразно вегетарианското меню и има толкова интересни съчетания на вкусове и подправки.

Трудно ли е да готвиш веганска кухня при положение, че трябва да изключваш толкова продукти и да им измислиш заместители?

Много по-интересно ми е да готвя веган кухня. Трудно за мен е да готвя месо, ама то не ми се и налага. При приготвяне на сладкиши и десерти е лесно, има толкова заместители на яйца - банан, ленено семе, чия семена, нахутено брашно и други. Използват се всякакви ядкови млека, оризово мляко, кокосово мляко, соево мляко. А дори и самите те могат да се приготвят у дома лесно. Прекрасни веган изкушения са суровите десерти, които са главно от сушени плодове, ядки, кокосово мляко, фурми... Също от ядки, например от кашу се прави много вкусно "сирене". Разбира се за приготвянето на всичко това се изисква време, но е въпрос на организация, навик и приоритети.

Скъпо ли излиза да се храниш по този начин?

Според мен няма много голяма разлика. Може би защото се опитваме сами да си отглеждаме храната и да си приготвяме ние повечето неща. Ако се купуват само биопродукти, разбира се, че ще излиза скъпо. Аз не съм застъпена много за биомарките. Добре е продуктите да са с гарантирано качество като тофуто (соев продукт) например, защото повечето соя е генномодифицирана. Но ядките и сушените плодове идват скъпо например, защото се използват и големи количества от тях. Хубави плодове, зеленчуци, варива, семена и брашна могат да се намерят и на добри цени. Всеки сам си преценява за какво би дал повече пари. Винаги има избор, но качествените продукти обикновено са по-скъпи.

Според теб българите рискуват ли да експериментират с нови вкусове?

Мисля, че да. Хората станаха по-отворени към новото, различното и дори полезното. А и е модерно според мен. Но няма нищо лошо от такава мода. Когато се говори повече и по медиите за вредите от някои храни( бяла захар, бяло брашно, маргарин и много други), за консерванти и Е-та, също и за полезните и здравословни храни и навици, тогава на хората им става още по-лесно да се престрашат и да опитват.

От къде намираш продуктите си?

От някои диетични и здравословни магазинчета, биомагазините, проверени производители, интернет. Много удобен вариант са фермерските пазари. Стремим се да си произвеждаме голяма част от плодовете и зеленчуците, някои варива, ядки, семена, подправки, билки и донякъде ни се получава.

Какъв тип хора са любителите на веган кухнята?

Хора, които са по-отговорни, осъзнати, любители на природата и животните, активни, спортисти, предимно млади хора. Често се случва хора да стават вегетарианци или вегани заради здравословни проблеми и това им е наложено. Да спазват определени режими, без млечни продукти, без месо, без глутен. Това пак доказва, че храната може да ни бъде и лекарство. Известни вегани и вегетарианци са - Леонардо да Винчи, Конфуций, Марк Твен, Майк Тайсън, Стив Джобс, Дъстин Хофман, Орландо Блум, Клауфия Шифер, Пинк, Самюъл Джаксън, Брад Пит и още много други.

Противниците на този тип хранене ще кажат, че ако изключим месото, рибата и млечните продукти ще навредим на здравето си? Как ще им опонираш?

Според мен навреждаме на здравето си точно когато ги ядем. Когато убиват животно, то отделя токсини, които си остават в месото, остава си тази информация от страха, когато го убиват. Да не говорим за начина, по които се отглеждат всички животни, нарочени да бъдат храна на хората. Пълни са с антибиотици, хормони, живеят кратко и ги хранят с неестествена храна. Всичко това после хората изяждат. Не знам как можем да кажем на това здравословно. Не случайно вече има толкова болести и болни хора. А и консумацията на месо се е увеличила толкова много. Едно време хората са хапвали само няколко пъти в годината месо. Постили са през по голямата част от годината.

Всичко необходимо на човек го има и от растителен произход. Да си набавяме нужните вещества само от месото е мит. Можем да ги намерим и във варивата, зърнените храни, ядки, плодове, зеленчуци, водорасли, супер храни, семена, кълнове. Според аюрведа комбинирането на варива (боб, леща, нахут и др) с ориз басмати, увеличава приема на протеини с до 40%. Аз хапвам млечни продукти и затова относно млякото не мога да звуча като абсолютен веган. Придържам се към аюрведа хранене и затова ще направя пояснение според тази древна наука. Млечните продукти не се препоръчват всеки ден, до 80 грама на ден. Има подправки, които се използват при млечните храни, за да се предотврати образуването на слуз. Една млечно вегетаианска диета с включени пресни плодове и зеленчуци, ядки, кълнове ни дава всичко необходимо на тялото и ума. Но безспорно прекалената консумация на мляко и млечни продукти не е желателна.

Кажи ни с какво би заместила три стандартни продукта от хладилника?

