Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?

Или защо Столичната община огради "Западен парк" с каменен зид
Обновена: 29 май 2015 09:02 | 28 май 2015 18:00, Камелия Цветанова
194
Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?
Снимка: Dnes.bg

1700 метра каменни късове ограждат част от един от най-старите паркове в София - Западен парк, защото беше станал основно място за добив на дърва за огрев на обитателите на ромската махала "Факултето".

Проблемът с ромските нашествия в парка е от 20 години. От тогава до сега незаконно отсечените дървета вероятно са хиляди.

Така че преди няколко години общината се принуди и взе крайната мярка да натрупа големи морени около парка. Преградите започват от края на бул. "Стамболийски" и продължават до "Суходолска", за да спрат сечта.

Оказа се, че каменният зид върши някаква работа и вече доста по-малко роми вилнеят с брадви в парка, където огромни участъци са опустели, защото дървата са отишли в печките във "Факултето" през отминалите зими.

Преди да бъде вдигнат зидът - мургавите столичани си влизаха спокойно, с празни каруци в парка, които после излизаха пълни догоре с дърва. На месец поне десетина отнасяха глоби, които естествено така и не плащаха.

Сега набезите са по-редки, но пък общинските служители са принудени да ходят всеки месец и да слагат нови морени.

"Все някой камък е преместен, за да се направи път за каруца", оплака се пред Dnes.bg районният кмет на "Красна поляна", в чиято територия попада част от парка, Иван Чакъров.

Ромите си бяха направили и локални сметища там, но вече са изчистени, добави той.

Сега общината следи изкъсо да не решат да си хвърлят купущата боклуци отново някъде в района, защото пак трябва да харчи пари от бюджета си, за да разчиства.

Хората около парка са пропищели и от шума, денонощната музика, изпражненията от конете на мургавите си съседи.

Според Чакъров като няма полиция, няма да има и ред. Той самият също знае за проблемите на хората, мнократно е говорил и със СДВР, и с Трето РПУ, което се грижи за сигурността там, с молби за засилено присъствие на органите на реда.

"Това обаче така и не се случва. В Трето районно нямат хора, а в момента нямат дори и началник. Това е районното, от където напускат най-много служители, защото трябва да работят с роми. Не може обаче 4-5 полицаи да се грижат за охраната на 40 000 – 50 000 роми", обясни още Чакъров.

Така че, както си призна самият районен кмет, общината може да предприема много мерки, да полага какви ли не усилия, но докато няма постоянно присъствие на полицаи, резултатите ще бъдат малки.

Иначе и той е наясно, че повечето от постройките във "Факултето" са незаконни, но пък в същото време ромите там са собственици на земята.

"Повечето си имат нотариални актове. Това са били еврейски земи и когато са се изселвали през 50-те години на миналия век, ромите са я купили от тях. Сега там живеят 7-8- мо поколения наследници", разясни Чакъров.

Традицията в махалата пък е, когато някой се ожени, да се вдигне една пристройка до старата къща за младите.

"Срещу това се борим, обясняваме им поне това да не правят. Освен това не допускаме да има новозаселили се", каза районният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Проблемът с ромските нашествия в парка е от 20 години"Интересно защо преди това нямаше проблем с ромските безчинства? Я някой демократ или хуманист да обясни този феномен.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо морени около западен парк, да се построи стена около съответните квартали.
27
1
 
11
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие каруци в градове трябва ли да има в 21 век те не са ли само за селата просто трябва да ги премахнат веднаж за винаги градовете са за коли а не за магарета и коне едно време аз в малак град не сам видял каруца и кон та сега гледам и далго се учудвам откаде се яввяват из кварталите особенно ако не са централни са всеки ден
26
3
 
8
 
! Отговори
БХК преди 8 години
А косъм е паднал от главата на ромите, а някоя полицейска майка е изревала ....
25
0
 
