Как се справиха другите страни с кризата?

Няколко държави бяха в позицията на съседката ни Гърция, но...
12 юли 2015 18:12,
36
Как се справиха другите страни с кризата?
Снимка: архив Reuters

Гръцката криза е с постоянно присъствие в новините в последните седмици, но определено това не е едиствената страна в еврозоната, която трябваше да бъде спасявана. Ирландия, Португалия, Испания и Кипър бяха в същото положение.

Гърция беше първата и проблемите й продължават най-дълго време, отбелязва БиБиСи. Британската обществена медия посочва, че изначално Гърция влиза в еврозоната с предоставяне на подвеждаща финансова информация и манипулиране на данни за бюджетния си дефицит в последващите години.

Атина е често обвинявана, че не е предприела нужните мерки за стабилизиране след получаването на международната помощ – провали в пенсионната реформа, приватизацията и промяна на тромавата и крайно неефективна данъчна система.

В другите закъсали европейски страни основните проблеми бяха по-скоро последствията от глобалната рецесия и сриването на банковия сектор, който трябваше да бъде “реанимиран” с държавна помощ. Така се стигна до необходимостта от намеса и кредитиране от ЕС, Европейската банка и МВФ, за да се даде шанс за цялостно оздравяване.

Ирландия се радваше на изключителен икономически възход, но се оказа, че това до голяма степен на дължи на балон, надуван от строителния бизнес. Когато балонът “се спука” и банките не можеха да събират кредитите, раздавани в този сектор, държавата изпадна в икономически колапс. Трябваше да се спасяват банките, а парите в хазната бяха на привършване. Ирландия беше на косъм от фалит.

Но получи солиден заем от международните кредитори, а правителството намали държавните разходи драстично, вдигна данъците и проведе нужните икономически реформи. Страната излезе от схемата с международния кредит през 2013-та година и сега върви към пълно възстановяване.

Испания имаше сходни проблеми със строителния сектор. А тази страна е 4-тата най-голяма икономика в еврозоната. Банковият срив не пожали иберийската държава и се наложи спасителен заем.

Последствията бяха тежки – драстични съкращения в бюджета, които доведоха до рязък скок в безработицата до над 20 на сто. Това е най-високият процент в еврозоната след Гърция. Но испанската икономика беше съживена и сега се радва на стабилен растеж, а Испания вече не разчита на спасителни заеми.

Кризата в Португалия беше задълбочена не само от краха на пазара с недвижимо имущество, но и от факта, че през годините страната така и не съумя да реформира публичния сектор. Освен това голяма част от европейските субсидии бяха прахосани без реален резултат. Но и тук правителството успя да направи необходимото за съживяването на местната икономика, макар и да бяха натрупани огромни дългове, които ще се изплащат години напред.

Кипър пострада до голяма степен заради обвързаността си с гръцката банкова система, но приложените строги мерки за икономии дадоха основание на тройката кредитори за отпускане на спасителен заем.

Латвия, която не беше в еврозоната по време на глобалната криза през 2008-ма, беше в много тежко положение. Но с вдигане на данъците и орязване на разходите успя да премине от фазата на стремглавото пропадане до стабилен растеж. И заслужи международно признание. Както и приемане в еврозоната.

Най-драстична беше ситуацията в Исландия, където едновременно фалираха трите най-големи банки. В последните години островната държава реши да замени традиционно силните туризъм и риболов с банкерството като водещ сектор в икономиката. Това решение изглеждаше обещаващо, но се срина с гръм и трясък.

Исландия трябваше да разчита на спасителен заем от голямата тройка кредитори и на помощ от отделни държави. Предприетите мерки за оздравяване наистина бяха драстични, но вече дават резултат – налице е икономически растеж.

Този преглед на събитията в изпадналите в дълбока криза страни от еврозоната идва да покаже, че всяка една от тях е “изплувала” с цената на мъчителни реформи.