Яйцата замествам с банани, семена от чия, ленено семе, нахутено брашно, ябълково пюре, соево брашно и др. Сиренето – с тофу, сирене от кашу, хранителна бирена мая и др. А месото с темпех (соев продукт), сайтан (пшеничен протеин) и други.

Правиш ли от нищо нещо?

Прекрасни неща се получават. Да вземем за пример магданоза. Чудесно магданозено песто се получава и се комбинира идеално с много неща. Трябват ни само 2-3 връзки магданоз, зехтин, сол, лимон, малко ядки и пасатор, може би. Магданозът е доста полезен и съдържа много желязо. От леща или булгур стават чудесни кюфтенца. Към салатите да се добавя малко сварена киноа или елда, малко ядки и семенца. Това допълнително обогатява менюто.

Сподели ни една рецепта за сладко веган изкушение

Една идея за бърз здравословен шоколад - смлени лешници, сушени плодове, може и малко подсладител според вкуса (мед, агаве), кокосово или какаово масло и натурално какао. Смесване и оформяме.

Ето и една рецепта за курабийки без брашно. Трябват ни овесени фини ядки, кафява захар, сушени боровинки, сусамов тахан, ядки смлени, пюре от банан, кокосови стърготини, парченца натурален шоколад, малко течност (вода, соево мляко, кокосово мляко). Всичко се смесва добре и се оформя на курабийки, пече се за кратко във фурната. Прекрасна закуска или вариант за нещо сладичко за през деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
do 12 преди 8 години
Goshe, ti predi dni imashe imen den, ne hapna li i ti agynce kato nas dugite normalni? Dai Boje da ima na trapezata mi dylgo vreme dom. vino i rakiq, agneta i svinsko za zimata, pyk me chakaite da umra ot nezdravoslovno hanene!
16
1
 
6
 
! Отговори
Bastor преди 8 години
Повече месо за мен.
15
8
 
11
 
! Отговори
аз преди 8 години
До АнонименНе става въпрос за това какъв е нейният избор, и какво яде. Това изобщо не ме интересува, нека си яде каквото иска. Въпроса е защо тя /или някой други като нея/ ще ми натрапват нейният избор, и ще се дават за пример как те били много добре, а другите които не ядат като нея са лошите. Наскоро имаше искане от подобни вагони, как трябвало да забранят гергьовден, защото коленето на агнета било варварство, и как всички трябвало да се откажем от това. Това ме дразни от подобни хора..
14
6
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 години
И какво ти пречат, че да ги пращаш на Вега?
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почна се. Щом някой е различен - в Гулаг или Белене. Що не оставите момичето да си яде каквото иск, пък ако ще и само на въздух да кара? Какво ви пречи? Статията е за такива като нея. На мен ми стана интересно ()не че ще махна пържолите). Но не това е причина да почна да я плюя. Дайте малко уважение към избора който е направила!
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, много злобен народ сте бе! И аз месо ям, даже го обожавам, ама приемам, че всички сме различни и всеки си избира сам. А и момичето си е много хубаво, слънчево и усмихнато...
11
7
 
8
 
! Отговори
гошко преди 8 години
На Бай *** му дай да муа мръфки с ракия, рано е още за здравословно хранене.
10
8
 
10
 
! Отговори
Фрухтя преди 8 години
Гадост ! А и тая колко е грозна ! сигурно от храните е заприличала на концлагерист
9
6
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Толкова хора вече ги пере сачмата, че почвам да се страхувам...
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не напразно, веганството е обявено за психично заболяване от сзо
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веганите са модерните луди.
6
2
 
9
 
! Отговори
марула преди 8 години
А къде са моите права? Знаете ли колко боли да ми късат листата? Ми от оцета колко ме боли?Искам защита от Хелзинския комитет, и аз имам права!
5
1
 
6
 
! Отговори
До 1-4 преди 8 години
Хахахахахахахаха...Моите поздравления за гледната точка. Мн е забавно.ПС: Това, че ги боли и разбират вс околни растения е факт, но всеки си шета от гледната точка.
4
2
 
15
 
! Отговори
кексче преди 8 години
интересно ми е като издоиш кравата и изпиеш млякото, или пък като изядеш яйцето снесено от кокошката с какво навреждап на животните...
3
5
 
6
 
! Отговори
аз преди 8 години
изглежда най-важното е да се напише статията, без значение какво пише вътре и какво се случва в действителност. Това се отнася и за ваганката, така и за така наречената "журналистка"
2
6
 
16
 
! Отговори
аз преди 8 години
А къде отиват правата на растенията? Защо тази "веганка" унищожава растенията? Знае ли тя че при всяко откъсване на плод или листо, дървото го боли и плаче? Знае ли тя че и другите дървета наоколо разбират, когато едно дърво бива наранено? И така с едно късане на плод, тя стресира една цяла градина от живи дървета и растения? Или това тя не я интересува? Яде си бананите, сушените плодове, ядки и фурми, а покрай нея всичко загива в адски мъки.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не я слуша много главата, ама може и един ден да се оправи!