А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?

Оковите в кой филмов сюжет на родното кино са най-тежки...
Обновена: 9 юни 2015 20:41 | 9 юни 2015 20:22, Вера К. Александрова
423
А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?
Снимка: БНТ

Освен споровете около паметника на цар Самуил, тия дни Facebook-мисълта изригна и по още един, да го кажем, културен дебат – за и против "Време разделно".  Лентата по сценарий на Антон Дончев и под режисурата на Людмил Стайков стана най-любимият български филм откакто има българско кино. Тоест за всички времена. Той беше коронясан с пряк вот от зрителите в класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино".

Втори се нареди „Козият рог”, на трето място остана „Оркестър без име”. Под чертата на призовата тройка се наредиха „Вчера”, „Осъдени души” и още класики като „Всичко е любов”, „Опасен чар”, „Крадецът на праскови” „Господин за един ден”…

Извън първите десет останаха други любими български филми като „Рицар без броня”, „Войната на таралежите”, „Топло”, „Да обичаш на инат”, Сиромашко лято”, „Хан Аспарух”, „Куче в чекмедже”, „Баш майсторът”, „Момчето си отива”, „Вилна зона”, „Дами канят”, „С деца на море”… Все наши, истински филми.

Още по темата

Изкуството затова е велико, защото стига до всеки. И всеки си взима от него това, от което мисълта му и душата му имат нужда. А потребностите им, както е ясно, са различни при всеки. И затова се стига до сблъсъци.

Но думата не е за сблъсъците в изкуството сега. Защото изборът на „Време разделно” далеч не е избор за качествата на сценария, режисурата, артистите, декорите, операторите и т.н. Вотът в неделната класация показа друго - че „Време разделно” пасва най-много на потребностите на мисълта и душата на повечето българи днес.

Пасва на принципите им, на съзнанието им. От него излиза, че масовият ни съвременник и днес продължава да страда от турското робство. Има нужда и днес да съпреживява издевателствата, униженията и претопяванията, на които е бил подлаган преди два-три-пет века. Да се чувства горд от изобразения отпор, да предчувства Освобождението…

Така ли е наистина? Така ли беше и когато пак прекият вот на зрителите избра „Под игото” на Вазов за най-любимата българска книга преди години? И все пак има ли разлика между най-хубав, най-любим, най-знаков, най-български, най-вълнуващ, най-четен, най-гледан, най-купуван? И най-накрая... Ти гласува ли за „Време за разделно”? Защото, в скоби, трябва да има надежда, че не си.

Иначе не точно изкуствоведи и кинокритици, но психолози и политици трябва обезателно да разчетат този вот. Нужен е отговор защо днешният българин се припознава повече в борбата за свобода на вярата и на народа във „Време разделно”, а не в битката за свобода на личността във „Вчера” например. Или в опитите за някакъв вид икономическа свобода в „Господин за един ден”. А защо не и в борбата за любов в „Осъдени души”? Или в бунта във „Всичко е любов”?

Българинът се чувства поробен, но защо отново от турското робство? Защо не от границите и преградите, с които се борят героите във „Вчера”? Защо не хареса бунта им срещу статуквото, срещу връзките, не застана масово зад опита им да покажат, че всеки има право на развитие, независимо какъв е баща му и с какво е допринесъл за партията? Това не е ли актуално и по-важно от турското робство?

Защо не се чувства преследван от данъчните, от банките, от далавераджиите и всички, които го мамят и гледат в ръцете, както е в „Господин за един ден”? Това робство не е ли по-страшно днес от онова някога?

Ами борбата на твореца, който се блъска между партията, масовия потребител и нуждата си от свобода да прави качествено изкуство, което е в основата на „Оркестър без име”? Битката между оригинала и подобието му, между стойностното и халтурата, които и днес изкривяват света и създават грешни кодове за принципи и морал. Не е ли по-важна?

Защо масовият българин не се почувства в тези окови, а отново и точно в тези на турското робството? Може би защото политиците са му натрапили това. Защото играта на реплики и дуплики от трибуната  в парламента, телевизиите, вестниците и форумите предпочита да страдаме още по турското робство. А не да се терзаем за свободата на личността си в днешно време, на бизнеса си, на таланта си и всички граници, които са ни сложили пред тях. Тук и сега.

И не, разбира се, че никой не омаловажава турското робство. Нито героизма на българина по време на него, нито зверствата на турците. Говори се, ще се говори и трябва да се говори за това. Но защо масовият българин не е така активен и за съвременните зверства? Да кажем за тези, които се извършват на отсрещния бряг на Черно море. В Украйна и днес има кланета и изнасилвания. Защо не пишем статуси, не шерваме, не питаме кой е виновен, не се бунтуваме поне в интернет?

И да, разбира се, че е безспорно хубав този растеж на патриотизма. Но все пак - защо не чрез „Борис I” или „Хан Аспарух”, а чрез турското робство?

Може би защото политиците не са намерили още някаква изгода и от тях. И всъщност слава Богу!


423
Още по темата: кинотурско робство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
1
 
! Отговори
Кирка преди 5 години
Всички малки, жалки, невежи, продажни душици направо се пръскат от яд в момента. Аплодирам, аплодирам.

