Тийнейджърите на Донецк, които се готвят за война

Данил, 14-годишен: Ако бях възрастен, щях да отида да се бия!
23 юни 2015 20:07,
156
Тийнейджърите на Донецк, които се готвят за война
Снимка: Reuters, архив

Те са на възраст между 14 и 19 години, а вече могат да разглобяват и сглобяват автомат Калашников. В едно училище в Харцизк, в бунтовническия изток на Украйна, тийнейджърите изучават основите на войната, на фона на конфликта с Киев, на който не му се вижда краят.

Ваканцията вече започна, но двайсетина ученици продължават да ходят на училище, за да се обучават в училищен клуб за военна подготовка в Харцизк, град под контрола на проруските сепаратисти на двайсетина километра от бунтовническата крепост Донецк.

"Ако бях възрастен, щях да отида да се бия. Искам да видя войната, да се науча да стрелям, да видя танкове", разказва Данил, 14-годишно момче, което току-що бе сглобило един Калашников.

Неговите родители се съгласиха да посещава този курс, макар и с известни резерви.

"Нашите изобщо не говорят за войната с мен. Те я мразят, дори не гледат новините", обяснява той, размахвайки гордо оръжието си.

Друга ученичка, 17-годишната Алина, обяснява от своя страна, че се интересува повече от обучението за оказване на първа помощ, което клубът също предлага. "Ние сме още деца, не сме готови да заминем на фронта. Но ако се случи нещо, ще бъда готова да помогна на хората", казва девойката.

Обучението предвижда обаче изучаване на всички аспекти на войната.

"Ние ще ги научим също как да копаят окопи, ще ги заведем на терена", допълва Юрий Цупка, на 53 години, който ръководи движението "Патриотичен Донбас", основател на клуба. "Решихме да възродим практики от времето на СССР", където военното обучение беше много популярно сред децата, добавя той.

По думите му тенденцията да бъдат посвещавани децата в основите на военните действия е все по-разпространена в самопровъзгласилата се Донецка народна република /ДНР/. В района днес съществуват най-малко пет подобни клуба, уточнява той.

От избухването на конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти през април 2014 г., над 6400 души, основно цивилни, са били убити в Източна Украйна. Кървавият конфликт породи също многобройни напрежения и разделения сред населението. От тях не са пощадени и юношите в Източна Украйна, и някои вече мечтаят да грабнат оръжие, за да защитават територията, която смятат за своя.

Такъв е случаят с Аня и Катя, две близначки родом от Донецк. На 19 години те прекъснаха следването си, за да се присъединят към въоръжените сили на ДНР. Отсега нататък те евакуират и оказват първа помощ на ранените на фронта.

"Ние живеехме и учехме в Донецк. После започна войната. И когато научихме, че деца са били убити, решихме да се влеем в редиците на бунтовниците", разказва Катя, облечена в маскировъчен халат. "Мама не искаше да го правим. Но после реши да се присъедини към нас, за да оказва медицинска помощ" /на ранените/, добавя от своя страна Аня.

"В началото беше тежко и уморително да ходим дълго време. Бяха ни дали обувки 39 размер, а ние носим и двете 35-и. Освен това е трудно да тичаш с бронежилетка, каска, автомат и аптечка", обяснява Катя, която вече се чувства по-силна. "Преди войната много ме беше страх от кръвта, прилошаваше ми от миризмата, но вече не се боя", уверява тя.

Облечени еднакво, носещи дори еднакви гривни с изображението на знамето на ДНР, близначките са единодушни по почти всички въпроси. Освен по един: "Искам ДНР да стане независима", твърдо заявява Катя. Според Аня обаче "и в състава на Русия би било хубаво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До Не се крийЗа какъв преврат овориш. 1.5 млн. бяха на майдана в Киев с искане за оставка на Янукович и той си подаде оставката. При липса на президент управлението на държавата се поема от председателя на парламента (Турчинов) и парламента. Болшинството в парламента си бяха опозиция на Янукович отпреди.
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Втората световна война е загубена от СССР - 26 милиона жертви. Но *** Хитлертака и не разбра, че за комунистите (и кагебистите) тези жертви нямат никакво значение.86-ти напразно се надява на комплексарите русофили да помогнат на събратята си по манталитет,такива *** не стават за войници.
59
3
 
10
 
! Отговори
Не се крий преди 8 години
Инджев ,Отговори на един въпрос , за да те приемам на сериозно - ЗАЩО СЛЕД КАТО БЕ ПОДПИСАНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЯНУКОВИЧ И ОПОЗИЦИЯТА ЗА сформиране на коалиционно правителство / февруари 2014 / , връщане правомощията на президента към 2004 -та / по-малки такива / , провеждане на предсрочни избори / като гаранти бяха Полша , Германия и Франция/ на следващият ден бе извършен преврат , довел до свалянето на Янукович и оттам пламна всичко . Кой не искаше да има мир - Не бяха ли САЩ ?
58
6
 
