Към светли бъднини и пенсионер стани. Не, благодаря!

И след 20 години ще си останем по-големи мизерници от гърците
30 юли 2015 15:40, Александър Попов
67
Към светли бъднини и пенсионер стани. Не, благодаря!
Снимка: Булфото, архив

Благодаря, г-да политици, за пенсионната реформа. Нямам търпение да се пенсионирам, а 2037 година се очертава наистина вълнуваща. Ще потекат едни блага и тъй като тогава ще съм пенсионер още отсега се замислям за една околосветска обиколка след толкова години труд. Ех, мечти...

Благодаря на съдбата, че съм мъж, защото момичетата от моето поколение обичаха балета. Според новия закон те ще трябва да правят пируети до 45-годишна възраст, което съгласете се - не е толкова лицеприятно за гледане. Но да оставим балерините и да видим сухата статистика в масовия случай.

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд, а изискването за трудов стаж е 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Калфин обеща, че през сакралната 2037-ма една жена, която сега взима 650 лева заплата, тогава трябва да получава 1100 лева пенсия. Супер, ама как да вярваш на българските политици, които не спазват утрешните обещания, а да им вярваме за нещо, което би трябвало да се случи след 20 години?

А и защо Калфин не ми обясни какво точно ще можем да си купим с тези пари тогава? Или това не е важно, важното е, че и след две десетилетия ще взимаме по-малки пенсии от гърците в най-голямата им криза през цялото им съществуване като държава.

А как ще обясни Калфин, че родителите ми, които са взимали добри заплати, сега взимат мизерни пенсии? А фактът, че все по-малко българи работят, за да издържат милиони пенсионери?

Някъде включени ли са сметките, че сме катастрофирали демографски? А многодетните семейства у нас не са точно тези, които са свикнали да работят и да плащат осигуровки.

Но да погледнем към светлото бъдеще. За да взима заслужената си пенсия, един мъж ще трябва да навърти 40 години стаж. За да ги натрупаш трябва да започнеш работа най-късно на 25 и да бачкаш без прекъсване. Което в тази държава е някакъв вид геройство или по-скоро невъзможност. Родните работодатели се "избиват" да взимат млади хора на работа. Да, те искат младоци, но със стаж още преди да са завършили образование и с малки претенции за заплата. Влезте в обявите и ще се убедите сами. След 25 години капитализъм и демокрация трудът у нас е обезценен. Соцмаксимата: "Той ме лъже, че ми плаща, аз го лъжа, че му работя" все още е на пиедестал. А тези, които работят много и печелят много да не се подсмихват - и те ще дойдат на нашата пенсия.

Ще плащаме осигуровки с убедеността, че няма да доживеем да се видим като пенсионери. То май това е идеята. Както винаги тези реформи ни ги изискват европейските партньори. Но на тях им е лесно. В уредените държави хората и на 80 години са активни, даже идват на море у нас. А на мен статистиката ми е отредила да съм на този свят 67 години. То у нас си мрем рано от хубав живот, а и ние сме си такива едни суетни - искаме дори и на погребението си да изглеждаме добре.

Евроскептицизмът у нас ще се увеличава, защото сред хората остава усещането, че вече десетина години ни командват, казват какво трябва да правим и защо. За да ни отпуснат някой заем в повече, който бъдещите поколения ще плащат. Не се научихме да градим държава, но пък се научихме да крадем и живеем на заем. Теглим все нови и нови, краят му не се вижда на този живот на кредит.

Като се замисля - пенсия не ми трябва. В народопсихологията ни е залегнало, че чакаме смъртта в по-активна възраст, да не тежим на децата. Затова благодаря на политиците, че не ни оставят да бъдем пенсионери, защото на мен трудовият стаж на 67 години няма да ми стига, а по това време най-вероятно ще имам и още вноски по кредити. Дано застраховката живот да ги покрие, защото банката може да остане и на сухо. Моите деца едва ли ще живеят в държава, в която "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Едва ли ще им се нрави някой политик през 2037-ма да им обещава светли бъднини през 2067-ма. Затова и моите вноски, живот и здраве, до 67 години. Каквото взели, взели.

Като слушам политиците покрай пенсионната реформа направо нямам търпение да се пенсионирам. През 2037-ма... Но пък вътрешното гласче се бунтува. Защо внасям осигуровки за пенсия като едва ли ще я доживея? Ако не я дочакам - държавата няма да я даде на моите близки, нали трябва да сме солидарни.

Но на мен ми писна да съм солидарен. Писна ми с моите пари да хрантутя безделници и крадци без нито ден трудов стаж. Писна ми "самотни" майки да получават от държавата повече пари от мен под формата на социални помощи, писна ми от хора, които само реват за интеграция и искат права, но нямат задължения. Писна ми от светли бъднини.

Излизам на протест, ма то и у нас едни протести - жалка работа. Излизат някакви хора срещу 20 лева и надуват някакви вувузели сякаш са на световното по футбол в Южна Африка. Не знаят защо са на площада, но го узурпират. Но не ги обвинявам, защото това са 20 лева над мизерната им пенсия, а те високите няма да доживеят. То пък и един живот. Ех, нямам търпение да дойде 2037-ма...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОФФФФgluposti v italia horata s darjavni pensii jiveiat mnogo dobre.bil sam nevednaj i znam to4ka. Бил си ама скоро явно не си, дори екскурзоводите го казват, за старите пенсионери с по 2-3000 пенсия и новите с по 600-700 - "най-голямата болка на Италия"....и тава става на всякъде, държавна пенсия над минималната заплата го ЗАБРАВЕТЕ в бъдещето!!! Помогнете си сами, а не се лъжете на голи обещания! Статията е профанска и няма ни един анализ, а само жалване за нещо, което е неосъществимо!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОФФФФgluposti v italia horata s darjavni pensii jiveiat mnogo dobre.bil sam nevednaj i znam to4ka.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анти преди 8 години
Не народ - а *** - това сме ние българите,и 100 години да ни вдигнат възрастта - пак така ще си кротуваме,няма по големи убитници от нас
23
0
 
