А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?

Оковите в кой филмов сюжет на родното кино са най-тежки...
Обновена: 9 юни 2015 20:41 | 9 юни 2015 20:22,
423
А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?
Снимка: БНТ

Освен споровете около паметника на цар Самуил, тия дни Facebook-мисълта изригна и по още един, да го кажем, културен дебат – за и против "Време разделно".  Лентата по сценарий на Антон Дончев и под режисурата на Людмил Стайков стана най-любимият български филм откакто има българско кино. Тоест за всички времена. Той беше коронясан с пряк вот от зрителите в класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино".

Втори се нареди „Козият рог”, на трето място остана „Оркестър без име”. Под чертата на призовата тройка се наредиха „Вчера”, „Осъдени души” и още класики като „Всичко е любов”, „Опасен чар”, „Крадецът на праскови” „Господин за един ден”…

Извън първите десет останаха други любими български филми като „Рицар без броня”, „Войната на таралежите”, „Топло”, „Да обичаш на инат”, Сиромашко лято”, „Хан Аспарух”, „Куче в чекмедже”, „Баш майсторът”, „Момчето си отива”, „Вилна зона”, „Дами канят”, „С деца на море”… Все наши, истински филми.

Още по темата

Изкуството затова е велико, защото стига до всеки. И всеки си взима от него това, от което мисълта му и душата му имат нужда. А потребностите им, както е ясно, са различни при всеки. И затова се стига до сблъсъци.

Но думата не е за сблъсъците в изкуството сега. Защото изборът на „Време разделно” далеч не е избор за качествата на сценария, режисурата, артистите, декорите, операторите и т.н. Вотът в неделната класация показа друго - че „Време разделно” пасва най-много на потребностите на мисълта и душата на повечето българи днес.

Пасва на принципите им, на съзнанието им. От него излиза, че масовият ни съвременник и днес продължава да страда от турското робство. Има нужда и днес да съпреживява издевателствата, униженията и претопяванията, на които е бил подлаган преди два-три-пет века. Да се чувства горд от изобразения отпор, да предчувства Освобождението…

Така ли е наистина? Така ли беше и когато пак прекият вот на зрителите избра „Под игото” на Вазов за най-любимата българска книга преди години? И все пак има ли разлика между най-хубав, най-любим, най-знаков, най-български, най-вълнуващ, най-четен, най-гледан, най-купуван? И най-накрая... Ти гласува ли за „Време за разделно”? Защото, в скоби, трябва да има надежда, че не си.

Иначе не точно изкуствоведи и кинокритици, но психолози и политици трябва обезателно да разчетат този вот. Нужен е отговор защо днешният българин се припознава повече в борбата за свобода на вярата и на народа във „Време разделно”, а не в битката за свобода на личността във „Вчера” например. Или в опитите за някакъв вид икономическа свобода в „Господин за един ден”. А защо не и в борбата за любов в „Осъдени души”? Или в бунта във „Всичко е любов”?

Българинът се чувства поробен, но защо отново от турското робство? Защо не от границите и преградите, с които се борят героите във „Вчера”? Защо не хареса бунта им срещу статуквото, срещу връзките, не застана масово зад опита им да покажат, че всеки има право на развитие, независимо какъв е баща му и с какво е допринесъл за партията? Това не е ли актуално и по-важно от турското робство?

Защо не се чувства преследван от данъчните, от банките, от далавераджиите и всички, които го мамят и гледат в ръцете, както е в „Господин за един ден”? Това робство не е ли по-страшно днес от онова някога?

Ами борбата на твореца, който се блъска между партията, масовия потребител и нуждата си от свобода да прави качествено изкуство, което е в основата на „Оркестър без име”? Битката между оригинала и подобието му, между стойностното и халтурата, които и днес изкривяват света и създават грешни кодове за принципи и морал. Не е ли по-важна?

