Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?

Или защо Столичната община огради "Западен парк" с каменен зид
Обновена: 29 май 2015 09:02 | 28 май 2015 18:00, Камелия Цветанова
194
Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?
Снимка: Dnes.bg

1700 метра каменни късове ограждат част от един от най-старите паркове в София - Западен парк, защото беше станал основно място за добив на дърва за огрев на обитателите на ромската махала "Факултето".

Проблемът с ромските нашествия в парка е от 20 години. От тогава до сега незаконно отсечените дървета вероятно са хиляди.

Така че преди няколко години общината се принуди и взе крайната мярка да натрупа големи морени около парка. Преградите започват от края на бул. "Стамболийски" и продължават до "Суходолска", за да спрат сечта.

Оказа се, че каменният зид върши някаква работа и вече доста по-малко роми вилнеят с брадви в парка, където огромни участъци са опустели, защото дървата са отишли в печките във "Факултето" през отминалите зими.

Преди да бъде вдигнат зидът - мургавите столичани си влизаха спокойно, с празни каруци в парка, които после излизаха пълни догоре с дърва. На месец поне десетина отнасяха глоби, които естествено така и не плащаха.

Сега набезите са по-редки, но пък общинските служители са принудени да ходят всеки месец и да слагат нови морени.

"Все някой камък е преместен, за да се направи път за каруца", оплака се пред Dnes.bg районният кмет на "Красна поляна", в чиято територия попада част от парка, Иван Чакъров.

Ромите си бяха направили и локални сметища там, но вече са изчистени, добави той.

Сега общината следи изкъсо да не решат да си хвърлят купущата боклуци отново някъде в района, защото пак трябва да харчи пари от бюджета си, за да разчиства.

Хората около парка са пропищели и от шума, денонощната музика, изпражненията от конете на мургавите си съседи.

Според Чакъров като няма полиция, няма да има и ред. Той самият също знае за проблемите на хората, мнократно е говорил и със СДВР, и с Трето РПУ, което се грижи за сигурността там, с молби за засилено присъствие на органите на реда.

"Това обаче така и не се случва. В Трето районно нямат хора, а в момента нямат дори и началник. Това е районното, от където напускат най-много служители, защото трябва да работят с роми. Не може обаче 4-5 полицаи да се грижат за охраната на 40 000 – 50 000 роми", обясни още Чакъров.

Така че, както си призна самият районен кмет, общината може да предприема много мерки, да полага какви ли не усилия, но докато няма постоянно присъствие на полицаи, резултатите ще бъдат малки.

Иначе и той е наясно, че повечето от постройките във "Факултето" са незаконни, но пък в същото време ромите там са собственици на земята.

"Повечето си имат нотариални актове. Това са били еврейски земи и когато са се изселвали през 50-те години на миналия век, ромите са я купили от тях. Сега там живеят 7-8- мо поколения наследници", разясни Чакъров.

Традицията в махалата пък е, когато някой се ожени, да се вдигне една пристройка до старата къща за младите.

"Срещу това се борим, обясняваме им поне това да не правят. Освен това не допускаме да има новозаселили се", каза районният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aз не разбрах 5-*** полицаи какво ще пазят. Писна ми от това някой да ползва нови и непознати думи, за да се прави на интересен!Кви са тия чуждици...
48
0
 
17
 
! Отговори
художника преди 8 години
До Анонимен 65Прав си, ама не се пише "да стрелят на месо", а на *** !
47
0
 
13
 
! Отговори
уе преди 8 години
не бе по произход ченгето е българин но явно е *** ,куха фуражка:)
46
0
 
25
 
! Отговори
Андрей преди 8 години
До АнонименДа застанем зад Антон Балтажиев и да искаме неговото освобождение. Борисов явно вече се чувства недосегаем и ще тероризира българите заради
45
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега видях в друг сайт, че е задържан Андон Балтаджиев - един от водачите на протестите срещу ромите в Гърмен. Обвинен е в подстрекателство. Ето ви държавата на чия страна застава, ако още на някой не му е ясно.
44
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 58И като разтуриш МВР -ти ли що ходиш да работиш на тяхно място бе -за 600-700 лв на месец -аман от форумни драскачи.
43
0
 
8
 
! Отговори
линкълн преди 8 години
Докато нямаме индианци стрелящи срещу индианци ще имаме само частични успехи
42
0
 
