Всичко си има цена! И човешката кръв – също!

Върви по 360 лева за една планова операция на черния пазар
39
Всичко си има цена! И човешката кръв – също!
Снимка: Булфото, архив

360 лева. Толкова струва безценната човешка кръв на черно. Парите са за 900 милилитра, колкото искат лекарите в болниците за една планова операция.

Без представени бележки за дарена кръв, няма и операция.

Количеството се взима от двама кръводарители – по 450 милилитра от всеки. Понякога се налага още двама да дарят за един пациент, в случай, че на болния му преливат кръв.

Когато има дефицит обаче има и черен пазар

А доброволни кръводарители почти няма, въпреки усилията на БЧК и Националния център по трансфузиология и хематология да убеди хората да даряват кръв.

Много рядко някой дарява без да му се налага да го прави заради операция на роднина или приятел. Обикновено хората дават кръв по принуда, призна д-р Петрова от Център по трансфузиология и хематология към столична болница.

И това е така поне от десет години. Според нея по-склонни да дарят доброволно кръв са тези, които са имали нужда да кръвопреливане или пък се е налагало на техни близки.

Така че напълно нормално е няколко роми да стоят пред входа на болницата и да приканват: "Кръводарители, кръводарители!".

Над 15 човека от ромски произход са припознали пък двора на Националния център по трансфузиология и хематология /НЦТХ/ като свое работно място и там чакат граждани, нуждаещи се от кръв за операция на свой близък.

Пазарлъкът с всеки от тях започва от 180 лева за банка от 450 милилитра. Ако "клиентът" реши, че сумата му е много, ромите са склонни да свалят цената, когато става дума за по-голямо количество кръв.

Спазаряването на цената също става в двора на центъра. Намалението стига до 120 лева за една банка, ако е нужно по-голямо количество.

Кръводаряването на по-голямо количество кръв се прави от няколко роми и отнема около час и половина.

Кръв може да даде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Въпросът е обаче какво е да си здрав.

Хора под 50 килограма не могат да дават кръв, както и тези с анемия. Диабетици, бременни, кърмачки също. И тези, които пият някакви лекарства попадат в тази графа. Дори да сте взели само аспирин предишния ден не е препоръчително да дарявате кръв, защото може да ви навреди. Високото и ниското кръвно също са пречка пред потенциалните кръводарители. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Така че като теглим чертата май се оказа, че не са чак толкова много хората, които могат да дават кръв и всеки чука на дърво: "Дано не дойде до моята глава!".

А иначе един здрав мъж може да дарява кръв до пет пъти в годината, а жените до четири пъти с минимално разстояние от поне 60 дни между всяко кръводаряване.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Освен това лекарите са категорични, че кръводаряването е полезно и стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Отделно според Кодекса на труда кръводарителят има право на два дни платен отпуск.

Скоро, на 14 юни, за поредна година бъде отбелязан и Деня на доброволния кръводарител. Колко ли ще се преброят?


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
13
 
! Отговори
Валя преди 7 години
Кръвта се възстановява количествено и качествено за не много дълъг период, но трябва да се яде качествена храна, а не ***, с които са пълни рафтовете на верижните супермаркети. Значи глупаците да даряват качесвена кръв, а тарикатите после да им пробутват фалшиви "сокове", "оцети", "сирена", "колбаси", "вино", "шоколади" и т. н. Хора, трябва всички да се вдигнем срещу масовите отровители от отровително-вкусовата промишленост! Иначе не чакайте будали-дарители на кръв и други органи!
25
2
 
14
 
! Отговори
x преди 7 години
До анонименТова не е така! Може да се дари кръв във всеки център в България! НЕ е задължително да е в същия град. ТОВА са нарочни спекупации и дезинформации от лекари и мед. сестри с цел да се върти търговията, в която и те са замесени. Съвестните доктори веднага ще ти кажат, че няма проблем и само трябва да се запише номера на бележката.
24
3
 
3
 
! Отговори
Васко преди 7 години
До ВесиХм, днес ме източиха и ми направи впечатление, че всичко става с лична карта и си "записан" в компа. Даже пише в декларацийката, която се подписва от дарителя, че кръвта се изследва и т.н, и т.н. Нещо ме кара да си мисля, че хепатитен/спинозен *** може да даде само веднъж кръв. Не вярвам да не се отмята в системата, ако има някакви проблеми. Иначе се обезсмисля воденето на дарителите.
23
2
 
7
 
! Отговори
фифи преди 7 години
Абе едно време, когато беше войната в Босна, ходихме на границата да кръводаряваме. Там плащаха по 500 Дойче марки на сакче. Иначе долара по това време беше 2 дойче марки. А в САЩ кръвта вървеше по 1 долар за грам. Тоест взимащите кръв мобилни екипи си слагаха в джоба 50%. После спряха и забраниха плащането, защото било неморално?!? Просто криминализираха плащането. А сега 360 лева за 900 грама?!? Кой ще иде да дарява кръв?!?...
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопБезплатно или не - след кръводаряване се полагат и 2 дни платена отпуска.Така че за работещите кръводарители не е безплатно.
21
0
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Да се подменя кръвта веднъж на няколко години според мен е здравословно ! Преди 3ри години щях да даря кръв за един познат , но не ми разрешиха! Вените ми били тънки, а иглите с които работят в Соф. център наистина са огромни! пп. предполагам, че за центровете за кръводаряване и ромите висящи пред входовете им си е бизнес!
20
1
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Ники Да, твоята обява ме подсети, че и доста хора ще почнат да се отнасят сериозно към здравето си. А не всеки свинчо да се налива с алкохол, да пуши и да се излага на рискове и да знае, че в болницата му е гарантирана безплатна кръв.
19
9
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ако глупостта с безплатното кръводаряване отпадне, няма да има никакъв дефицит на кръв. Искрено се учудвам как още съществуват подобни комунистически дивотии.
18
7
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До ЧавдарПриемането на пари е неморално-------------- Ти си ***.
17
7
 
