65 г. за пенсия? В парламента готови да работят и до 100!

Стигат ли им 250 лв. на месец? Ще доживеят ли депутатите до пенсия?
30 юли 2015 15:33,
106
65 г. за пенсия? В парламента готови да работят и до 100!
Снимка: flickr

Депутатът-реформатор Димитър Делчев е готов да работи и до 100 години, стига да има енергия. Това призна той пред Dnes.bg в коментар на пенсионната реформа, която предвижда плавно повишаване на пенсионната възраст докато стигне 65 години за мъжете и жените.

Не на такова мнение обаче е колегата му Росен Петров от БДЦ, който се пошегува, че може да облекчи пенсионната система като не дочака да стане пенсионер. 

"Не съм си изчислявал, но на 65 години трябва да се пенсионирам. Не планирам по-рано. Както се казва, ако имам енергия, дай Боже да работя и до 100 години", каза Делчев. Той обаче не прави планове каква пенсия би взимал, защото има едва 8 години стаж.

Преди да дойде в парламента работил в адвокатска кантора, където доходите му били различни от сегашните. Делчев коментира и мизерните пенсии. "Да живееш с 250 лева на месец е много трудно, със сигурност правиш много лишения", призна той и обясни, че има баба на 82 години и знае какво е ниска пенсия.

Самият той обаче трудно си представя да живее с толкова на месец. Изчислява, че няма да има за бензин, за да ходи при избирателите си и ще трябва да ограничи социалните си контакти, които били важни за работата му.

"Но за да имат пенсионерите, трябва да се вдигнат заплатите, оттам тръгва всичко, инвестиции, работни места, повече производителност, и малко по малко ще започнат да се оправят", обясни Делчев. 

На същото мнение е и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. "250 лева не стигат за нищо, това всички го признават, защото всички имаме родители, които получават такава пенсия. Но това е положението за съжаление", каза тя. Според нея вината за това е на всички управлявали до момента. 

"Наистина трябва да осигурим достойни старини на родителите си, но за съжаление през този 25-годишен преход някой някъде открадна парите. И сега за съжаление те трябва да поемат тежестта и всички ние с цената на това да се увеличава възрастта за пенсиониране", каза Караянчева.

Тя призна, че трудно би живяла с 250 лева и допълни, че пенсионерите дават основната част от тези пари за лекарства. Но и според нея пътят към по-високите пенсии са по-високите заплати и повече пари от данъци в бюджета.

"Не съм изчислила кога ще се пенсионирам, малко ми е трудно да го сметна сега, но при всички положения ще отиде на 65 години", каза тя.

Караянчева обясни, че трябва да има увеличение на възрастта, защото това е световна тенденция, а и защото у нас намалява броят на работещите, които внасят пари за пенсии. 

И Росен Петров от БДЦ не е изчислявал кога ще се пенсионира. Според него това ще е на 67 години.

"Но ако продължавам да работя в парламента, вероятно ще облекча пенсионната система", каза той на шега. Депутатът не е изчислявал и каква пенсия ще взима. Разказа обаче, че цял живот се е самоосигурявал, защото винаги е бил на свободна професия.

"Но няма да е от най-високите, не съм се осигурявал на най-високите тавани", каза той и призна, че пенсионерите не успяват да живеят с 250 лева пенсия.

"Това е най-големият грях на България и на нас и на всички - че има три Българии", каза той и ги изброи - на най-богатите, на тези, които успяват да отидат на почивка в Турция и Гърция, и на онези, които са отвъд чертата на социалния минимум.

"Не че съм антигръцки настроен, но когато протягаме ръка ние да помагаме на гърците, ми се вижда странно, защото там една пенсия е 1500 евро. А хората тук са забравили, че може да се ходи на кино, на театър, на море", каза той. 

Според Петров цялата пошлост в обществото ни идвала от това, "защото когато човек е гладен, изпитва нужда да чете жълти вестници, да мисли че богатите са зле. Аз си спомням по времето на социализма, хората се редяха на опашка за билети за Кончаловски. Когато човек е нахранен и сит, започва да изпитва нужда от култура", смята депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
24
 
! Отговори
Депутатин и СИЕ преди 8 години
Както се казва - пенсия ,ама през крив макарон :)) ! Бачкайте роби-и-и-и :)
48
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка година по три месеца бетонджия и тогава пак говори. Това трябва да е задължително за всеки депутат нека дадат пример.
47
0
 
10
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Има един виц ,че пред сгазен адвокат никога няма спирачен какво ли ще е при този случай народен "любимец" и адвокат ,а иначе 100 години да лежиш като дупетат защо не мисля ,че доста биха издържали на такива мъки.
46
1
 