26
 
! Отговори
Анти преди 8 години
Какви европейски тенденций бе калфин,що се правиш на *** бе човек - до кога ще се подигравате с хората бе.С мижавите български доходи цените на ток и услуги - на храни трябва да са съобразени с българските доходи *** а не с европейските тенденций.Пенсийте следва да са съобразени със средната продължителност на живот в България а не със европейската.Отвратена съм от всички вас продажници
22
4
 
20
 
! Отговори
художника преди 8 години
Сега най сетне се разбра, че и да се делиме на националисти, леви или десни, докато не ни кипне и не станем БЕСНИ, ще го ядеме всичките еднакво.
21
0
 
31
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Като чета коментарите се обнадеждавам, че доста хора вече са прозряли нещата. Инвестирай в деца и внуци, не чакай филанкешията-чиновник да се грижи за теб. Същото е и със "здравеопазването". Не мисли, че лекарят е отговорен за твоето здраве и за това те лекува. Отговорният си само ти, а за лекаря си "портмоне".
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не давам нищо на катуна България,1 стотинка няма да дам.Тази страна е обречена,пенсийте са по черноморското крайбрежие и още,просто българите трябва да си ги вземат,тогава може да подкрепя държавата си.Но това значи борба на живот и смърт,както и много затвори.Клиентите за тях са много,олигарси,мутри,"политици""съдебната власт"
19
2
 
21
 
! Отговори
elisk преди 8 години
Обречена държава и обречен НАРОД! Ще работим, докато не умрем, за да можем да издържаме! Тези, които доживеят пенсия ще мизерстват и ще се питат това ли сме заслужили? Така, както са сега нашите близки! Очаквам с нетърпение "светлото" бъдеще....
18
8
 
18
 
! Отговори
Буря преди 8 години
Истината е в частните пенсионни фондове!! Там моето си е мое, чуждото се знае на кой е!! Там който е работил и каквото е получавал си е за негова сметка. В тях поне е сигурно- недай си Боже се споминеш ...ЗАКОННИТЕ ти наследници получават всичко което си събрал през годините. Много държави осигуряват на гражданите си достойни пенсии благодарение на частните фондове. Хора, моля прочетете повече за тях и се ограмотете. Никой няма да мисли по-добре за светлото Ви бъдеще от самите вас.
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А тъмните ни събратя до колко години ще работят. Упс забравих. Те не работят. Те ще получват помощи до 65г, а после пенсия."Ами те ще толкова, колкото получават белите им събратя, ако мислят като аврторчето ;-)
16
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тъмните ни събратя до колко години ще работят. Упс забравих. Те не работят. Те ще получват помощи до 65г, а после пенсия.
15
3
 
16
 
! Отговори
ДАм преди 8 години
Абсолютно, хора научете едно!!! Това, което сега плащате на държавата, ще ви стига САМО за социалния минимум в конкретното място, където живеете....няма да споменавам държави и колко е необразован автора, НО има развити държави, където 60% от пенсионерите имат доход НЕ от държавната пенсия, а от други финансови инструменти (в това число и акции, лични спестявания или фондове и т.н. и т.н.), така става навсякъде държавната пенсия = социална......питайте италианците за старите и новите пенсионери!
14
2
 
19
 
! Отговори
куку преди 8 години
Въпросът е и какво ще си купя с тези 1100лв, ако пак мога да си позволя само 1 кисело мляко и хляб ..............
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще ви работи през 2037 не знам! Аз си стягам багажа и отивам да работя в някоя нормална държава!
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то си е за писване ,край няма ...бачкаш,хрантутиш още поне три кърлежа и умираш преди мизерната пенсия ...
11
25
 
5
 
! Отговори
ОФФФФ преди 8 години
Офф глупости, каква е тази *** статия. Отново див популизъм, че като плащаш чинно на държавата и тя ще те гледа като писано яйце като остарееш! Няма такива пенсии никъде, а старите пенсионери, който обикалят света.....ами те просто не разчитат на държавната им пенсия - позаинтересувайте се малко! И не разчитайте на държавата, а си помогнете сами, за да се пенсионирате когато ИСКАТЕ! А иначе автора да ходи в Северна Корея, само там като започнеш да бачкаш на 18 и се пенсионираш в същата професия
10
1
 
30
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Чакайте сега, какви 20 години, какви пет лева? Някъде четох, че със сегашните темпове, ще стигнем 50% от европейското заплащане някъде към 2040-та. Така че няма да е пресилено да кажем, че "светлото" бъдеще ни чака някъде след 2060-та, но не нас, а някои "роми", щото до тогаз само те ще останат в "родината".
9
1
 
41
 
! Отговори
маг преди 8 години
2037 год няма да има България.Калфин затова обещава.
8
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно, мн добре е написана статията, страхотно подчертава целият абсурдизъм и безсмислие на тази реформа, тя въобще не е съобразена с действителното положение, в което се намира стараната, но това е нормално, в нашият парламент винаги са гласували закони и са взимали решения, които са напълно неадекватни, или са безкрайно прости или нагли, или си живеят в техния си свят и въобще не осъзнават действителността на ситуацията. Иначе страната е заминала отдавна, тепърва ще започне да си личи мн.
7
3
 
28
 
! Отговори
S преди 8 години
И след 20 години ще си останем по-големи мизерници от гърцитеПонеже сега не сме ....