Слепи сме, Самуиле...

Политически и злобни храчки срещу собствената ни история
Обновена: 9 юни 2015 14:03 | 9 юни 2015 10:10, Александър Попов
361
Слепи сме, Самуиле...
Снимка: Булфото

Голям рев, голямо нещо около откриването на паметника на цар Самуил. За всеки паметник може да се каже и хубаво, и лошо, мненията могат да бъдат седем милиона. Критериите в изкуството са толкова разтегливи, че едва ли ще се съберат двама с едно мнение.

Още по темата

Но защо е това плюене и грозно грачене? Хора, това е паметник на една от най-силните ни исторически личности.

Най-хубавото е, че всички се хванаха за пустите му светещи очи. Дано и ние прогледнем, че става въпрос за велик български владетел. Цар, който ако беше жив днес, пак нямаше да му издържи сърцето.

Защото сме слепци за българската история, защото сме слепци без да сме участвали в битката при Ключ. Защото сме дребни душици, готови да се продатат за един продупчен лев, долар или рубла.

Истерията не е заради светещите очи на един паметник. Прави ли ви впечатление, че се говори предимно за мигане, форми и височина? Истерията е заради незадоволеността на дребни душици, които не са успели да заделят някой лев в джоба. Който и да беше авторът на паметника щеше да бъде оплют - и по финансова, и по политическа линия.

В центъра на София се извиси паметник на велик българин. Може главата му да е наведена под неправилен градус, очите му да светят, височината му да не е правилната, но е там. За да ни напомня, че България е имала царе, пред които трябва единствено да се преклоним. И да помним.

Не бил горд български цар, защото гледал надолу? А дали не гледа към нас, внуците на слепците, които сме слепци с отворени очи? Докога ще се търпи разни хора да определят с кого да се гордеем, какво трябва да бъде националното ни мислене, да потъпкваме историята си?

Различни хора се опитват да ни убедят, че Самуил е някакъв незначителен, при това забележете - губещ цар. Лузър, както биха възкликнали тийнейджърите.

Не, господа, Самуил е цар, който се е борел за независимостта на България срещу многократно превъзхождащата ни Византия. Нещо, което явно дразни мнозина, които се борят тази независимост днес да я няма. И да не ни се напомня за владетели, които са посветили живота си на това.

Да, не е само Самуил. В София трябва да има величествени паметници и на Аспарух, и на Борис, и на Симеон, и на Калоян... Ще съм щастлив, когато дойде моментът българските паметници да разрушат хегемонията на руските в центъра на София, защото имаме собствена история. Пък нека ни наричат националисти.

Други се притесниха, че се състезаваме с Македония. Хайде някой да посочи през последните 25 години кога историята ни е била използвана идеологически? Напротив, непрекъснато трябва да доказваме пред Европа и кого ли не, че историята на България се преиначава. 

Всъщност цялата олелия може и да се окаже полезна, защото в социалните мрежи текат едни големи вълнения. И няма как всичко да не достигне и до децата. А едно дете да прочете за царуването на Самуил ще е победа. Защото тези, които плюят по паметника, сигурно не са прочели и ред за комит Никола и комитопулите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: паметникСамуил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
9
 
! Отговори
desislava преди 8 години
nai posle edin istinski Balgarski pametni!Ne obrashtaite vnimanie na drebni bezizvestni neydachnitzi ,krieiki se pod podpiski.Sega i na xan Asparyx,tzar Kaloian i Simeon veliki,pak neka shepa bezdarnitzi i psevdo intelektyaltzi da grachat!
190
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по добре паметник на бай ***
189
3
 
30
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 8 години
Браво за статията! Скоро не бях срещал по медиите с малко думи казани много неща!
188
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
hubavo si napisal statiiata,Sasho,saglasen sam s teb.No zashto da sabariame ruskite pametnici? Vsiaka strana pazi i uvajava kulturnite i istori4eski pametnici.Inak shte zaprili4ame na ID.Triabva li da razrushavame i djamiite?A za pametnici na drugite ni care ima miasto i v Sofiia,i po drugite gradove,no niama jelaeshti da se zaemat s tova.
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генерал ГадорянПаметник на Ген. Вазов има и се намира в гр. Сопот
186
0
 
13
 
! Отговори
един преди 8 години
Преди години в анкета на столичен вестник на въпроса : Коя историческа личност е навредила най-много на България, един обикновен човек беше отговорил следното: Василий *** , защото ни научи да вървим след еднооки. Малко в страни от темата, а може би не.
185
0
 
