А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?

Оковите в кой филмов сюжет на родното кино са най-тежки...
Обновена: 9 юни 2015 20:41 | 9 юни 2015 20:22,
423
А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?
Снимка: БНТ

Освен споровете около паметника на цар Самуил, тия дни Facebook-мисълта изригна и по още един, да го кажем, културен дебат – за и против "Време разделно".  Лентата по сценарий на Антон Дончев и под режисурата на Людмил Стайков стана най-любимият български филм откакто има българско кино. Тоест за всички времена. Той беше коронясан с пряк вот от зрителите в класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино".

Втори се нареди „Козият рог”, на трето място остана „Оркестър без име”. Под чертата на призовата тройка се наредиха „Вчера”, „Осъдени души” и още класики като „Всичко е любов”, „Опасен чар”, „Крадецът на праскови” „Господин за един ден”…

Извън първите десет останаха други любими български филми като „Рицар без броня”, „Войната на таралежите”, „Топло”, „Да обичаш на инат”, Сиромашко лято”, „Хан Аспарух”, „Куче в чекмедже”, „Баш майсторът”, „Момчето си отива”, „Вилна зона”, „Дами канят”, „С деца на море”… Все наши, истински филми.

Още по темата

Изкуството затова е велико, защото стига до всеки. И всеки си взима от него това, от което мисълта му и душата му имат нужда. А потребностите им, както е ясно, са различни при всеки. И затова се стига до сблъсъци.

Но думата не е за сблъсъците в изкуството сега. Защото изборът на „Време разделно” далеч не е избор за качествата на сценария, режисурата, артистите, декорите, операторите и т.н. Вотът в неделната класация показа друго - че „Време разделно” пасва най-много на потребностите на мисълта и душата на повечето българи днес.

Пасва на принципите им, на съзнанието им. От него излиза, че масовият ни съвременник и днес продължава да страда от турското робство. Има нужда и днес да съпреживява издевателствата, униженията и претопяванията, на които е бил подлаган преди два-три-пет века. Да се чувства горд от изобразения отпор, да предчувства Освобождението…

Така ли е наистина? Така ли беше и когато пак прекият вот на зрителите избра „Под игото” на Вазов за най-любимата българска книга преди години? И все пак има ли разлика между най-хубав, най-любим, най-знаков, най-български, най-вълнуващ, най-четен, най-гледан, най-купуван? И най-накрая... Ти гласува ли за „Време за разделно”? Защото, в скоби, трябва да има надежда, че не си.

Иначе не точно изкуствоведи и кинокритици, но психолози и политици трябва обезателно да разчетат този вот. Нужен е отговор защо днешният българин се припознава повече в борбата за свобода на вярата и на народа във „Време разделно”, а не в битката за свобода на личността във „Вчера” например. Или в опитите за някакъв вид икономическа свобода в „Господин за един ден”. А защо не и в борбата за любов в „Осъдени души”? Или в бунта във „Всичко е любов”?

Българинът се чувства поробен, но защо отново от турското робство? Защо не от границите и преградите, с които се борят героите във „Вчера”? Защо не хареса бунта им срещу статуквото, срещу връзките, не застана масово зад опита им да покажат, че всеки има право на развитие, независимо какъв е баща му и с какво е допринесъл за партията? Това не е ли актуално и по-важно от турското робство?

Защо не се чувства преследван от данъчните, от банките, от далавераджиите и всички, които го мамят и гледат в ръцете, както е в „Господин за един ден”? Това робство не е ли по-страшно днес от онова някога?

Ами борбата на твореца, който се блъска между партията, масовия потребител и нуждата си от свобода да прави качествено изкуство, което е в основата на „Оркестър без име”? Битката между оригинала и подобието му, между стойностното и халтурата, които и днес изкривяват света и създават грешни кодове за принципи и морал. Не е ли по-важна?

Защо масовият българин не се почувства в тези окови, а отново и точно в тези на турското робството? Може би защото политиците са му натрапили това. Защото играта на реплики и дуплики от трибуната  в парламента, телевизиите, вестниците и форумите предпочита да страдаме още по турското робство. А не да се терзаем за свободата на личността си в днешно време, на бизнеса си, на таланта си и всички граници, които са ни сложили пред тях. Тук и сега.

И не, разбира се, че никой не омаловажава турското робство. Нито героизма на българина по време на него, нито зверствата на турците. Говори се, ще се говори и трябва да се говори за това. Но защо масовият българин не е така активен и за съвременните зверства? Да кажем за тези, които се извършват на отсрещния бряг на Черно море. В Украйна и днес има кланета и изнасилвания. Защо не пишем статуси, не шерваме, не питаме кой е виновен, не се бунтуваме поне в интернет?

И да, разбира се, че е безспорно хубав този растеж на патриотизма. Но все пак - защо не чрез „Борис I” или „Хан Аспарух”, а чрез турското робство?

Може би защото политиците не са намерили още някаква изгода и от тях. И всъщност слава Богу!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: кинотурско робство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
4
 
18
 
! Отговори
ЧУДЕСЕН ИЗБОР преди 8 години
ТО ИЗБОРА НА ПОДОБИЕ НА БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ БЕШЕ ФАЛШИФИЦИРАН,ТА СТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА ИЗБОРА НА ФИЛМ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТОЗИ "ИЗБОР" Е ИЗМИСЛЕН ОТ СЕВДА ШИШМАНОВА, ДОВЕРЕНИЯ ЧОВЕК НА ДОГАН И ДПС В БНТ. ФИЛМЪТ Е ЧУДЕСНО НАПРАВЕН, МНОГО ПРАВДИВ ЗА ТУРСКИТЕ БЕЗУМИЯ ПО ЗЕМИТЕ НИ, РАЗДЕЛЕНИЕТО НА НАЦИЯТА С ПОТУРЧВАНЕТО НА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ, НА КОЕТО БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ И ДНЕС.ДАНО МЛАДИТЕ ОПРОСТАЧЕНИ БЪЛГАРИ ДА СА НАУЧИЛИ НЕЩО ЗА ИСТОРИЯТА НИ ОТ ТОЗИ ФИЛМ ЗА ИСТИНАТА ЗА ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА.
209
3
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Като дойде Ислямска държава и тук,ще видим едно "време разделно" умножено по 100!Между другото и турците ще пострадат,ако и да са мюсулмани.А на ***, дето ни навират техните си "ценности",какво да кажем,освен-Ай сиктир!(хубава "българска" дума)
208
3
 