18
 
! Отговори
дебелогъз депута преди 8 години
Незабавно БХК да осъди това непристойно деяние от страна обшината за тия незаконни камънни дето са ги наслагали.Раомите не могат да работят нормално и трябва всеки ден да вдигат тия камъни че да могат техните каруци да преминат.
41
0
 
15
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
НЯМА НУЖДА ОТ ТЕЗИ РАЗХОДИ.САМО ЕДИН ПОЛИЦАЙ С АВТОМАТ ДА ЗАСТАНЕ И КОЙТО ПРЕМИНЕ ТУП.......
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как петима бе? България е на първо място в Европа, ако не и в света, по брой шуробадженакорушветчийски корумпирани некадърници, на глава от населението,около седемдесет и пет хиляди . Които се занимават единствено с далавери, дрямка, да чакат пенсията и могат да бият студенти и майки с деца. Цялата тази мърлящина струва над 1,5 милиарда лева годишно. Да се разтури незабавно Министерството на Великите Регистрации.
39
0
 
9
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Айде да излиза Роки и да говори за интеграция, дкмокрация, смирение и дръ, дрън глупости....
38
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най лесно :-)Вместо да ги пазите, направете така че да си отидат веднъж за винаги от България. Много лесно , без гонене и убийсва. Чисто и просто спрете парите за тях. Това са пари за които те не работят. Спрете парите и те сами ще си отидат.Не позволявайте земите на България да се заливат с този страшен ***.
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През последните 30 години пребивахме всеки джангал, дръзнал да стъпи на нашата улица, пребивахме и групичките биячи, които викаха. От 10 години не сме били никого, защото все още нито един джангал не е посмял да стъпи на тази улица. В редките случаи, в които съм виждал джангал, той обикновено заобикаля улицата ни отдалече.
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами в Красна поляна на бул.Възкресение имаше знак "Забранено за каруци", ама те отмъкнаха и знака... На нашия блок миналата година отмъкнаха и малките метални табелки с буквите на входовете, които си стояха там от построяването на блока през 1964 г., отмъкнаха и металните решетки пред вратите на входовете за изчегъртване на калта от обувките, с решетки сме до вторите етажи, мазетата пък колко пъти са ни разбивани... Така си живеем в Красна поляна.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ТАКА ЧЕ СЪБИРАЙТЕ СИ ПАРТАКЕШИТЕ И ТРЪГВАЙТЕ ПО СТЪПКИТЕ НА ХАН КРУМ В ОБРАТНА ПОСОКА ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ."В грешка си мой човек, сега сме в ЕС, имаме последен шанс да се възползваме от това и да изселим тази напаст към по-богатите държави, докато не е станало късно. Ето виж, ЕС пропищя, значи изселването има ефект.
34
0
 
18
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 8 години
Решението ли?! Във варели и на луната!!! Иначе ще продължават да си крадат, да берат, да безчинстват и въпреки всичко - ние да ги издържаме!! Напаст си е..
33
2
 
26
 
! Отговори
Рецепта преди 8 години
1. Броят полицаи е най-висок на глава от населението спрямо други държави. В тези други държави полицията наистина пази. Не като наш'те-танцуват за 10 лева-да се намалят наполовина.2. Нашите са със средно IQ 12-само хора с IQ повече от 79 да могат да работят като полицаи. И готово.3. Нашите не работят. Да изпълняват норма на смяна. Ако не- удръжка. Готово.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД 25 ГОДИНИ ДЕМОНОКРАЦИЯ И СЛОБОДИЯ КАКВОТО И ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ ВЕЧЕ Е МНОГО КЪСНО. САМО СЛЕД 25 ГОДИНИ ЩЕ СА МНОЗИНСТВОТО НА. ТАКА ЧЕ СЪБИРАЙТЕ СИ ПАРТАКЕШИТЕ И ТРЪГВАЙТЕ ПО СТЪПКИТЕ НА ХАН КРУМ В ОБРАТНА ПОСОКА ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ.
31
0
 
23
 
! Отговори
??? преди 8 години
Най много полицаи на глава от населението ние имаме,и в същото време най много битови престъпления.Тези полицаи на работа ли са или само на месечен отчет за заплати
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГошуНикой няма да иска да се връща. Българите за разлика от евреите се асимилират изключително бързо. Масово децата на емигрантите не говорят български. Внуците им изобщо няма да знаят нищо за произхода си. Това са фактите.