"Без будилник": Разходка с лодка... в Егейско море

Красиви заливи, тюркоазена вода и пещера с горещ извор
Обновена: 16 юни 2015 14:04 | 10 юни 2015 18:00,
9

Снимка: Dnes.bg

Днес в "Без будилник" ще се разходим до съседна Турция, за да се потопим в тюркоазените води на Егейско море. Ще се качим на автентично дървено корабче и ще доплуваме до красиви заливи и до една необикновена пещера, от която извира гореща вода в морето.

Много българи са скептични да ходят на море в Турция, но все повече наши туристи преоткриват доброто обслужване и достъпните цени, които предлагат в турските курорти. Едно от основните предимства на нашата съседка са високите температури още през май, които позволяват на най-нетърпеливите туристи да видят морето, когато в България все още хората са с якета.

Има много митове и легенди за посрещането ни в Турция. Българите сякаш очакват зад ъгъла да ги чака мъж с тюрбан и ятаган, което може и за някои части от страната да е вярно, но в курортите няма нищо подобно. Те са залети предимно от европейски туристи, които търсят достъпно морско преживяване. Единственото, което ти напомня, че си на Изток, са тук-там забулените от глава до пети жени и лошият английски на персонала, който въпреки това е много любезен.

Въпреки предрасъдъците на някои, всяка година нашите туристи в турските курорти стават все повече. За нас най-изгодни са All Inclusive пакетите, които напълно обезпечават почивката и гостите на хотелите могат да си позволят да не харчат никакви пари допълнително. И за да не изпадаме в хвалби за All Inclusive туризма, ще ви разкажем за едно изживяване, което струва между 15 и 20 евро и се предлага от повечето местни туристически агенции - разходка с яхта.

"Без будилник": Разходка с лодка... в Егейско море

Екскурзията с корабче разнообразява почивката и се харесва и на най-мързеливите туристи. Обикновено има организиран транспорт, с който почиващите стигат до пристанището в курортните градчета. И в малкото село Йоздере, близо до Кушадъсъ, също е така.

На пристанището има около десетина яхти, повечето се казват "Синбад" или носят пиратски имена. Корабчетата са с две палуби - на долната пътниците могат да седят на хлад на сянка и на маса, а на горната любителите на слънчевите лъчи могат да хващат златен загар. По земята са наредени меки дюшечета, на които хората си опъват кърпите и могат да се излегнат.

Разходката с лодка започва сутринта и свършва следобед. Правят се спирки за половин-един час на три-четири красиви залива. Туристите могат да се гмуркат или да доплуват до сушата. А водата е кристална - дълбоко е, но човек може да види всяко камъче по дъното. Най-приятното занимание за младежите е да скачат от втората палуба във водата, където височината достига 4-5 метра.

В един от тези заливи се крие и природен феномен - малка пещера, от която извира топла вода. За да се стигне до тази морска атракция, туристите трябва да плуват двайсетина метра, но после с изненада усещат топлата вода, която блика от пещерата. За тези, които не искат да плуват, има малка лодка, с която да стигнат до горещия извор.

В цената влиза и обяд, който макар направен в полеви условия, е много вкусен. въпреки че екипажът на кораба е само от мъже, те успяват да приготвят обяд "да си оближеш пръстите". Буквално - пече се прясно уловена риба на барбекю на носа на кораба.

Екипажът на кораба рядко е само обслужващ персонал. За разлика от повечето служители по хотелите, на борда знаят добре няколко езика. Капитанът обяснява на туристите подробно маршрута на английски, немски и френски език.

Оказва се, че капитанът (може би Синбад) е не само капитан в истинския смисъл на думата, а и главен готвач и аниматор. Екипажът се грижи постоянно за доброто настроение на борда със силна музика, танци и аниматорска програма.

Разходката с яхта разнообразява All Inclusive почивките и вдига туристите от шезлонгите и тежките маси по хотелите. Ако не страдате от морска болест, не се и замисляйте. Кога друг път ще ядете прясна риба на кораб и ще скочите от 5 метра височина в Егейско море?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
яко гнусно, яко бедняшко, мизерия! взела баба 100 долара и решила, че е посетила малдивите. какво ми хвалите някакви мизерни анадолци, които не знаят как да говорят?!
7
4
 
5
 
! Отговори
ХРИСТОС ФИЛАДЕЛФИС преди 8 години
ЕГЕЙСКО МОРЕ Е 190 000 КВ. КМ...ГЪРЦИЯ ИМА 90 ПРОЦЕНТА ОТ НЕГО КАТО ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ НА БАЗА ОСТРОВИТЕ ВЪРХУ НЕГО, КОИТО СА ГРЪЦКА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.ТУРЦИЯ ДЪРЖИ САМО ОКОЛО 10 ПРОЦЕНТА ОТ ЕГЕЙСКО МОРЕ, НАЙ-ВЕЧЕ ОКОЛО ДВАТА ОСТРОВА ИМБРОС И ТЕНЕДОС ДО ДАРДАНЕЛИТЕ, КОИТО СА ТУРСКА СОБСТВЕНОСТ ПО ЛОЗАНСКИЯ ДОГОВОР ОТ 1923 Г. + МОРЕТО ОКОЛО УСТИЕТО НА РЕКА ЕВРОС (МЕРИЧ).ГРЪЦКАТА ТЕРИТОРИЯ, АКО ВКЛЮЧИМ И ЕГЕИСКО МОРЕ КЪМ НЕЯ, СТАВА: 132 000 + 180 000 = 312 000 КВ. КМ...ПО-ГОЛЯМА ОТ ИТАЛИЯ !
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гейско море си е рай - чиста вода и потни средиземноморци, една неочаквано добра комбинация!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за какво говорим тогава...кой нормален човек ще дойде по нашето черноморие да пълни гушите на бетонената мафия?! И в Турция има недостатъци, но там предлагат конкурентно-способен продукт...нещо което нашите бабаити не са и чували!
4
4
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Ко че им праим оборот на турчилята? Я че си стоим у двору и се разплицквам с маркучо. И си пием студено пиво.
3
5
 
11
 
! Отговори
Агент Дейл Купър преди 8 години
То никаде няма общо с нашето черноморие. Навсякаде другаде е чисто и приятно
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха, мъж с тюрбан и ятаган! :-DЕгейско море е кристално чисто и електриково синьо-зелено. На повечето снимки не си личи, но е голяма красота. Трябва да се види на живо. Няма нищо общо с нашето черноморие.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са жените, въдиците и пиенето?