Поражението на Запада в Украйна

Контролираният антагонизъм устройва Путин
5 юни 2015 21:12, Елка Василева
341
Поражението на Запада в Украйна
Джон Кери и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Не беше изненада, че руският президент Владимир Путин зае твърда позиция в подкрепа на ФИФА след "наглия опит" на САЩ "да разпространят юрисдикцията си над други страни".

Институционализираната корупция е патент на Путин. Управителното тяло на световния футбол се превърна в почти перфектна илюстрация как функционира такава система – почти толкова съвършена, както хамелеонската Украйна по времето на сваленото от власт протеже на Путин - бившия президент Виктор Янукович, пише Роджър Коен във в. "Ню Йорк таймс".

Путин е обсебен от параноята за американското влияние. Той вижда навсякъде дългата ръка на САЩ, която действа срещу Русия и страните от бившата й империя. Така че действията на американското министерство на правосъдието срещу ФИФА напълно пасват на руската геостратегическа теория. (Освен това, разбира се, Путин се тревожи за руското домакинство на световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., и то с основание. Да се каже, че това събитие ще носи отгласи от Берлинската олимпиада през 1936 г., би било преувеличено, но не съвсем.)

Не е изненада, че много руски генерали и висши длъжностни лица дрънкат с ядрени оръжия, заплашвайки дори да затрият военноморския флот на бедна малка Дания. Те и не скриват, че са готови да защищават анексията на Крим (където Русия също така нагло разпространи юрисдикцията си) с всички оръжия в техния арсенал. Езикът на силата е онзи, който Путин разбира най-добре. Той знае колко неудобно се чувства Европа с тази лексика.

Всъщност няма други изненади. Путин се обърна срещу Запада, виждайки в опозицията си срещу него същността на своето управление, вместо в интеграцията като път към напредъка на Русия. Той избра да се посвети на подкупването на хора, като ги компрометира или заплашва.

Може би нещата започнаха от уличните протести в Москва в края на 2011 г. А може би от западното коварство в Либия в началото на същата година. Може би е усетил някакъв момент на американска слабост. Може би наистина чашата преля от изгонването чрез масово въстание на яко корумпирания Янукович в Украйна. А може би наяве излезе вътрешната същност на офицера от КГБ, копнежът по загубената империя.

В края на краищата причините остават на втори план зад реалността. А тя е, че Путин избра да разпали руския национализъм, насаждайки мита, че Западът обкръжава най-голямата страна в света. След няколко дни лидерите на страните от Г-7 ще се съберат без него. Руският президент вече нехае за правилата на този клуб. Контролираният антагонизъм го устройва повече.

Изминаха 15 месеца от анексията на Крим. Някои неща станаха ясни. Като цяло, те са обезпокоителни. На първо място колко слаба наистина бе американската реакция към заграбването от Москва на част от украинската територия и към разпалването от Русия на малка война в Източна Украйна, в която загинаха вече над 6000 души. САЩ дори не са страна по Минските споразумения - дълбоко порочна договорка да се "развърже" конфликтът, която прилича повече на средство той да бъде замразен.

Да, имаше изблици на възмущение от страна на Вашингтон. Да, държавният секретар Джон Кери отиде в Сочи миналия месец за разговори с Путин. Но фактът е, че в крайна сметка руската агресия бе посрещната с такава степен на американско неучастие, каквато би била немислима дори преди десетилетие. Последвалите след Минск преговори създават прецедент да се събират на една маса украински и руски представители наред с двама от отцепническите райони в Източна Украйна. Един срещу трима не е обещаваща формула за напредък.

Мястото на Америка бе заето от германския канцлер Ангела Меркел. Тя редовно говори с Путин. Тя откровено осъжда неговите действия. Без Германия въведените санкции срещу Русия не можеха да бъдат ефикасно координирани.

Но остава фундаментален проблем: следвоенна Германия по същество е пацифистка държава. Всяко споменаване на сила звучи почти като анатема за огромното мнозинство от германците. Въоръжаването на Украйна, за да се възстанови балансът на терена (и да се даде импулс на шансовете на дипломацията), естествено се отхвърля от Меркел.

Путин се опира именно на силата, за да постигне онова, което иска: разчленена и нежизнеспособна Украйна, лишена от амбициите си да живее по западен образец. В това е същността на руската победа и същността на провала на Берлин и на Вашингтон.

Битката за Украйна ще бъде дълга. Няма бързи решения на този етап. Демонстрацията на натовска решимост и на присъствие в Балтика, където три страни членки на алианса основателно се чувстват уязвими, е важна и трябва да бъде подкрепена.