И неслучайно Ирландия, Испания, Португалия, Исландия, Латвия и дори Кипър гледат със силен негативизъм на идеята Гърция да продължи на взима заеми без да прилага строгите мерки, които самите те са били принудени да приложат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
13
 
! Отговори
uu преди 8 години
Сметките на всички кризи ги плащат народите и то бедната и средната класи ,и никога богатите!Ама никога!Опровергайте ме и ще си скъсам дипломата на икономист.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ НИЕ СМЕ СИ В КРИЗА ОТ 1989 ГОДИНА И НЯМА ИЗГЛЕДИ НЯКОГА ДА ИЗЛЕЗНЕМЕ ОТ НЕЯ. БЕЗ ЗАВОДИ БЕЗ ПРОИЗВОДСТВО И БЕЗ ИЗНОС КРИЗАТА СИ ПРОДЪЛЖАВА. ОТ 37 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ С НОВИТЕ 8 МИЛИАРДА ЗА КОИТО ГЛАСУВАХА ДПС РБ АБВ НАЦИОНАЛНИЯТ ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БОЙКО ТИКВАТА ВЕЧЕ СТАНАХА 45 МИЛИАРДА ЕВРО. А НЯКОЙ НЕЩО ДА Е РАЗБРАЛ ОТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ И ЗА КАКВО СА ПОХАРЧЕНИ? АКО ИМА ТАКЪВ КОЙТО Е РАЗБРАЛ ДА ПИШЕ.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За чуждата паница не знам,но кризата се чувства като у дома си в България.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А как се справи Исландия с кризата защо пропускат да напишат?Всички бягат,като дявол от тамян, когато за начина на справяне с кризата на ИсландияИ докато гърците преминават през пета година на рецесия, задълбочавана от наказателните мерки за икономии, Исландия се върна към растежа само след две години, насочвайки се към намаляване на пропастта между бедни и богати.
21
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 8 години
..2-ro :ako ima prirodni bogatstva ..te da gi eksploatirat..3-to evtina rabotna raka kam tehnite darjavi ot nashata teritoria..4-to obezlichavane na naselenieto,chrez oprostiavane i nalagane na falshivi cennosti..marzel i t.n. zshto ne se investira vav dorazvivane na sashtestvuvashta baza i priravniavane kam tehnite "uj "mn. visoki standarti?!?..vsichko balgarsko i raboteshto biva unishtojeno!!! prevrashtat ni vav tapi konsumatori i robi!!!..mainata im!!!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С наглост всичко се постига - гръцка народка поговорка.Аман от тези, рев, сълзи, заплахи. Всички може да правят икономии, само те не - много специални, люлка на демокрацията и корупцията.
19
3
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 8 години
...prestanete da se zablujdavate...tove e tendenciozno napisana statia...niama nishto takova..a i tezi ,koito ni davat pari ot evropa..niamat za cel da se razvivame i prosperirame...parite sa kolkoto da se platiat stari dalgove,vzimashtite gi da se ponagushat i tova e..da ni poddarjat vechni dlajnici...nikoi ot evropa ne iska da si sazdava konkurencia..te iskat da sme 1-vo : teritoria na .koiato da si praviat kakvoto si iskat.., 2-ro:ako ima prirodni bogatstva na tazi teritoria ..te da gi dobiva
18
3
 
2
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Евала на 15...нищо че човека няма БГ клавиатура..все пак е в криза..ама как го е написал ритам от смях..Булгараците как са си влезли в перманентна сиромашия и нишо и никой не може да ги изкорка...маалеее ритам от смях..
17
1
 
12
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 8 години
Нали от години сте в парламента,защо не правите нищо по въпроса?200 български жени шивачки не са си получавали от 6 месеца заплатите,вие като националисти какво правите по въпроса,не говорим за ромлянки,а за българки.
16
1
 