И кафяво да пуснете, никой пет пари не дава за вас, нищожества...
249
0
 
1
 
! Отговори
gtf преди 5 години
Тази творба е уникална.
1. 5 века не се забравят ( и да не дава Господ, да се забравят) - това е нашата история.
2. Трябва да се учим от нея, за да не повтаряме същите грешки.
3. Темата е актуална и днес - турска партия прокарва турски интереси и владее една част от родопите, същата тази партия съществува в разрез с конституцията.. и т.н.
... много има да учиш, пък на мен не ми се обяснява. Някой де ще узрееш да разбереш смисъла, дано не е късно
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм гледала този филм и не съм участвала в гласуването. За мен най-добрият български филм е "Крадецът на праскови" и не ме интересува мнението на останалите.
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болшинството е гласувало за филма "Време разделно" защото е дошло времето да се" ОТДЕЛИ ПЛЯВАТА ОТ ЖИТОТО"
246
0
 
3
 
! Отговори
до автора преди 5 години
слушай бе човек
нашите пра пра дядовци са си дали живота за свободата на българия
загинали са на по 26-30 години и са оставили по трима сираци
кой ти дава право да се гавриш с тяхната кръв бе
ти ако не си допринесъл с нищо за тази държава мълчи там
от такива гниди като тебе ни се повръща вече
245
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професор д-р Ахмед Шимширгил
244
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 5 години
За добронамерени хора мога да дам пример с един голям специалист в тази област: Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil. Дано да сте сериозен човек.
243
0
 
1
 
! Отговори
любопитен преди 5 години
До истината

Без никакво намерение да се противопоставям бих искал да попитам за източниците на тази информация.
242
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българка

Над 1800 джамии и медресета .
-------------

Абсолютно съм сигурен, че няма и 1/10 от това число.
241
1
 
4
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До Анонимен Какви са тези тъпи статистики? Къде в Истанбул има 100 църкви? Омръзна ми да чета простотии . В българската църква в Истанбул , която сигурно още 100 години ще я ремонтират , като забиха камбаните за Великден минаха турците и изпочупиха стъклата . Г-н анонимен , като правите статистики , защо не направите съотношение между църквите и джамиите в България . Над 1800 джамии и медресета . Това на какво прибилича? В каква държава живеем?
240
10
 
4
 
! Отговори
ИВАН АТАНАСОВ преди 5 години
Точно Аз , не гласувах за този *** филм на ДС/бкп.
Имам приятели турци и ме е срам да кажа дори ,че съм го гледал!
Само злобари и гадни извратеняци , могат да се кефят на тази помия!
Аз винаги съм обичал и уважавал комшийте и приятелите си етнически турци!
Уважавам и тяхната вяра ---защото това е ТВЪРДЕ ЛИЧНО ВИЖДАНЕ ЗА СВЕТА!
СРАМ МЕ Е ОТ "КОМУНИСТИЧЕСКОТО МИНАЛО " НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!
ТО НИ ВРЪЩА СЪС ЦЕЛИ 100-г. НАЗАД!
239
2
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 5 години
До seira Време разделно не можа да е любимият филм на ВСИЧКИ българи по една единствена причина - нечестно класиран . Един час преди полунощ само с гласовете на останалите будни българи .
238
1
 
6
 
! Отговори
истината преди 5 години
Турските деца гледаха филма доброзорно и безплатно в Кърджали и Делиормана. Сега за бонус този филм се избира, засрамете се! Обикновенните българи не знаят нищо за зверствата. Всички знаещи пък мълчат като риба.
237
3
 
5
 
! Отговори
истината преди 5 години
Еничарите се избират от кадията и попа. Българите дават рушвети за да изберат тяхното дете, направо се натискат. Всеки не се избира за ***. Попа трябва да одобри, не трябва да е висок или нисък, с доброто семейно възпитание, да не е обрязан, да не е ходил в Истанбул, избират се от многодетни семейства. Най важното е че бащата трябва да е съгласен. Понякога майките не са искали, ако не се убедят, не вземат детето. Не трябва да знае турски, изкуство, не трябва да е говедар,...Научете истината!
236
2
 
5
 
! Отговори
друг турчин преди 5 години
След малко пак ще има цензура за мен.
235
5
 
7
 
! Отговори
друг турчин преди 5 години
Българите са закърмени с омраза.Омразата пак спечели.
234
0
 
8
 
! Отговори
да преди 5 години
хубав филм и много хубава книга,браво винаги ще се намерят псевдоинтелектуалци,които ръсят мозък по всички теми само и само да ги дават по телевизии и радиа нали от това живеят.Добре е,че не успяха за 25 години да ни изтрият паметта народна
233
4
 
6
 
! Отговори
друг турчин преди 5 години
До турчин

"Имало е зверства..." Няма такива работи,ти си почти готов за асимилация.
232
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се бутнат руските паметници !!!!!

На тяхно място български !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
231
0
 
20
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До ФХ -318
Стига с тая *** опорна точка! Българинът може да е бил роб, но не и в душата си и именно това е нещото, заради което още съществува българщината . Точно с това се гордеят нормалните хора - дето се казва, не е важно колко пъти ще паднеш, важно броят на паданията да е равен на броя на изправянията . А колко народи са се изправили след такъв геноцид ?!!