24
 
! Отговори
балон преди 8 години
Първо трябва да се ЗАБРАНИ управлението на .. каруци .. в градовете. След това трябва да се въведе някакво наказание за родителите на малолетните майки. Трябва значително да се ограничат помощите - не ходиш на училище, няма помощи; непълнолетна майка - няма за нея помощи. Да се въведе образователен ценз за изборите. И не последно и не на последно място, да почнат да се спазват законите и по отношение на тях, защото сега са привилегировани.. а ние сме нае*аните...
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да има 60хил.полицаи, но колко от тях са обуват кубинки сутрин.Подозирам ,че е като в повечето фирми-много вожд ,малко индианец.Всички в МВР дето са зад бюро -трета категория и сами да си плащат всички осигуровки.
23
6
 
6
 
! Отговори
ченге преди 8 години
До гражданинДействително, щата на полицейските структури в София не е променян от времето, когато населението е било 750 000 души. Сега /с нерегистрираните/ гони 2 милиона. Малко хора знаят, че един автопатрул с двама полицаи дежури на територия с 50-100 хил.души и все заведения, предприятия и прочее. Насаждането на омраза срещу определени гилдии е типично за некадърните управления.
22
1
 
13
 
! Отговори
Мима Маршрутката преди 8 години
Те тия толупи гъзовете си не могат да опазят, камо ли пък нас.
21
1
 
22
 
! Отговори
Не е точно така преди 8 години
Полицаи има много, но такива на които им се работи са малко.Друго си е да пазиш бандитите срещу процент, някак си по на далавера е.Ако има някой честен и работлив, или системата го смила или го изплюва.ТОВА Е!
20
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам... Все повече се убеждавам, че с България е свършено. Реве ми се, честно...
19
4
 
11
 
! Отговори
edin преди 8 години
Добре де,от тия 50000 роми,50 за полицаи не стават ли?
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от новини. Имам чувството че живея във вигвам, а не в държава от ЕС
17
1
 
20
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
До Анонимен 16Жертва на пропагандата си. 54 000 е целия състав на МВР. Виж сайта на министерството колко дирекции и институти и пр. имат, ум ще ти зайде. Релната бройка на полицаите, които прако са ангажирани в борбата с престъпноста в т.ч. криминална, икономическа, териториална, транспортна, КАТ, жандармерия СОБТ и досъдебно производство е малко над 20 00 души за цялата страна. Останалата половина са...един Господ знае какви
16
0
 
38
 
! Отговори
555 преди 8 години
Просто трябва да се конфискуват каруците с дървата и брадвите - и проблемът ще се реши бързо, евтино и ефикасно. А каруцарите и другите дървосекачи да прекарат една година в трудов лагер.
15
0
 
28
 
! Отговори
селчо преди 8 години
От сутрин до вечер,само новини за зулусите
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто трябва да се намерят истинските ченгета измежду полицаите в София и да им се предложи заплащане съобразено с работното място и нивото на риска.Не може патрулните в градинката пред НДК да получават толкова колкото патрулите около местата с преобладаващо ц******** население.И за повишаване на тон пред полицай -принудителен труд.За нападение -затвор.
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицаите имат заповеди да не ги закачат, вие какво си мислите, че на редовите полицаи не им се иска да ги попилеят ли?! Нали, ако не не изпълняват заповедите, ще е равносилно на преврат!! Не че аз имам нещо против, де... Не обвинявайте полицаите, така им е наредено.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се изпотрепем да обсъждаме таз тема, а НС си прави оглушки. За тях такъв проблем няма.
11
0
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До АнонименГРЕШКАТА Е ЧЕ ОТ ТЕЗИ 50 000 ---30 000 СА КАНЦЕЛАРСКИ МИШКИ
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам що ревете...имаме около 50000 полицаи. На глъвъ от населението сме на първите места.С кво се занимават всичките тия ?Абсолютно. Ама е много по-лесно и доходоносно да си чешат т**ките вместо да свършат нещо полезно за обществото.