28
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Само за сведения:Любим филм на американците - Отнесени от вятъра - любов по време на гражданската войнаЛюбим на Шотландицте - Смело сърцеЛюбим на Французите - Хрониките на Жана Д'аркТака че хората обичат исторически филми, които говорят за война и крайностите, която тя поражда в нас. Време Разделно е доста емоционално силен филм, не ми е любим, но със сигурност ме трогва най-много.
207
17
 
11
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Единствено в България е имало търско "робство". Никой друг народ не описва времето, когато турците са вилняли по техните земи като робство. Дори испанците, които 700 години са били под властта на маврите и те не говорят за робсъво никъде в историческите и литератирните документи! РОБСКИ НАРОД СМЕ! За почти 150 години от освобожението си направихме 3 паметника на чужди царе и армии в София, а сега като направихме един български и се намериха "интелектуалци" да го оплючят. Заслужаваме си Бойко!
206
1
 
1
 
! Отговори
До 355 преди 8 години
Казва се Светла Тодорова и играе в театъра на Стара Загора.
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
354, извинявай, понеже си дама, ама и аз се кефя много на този филм особено на онази с луничките....голяма актриса. Забравих как се казваше.
204
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувах още от самото начало за "Вчера". Това е любимият ми филм, който съм гледала безброй пъти и мога да гледам още.
203
20
 
10
 
! Отговори
Опаляя преди 8 години
Какви са тия писаници цяла статия бе! Истината е една от доста години насам! Така наречения "зрителски" вот е най хитрото оправдание като искаш да сложиш някой на първо място!Аз не познавам човек, който да смята този филм за любим! Попитайте си и вашите познати!Остава въпроса, кой тогава е гласувал за него?
202
4
 
19
 
! Отговори
кк преди 8 години
" Но защо масовият българин не е така активен и за съвременните зверства? Да кажем за тези, които се извършват на отсрещния бряг на Черно море. В Украйна и днес има кланета и изнасилвания".Да, аз също беснея от тези насилства през 21-и век и се питам ЗАЩО ? Отговаря ми се - Русия, тя е виновна. Друга страна липсва. Другата страна е скрита зад 5-те млрд. щ.д. изтърсени на Майдана. Не попада ли света под по-голямо робство, това на парите, най-вече на черните, не на честно спечелените.
201
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 329 турчин ..в Гърция какво било, по-малко мразели турците отколкото ние вас? Ей, човече, ти знаеш ли че когато бях на работа в Гърция пътувахме аз 3-*** българи и 2-*** турци и когато отидохме от графията( това е като бюро по труда само че без да има документация) на един строеж, гръка който ни нае ни пита как се казваме и български турчин като си каза името Ерол на гръка очите му се напълниха със злоба. Ей, турче ти знаеш ли че гръцката омраза към турците е несравнима с която и да е омраза?
200
1
 
17
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Интересно защо даже и в десетката няма нито един филм сниман след 1989 година.
199
3
 
6
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Да допуснем че проблемът не е твой..а на ...айде и от мен да мине ....и на турците. Обаче идва ред и на гърци македонци сърби албанци ......руснаци ?!? .....Знаеш ли.... и някои българи избягаха защото са проблемни за такива като теб.
198
1
 
23
 
! Отговори
да преди 8 години
Що за хора сме? В състояние сме да опошлим всичко хубаво което е създадено и да го принизим до някакви политически интереси. Да, този филм е избран защото има всички качества за това. Друг е въпросът, че сега е настанало много по-грозно време разделно и по писанията по-долу няма изгледи да се обединим. Нас нищо не ни обединява. Когато спонтанно се съберем на на площада пред бившия дворец и някой запее химна, а хората около него запеят също /както направиха руснаците / може би ще се яви надежда.
197
20
 
9
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
През османско са се построили толкова черкви че сега не могат да ремонтират. Този роман е анти мюсюлманска пропаганда преди поредния възродителен процес.
196
4
 
17
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Много карабини тука, бе! Дано поне да ви плащат!Антон Дончев пише всеки свой роман след обстойно проучване.А ако нещо не ви харесва-ей я Турция,заминавайте!
195
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
какво казали мишките след поредната атака на котката:"Е, не може да се отрече че поне има стил."и вие така
194
10
 
8
 
! Отговори
Странно преди 8 години
Щом една империя е просъществувала повече от 800 години , трудно е да се повярва че това е ставало единствено благодарение на войните и насилието. Ако тогавашния българин е притежавал стада от стотици кози е бил роб , тогава щом днес и две кокошки не е в състояние да отгеда ... какъв е ?!
193
2
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Оставете партийните учебници, научете истинската история.
192
5
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Най важното е че бащата трябва да е съгласен. Понякога майките не са искали, ако не се убедят, не вземат детето. Не трябва да знае турски, изкуство,не трябва да е говедар,...
191
11
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Всеки не се избира за ***. Попа трябва да одобри, не трябва да е висок или нисък, с доброто семейно възпитание, да не е обрязан, да не е ходил в Истанбул,...