Какви гащи и пушки са нужни на украинската армия?

Военните сили на Киев са спъвани от бюрократични проблеми
31 юли 2015 21:01,
74
Какви гащи и пушки са нужни на украинската армия?
Снимка: Reuters, архив

След повече от година на сражения в Източна Украйна редовната армия на Украйна остава дезорганизирана и зле екипирана, пише агенция Ройтерс.

"На министерството на отбраната му трябваше цяла година да изпробва долни гащи, преди да одобри употребата им. Не се шегувам", заяви президентът Петро Порошенко на среща с регионални ръководители този месец.

Изграждането на армия, която да може да издържи на заплахата от Русия и проруските сепаратисти, беше изключително трудна задача. Когато Москва анексира Крим и в източната част на Украйна избухна конфликт, Киев разполагаше с остаряла съветска техника и само 180 000 войници, от които едва 5000 бяха готови за бойни действия, според реч на Порошенко миналия месец. Оттогава насам правителството повиши военните разходи до безпрецедентните 5 на сто от брутния вътрешен продукт и увеличи броя на войниците до 250 000. Около 50 000 служат активно в източната част на страната.

Но примери за некомпетентност и корупция в армията редовно се появяват в украински медии. През юни в. "Сегодня" писа, че административна грешка е принудила осем отиващи на фронта военнослужещи да останат с дни в град Харков.

Владислав Селезньов, говорител на украинската армия, отрече наличието на грешка и заяви, че осмината са се отлъчили самоволно. "Те са отишли на някакво приключение, върнаха се в сборния пункт в състояние на опиянение и отказаха да отидат в зоната на конфликта", казва Селезньов. Военната полиция ги е охранявала в продължение на осем дни, а след това представители на тяхната бригада са ги прибрали, за да ги накарат да отидат на фронта. "Те се съпротивляваха със сила, казвайки "няма да отидем", заяви Селезньов.

При друг случай ранен военнослужещ е имал нужда от четири месеца, за да докаже на министерството на отбраната, че е жив, след като погрешка бил заведен като "убит по време на бойни действия" и спрял да получава заплата. Министерството на отбраната направи изявление, в което обвини за случая административна грешка и каза, че парите вече са преведени.

Семействата на военнослужещите се сблъскват със забавяния и при получаването на обезщетението за убити в боеве войници, според украинските медии. Украинският военен прокурор Анатолий Матиос на няколко пъти писа във Фейсбук за случаи, при които военните се бавят с изплащането на компенсациите за семействата.

Бизнесменът Юрий Бирюков, съветник на Порошенко и ръководещ доброволчески усилия за екипирането на армията, обвини за проблемите лошото управление. "Има 100 500 причини: от идиотската свръхбюрократизация на нашата армия до липсата на достатъчно компютри, от недостатъчно квалифицираните военни доставчици до притеснения да се докладва на висшето командване за проблемите", написа той във Фейсбук.

Военният говорител Селезньов заяви, че министерството на отбраната провежда "истински процес на реформи", но добави: "Ще е нечестно да кажа, че нямаме проблеми".

Военният прокурор Матиос заяви пред Ройтерс, че е разследвал много случаи на подкупи и кражби през миналата година и има известен напредък. Но за да има истински напредък, са необходими кардинални промени в отношението. "Обществото иска незабавна и необратима промяна, защото икономическата ситуация беше лоша толкова дълго време. Не беше направено достатъчно нито от нас, нито от правителството или от депутатите", заяви той. "Имаме закони, нямаме културата да ги прилагаме", добави той.

Министерството отказа да коментира обвиненията в корупция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
казах преди 8 години
ти момченце на *** гащите ли носиш?Сложи ги на главата си комунистическо *** . после приказвай за другите !
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност, по добре да са без ***, при постоянното продрискване...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чисти *** им трябват определено.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ШОПЩО НЕ СЕ СКАТАЕШ НЯКЪДЕ. ПОБЕСНЕЛИТЕ ФАШИЗИРАНИ УКРИ ВСЕКИ ДЕН НАРУШАВАТ МИНСКИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ И ОБСТРЕЛВАТ НАСЕЛЕНИЕТО .В ТОВА ВЕЧЕ СА СЕ УБЕДИЛИ И ОТ ОССЕ И ФРЕНСКТЕ ЖУРНАЛИСТИ...ТАКА ЧЕ НЕДЕЙ ДА СИ СЪЧИНЯВАШ...ИСТИНАТА НА ВСИЧКИТЕ ИМ Е ЯСНА. А ТЯ Е ЧЕ ГУБЕЩИТЕ СА УКРИ . 2-та ОТ ВОДАЧИТЕ НА ФАШИ -УКРИ СА СИ СЛОЖИЛИ ДОРИ КРАЙ НА ЖИВОТА СИ...НАЛИ ТАКА? АКО НЕ СИ ГО ЧЕЛ ПОЧЕТИ ДМИТРИЙ ГЕПЕРБОРЕЙ
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те протоукрите сами си признаха , че при война с Русия ще издържат 3 дена, ама продължават да облъчват народа, че се бият с руската армия вече година...
28
3
 