39
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Защо Самуил? Ами защото така е решил автора... Защо светят очите? Като разбере какво е символика и за какво се използва ще разберете. Защо е приведен? За да гледа сеира на този наивен народ. Защо няма паметници на други велики владетели? Защото не е угодно народа да е горд и да помни величието си. Защо изобщо се занимавам да отговарям на някои от тези въпроси? Защото очевидно има хора, които се нуждаят от техните отговори.Само искам да кажа: - Гордея се с миналото, срам ме е от настоящето.
184
2
 
31
 
! Отговори
лина преди 8 години
Ако и сега имахме един Самуил начело на държавата, нямаше да сме на тоя хал. Боже, защо не ни пратиш такъв като него да ни управлява, да мисли и работи за България и народа. Хващаме се за очите му, защо светели? Ами светят, за да ни разбунят душите, да си търсим правдата, да се спазват законите, да ни напомнят какви сме били. Бил навел глава, за мен това не е поражение, а поклон за войниците му. Какво толкова някои ги смущават очите на Самуил, защо не се смущават от безправието сега? Нисши души
183
14
 
4
 
! Отговори
ист преди 8 години
На паметниците в Италия, Франция и Испания не им светят очите. Те целите светят заради майсторството на създателите им.Явно Хайтов е знаел, че за да му забележат творбата, нещо трябва да провокира. Е успя. Нещо като китайска соларна лампа.
182
0
 
3
 
! Отговори
аман от фанариоти преди 8 години
Така нареченото византийско робство е от 1018г. (4г. след Самуил) до 1185г. (въст. на Асен и Петър). В този период, смятайте си го, може да се каже, че БГ е била като византийска провинция, донякъде, защото българската идентичност, самосъзнание, а и феодална класа са се запазили.
181
5
 
8
 
! Отговори
Nevi преди 8 години
Тук в България сме царе на това- да оплюваме всичко,вместо да остеем същественето и вместо да изписваме вежди,да избождаме очи- в случая очите на цар Самуил,такива сме си ежиме се за дебничките неща, защото са ни дребни душиците, а за големите си затваряме очите,защото не ни стиска!!!Като толкова много хора намериха кусури за някакви детайли от паметника,защо не обърнаха внимание на по-срамното и очебийното-че е срамота да има паметник на руски,а не на български владетел пред Народното събрание!
180
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Макета, понеже се правите на хитри и си плюете историята ще си платите. Ще се наложи да учите албански, за да се оправяте в собствената си държава.
179
0
 
12
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До македонац 254:Объркал си се!Аз като бях в Охрид,вашата(наша) екскурзоводка,обясни така:"Дошли християни Климент,Наум и обучавали на писмото на Кирил и Методий".Ние през смях попитахме:" От къде са дошли?"Та така и с цар Самуил,след загубите от Византия се преместил в малко останалата свободна българска земя-столица на България става за малко Охрид.И за последно-Ама едни паметници сте нацвъкали в Скопие,голям смях.........луди ли сте,че ги траете?
178
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България част от Византия ??? България е водила през цялата си история войни с Византия , кой ви пълни тиквения вакуум с такива простотии ?
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АтласПриятелю, научи се кеде се слага И, кде Й. Не се научихте, че дима в множествено число не може да завършва на Й. - адмирациИ, строИли, пигмеИ
176
0
 
17
 
! Отговори
ррррррррррр преди 8 години
България винаги била провинция и част от Византия ?!Според кого - гръцката, македонската или сръбската академия на науките ?! Хора, люде человечески, четете книги, учебници, историографски изследвания. Недейте се доверява изцяло на интернет или спонсорирани от чужди служби публикации.У-ЧЕ-НЕ, КНИ-ГИ !!!
175
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Цар Калоян е достоен за паметник.
174
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пребий *** спаси дръвче!
173
2
 
18
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Само адмираций за автора-Браво.........Забелязахте ли на снимката какви мишленца са се стройли отдолу-пигмей пълзящи във нозете му :). Трябва и още един паметник на Кан Крум да има,вдигнал тежък меч към парламента....
172
2
 
13
 
! Отговори
@ 262 преди 8 години
Ами да точно така си е ....само най...как каза най-мизерните държави само те се гордеят с историята си , а богатите и развитите държави хич не им пука за историята им , изобщо нямат огромни паметници на Линкълн , триумфални арки , огромни антични градове , огромни паметници на владетелите си и на георгафските откриватели ....скални склуптори с огромни размери на президентите си... да прав си само бедните държави държат на историята си :D