Защо масовият българин не се почувства в тези окови, а отново и точно в тези на турското робството? Може би защото политиците са му натрапили това. Защото играта на реплики и дуплики от трибуната  в парламента, телевизиите, вестниците и форумите предпочита да страдаме още по турското робство. А не да се терзаем за свободата на личността си в днешно време, на бизнеса си, на таланта си и всички граници, които са ни сложили пред тях. Тук и сега.

И не, разбира се, че никой не омаловажава турското робство. Нито героизма на българина по време на него, нито зверствата на турците. Говори се, ще се говори и трябва да се говори за това. Но защо масовият българин не е така активен и за съвременните зверства? Да кажем за тези, които се извършват на отсрещния бряг на Черно море. В Украйна и днес има кланета и изнасилвания. Защо не пишем статуси, не шерваме, не питаме кой е виновен, не се бунтуваме поне в интернет?

И да, разбира се, че е безспорно хубав този растеж на патриотизма. Но все пак - защо не чрез „Борис I” или „Хан Аспарух”, а чрез турското робство?

Може би защото политиците не са намерили още някаква изгода и от тях. И всъщност слава Богу!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: кинотурско робство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
11
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Аз не съм гласувала, но когато вървеше рекламата за гласуването, това беше първият филм, който изникна в съзнанието ми. Ако бях гласувала, щеше да е за него. Гледала съм го веднъж, не е от филмите, които можеш да гледаш 10 пъти, защото те кефят, но въздействието му е неописуемо! Иначе, харесвам и други филми, но този е моят фаворит!
229
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
Е не знам как може да сравним Време разделно и Оркестър без име. Жанровете са на светлинни години един от друг и е тъпо да задаваш такива въпроси. Всеки филм си е различен и има почитатели.
228
0
 
3
 
! Отговори
Ибре преди 8 години
3-те версии на '' Излел е Дельо хайдутин'' -справка Уикипедия...А какво ли ще си помислят извънземните когато прихванат ''Вояджър 2 и Вояджър 1...? Някой да даде определение за ПОТУРЧВАНЕ....?!!
227
1
 
15
 
! Отговори
seira преди 8 години
"ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" - ФИЛМ, ОТ КОЙТО ПРАРОДИТЕЛИТЕ НА ДНЕШНИТЕ "БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ" УКОРНО ГИ ГЛЕДАТ В ОЧИТЕ И ОТКРИТО ГИ ПИТАТ:ДОКОГА ЩЕ СЕ ТУРЧЕЕТЕ И ЩЕ СЕ ОТРИЧАТЕ ОТ ИСТИНСКИТЕ СИ ПРОИЗХОД И ВЯРА?!
226
0
 
19
 
! Отговори
seira преди 8 години
ИНТЕРЕСНО,НАСТОЯЩАТА СТАТИЯ ПРЕДИЗВИКВА НЯКОИ ВЪПРОСИ:А, ЗАЩО "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" ДА НЕ БЪДЕ "НАЙ-ЛЮБИМ" ФИЛМ?!КОЙ И ЗАЩО СЕ СТРАХУВА ОТ ФАКТА, ЧЕ "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" ПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА ЗА "НАЙ-ЛЮБИМ" ФИЛМ? ФИЛМ, ОТ КОЙТО ЛЪХАТ ОТКРОВЕНО РОДОЛЮБИЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА ТУРСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ...
225
3
 
11
 
! Отговори
Анадолу Експрес преди 8 години
Турски кривоглави ***, Шейтана ви чака да ви доразработи дупенцата. Жалка "нация" създадена преди 80 години от едно солунско дьонме и съставена от кръвосмешения и зоофилия. Липсващото звено между *** и човек сте вие. Плоски, сплескани глави, къси крайници и мозък колкото на теле.
224
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аз, точно аз 315,Защо да те "плюем"? Всеки си има причини да хареса или да не хареса един филм, книга, тоалет, едно поведение, едно отношение.Твоето отношение по темата и към участниците в дискусията, например, изразните ти средства и настройка към хората, говорят ясно за причината, поради която си гласувал точно за този филм.
223
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се учудвам, че повечето българи са гласували именно за ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО.Това е филм, изпълнен с ОМРАЗА, а българите най-много ги бива именно в това.
222
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФИЛМЪТ Е С У П Е Р !!!! ОСТАНАЛИТЕ СЪЩО . МОЖЕШ ДА ГИ ГЛЕДАШ ПО 100 ПЪТИ И НЕ ТИ ОМРЪЗВАТ
221
13
 