8
 
! Отговори
МИРО преди 8 години
МИ ЧЕ ТЕ ПИЯНИТЕ ХОХЛИ ОТДАВНА СА СЪБУЛИ ГАЩИТЕ,ПО-ДОЛНО ПЛЕМЕ ОТ УКРАИНЦИТЕ НЯМА-КРАДЦИ,ЛЪЖЦИ И ***,ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ
27
1
 
10
 
! Отговори
ГАЙ МАРИЙ преди 8 години
като им трябват *** да вземат тези на враговете си
26
20
 
7
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
Хора дето пращат Тополи и Булави на всяка столица и непрекъснато плашат с руска ракети изведнъж запискаха като моми4енца като стана дума за къде по меки мерки срещу путлериските фащисти .
25
22
 
5
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До 51 паметника на съвецкия окупатор ще го разкараме не се бой то и без това само се ходи по нужда върху него и стига с тези фашисти Социалисти са . Между другото закона в БГ е забранил ВСЯКА ПАРТИЯ тогава имено да не се използва страната от платени свола4и на райха и на ссср ко4ината
24
18
 
5
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
след падането на украйна и похода към кавказ ссср остава без житници и БУКВАЛНО ОЦЕЛЯВА със ЗЪРНО И ХРАНИ ОТ ЛЕНТ ЛИЗА 70% от вси4ката храна за 1942-43-44 е от там . Ушковци САЩ ви спаси а вие го пюете неблагодарна пасмина .
23
8
 
6
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
самия ФАКТ 4е трепеят от някакви си стари зъби та да ги държат под СТРОГА охрана явно показва 4е мерките са РАБОТЕЛИ.
22
16
 
6
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До Бойко не Борисов то хубаво ама резултата е 4 300 000 немци за 14 500 000 ръснаци И ако господин ефрейтора не бе луд маняк да се збие с целия свят щеше да отнесе сводника и банков обирджия Коба Джугаащвили .
21
5
 
19
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
До генщабТо ефрейтор Алоис Шикелгребер обещаваше на своята *** повече от 2000 декара и грабеж много повече от половината, ама НА, От него останаха шепа зъби и един барелев, и двете антики са в Москва, Едната/ зъбите / е строго охранявана, а другата / барелефа/ е на всеобщ показ в центъра, Затова урките може с каквито и да е пушки, но ГАЩИТЕ, гащите задължително със вграден памперс и тиранти, Сам се сещай защо,
20
17
 
4
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
пали реколтата гърми тракторите и комбайните . отпускарите ще трябва да ги пазят и тогава да се трепят с нощни мерници а ако предвижат техника пз 2000 ги растрелват извън обсега им .Когато 2000 -3000 отпускари станат груз 200. Директен щурм на Логанск за да си издерат по междуси не слу4айно са донецка и логанска явно има разли4ия кой да води бащина дружина . Евакуация на логанци в донецк в тези жеги неизбежна ЕПИДЕМИЯ и терористите ще клекнат
19
5
 
6
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До Otto да другарю и ние ги знаем мерките защо си мислиш 1000 000от ссср от който 250 000 руснаци се биха в другия лагер
18
6
 
2
 
! Отговори
Otto преди 8 години
Vie si gledaite va6ata armiq be piklyovci
17
21
 
5
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
2000 декара плодна земя на войник 20 години БЕЗ ДАНАЦИ терориска по избор и половин милион на калпак от пля4ката И общо взето нещата ще се решат за 2 седмици то при тези условия и путинските отпускари ще станат майданисти
16
9
 
0
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
До Йода гледай си комарите и джедайте . Мерките ще сработят ако ги приложат вместо да избират *** .
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Памперси!!!Памперси и по-една граната!На укропитеците повече не им се полага!
14
13
 
0
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
Общо взето на *** им замръзна цялата увереност като им се изписаха нужните мерки. Като се има предвид жегата 40 градуса си е Сериозно постижение