Чешко риалити дава $41 хил. за живот в нацистка окупация

Шоуто обаче напомня травмиращи спомени на преживелите ужаса
8 юни 2015 21:25,
25

Снимка: Ceske televize

Седемдесет години след края на окупацията на Чехословакия от нацистка Германия Чешката телевизия се връща по спорен начин към болезнената историческа тема с риалити шоу, показващо живота на семейство, което уж живее в онзи период. За критиците такъв подход отива твърде далече, пише ДПА.

Три поколения от едно чешко семейство заживяха във ферма по сценария на риалити тв шоу - но не за да се радват на идилията на провинциалния живот. А защото историческият фон на замисъла е периодът на нацистката окупация.

Програмата е замислена като реалистична картина на живота на едно семейство от времето, когато Чехословакия бе окупирана от нацистка Германия през Втората световна война. Храната е с купони и примитивната планинска ферма всъщност не е почти нищо повече от барака. Войници в униформи на Вермахта идват да тормозят семейството, което живее под постоянна заплаха от депортиране в лагер за принудителен труд на друго място в Третия райх.

Шоуто, озаглавено "Ваканция в протектората", тече в телевизионния праймтайм в Чехия два пъти седмично. Мотото му е "Добре дошли в ада".

Първият епизод привлече над половин милион зрители - 16 на сто от чешката телевизионна аудитория. Но още преди излъчването то стана обект на спорове и мнозина критици предположиха, че това е неуважение към жертвите на нацизма.

"Това е билет към миналото", казва майката Ивана, която в реалния живот е начална учителка. Съпругът й Милослав е шофьор на линейка. Двамата кандидатствали заедно за шоуто, но нямали представа в какво се замесват, преди за започнат снимките.

"Те не знаеха в коя епоха ги изпращат", казва продуцентката Зора Цейнкова. Двамата им синове, Марек и Куба, както и техните баба и дядо - Ярмила и Иржи, заедно с племенника на семейството - Хонза, също участват.

Традиционен документален филм вече не би привлякъл широка публика, казва Цейнкова. "Исках да намеря друг начин за показване на миналото", добавя тя. Търсен е различен, но не изтъркан формат. "Струва си да се види как хората, живели преди нас, е трябвало да се справят с изключително тежки обстоятелства", обяснява тя.

За вдъхновение на шоуто й послужил животът на собствените й баба и дядо. Но продуцентите са повлияни и от програми, като "Военновременна ферма" на Би Би Си или германската "Шварцвалдхаус 1902".

Травмиращите събития от времето на германската окупация все още отекват болезнено в Чехия. Областта, която Хитлер преименува на "Протекторат Бохемия и Моравия", преживя брутално потисничество между 1939 и 1945 г.

"Чехите няма какво друго да очакват тук", отсича назначеният райхпротектор Райнхард Хайдрих през октомври 1941 г. Над 300 000 чехи загиват до края на войната, повечето от тях евреи.

Може ли обаче едно телевизионно риалити шоу да подходи с подобаваща сериозност към събитията, разиграли се по времето на нацистката окупация? Излизащият в Прага вестник "Лидове новини" казва "Не" - постоянните смъртни заплахи, тегнещи над ежедневието на хората по онова време, не могат да бъдат пресъздадени по такъв изкуствен начин, писа той. "Многото драматични сцени носят печата на една аматьорска драматургия", добавя вестникът.

Вестник "МФ днес" намира интересна идеята за такава програма, но вижда като неин недостатък липсата на съспенс. "Нещата трябваше да се разгорещят към третия епизод, но до момента всичко изглежда повече като реклама на агротуризъм", писа тв критикът на вестника.

Бабата е един от най-интересните персонажи, добавя критикът. Преживяла истинската окупация, тя все още изпитва ужас от радиопредаванията на немски език. Ако семейството удържи до края, участниците ще си разпределят хонорара от 1 млн. крони (41 000 долара) - прилична сума за Чехия. Създателите на програмата обещават да залепят зрителите към тв екрана до самия край - семейството прекарва времето "много интензивно", казва Цейнкова.

Двумесечното изпитание в затънтеното планинско село включва използване на вода от кладенец, доене на кравата Марина, хранене на кокошки, зайци и прасета. Участниците имат на разположение наръчник за цялата им необходима и важна информация. Само едно нещо и строго забранено - отстраняването на скритите микрофони.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас да направят за Соц и ще ударят рейтинга на макс.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОГАТ ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО И ЗА "ЖИВОТА" В КОНЦЛАГЕРИТЕ....ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯТ УЖАСИТЕ НА НАЦИЗМА
18
0
 
1
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
Нека нека, да припомним на *** какво ги чака ако продължават да се правят на отворени и да застрашават световния мир.
17
0
 
