Слепи сме, Самуиле...

Политически и злобни храчки срещу собствената ни история
Обновена: 9 юни 2015 14:03 | 9 юни 2015 10:10, Александър Попов
361
Слепи сме, Самуиле...
Снимка: Булфото

Голям рев, голямо нещо около откриването на паметника на цар Самуил. За всеки паметник може да се каже и хубаво, и лошо, мненията могат да бъдат седем милиона. Критериите в изкуството са толкова разтегливи, че едва ли ще се съберат двама с едно мнение.

Още по темата

Но защо е това плюене и грозно грачене? Хора, това е паметник на една от най-силните ни исторически личности.

Най-хубавото е, че всички се хванаха за пустите му светещи очи. Дано и ние прогледнем, че става въпрос за велик български владетел. Цар, който ако беше жив днес, пак нямаше да му издържи сърцето.

Защото сме слепци за българската история, защото сме слепци без да сме участвали в битката при Ключ. Защото сме дребни душици, готови да се продатат за един продупчен лев, долар или рубла.

Истерията не е заради светещите очи на един паметник. Прави ли ви впечатление, че се говори предимно за мигане, форми и височина? Истерията е заради незадоволеността на дребни душици, които не са успели да заделят някой лев в джоба. Който и да беше авторът на паметника щеше да бъде оплют - и по финансова, и по политическа линия.

В центъра на София се извиси паметник на велик българин. Може главата му да е наведена под неправилен градус, очите му да светят, височината му да не е правилната, но е там. За да ни напомня, че България е имала царе, пред които трябва единствено да се преклоним. И да помним.

Не бил горд български цар, защото гледал надолу? А дали не гледа към нас, внуците на слепците, които сме слепци с отворени очи? Докога ще се търпи разни хора да определят с кого да се гордеем, какво трябва да бъде националното ни мислене, да потъпкваме историята си?

Различни хора се опитват да ни убедят, че Самуил е някакъв незначителен, при това забележете - губещ цар. Лузър, както биха възкликнали тийнейджърите.

Не, господа, Самуил е цар, който се е борел за независимостта на България срещу многократно превъзхождащата ни Византия. Нещо, което явно дразни мнозина, които се борят тази независимост днес да я няма. И да не ни се напомня за владетели, които са посветили живота си на това.

Да, не е само Самуил. В София трябва да има величествени паметници и на Аспарух, и на Борис, и на Симеон, и на Калоян... Ще съм щастлив, когато дойде моментът българските паметници да разрушат хегемонията на руските в центъра на София, защото имаме собствена история. Пък нека ни наричат националисти.

Други се притесниха, че се състезаваме с Македония. Хайде някой да посочи през последните 25 години кога историята ни е била използвана идеологически? Напротив, непрекъснато трябва да доказваме пред Европа и кого ли не, че историята на България се преиначава. 

Всъщност цялата олелия може и да се окаже полезна, защото в социалните мрежи текат едни големи вълнения. И няма как всичко да не достигне и до децата. А едно дете да прочете за царуването на Самуил ще е победа. Защото тези, които плюят по паметника, сигурно не са прочели и ред за комит Никола и комитопулите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: паметникСамуил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
15
 
! Отговори
до 254 преди 8 години
Братко, ако знаеш само колко ни е писнало от вашите комплекси, претенции, мрънкане, недоволство и пискане за историческа онеправданост. Пишете се, ако искате македонци, ескимоси, клингони, както ви аресва, ама ЕС ще го гледате през крив макарон. А, и от части си прав, Самуил наистина е бил ВАШ цар, български.
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За никъде не сме се запътили. Макетата си осеяха държавата с паметници на кого ли не, а ние един паметник дигнахме и веднага го оплюхме.
169
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соросчета, шапки долу пред Самуил. Нямате морално право дори да минавате покрай паметника му.
168
1
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 8 години
Доказателство ,че не е бил хомо няма реално , а има много факти , които сочат , че е бил , не че има голямо значение , но е по-сладко да му кажеш черен арменски ***.......ст и ако ти (дори не от съвсем българска, а дори от общочовешка гледна точка) не го презираш заради способноста му да ослепи толкова много войници ...то нещо куца в операционната система генерале.
167
1
 
14
 
! Отговори
nina преди 8 години
Много хубава статия,напълно съм съгласна с автора.
166
3
 
5
 
! Отговори
@ македонац преди 8 години
Пази тихо дисниленд , че пак ке дейдат албанците да ви разтърсят смешната българска провинция.
165
22
 
