Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?

Или защо Столичната община огради "Западен парк" с каменен зид
Обновена: 29 май 2015 09:02 | 28 май 2015 18:00, Камелия Цветанова
194
Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?
Снимка: Dnes.bg

1700 метра каменни късове ограждат част от един от най-старите паркове в София - Западен парк, защото беше станал основно място за добив на дърва за огрев на обитателите на ромската махала "Факултето".

Проблемът с ромските нашествия в парка е от 20 години. От тогава до сега незаконно отсечените дървета вероятно са хиляди.

Така че преди няколко години общината се принуди и взе крайната мярка да натрупа големи морени около парка. Преградите започват от края на бул. "Стамболийски" и продължават до "Суходолска", за да спрат сечта.

Оказа се, че каменният зид върши някаква работа и вече доста по-малко роми вилнеят с брадви в парка, където огромни участъци са опустели, защото дървата са отишли в печките във "Факултето" през отминалите зими.

Преди да бъде вдигнат зидът - мургавите столичани си влизаха спокойно, с празни каруци в парка, които после излизаха пълни догоре с дърва. На месец поне десетина отнасяха глоби, които естествено така и не плащаха.

Сега набезите са по-редки, но пък общинските служители са принудени да ходят всеки месец и да слагат нови морени.

"Все някой камък е преместен, за да се направи път за каруца", оплака се пред Dnes.bg районният кмет на "Красна поляна", в чиято територия попада част от парка, Иван Чакъров.

Ромите си бяха направили и локални сметища там, но вече са изчистени, добави той.

Сега общината следи изкъсо да не решат да си хвърлят купущата боклуци отново някъде в района, защото пак трябва да харчи пари от бюджета си, за да разчиства.

Хората около парка са пропищели и от шума, денонощната музика, изпражненията от конете на мургавите си съседи.

Според Чакъров като няма полиция, няма да има и ред. Той самият също знае за проблемите на хората, мнократно е говорил и със СДВР, и с Трето РПУ, което се грижи за сигурността там, с молби за засилено присъствие на органите на реда.

"Това обаче така и не се случва. В Трето районно нямат хора, а в момента нямат дори и началник. Това е районното, от където напускат най-много служители, защото трябва да работят с роми. Не може обаче 4-5 полицаи да се грижат за охраната на 40 000 – 50 000 роми", обясни още Чакъров.

Така че, както си призна самият районен кмет, общината може да предприема много мерки, да полага какви ли не усилия, но докато няма постоянно присъствие на полицаи, резултатите ще бъдат малки.

Иначе и той е наясно, че повечето от постройките във "Факултето" са незаконни, но пък в същото време ромите там са собственици на земята.

"Повечето си имат нотариални актове. Това са били еврейски земи и когато са се изселвали през 50-те години на миналия век, ромите са я купили от тях. Сега там живеят 7-8- мо поколения наследници", разясни Чакъров.

Традицията в махалата пък е, когато някой се ожени, да се вдигне една пристройка до старата къща за младите.

"Срещу това се борим, обясняваме им поне това да не правят. Освен това не допускаме да има новозаселили се", каза районният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега погледнах сайта на Столична община населението на район Красна поляна към месец ноемврри 2012 е 65 443 човека. От тях 40-50 000 са роми?!?!?! Какъв е тоя ужас, бе хора, накъде върви държавата, селата ги превзеха, сега е ред на големите градове ли???????? Спрете да ги развъждате, спирайте им моментално детските и помощите, лелееееееее
8
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По протести е пълно с полицаи, които да подтискат народа, но когато трябва да се пази същия този народ, полицаи няма ?!
7
0
 
48
 
! Отговори
кмет преди 8 години
Решението е просто: Забрана за движение на превозни средства с животинска тяга на територията на столицата и обласните центрове !
6
0
 
44
 
! Отговори
Една добра идея преди 8 години
Всичко необходимо за решаване на тоя проблем се произвежда в Казанлък,завод "Арсенал".Може да помогнат и заводите в Сопот.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попитайте кмета за брезовата гора която *те отрекоха и построиха бараки които дават под наем на други *ни.Говоря за горичката на ул.Братска дружба 8 която е в средата на западен парк , а може би и тази земя е *ска собственост
4
0
 
22
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Забелязвате ли как повечето новини са за роми и ИД? Тенденцията е ясна. И двете категории са огромен проблем. Като ИД разбира се е много по опасна като се има предвид какво представлява и какви са й целите и възможностите.
3
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам що ревете...имаме около 50000 полицаи. На глъвъ от населението сме на първите места.С кво се занимават всичките тия ?
2
0
 
30
 
! Отговори
Може. преди 8 години
Пет полицая по пет да обработват,за закуска,обяд и вечеря и за седмица,необработените ще са като памук. / Не искам пари за съвета/.
1
0
 
62
 
! Отговори
:( преди 8 години
Да стрелят. След 10-тина жертви, "братята роми" ще се откажат да вършат диващини ! Само терор и налагане на закона. Стига сме се правили на еврогейчета. Ако искат, братята им по интелект от БХК могат да им купят дърва и да им ги занесат по копторите в които живеят.