65 г. за пенсия? В парламента готови да работят и до 100!

Стигат ли им 250 лв. на месец? Ще доживеят ли депутатите до пенсия?
30 юли 2015 15:33,
106
65 г. за пенсия? В парламента готови да работят и до 100!
Снимка: flickr

Депутатът-реформатор Димитър Делчев е готов да работи и до 100 години, стига да има енергия. Това призна той пред Dnes.bg в коментар на пенсионната реформа, която предвижда плавно повишаване на пенсионната възраст докато стигне 65 години за мъжете и жените.

Не на такова мнение обаче е колегата му Росен Петров от БДЦ, който се пошегува, че може да облекчи пенсионната система като не дочака да стане пенсионер. 

"Не съм си изчислявал, но на 65 години трябва да се пенсионирам. Не планирам по-рано. Както се казва, ако имам енергия, дай Боже да работя и до 100 години", каза Делчев. Той обаче не прави планове каква пенсия би взимал, защото има едва 8 години стаж.

Преди да дойде в парламента работил в адвокатска кантора, където доходите му били различни от сегашните. Делчев коментира и мизерните пенсии. "Да живееш с 250 лева на месец е много трудно, със сигурност правиш много лишения", призна той и обясни, че има баба на 82 години и знае какво е ниска пенсия.

Самият той обаче трудно си представя да живее с толкова на месец. Изчислява, че няма да има за бензин, за да ходи при избирателите си и ще трябва да ограничи социалните си контакти, които били важни за работата му.

"Но за да имат пенсионерите, трябва да се вдигнат заплатите, оттам тръгва всичко, инвестиции, работни места, повече производителност, и малко по малко ще започнат да се оправят", обясни Делчев. 

На същото мнение е и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. "250 лева не стигат за нищо, това всички го признават, защото всички имаме родители, които получават такава пенсия. Но това е положението за съжаление", каза тя. Според нея вината за това е на всички управлявали до момента. 

"Наистина трябва да осигурим достойни старини на родителите си, но за съжаление през този 25-годишен преход някой някъде открадна парите. И сега за съжаление те трябва да поемат тежестта и всички ние с цената на това да се увеличава възрастта за пенсиониране", каза Караянчева.

Тя призна, че трудно би живяла с 250 лева и допълни, че пенсионерите дават основната част от тези пари за лекарства. Но и според нея пътят към по-високите пенсии са по-високите заплати и повече пари от данъци в бюджета.

"Не съм изчислила кога ще се пенсионирам, малко ми е трудно да го сметна сега, но при всички положения ще отиде на 65 години", каза тя.

Караянчева обясни, че трябва да има увеличение на възрастта, защото това е световна тенденция, а и защото у нас намалява броят на работещите, които внасят пари за пенсии. 

И Росен Петров от БДЦ не е изчислявал кога ще се пенсионира. Според него това ще е на 67 години.

"Но ако продължавам да работя в парламента, вероятно ще облекча пенсионната система", каза той на шега. Депутатът не е изчислявал и каква пенсия ще взима. Разказа обаче, че цял живот се е самоосигурявал, защото винаги е бил на свободна професия.

"Но няма да е от най-високите, не съм се осигурявал на най-високите тавани", каза той и призна, че пенсионерите не успяват да живеят с 250 лева пенсия.

"Това е най-големият грях на България и на нас и на всички - че има три Българии", каза той и ги изброи - на най-богатите, на тези, които успяват да отидат на почивка в Турция и Гърция, и на онези, които са отвъд чертата на социалния минимум.

"Не че съм антигръцки настроен, но когато протягаме ръка ние да помагаме на гърците, ми се вижда странно, защото там една пенсия е 1500 евро. А хората тук са забравили, че може да се ходи на кино, на театър, на море", каза той. 

Според Петров цялата пошлост в обществото ни идвала от това, "защото когато човек е гладен, изпитва нужда да чете жълти вестници, да мисли че богатите са зле. Аз си спомням по времето на социализма, хората се редяха на опашка за билети за Кончаловски. Когато човек е нахранен и сит, започва да изпитва нужда от култура", смята депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
32
 
! Отговори
бачкатор преди 8 години
Това са хора който никога не им е избивал конденз по челото.....може би само ако са имали запек или са яли някоя гореща манджа !Цял живот са били на държавна хранилка!Не са направили нищо за останалитехора....***!
28
0
 