1
 
! Отговори
македонац преди 8 години
Самуил не е бугарски цар а наш МАКЕДОНСКИ и до последно е живеел и дворецат му е бил у ОХРИД и там и погинал вие бугарите не ни присвоявайте нашиот цар и в Скопие паметником е по добър от ова шо вие стего напраили айде со здраве и четете история македонска да я знаете вистината за светот.
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво общо има Древна Еллада с Византийската империя ми стана интересно ...
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само сме им се опълчвали на ромеите, а 100 години по-рано,по времето на Симеон Велики за малко да ги закрием.Симеон е сгодил дъщеря си за невръстния им император и е бил обявен за негов настойник.Планът е бил да премахне подопечният си и официално да бъде обявен за имератор на Българи и ромеи.Но византийците,като усетили какво става,направили преврат и се спасили.100 години по-късно,в 1018,нашите велможи се продали на Василий за постове и пари и държавата ни била закрита.Познато ли ви звучи?
162
2
 
2
 
! Отговори
@ Ген Гадорян преди 8 години
Глей са ...подобен паметник можеш да направиш в увеселителен парк на Гейм ъф Троунс примерно или пък архитектурен детайл от макет за филм с рицари , фантазии и т.н. , когато искаш да почетеш един от най-значимите ни владетели ще направиш по-голям паметник , ще изразиш чертите му според характера му , трябва да изглежда величествено ... а те са направили някаква фигурка със светещи очи ...като светещите икони на латиноамериканците , това не е изкуство или ако е не е подходящо за да почетеш някого
161
0
 
2
 
! Отговори
до Ген. Гадорян преди 8 години
Защо ти се струват глупости , че арменеца е бил обратен , какви доводи имаш ? Че е велик владетел , велик владетел е бил на още по-велика империя , това че сме им се опълчвали през цялата си история само може да бъде повод да се гордеем с историята си , но Василий е чудовище защото е сторил на християнски народ най-голямата злина , която изобщо друг християнски владетел е правил на християни , а инъче има и история , че Самуил е убил така да се каже гаджето му , затова го е мразел особено :D
160
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самуил е екзекутирал брат си и цялото му семейство, когато се е оказало, че брат му иска да се продаде на византийците. Ако дойдеше на власт Самуил днес, щеше да ги избие до крак днешните продажници... като кучета. Всички, които са готови да ви продадат за жълти стотинки на Запада, на Турция, на Русия или на арабелите.
159
1
 
11
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Всичко е точно анализирано.Историята на България е неудобна за мнозина.Преди за интернационала, днес - за глобализма...За българина е жизненоважно да си спомни каква сила е заложена в кръвта му, защото идва времето, когато на държавата му ще посегнат като на политически и географски субект...
158
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паметника на Самуил не харесват само ония, които изпитват страх и срам да ГО погледнат в очите!
157
2
 
4
 
! Отговори
Поклон преди 8 години
Кви са тия циркове светещи очи и глупости , направете един хубав паметрник да почетете великия владетел , но и човек Самуил II , който не е чел , нека прочете трилогията на Димитър Талев "Самуил - цар български" за да разбере кой е бил Самуил и защо е велик , въпреки поражението си от грозното , черно , арменско джудже хомосексуалист Василий *** , на вниманието на тези дето се отрекоха от земите ни в Белом. Тракия в името на доброто съседство, в Гърция имат улици "***"
156
0
 
1
 
! Отговори
Защо преди 8 години
До CCЗащо се отричаш бе срамежливко , от народа от които си се пръкнал.Защо като Самуил гледаш на чорчик и не се вижда геноцида измерващ се с милиони.Прикрива се мародерството върху деца , болни и немощни.Не се говори за това какъв космодрум е черноморието и каква природна лайнометна пречиствателна станция представляма.Няма стотинка , грам и сантиметър с чист произход , които да циркулират по тази деградирала страна.Какво се правиш на богоизбран и божествен с тези фантасмагории.
155
9
 
3
 
! Отговори
СВЕТИЯ СВЕТИХ преди 8 години
ВАМПИРО ВИ ГЛЕДААААА !!!!
154
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама какво му е на светещите очи? Изглеждат много интересни. Аз съм обиколил доста столици и никъде няма такъв паметник. Защо да не е нещо интересно и иновативно? Такъв паметник ако се постави в някоя европейска столица ще се редят на опашки да се снимат с него. Тука обаче в столицата на Анадола, бай ***, разбиращи от всичко, най-вече от паметници и изкуство, се разбиха да плуют. Браво ***. Е за това ще ви крадат и правят на маймуни. Просто сте си такива. :)
153
3
 
9
 
! Отговори
Захари преди 8 години
Всъщност след като руснаците избиват 60.000 българи и унищожават Плиска, цяла Североизточна България е обезлюдена и става лека плячка за Византия. Чест му прави на Самуил, че успява да отвоюва някои земи покрай Дунав и да задържи държавата за толкова години. А в Пловдив по принцип трябва да има паметници на владетели, които са го присъединили към България.А ето това е! Ня някой Самуил им е трън в очите защото им напомня за едно престъпление извършено от иначе братски нам народ.
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 227не си сам братле! не падай духом!Има много като теб, не се отчайвай тук се играе пропаганда това трябва да си го разбрал вече