17
 
! Отговори
Истинската история преди 8 години
С два референдума жителите на Исландия отказват тези задължения да бъдат погасени (само депозитите на холандци и англичани в исландските банки са били в размер на 6 милиарда евро, което се равнява на половината исландска икономика). Това спасява исландската икономика от дълги години дългово робство, на което в момента са подложени страните от периферията на Еврозоната.
15
0
 
14
 
! Отговори
Истинската история преди 8 години
Подходът на Исландия към дълговата криза може да бъде сравнен със случващото се на юг от границата ни. Гърция, която реши да спасява своите кредитори и избра модела на спасителните пакети от Тройката, вече е в депресия и при най-оптимистичния сценарий към 2020 ще има съотношение на дълг към БВП от 120%. Подходът на Исландия показва как фалитът не води до фатални последствия и въпреки проблемите, които създава в краткосрочен план, това е правилното решение в дългосрочен.
14
3
 
28
 
! Отговори
Лъжа преди 8 години
Тази статия е пълна ЛЪЖА в частта за Исландия!Исландия ОТКАЗА да плати дълга си и ОБЯВИ ФАЛИТ!Второто което направиха е да НАЦИОНАЛИЗИРАТ банките! Говорим са НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ не за приватизация, както се говори в тази ЛЪЖЛИВА статия!В МВФ буквално полудяха от тази наглост, заплашваха, дори е цяло чудо, че американците не ги бомбардираха.Точно това, което трябва да направят гърците.
13
2
 
9
 
! Отговори
2 преди 8 години
тази в средата ....ахх каква криза й мисля......
12
5
 
19
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Португалия се е оправила ,като половината от тях работят в френската част на Швейцария ...Латвия ,Полша ,Литва ,Словакия са в Англия ,Кипър в Австралия ,Канада и Англия,испанците са в Швейцария ,Германия и Англия ,българите ....в гробищата .
11
4
 
9
 
! Отговори
Въпрос на време е преди 8 години
една нова световна криза да помете икономиките на всички страни. Алчността и липсата на ресурси "естествено" ще съкрати времето до една трета световна.
10
2
 
13
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ами след като "изначално Гърция влиза в еврозоната с предоставяне на подвеждаща финансова информация и манипулиране на данни за бюджетния си дефицит в последващите години." ...значи какво правим?А? Значи ЕС толерира лъжи, манипулации, значи или са много ***, или се правят на ни чул ни видял, защото има нещо което ги кара да правят това, има някакви зависимости и интереси. Аз друго обяснение нямам. И наистина Бойко, както декларира снощи по ТВ, трябва да настоява за компенсации заради ембаргото
9
4
 
11
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Тук се пишат страшни глупости отговарящи на местния интелект..като например елемаг..Англия..щяла да закъса ..и ако искаш да помолим Гумен Гечев да ни обясни зашо ..а..вижте не ги четете тези глупости всички ви плакнат в коритцето на олигархията и искат да ви покажат колко сте си добре така и да не ревете много.платени шмекери ..ако тези държави фалират цял свят фалира..приказки след злоупотреба с домашна ракия..хахаха
8
1
 
7
 
! Отговори
Чворестия Джо преди 8 години
Готини пички
7
9
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ТО СЕ ВИЖДА----1989----9 000 000 НАСЕЛЕНИЕ БЬЛГАРИ СЕГА----6 000 000 ИКОНОМИКА---000000 ПРИРАСТ НАСЕЛЕНИЕ ------ ЗАБОГАТЕЛИ----250 МИЛИОНЕРИ НОВИ ИЗКЛЮЧВАМ ДЕПУТАТИТЕ ТЕ СА --МИЛИАРДЕРИ БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ БЕЗЗАКОНИЕ НЕФУНКЦИОНИРАЩА ЗДРАВНА И ОСИГУРИТЕЛНИ СИСТЕМИ ПАДЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО
6
3
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
България не е в еврозоната отиди в бившите комунистически републики и виж как се справят, а после коментирай.