19
 
! Отговори
какво работи депутат преди 8 години
Работи крадец и то съвсем законно ,щото той определя правилата и няма кой да му търси сметка !
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те работят ли?Това са търтеи които не можеш ги накара да влязат в залата за гласуване,ако нямат някаква сметка.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, мамините златни! Готови до 100 години да се жертват да работят в името на народа! Ама как да не се разплачеш от умиление?! :))
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше останало правителството на Пламен Орешарски от 2013 г. нямаше да се извършват тези безсмислици, и такива наглеци нямаше да има в Народното събрание.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези депутати са за бесилото. Един до друг наредени над жълтите павета. До тях кметовете и общинските съветници. Мирен преход ми правят. Докато не се разхвърчат глави, няма да има управия в тази държава. За съжаление българинът вече има изкривена представа за това кое е нормално и е свикнал на всяка една простотия излизаща от акълите на тези ***.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 34Е как какво?Ние редовите просто няма да доживеем,а който оцелее 250лв!
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко агенции,инспекторати,служби скатани има излишни,дето нищо не вършат,обаче тъпкани с некадърни калинки,но ''свои хора''.Пари се хвърлят за тия тунеядци и нищо не работят!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз бих работил, но да знаех че си заслужава, да се правеше нещо смислено, като знам за какво става въпрос не ме търсете за работа, не участвам в тази самоунищожаваща се система и икономика, от която се облагодетелстват шепа хора, други мизерстват независимо колкото работят, а отгоре на всичкото половината от дейностите са безсмислени, ненужни и унищожават условията необходими за пълноценен живот на човека. Мн по-умен съм от алчността и егоизма, властта и някакви си смешни хартийки.
20
0
 
23
 
! Отговори
x преди 8 години
ако имали енергия... а за да гласуват простотии имат енергиясъмнявам се някой от тия търтеи изобщо да е работил РЕАЛНА работа, нещастници...
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депутатът-реформатор Димитър Делчев е готов да работи и до 100 години, стига да има енергия. ЕЛА ДА ТЕ КАЧИМ НА СКЕЛЕТО НА 15-тия ЕТАЖ БЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТЕ ДА ТЕ ВИДЯ ДО 100 ГОДИНИ ЛИ ЩЕ РАБОТИШ. ЩЕ СЕ НАКЕН.АШ ОЩЕ ДОКАТО СЕ КАЧВАШ ПО СКЕЛЕТО НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ. КОЛКО ИМ Е ЛЕСНО НА НЯКОИ СЕЛЯНЧЕТА ДА РАБОТЯТ КАТО СЕДЯТ НА МЕКИТЕ ФОТЬОЛЧЕТА И ДА ИМ ДУХА КЛИМАТИКО У ШИЯТА..НА КОЛКО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ АЗ КОЙТО ВИСИМ ПО 10 ЧАСА НА СКЕЛЕТО НА 30 МЕТРА ВИСОЧИНА СЕЛЯНЧЕТА? НА 70 ЛИ?
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама и да искаш да работиш и да внасяш данъци и осигуровки,не ти дават.Разрешителни режими,наредби,агенции и служби с инспектори бдят да няма дребен бизнес.Такива изисквания и наредби са измислили,дето и в ЕС ги няма.Ако едно време труда беше задължителен и всеки внасяше и хората се радваха да се пенсионират,то сега забраняват да се трудиш.Масичка със семки да сложиш и акта ти е сигурен!Милиционера идва и пита защо работиш като нямаш разрешително,а по конституция всеки има право на труд,ама...
17
0
 
12
 
! Отговори
Буря преди 8 години
Ако хората по-често се поставят в ситуацийте и влизат в кожите на ближните си, както в случая са видяли себе си депутатите след години с 250 лв, много неща щяха да са по различен начин. Ако знаеш какво на теб не искаш да се случи, няма да го причиняваш на никой околен, но тъй като редовно си мислим че ние сме застраховани и никога няма да ни се случат неприятни неща, оскъдна пенсия................ е за това сме на това дередже!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До светлин заневМисля, има голямо значение оръжието в случая. Ако е стрелял с пистолет нещата са щели да бъдат в негова полза. И аз знам за подобна приказка, преди години в столичния квартал Орландовци
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***!
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Сивия сектор не е толкова голям проблем. Проблема е тавана за данъците. Нека нашите държавни мъже с десетки хиляди заплати да си плащат данъците и осигуровките върху цялата сума, която получават. Ама не искат. Затова има таван. Като онзи тарикат Искров с 90 бона заплата, ама данъците върху 2400. А останалото? Когато започнат да плащат и те върху всичко и пари в държавата може и да се появят. Разбира се, ако и спрат да крадат, като невидели.
13
5
 
14
 
! Отговори
spr преди 8 години
Симеон Дянков открадна парите.Лош човек е.
12
0
 
22
 
! Отговори
аник преди 8 години
Не знаех че те работят.Повечето ги виждам да четат вестници и говорят по телефон
11
0
 
20
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега и да осигурят работа на хората, до 65 години да имат къде да работят.Та и стаж да могат да направят.Но как да стане като вече и 40-годишните никъде не ги искат?