Укрепването и реформирането на НАТО пред лицето на путиновите заплахи е от критично значение. Не може да има отслабване на санкциите срещу Русия, докато Украйна не възстанови контрола върху границите си. Чрез леви и десни партии - Сириза в Гърция, Националния фронт във Франция - Путин се опитва да отслаби Европейския съюз и Запада, доколкото се окаже възможно. Колебливостта не е отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
9
 
! Отговори
. преди 8 години
Още има умници, които не спират да делят хората. И да говорят за войни и победи. Човечеството има къде по-сериозни предизвикателства. До 192 - и аз не съм чувал. И тая кака дето е писала статията - и тя не знае какво пише. Много си изтрещял. Ако нямаш жена - удри една п' на възглавницата и легай да си почиваш.
80
4
 
9
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Славянино, драскай във вашите форуми, тук сме българи...---------------------------------Те това е български демократ! :)) пп. тоз с табелката на демократ не търпи чуждо мнение. :))) Предполага сеq че според него демокрацията е единомислие /като неговото/, а и не схваща ползите и богатството на разнообразните идеи, различни гл. точки и мисловни нагласи, ....
79
0
 
0
 
! Отговори
до 171, не 154 преди 8 години
за него 6е отнася предния ми коментар
78
4
 
21
 
! Отговори
. преди 8 години
При такава яка пропаганда срещу Русия, значи има интрес да ни настройват срещу тях на макс. Т.е. ние сме част от войната и то на предната линия. Затова сега ни подготвят. Чичо Волен ще се окаже прав, че тука ще има яко пуцене. Изобщо - чудесни дни идат за Родината.
77
0
 
3
 
! Отговори
до 154 преди 8 години
Ами това е пародия, вземи та я прочети тая статия зя да не ти се смеят хората. Маккейн искал да нападне Фифа и да прати войски в Швейцария!!! Е, никой с повече от три мозъчни клетки няма да повярва на такава глупост. Та накрая на статията дори си пише името на автора, комик, който пише рубриката.
76
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко нещо с начало си има край. След основополагащото обяснение на Путин за възникването на новата раса "Русский мир", вследствие на меко казано възлекото поведение на руското дамско общество и нейните основни индикативи - да не се интересуват от себе си и най-близки, а да отиват да умират публично, нещата поеха по логичен път. Масовото нашествие на руската армия във вид на доброволци в Украйна, до голяма степен затвърди доктрината, но наскоро бяха и заловени голямо количество тръгнали за ИД!
75
4
 
13
 
! Отговори
. преди 8 години
Очакваме утре статия, в която да прочетем, че Путин коли с кухненски нож малки деца на Червения площад. Да сте чували, че ИД ще бъде използвана срещу Русия и че в сделката влиза и целия Балкански полуостров за мюслитата като награда за вярността към ЦРУ?
74
1
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До дядо НЕ тролАй, ама всъщност през 89-та Русия / в лицето на Горбачов/ изостави България! След това започна разграбването на държавата ни, а българите напускаха / треска за злато по САЩ сценарии/ родните си места!пп. какво общо има Русия с бегството на внуците ти от родните им земи? Русия спре да е златната носачка за България!
73
0
 
1
 
! Отговори
лека преди 8 години
Петък вечер,платения спам продължава,колко сте жалки,идея си нямате,очите как са?Сладко ли е кафето от машината?Гнусни ***,егати и живота-сам да си пишеш и отговаряш!
72
1
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Горкия запад...от всякъде го сгънаха - ИД, бежанци от юг, украйна, гърция във фалит, Ал-Кайда, Ердоган им показа среден пръст, Китай отправиха предупреждение към американски самолет.Англия иска да излиза от ЕС, Унгария също...Свършва се вече новата ви римска империя.
71
1
 
5
 
! Отговори
154 преди 8 години
Явно не четеш западните издания. Ето ти го в оригинал от newyorker:McCain Urges Military Strikes Against FIFA - The New YorkerМакКейн беше сериозен, за разлика от Рогозин, който се опитваше да си направи шега, въпреки че наистина пресоли манджата.
70
2
 
9
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Изключително силно мразя *** коментари написани от дрогирани ***.
69
0
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 8 години
***- наркоманизиран гей
68
0
 
5
 
! Отговори
Маке преди 8 години
Според Сорос бугарските танкове трябва да тръгват, щото са най-великите.
67
1
 
4
 
! Отговори
150 преди 8 години
150, Същото важи за ***. Не мислиш ли?
66
1
 
11
 
! Отговори
Тотална пародия преди 8 години
Интересно ми е как автора на статията и преводачката *** В. биха коментирали следното изказване на американски сенатор Джон Маккейн от Републиканската партия:"Тези хора разбират само от едно нещо сила. Трябва да нападнем ФИФА с цялата отмъстителна сила и ярост на американската армия. Изобщо не съм впечатлен от ареста на няколко лейтенанта на ФИФА"
65
3
 
13
 
! Отговори
Украинец преди 8 години
В статията няма история. Историята на Русия, войните за завоюване на Крим с Османската империя, великата колонизация на изток. Да такава държава няма да падне на колене. Американците имат опит с Русия и знаят, че само времето може да излекува този народ. За Украйна най-добре е да приеме загубата на територии за да спаси бъдещето си. Да бъдеш фронтова зона не е добър избор.
64
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 8 години
Доста некачествена пропаганда :) Който ви плаща за нея се прецаква :)
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дядо я кажи внука ти защо не живее тук в бг защо предпочита да е имигрант а не да живее в държавата си випреки 10 годишно членство в ес да русия е виновна знам
62
1
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
На Русия не й трябва Окрайна. Окрайна е на запад от ДНР и ЛНР, какво го интересуват две независими републики наглият драскач с фамилията коен?Много плоска статийка. Евреите са хитри, а този ни пробутва пропаганден пасквил в стил "бта".