16
 
! Отговори
Русофил преди 8 години
Ти нас недей да ни мислиш, ние сме ходили в казарма и достатъчно мразим янките, за да ги гръмнем под опашката, ако наистина се наложи. Мисли му вашите сороски гейчета в коя миша дупка ще се скрият, когато настане часът Ч на денят Д. Ние сме готови да се бием наистина, а вашите гейски слуги-доносници готови ли са????
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски деца срещу окраински *** пуснати от затворите и обучени от ЦРУ фашисти.Как да не заобичаш прогейските окраински плъхове.
56
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееееех и нашите русофили да бяха на този курс ... После с камиони да ги извозят на бойното поле, където да им пръснат кратуните като сритани дини... Тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам дано-о-о.
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия колко войни е загубила до сега - нито една, а тъпите Хамериканци колко са спечелили нито една.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази война американците я направиха, Украйна за 6-ти път прави мобилизация. Затова всички украинци бягат в Русия щото ..... В Севастопол от началото на конфликта до сега са се преселили повече от 1 млн украинци щото мразят Русия и воюват срещу нея ли а?
53
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 81Господинчо, не виждам никаква разлика между твойто схващане на конфликта в Украйна и това на Путин, т.е. нямаше нужда да се изказваш.
52
14
 
14
 
! Отговори
без думи преди 8 години
Около 300 от фашистките наемници във вече бивша Украйна, са германци. Преди един месец, в предаването Панорама, по ARD, показаха, как 18-годишен германски неонацист, от украински произход, на име Дмитри, заминава за Източния фронт, с цел да застреля баща си, който воюва на страната на ДНР и на ЛНР! Дмитри е член на нацистки батальон. Дмитри заяви, че ще убие и баба си и дядо си, защото са против фашистката хунта в Куев.
51
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не харесвам САЩ, не искам САЩ нито в България, нито в Европа. Това не значи, че съм русофил. Просто считам, че Америка е по-голямото зло.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gorkite.namesto da u4at, da pomagat na roditelite sida imat semeistvo...te gorkite treba da vojuvat....kolko e tajno vsi4ko tova
49
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Серсеми готови да станат пушечно месо заради негодника Путин дал господ.
48
8
 
8
 
! Отговори
ЗА СТАР КОМУНИСТ.59 преди 8 години
...Ами , прати сина си , дъщеря си или внуците ,бе........я ходите де подкрепяте "братушките "!Що седите още тука ...А??!Кви комунисти сте вие...Така ли ви е учила Партията , бе....??!!!!!!!!!!!!!!!
47
0
 
3
 
! Отговори
non преди 8 години
Доколкото прочетох коментарите, статията не е постиганала желания отрицателен ефект, въпреки общоприетото разбиране, че децата не трябва да бъдат въвличани във военни действия.
46
0
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Извинете , да не сте от "другият бряг"?.
45
1
 
1
 
! Отговори
Ист справка преди 8 години
Акадците на Хамураби, хитите и египтяните при Рамзес, древно-гръцката коалиция срещу Троя, асирийците, лидите при Креос, персите при ахеменидите, гърците на Александър Македонски, Картаген, Римската империя, хуните на Атила, готите на Теодорий, аварите, арабюхите в 7-8 век, франската империя, наша хубост при Симеон, Византия след Василий, монголците, сърбите на Душан, ацтекската империя... Наполеон, Хитлер... Сити - воин до война и от сите - нищо пряко не останало! Поуката я оставям на вас ;)
44
4
 
15
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Турчин съм. Следя турските медии. Не съм комунист. И повтарям. САЩ нямат работа в Европа.
43
4
 
23
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Мислете. Кой нападна Ирак, Сърбия с обеднен уран, нападнаха Ирак защото имали химически оръжия а не смеят да нападнат ИДИЛ. Унищожиха мира в Близкия Изток. Русия нищо не е сторила. Русия е държава която е обградена от "демократични" сателити на САЩ и просто се защитава. САЩ нямат абсолютно никаква работа в Европа. Няма смисъл повече да се коментира. Трябва да си *** за да позволиш да ти промиват мозъка.
42
0
 
13
 
! Отговори
Глезена преди 8 години
Давам ти пример АМерика -води войни по цял свят но у тях война няма. Само протести от време на време. Е Оборих ли те?