39
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
КАКЪВ Е ТОЯ ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ? ЕДВА НАВЪРШИЛ 30 ГОДИНИ ОТ ТЯХ 25 УЧИЛ И БИЛ НА ИЗДРЪЖКАТА НА МАМА И ТАТЕ,"РАБОТИЛ"ТУК ТАМ ПО ОФИСИТЕ С КЛИМАТИК.Я ДА ГО ОПЪНА НА СТРОЕЖА ПРИ ДНЕШНИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ИЛИ НА ПОЛЕТО,ИЛИ В КАБИНАТА НА ТРАКТОРА.ЩЕ РАБОТИ ДО 100-И ДВА ДЕНА НЯМА ДА ИЗКАРА.И КАКВО Е ТОВА"но за съжаление през този 25-годишен преход някой някъде открадна парите."АМИ Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,НАЛИ ЗНАЕТЕ КОИ СА БИЛИ НА ВЛАСТ ПРЕЗ ТЕЗИ 25 Г. ЗАЩО НЕ СА В ЗАТВОРА? СРАМ МЕ Е ДА ВИ СЛУШАМ,А ПЪК ЗА ВАС-НЕ ЗНАМ
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da raboti6 35 goduini za 160 lv tova moze li da bade i kak 6te q karame
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da rabotat za 115 lv kato za bolnite hora da vidim kak 6te sa
43
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще почнете да плащате осигуровки и изобщо ще осигурите работа за над 35 годишните?Никога нали, сега ви е яд, че няма как да вземете и 200-тата лв. пенсия на тия дето половината стаж им е от комунизма, ама следващите поколения ни вкарахте в гроба. Ех, ще дойде ден да си платите за всяка душа, която сте затрили, работила за вас, ако ще да е след още 100г
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oхааааа! Сто години депутат - сто години да смучеш кръвта на хората ! Безсрамници скапани!
41
0
 
18
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
Затова 1 мандат и повече никога да не си показват муцуните в политиката. След това да ходят да работят,да им "плющат" ушите до 100 години.
40
0
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Дали ще доживеят ,зависи от "избирателите",засега изгледите не са особено добри
39
0
 
22
 
! Отговори
някой преди 8 години
щото като депутат не прави нищо, и 1000 години може да седи и да взима по 3 бона заплата. мама им крадлива на тия нещастници. Слави ще им спретне референдум на тия и ще ги видим тогава.
38
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ima edna pogovorka 4ovek staree taka kakto jivee,ako izpoten voda ne si pil moje i na 100 da se pensionira6 kakto deputatite
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
европеиски ценности/ роб до края на живота си и накрая умираш в мизерия / това е
36
1
 
25
 
! Отговори
Нели преди 8 години
До всички политици: След като не знаете откъде да намерите пари за пенсионерите, се оттеглете и да дойдат други политици - искащи и можещи да подобрят живота на тази категория хора . Така както има за вашите заплати и коли, които ние ви купуваме. За вас винаги има- алчна, гнусна ***, а за болните и пенсионерите не.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вчера сушах по радио новини където казаха че българия до 2020г ще намалее с 15 процента населението , така че до 2050 ще се сбъдне прогнозата на управляващите като намалеем на половина а след още дваисет години данъци само от ще вземат защото българите ще са малцинство
34
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
kak moje da sravniqvat na6i pensioneri s evropeiskite,onezi i na 80 izglejdat na 60 4e i po malko,tuk na 50 ve4e s po dva infarkta ili insulta,,toq xubav jivot deto go vodim imam kolegi deto sa na 30 i im kazvat dart si ve4e xa xa,u nas kriteriite za starost za drugi ne e kato na zapad
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 47ИЗГОДНО ТИ Е ДА ТИ РАБОТЯТ БЕЗ ПАРИ. ПОЖИЗНЕНО. А ТЕЗИ КОГОТО НАРИЧАШ МУХОМОРКИ ДАНО ДА ТИ ПОЖЕЛАЯТ ДЕЦАТА ТИ ДА ТИ ВИКАТ ТАКА А ОТ СЕБЕ СИ ТИ КАЗВАМ ЧЕ НЯМА В СКОРО ВРЕМЕ ДА ИМАШ НИЩО ПРИ ТОВА НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ХОРАТА
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спи народе , спи , дълбог зимен сън , зла орис е надвиснала над България
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора които не работят, а получават пари ще са навити и до 200 г. да работят. Не е нормално при спад на продължителността на живота да се вдигаг годините за пенсия. Това се прави единствено да не дават пенсия, а да има пари за огромната субсидия на партиите.
30
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червени мухоморки, научете се на труд първо, после мрънкайте за пенсии и пари!