4
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Аз съм с високо кръвно, пия хапчета за нормализиране и сега е в рамките на нормалното. Как мога да даря кръв? Или ако не я искат да я хвърлят, ама искам да дам за да ми се усили малко имунната система. Не ща аз да се режа и да тече ей така. Ако има начин където могат да ми вземат кръв, нека някой да сподели. Благодаря предварително.
16
12
 
24
 
! Отговори
Чавдар преди 8 години
Кръводаряването е хуманен акт, който се прави без задни мисли. Приемането на пари е неморално, вероятно и незаконно, макар че, в някои държави е регламентирано. Лично аз съм против кампаниите, посветени на някой конкретен нуждаещ се - винаги има много нуждаещи се, така се дава необосновано предимство, сякаш някой има доказано по-голямо право на живот от друг. Дарявал съм ок. 60 пъти и продължавам, нямам още 40 г. Почти винаги безвъзмездно, рядко за някой близък. Не е опасно, правете го и вие!
15
3
 
17
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
ПРЕДИ 20 ГОДИНИ БЯХ КРЪВОДАРИТЕЛ, А МЕЖДУ ДРУГОТО ИМАШЕ СПЕЦИАЛНИ СЕРИИ ЗА ВЗЕМАНЕ НА КРЪВ ОТ КОИТО СЕ ПРАВЕХА ТЕСТ СЕРУМИТЕ ЗА ПРОБИ ЗА КРЪВОПРЕЛИВАНЕ. ТАЗИ СЪЩАТА КРЪВ СЕ ЗАПЛАЩАШЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА СПЕЦИАЛНИ ЦЕНИ. ИМАМ И КНИЖКА НА КРЪВОДАРИТЕЛ И КАКВО? И КАКВО НЯКОЙ ДА МИ МИ Е КАЗАЛ БЛАГОДАРЯ ПРИ НАПРАВЕНИ 28 КРЪВОДАРЯВАНИЯ. СЕГА САМО *** ДАВАТ КРЪВ И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ТЕ ЧОПНАТ ПОВЕЧЕ.НЯМАШ ЛИ БЛИЗКИ- УМИРАШ ПРАВ ПОД МАСАТА , А АКО НЯМАШ И ПАРИ.?!.........
14
43
 
8
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Нулева 0+.Здрав като бик никакви болести не пия не пуша Без заболявания и насл.дефекти без алергии Активен спортист тренирам киокушин плувам редовно 1 на месец Бягам 3 пъти седм. по 12 км.Планинар съм скиор,ходя редовно сред природата -катеря.Говоря 3 езика .С моята кръв възстановяване за 2 -3 дни! ( 1 банка 450мл =600 лв/ контакт 0877775648
13
4
 
29
 
! Отговори
ъх преди 8 години
Ами направете най-накрая кръводаряването платено. Да се плаща след тестове, че кръвта е годна и от здрав човек. За съжаление при капитализъма е така - всичко струва пари и се плаща.
12
0
 
8
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Разказах какво ми казаха лекарите. Нашата информация я въведоха в една Excel-ска таблица. Не знам къде и как проверяват и до колко им е централизирана системата.
11
1
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До Весимисля че информацията за кръводарителите се пази и ако веднъж теста за хепатит излезе положителен вече няма да можеш да даваш. то затова и като даваш ти искат лична карта
10
2
 
20
 
! Отговори
има ли значение преди 8 години
Кръвта дами и господа управляващи е "ЗЛАТО" както е казал народа! Никой в днешни времена няма да ви даде кръв за два дена платена отпуска!!! Поне пет най малко трябва да са дните за дарена кръв....
9
2
 
19
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Това което не казват е, че повечето от тази купена кръв в последствие се оказва негодна и в крайна сметка пак се посяга към резерва и за това вечно няма кръв. За баща ми давахме кръв лично. Лекарите в центъра бяха много щастливи, понеже кръвта ни ще може да бъде използвана. Тази от ромите отпред (те си ги знаят) повечето са с прекарани хепатит и други болести се унищожава в последствие (след задължителни тестове), но са задължени да издадът бележка за дарението.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво излиза?Ци*аните щото са такива и онакива правят по по-почти 200 лева на литър от това.Не им завиждам сигурно въобще не е приятно да ти точат кръвта.Но,бизнесът върви така или иначе.А българите щото са много умни даряват безплатно даже някои с умиление си спомнят когато са били в казармата хилядите млади хора там колко тона кръв са им източили.А в замяна са получили два дена отпуска... Ми това е подигравка според мен.
7
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Защо когато те оперират в София не можеш да дадеш кръв в населеното място откъдето идваш,а трябва задължително да е в София.И така човек се задължава да плаща за кръвта ако няма близки в София.Така или иначе кръвта е за бълг граждани ,защо принуждават хората да плащат и за това,като може техни роднини от града от който са да дадат необходимото количество кръв и с това да си изпълнят така нареченото задължение.