7
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Колко години вече му се повтаря на българина, че не е бил роб, а е бил горд, трудолюбив човек. Но не, въпреки това, той казва: "О, не, аз съм роб и искам да си остана такъв". Сега българите са по-големи роби и с много по-ниско самочувствие от когато и да било. И това е благодарение на комунистическата пропаганда и промиване на мозъци. Не визирам конкретно турското робство, а изобщо.
220
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички изброени в статията филми ми харесват. Много е трудно да избереш само един от тях, затова не гласувах, а не защото и пари за такива екстри нямам. Да обичаш на инат, обичам, но вече не мога.
219
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глас народен глас божи.Не гласувам,защото подобен"ритуал"ми е много чужд.Любим филм-"Опасен чар" и "Козият рог'.Що се отнася до" Време разделно" филмът ми идва твърде помпозен и не ме впечатлява особено
218
3
 
44
 
! Отговори
Аз, точно аз преди 8 години
Да, аз ... точно аз гласувах за "Време разделно"! И какво? Сега ще ми направите дисекция колко ми е промит мозъка ли? И какво точно искахте да постигнете с написването на тази статия? Народът избрал и изведнъж се появяват "специалисти", които започват да му обясняват как той - Народа, нищо не разбира. Книгата е уникална, филмът е направен по страхотен начин - какво повече? Така че - ДА, АЗ ГЛАСУВАХ ЗА "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" хайде сега започвайте да ме плюете ...
217
2
 
34
 
! Отговори
shmatarok преди 8 години
До Анонимен - споменаващ Макгахан Ако можех, щях да ти дам 100 + и Виктор Юго има пламенна статия във френската преса в защита на българите от османските зверства, но явно и той е поръчков. Никой не мисли с главата си ... чета невероятни абсурди в коментарите - еничираството едва ли не било супер престижна образователно програма, "Време разделно" бил поръчков ... тогава и народните песни са поръчкови, и Ботев и Вазов и Захари Стоянов - всички са пропагандатори.Хора, мислете с главите си !!!
216
4
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ако някой ще мисли вместо него,българина сам си нахлузва оковите
215
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех, че има такава класация.Бих гласувала за "Хан Аспарух"- филм, който наистина би въздигнал националното ни достойнство като граждани на една държава със стара история. Нямам робска психика и съжалявам, че 44% от някакви гласували за любим филм имат такава. Това за мен е изключително показателно- българинът обича да се представя със страданието си, не със силата си. Затова е в настоящото си положение и няма изгледи скоро да се измъкне оттам. Жалко.
214
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно аз? Не, не и за този жесток филм, целящ изкривяване на възприятията човешки, прекалил с маниакалните фантазии на някой садист. Това не може да е моят любим филм. Ако беше, бих потърсил психиатър, да ме полекува.
213
2
 
31
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
Да, гласувах за Време разделно.
212
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иванотнесени от "вятъра" викаш - )))))))))))
211
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то любов вече не съществува, всичок се свежда до секса и пари.... Пък и във вчера нещата са силон иедологизирани - колко е лошата системаат, този филм няма да се хареса на младите, Революция Z е опит да се придаде ново звучене на Вчера.Осъдени души не би издържал по същата причини - кой иска да гледа фанатици?Време разделон е вечен - ние сме роби на ЕДан партия ( ДПС) и един балкансик диктатор ( ЕРдоган). В настояще свързано сИдил и Косово и Македонсак Албания, Време Разделон е много актуален