Тръгва ли петролът нагоре?

Цените се качват, но това е по-скоро временно явление
30 май 2015 19:57,
42
Тръгва ли петролът нагоре?
Снимка: Reuters, архив

От най-ниските си нива през март, петролът успя да върне позиции на световните пазари - сега цените са с 40% по-високи. Според сп. “Икономист” обаче това е краткотраен ефект, който до голяма степен се дължи на размириците и продължаваща нестабилност в Близкия изток.

Освен това потреблението в Китай (вторият най-голям консуматор на петрол и най-голям вносител в света) се качва. Американците купуват повече, защото цените са ниски и могат да си позволят повече километри с по-големи коли. Самото производство на черното злато в САЩ обаче беше намалено.

Въпреки всичко това от “Икономист” настояват, че покачването на цената на петрола няма да продължи.
 
Една от причините е свръхпроизводството. Страните от ОПЕК се опитаха да ограничат бума на шистовия газ чрез увеличени доставки. Саудитска Арабия произвеждаше по рекордните 10.3 милиона барела дневно през април. Падането на ограниченията за производство за всички членки на картела още през ноември доведе и до падането на цените.

И макар да е по-евтин, петролът всъщност носи по-добри печалби на производителите, тъй като има по-висока консумация, а и разходите по добива спадат с напредването на технологиите.
 
Най-важният фактор в дългосрочен план е цената за заместване на петролните кладенци след изчерпването им. Международните компании намалиха значително дългосрочните си капиталови разходи. Проекти за търсене на нови залежи в канадските пясъци или арктическата зона са изключително скъпи.  
 
В същото време обаче използването на хидравлично разбиване за извличане на максимално количество петрол води до намалявана на разходите по разработване на нови резерви. Страни като Саудитска Арабия, Ирак и Либия разполагат с огромен потенциал за извличане на допълнителни количества нефт от съществуващи кладенци. Още повече, че към момента тези държави по-скоро преследват по-голям пазарен дял, отколкото да се опитват да вдигат цените чрез ограничаване на износа. 
 
От друга страна употребата на изкопаеми горива в богатите страни намалява прогресивно. Но развиващите си икономики не могат да поемат този излишък и така логично се стига до падане на цените.
 
Големият въпрос, съвсем естествено, е как ще се движи цената на петрола в следващите месеци?

Прогнозата на “Голдмън Сакс” е за понижение до 45 долара през октомври. В това предположение обаче не се включени извънредни фактори като геополитически конфликти и природни бедствия. Но така или иначе вече има система от механизми, които да държат пазара дори и при форсмажорни обстоятелства. 
 
В подобна ситуация Съединените щати се превръщат в най-силния играч. Агресивният американски износ на петролни продукти ще удари по големите рафинери, особено в Европа. 

Пазарът ще даде възможност на компаниите със солидни позиции да купуват. Фирми, които се нуждаят от цена на барел около 100 долара, за да не потънат, бързо ще се превърнат в лесна плячка.

Интересен ще е и бизнесът в сектора с възобновяеми енергийни източници. Защото в близко бъдеще соларните панели плюс батериите, които да съхраняват събраната енергия, може да се окажат по-евтина алтернатива на черното злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата се крепи на данъци акцизи рекет . А нещата като икономика производство работа са табу. Никой управляващ не мисли за утре , утре няма на власт сме днес.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи сега водката и уискито в колата ли ще ги гориш?--------Какви водки и уйскита бе ***, алкохола е супер евтин, скъпи са акцизите които се налагат когато е за пиене. иначе когато е за горене е на по-ниска цена от бензина. нивите ги има достатъчно, освен това остатъчния продукт от дестилацията става за храна на животни. а бе кво да ти обяснявам, няма да разбереш, все едно аз съм на еверест ти си на бузлуджа ...
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купувайте, братя, купувайте. Трябва да стимулираме руската, американската и арабската икономика. Зарежете метрото, зарежете градския транспорт, бъдете истински консуматори и нагъвайте колкото може повече. Само така че бъдем истински щастливи.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма значение дали пада или се дига петрола - лукоил казаха че тая година бенцина ще е 2.40!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
германците са готови със синтетичното гориво и дизел и бензин.
15
1
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
До Тодор Минков..........Тодоре,само да ти кажа,че "ЛУКОЙЛ"-България е собственост на фамилия Ротшилд,и владее 67% от акциите на "ЛУКОЙЛ"-България.Корпорацията собственик се казва "ИмерсиСА" и е владение на френският клан на фамилията Ротшилд-----това инфо е да знаеш,кого да псуваш за цените на горивата у нас.....
14
1
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
След като не успяха да съборят Русия с ниски цени на петрола(40$),САЩ ги повишиха до нивата на себестойност при шистовия нефт.С известни субсидии ефективния добив по тая технология ще оцелее.Евентуално,ако войната се проточи,няма как да няма повишение-Петролните компании не обичат да губят.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали сегашните паднали цени и свръхпроизводство, не са причинени от технология за евтини горива? Като водорода,който може да замести до 80% от използвания бензин в съществуващ бензинов двигател?
12
3
 
