Сериозни присъди – решението срещу насилието на улицата

Полицията трябва да си върши работата, смятат читателите на Dnes.bg
29 юли 2015 15:04, Красимир Ангелов
53
Сериозни присъди – решението срещу насилието на улицата
Снимка: Булфото

В началото на юни жестоко убийство в Борисовата градина потресе София. 16-годишен ученик беше убит с нож посред бял ден в парка, а разследването все още не е стигнало до убиеца.

Само преди седмица пък възрастен мъж бе жестоко пребит отново в същия парк пред очите на собствените си внучета, защото скинари го помислили за ром.

Още по темата

В средата на юни столицата се прочу и с друг случай – двама мъже бяха наръгани с нож в автобус от градския транспорт заради направена забележка. Вероятно по улиците, парковете и автобусите има още доста случаи на агресия и нападения, които не са станали публично достояние. Въпросът е обаче докога?

Точно преди седмица Dnes.bg попита своите читатели: Кога ще спре насилието на обществени места?

Според 60% от участвалите в анкетата над 1970 души, най-важната стъпка към спирането на насилието на улицата е да има по-сериозни присъди, които да бъдат ефективни и реално да влизат в сила. Така насилниците ще имат повече респект от закона и биха се замислили повече преди да нападнат някого.

За 22% от отговорилите в анкетата най-важната стъпка е полицията да си върши по-добре работата и да изпълнява своята превантивна дейност. Според други 12% най-важното е  обществото да промени мисленето си и да остави в миналото предразсъдъците си към различните хора, които често са причина за агресия.

Донякъде изненадващо, само 2% от гласувалите виждат изхода от намаляването на насилието в поставяне на повече камери за видеонаблюдение. За 4% от нашите читатели пък насилието няма как да бъде изкоренено един път завинаги, защото винаги го е имало и винаги ще го има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
При ПП ГРОБ и ПП Паричния Фронт няма страх.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Присъди може да има , когато дебелаците в униформа (или цивилни дрехи) започнат да си вършат работата. Ак оследователите са си свършили добре работата, нещата отиват в съда през прокурор. Ако и прокурорът вземе пък по някаква случайност да си заслужи заплатата, може и да стигнем до присъда. Наказания само на хартия (т.е. самото НПК) работа не вършат!