4
 
! Отговори
Ванче Уевски преди 8 години
Подготовка за Четвъртия Райх, мейби?Да не дойде Червената Армия да ги освободи тия и да допринесе за риалитито да е още по-истинско?
16
0
 
3
 
! Отговори
8 преди 8 години
Е,АКО ТОВА НЕ Е ЧИСТА ПРОБА МАЗОХИЗЪМ,ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!ОСТАВЕТЕ МИНАЛОТО,ХОРА,МИСЛЕТЕ ЗА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО!
15
0
 
2
 
! Отговори
доНбас преди 8 години
До Анонименумнико,а не доМбас!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доене на кокошки пардон крави - т.н. интелигенция за пореден път доказва че си нама и хабер от света в който живеят. Тяхната паралелна реялност е КРИВА, ГРОЗНА И достойна за оплюване.Отивате в Домбас *** и включвате камерите АКО ви стиска !
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ааа, чешке будьовице.
12
5
 
2
 
! Отговори
/ преди 8 години
Чехия е продадена за циониски военопрЕстъпни интереси.2012-Чехия(не хората,но продажните и лидери)гласуват единствено против признаването на Палестина за член наблюдател в ООН.Toни Блеър-военопрестъпник,ще оглави Европейската комисия за толерантност т.е.срещу критицизма на най-голямата в света заплаха за човечеството и мира-ционисткия тероризъм седящ на няколкостотин скрити ядрени бомби.
11
0
 
3
 
! Отговори
do 5 преди 8 години
Живях в бившата Чехословакия, сега живея в Чехия и мога да Ви кажа, че разделянето на чехи и словаци си е чисто чехословашка работа с доста сериозни причини.Можеше и да не се случи, но и много не рониха сълзи -повечето се радваха (особено словаците).
10
1
 
4
 
! Отговори
смешки на квадрати преди 8 години
Баби,дедовци,нацисти и"ужаси",интересно как някои хора са способни на такива фантасмагории и глупости,ха,ха,ха.Историята е подходяща само за прочит на кокошките на двора поради факта,че няма да да знаят какво им се чете.Не умира името на този,който дръзна да се изправи срещу лъжата,която е нечието верую.
9
1
 
7
 
! Отговори
? преди 8 години
Какви ужаси???
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И те като на измислят някакви *** реалитита, защото така е по-лесно.
7
1
 
4
 
! Отговори
Федор преди 8 години
допълнение към Но.3:Абсолютен факт, само годината е 1942, а не 43, но нищо. Хайндрих се е движел винаги без охрана и ето защо: с идването му в протектората икономиката на Бохемия и Моравия се развива отлично, вдигнати са заплатите на работниците, взети са мерки за подобряване на социалното им положение. Обаче англичаните изиграват *** номер - идеята е да ликвидират Хайндрих, което да предизивика репресии от Хитлер, което пък да активизира Чешката партизанска съпротива. Така и става.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тихомир ТомовКато се замисля,започвам да разбирам Хитлер! Сталин си направил СССР по не много хуманен начин,Янките си направили САЩ,избивайки по най-варварски начин местното население,лишавайки го от приодните блага и земя,Хитлер пък искал да направи ЕС още преди 70 г.Не са му харесвали ромовете и е взел мерки за лекото им редуциране,както и на юдео-масоните искащи да управляват света чрез подлост и интриги!
5
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 8 години
тия се майтапят за кинтите. При нас се дават "Ирен Кривошиева влиза във ВИП брадър за 150 бона заедно с мъжа си". Чехите за 80 бона ще ме вкарват в нацистки лагер :)
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АРАБЕЛА И РУМБОРАК ТАМ ЛИ ШЕ БЪДАТ?САМО,ЧЕ ДЕЙ ЧЕХОСЛОВАКИЯ?АМЕРИКАНСКИТЕМФАШИСТИ РАЗДЕЛЯТ И ВЛАДЕЯТ ПРАВОСЛАВНИ СТРАНИ СЛАВЯНО ЕЗИЧНАТАГРУПА Е УНИЩОЖЕНА НА 80% ОСТАНА САМО РУСИЯ СЪБУДЕТЕ СЕ ЕЙ.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направят риалити шоу за живота на един пенсионер с 200 лв.пенсия в България! Концлагера ще им се стори като детска градина!
2
3
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Поредната порция лъжи срещу Хитлер - светла му памет ! Две неща ще ви напомня : Чехия 1943 г - война , а губернатора Хайндрих е само с шофьора си когато е нападнат и убит в Прага от диверсанти от Англия . София 1991 - 2015 г собствениците на демократична България в ЕС даже в Народното събрание не влизат без охрана , а навън с ескорт от джипове за наша сметка . Направете сравнението .................................
1
6
 
20
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
на края на сезона пристига червената армия и *** всичко що мърда , подпалват селото и продължават към Берлин .