14
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Глупости. Айде стига. Електрическите автомобили набират скорост яко. Едно поскъпване само ще им направи още по-голяма услуга.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 с една подрабност в ес сме и пал русия ви в гшавите ес не вдига акциза
10
20
 
19
 
! Отговори
Тодор Минков преди 8 години
РУСИЯ И "ЛУКОЙЛ"НИ ПРОДАВА ПЕТРОЛ-СОРТА УРАЛ- НА ВИСОКИ И НЕПАЗАРНИ ЦЕНИ , КАТО ИЗТОЧВА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА СТРАНАТА.БЪЛГАРИЯ КУПУВА ОТ РУСИЯ ---НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА!РУСИЯ ИЗТОЧВА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА !РУСИЯ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ----ИСКА БЪЛГАРИТЕ ДА СА БЕДНИ И ЗАВИСИМИ ОТ НЕЯ!
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия требеше да падне, ама не паднА. Арабите почти фалираха за да катурнат Путин. Американските фирми за шистов нефт 30% са фалирали и завличат и банките.
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГороТе смятаха,че там като свалят Янукович и хоп, тръбата с газа от Русия вече е под контрола на "Шеврон" и Украйна - новата Грузия..Да, ама Путин се оказа по-умен отколкото чернилката и онея с масурчетата на Уол Стрийт и им показа кукуш. Та изведнъж след това се сетиха за някогашния си велик успех с Горби и рекоха да повторят - демек,макс 2 месеца и Русия е клекнала..Че и самолет свалиха заради алчнотията си.Ама нещо не се получи сметката ...Така е като я правиш без кръчмаря...
7
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ала-бала.. Цената на петрола падна защото американците решиха да повторят героизма на Рейгън отпреди 30 години и да свалят Путин, както Рейгън и Тачър унищожиха СССР.Само че Рейгън вече го няма,на негово место е една *** без никаква власт,а в Русия, а зла врага е не синилитетът Елцин,а упоритият,умен и безкрайно комбинативен Путин,когото на всичко отгоре руснаците обичат.А и САЩ сега не могат да си позволят това, което можеха предиПросто вече са слаба ракия..Сметки без кръчмаря
6
8
 
24
 
! Отговори
Горо преди 8 години
Всъщност това са глупости, тъй като цените се държаха изкуствено ниски от САЩ и техните арабски колежки с цел натиск върху Русия. За карък, обаче, Русия бълха я охапала, а арабите направо фалираха и сега ще има още по-стремглав скок, тъй като САЩ не могат да си позволят загубите, които ще отнесат при един очертаващ се фалит на арабите.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Второто общо нещо (освен, че са най-гадните народи в света) между араби, руснаци и американци е, че изнасят петрол. Дано падне до 10 долара за барел и още!
4
0
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 8 години
ne
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Юли 2014 петрола е спаднал с близо 40$ защо сега не е паднала цената му с 30% като говива по всички бензиностанции ами се вдига и сваля до едно и също ниво всеки път и то в минимален процент?
2
0
 
15
 
! Отговори
Koko преди 8 години
От многото бръщолевене едно разбрах- евтин ли е петролът американците карат много-вдигне ли се- карат квото карат след теа спират и продължават пеша
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като тръгне нагоре петрола, ние пъфви ще разбереме в БГ. Веднага цените на бензин и нафта ще скочат стремноглаво нагоре и по тях всичко останало