Тийнейджърите на Донецк, които се готвят за война

Данил, 14-годишен: Ако бях възрастен, щях да отида да се бия!
23 юни 2015 20:07,
156
Тийнейджърите на Донецк, които се готвят за война
Снимка: Reuters, архив

Те са на възраст между 14 и 19 години, а вече могат да разглобяват и сглобяват автомат Калашников. В едно училище в Харцизк, в бунтовническия изток на Украйна, тийнейджърите изучават основите на войната, на фона на конфликта с Киев, на който не му се вижда краят.

Ваканцията вече започна, но двайсетина ученици продължават да ходят на училище, за да се обучават в училищен клуб за военна подготовка в Харцизк, град под контрола на проруските сепаратисти на двайсетина километра от бунтовническата крепост Донецк.

"Ако бях възрастен, щях да отида да се бия. Искам да видя войната, да се науча да стрелям, да видя танкове", разказва Данил, 14-годишно момче, което току-що бе сглобило един Калашников.

Неговите родители се съгласиха да посещава този курс, макар и с известни резерви.

"Нашите изобщо не говорят за войната с мен. Те я мразят, дори не гледат новините", обяснява той, размахвайки гордо оръжието си.

Друга ученичка, 17-годишната Алина, обяснява от своя страна, че се интересува повече от обучението за оказване на първа помощ, което клубът също предлага. "Ние сме още деца, не сме готови да заминем на фронта. Но ако се случи нещо, ще бъда готова да помогна на хората", казва девойката.

Обучението предвижда обаче изучаване на всички аспекти на войната.

"Ние ще ги научим също как да копаят окопи, ще ги заведем на терена", допълва Юрий Цупка, на 53 години, който ръководи движението "Патриотичен Донбас", основател на клуба. "Решихме да възродим практики от времето на СССР", където военното обучение беше много популярно сред децата, добавя той.

По думите му тенденцията да бъдат посвещавани децата в основите на военните действия е все по-разпространена в самопровъзгласилата се Донецка народна република /ДНР/. В района днес съществуват най-малко пет подобни клуба, уточнява той.

От избухването на конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти през април 2014 г., над 6400 души, основно цивилни, са били убити в Източна Украйна. Кървавият конфликт породи също многобройни напрежения и разделения сред населението. От тях не са пощадени и юношите в Източна Украйна, и някои вече мечтаят да грабнат оръжие, за да защитават територията, която смятат за своя.

Такъв е случаят с Аня и Катя, две близначки родом от Донецк. На 19 години те прекъснаха следването си, за да се присъединят към въоръжените сили на ДНР. Отсега нататък те евакуират и оказват първа помощ на ранените на фронта.

"Ние живеехме и учехме в Донецк. После започна войната. И когато научихме, че деца са били убити, решихме да се влеем в редиците на бунтовниците", разказва Катя, облечена в маскировъчен халат. "Мама не искаше да го правим. Но после реши да се присъедини към нас, за да оказва медицинска помощ" /на ранените/, добавя от своя страна Аня.

"В началото беше тежко и уморително да ходим дълго време. Бяха ни дали обувки 39 размер, а ние носим и двете 35-и. Освен това е трудно да тичаш с бронежилетка, каска, автомат и аптечка", обяснява Катя, която вече се чувства по-силна. "Преди войната много ме беше страх от кръвта, прилошаваше ми от миризмата, но вече не се боя", уверява тя.

Облечени еднакво, носещи дори еднакви гривни с изображението на знамето на ДНР, близначките са единодушни по почти всички въпроси. Освен по един: "Искам ДНР да стане независима", твърдо заявява Катя. Според Аня обаче "и в състава на Русия би било хубаво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
10
 
53
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Каква доблест и патриотизъм!Успех, братя-славяни! След 25 години демокрация ценностите на българската младеж са пиячка, леки жени и поп-фолк.