"Без будилник": Лазурно море, мраморни плажове

Гръцкият Тасос – преди да задуха вятърът и да падне дъждът
Обновена: 13 авг 2015 16:38 | 13 авг 2015 15:35, Камелия Цветанова
42

Снимка: Dnes.bg

Лазурно море, мраморни плажове, ситен пясък, маслинови дървета, неспирна песен на цикади и древна история. Това е Тасос, единадесетият по големина гръцки остров, който се намира в северно Егейско море и е най-близкият до България.

Пътят до него е кратък. Стига се с ферибот от Керамоти за половин час или от Кавала за час и 45 минути.

Красивата природа, кристалната вода, чистите плажове и съхранените гръцки традиции превръщат острова в желана дестинация и очаквано през лятото - туристите на острова са хиляди.

Сезонът на Тасос обаче е с месец по-кратък от този на континента, защото след средата на септември ветровете гонят летовниците, а осите стават господари.

Наблюдаван отдалече, Тасос прилича на потънала в морето планина, покрита със средиземноморски борове, кипариси и вечнозелени храсти. В крайбрежните градини се отглеждат маслини, смокини, нарове.

Лименас или както го наричат местните Тасос, е столицата на острова. Там е и пристанището, откъдето тръгват фериботите за Керамоти. В археологическия музей в града могат да се видят предмети от VII век пр. Хр. до началото на миналия век. 

В Стария град се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а на хълма са разположени Античният театър, Акрополът и храмът на Атина.

Друга интересна дестинация е старата столица на острова - Панагия.

Разходката из тесните улички покрай белосаните и покрити с каменни плочи вместо с керемиди къщурки ще ви върне доста назад във времето.

Не е за пропускане и рибарското селище Алики, където се намира езически храм, издигнат през VII век пр. Хр.

Алики е може би най-красивото място по бреговете на Тасос и се намира на източния край на острова, на 32 км от Лименас.

Има два прекрасни залива. Единият е наречен "Залива на русалките" и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос, който е известен под името "Свещената скала на Тасос" и отделя заливите един от друг.

Върху носа има древни мраморни кариери и демонстрации как се е добивал и транспортирал мрамор преди много векове – по време на Гръцката, Римската и Византийската империя.

В селището има и останки от езически храм и от множество други сгради от VІІ в.пр.н.е. Всичко това са свидетелства за древната история на Алики, която показва, че преди много векове селището е имало доста повече обитатели, отколкото днес.

Лименария е второто по големина градче на Тасос, след Лименас. В по-широк смисъл името му означава "по-малкия град". Лименария е разположен на югозападния бряг на Тасос и е основан от жители на планинското селище Кастро едва през ХІХ в.

Там през 1903 г. германския индустриалец Фридрих Шпейдел получава разрешение за добив на руда. Той наема италиански архитект, който проектира уникална за времето си къща, която обаче сега, въпреки че е паметник на култуата, тъне в разруха.

Освен плажове и крайморски селища си струва да се посетят и малките планински селища. Там хората все още се препитават с отглеждане на маслини, на кози и пчели. Навсякъде предлагат пчелен мед, подправки, местен зехтин, също и ципуро и узо.

Кастро е най-старото поселище на острова и се намира в планината, североизточно от Лименария. Името на селото буквално означава "замък" и е получено от развалините на древен замък, построен от венециански завоевател, който някога се е издигал в него.

Селото е сгушено в планината и не се вижда от брега. Мястото му не е избрано случайно, защото целта е била да защитят жителите на селото от върлуващите наоколо пирати.

Близо до Кастро се намира Теологос, което значи "думата на Бога". През 1880 г. това село е било с най- многобройно население – 2200 души и заради религиозността на гърците се е наложило да бъде построена още една църква, макар че в селото вече е имало една, един метох и един манастир, основан от монах от Атон.

Теологос е едно от най-прочутите селища на острова, привличащо хиляди посетители със своята естествена красота и дълга история. Потънало в зеленина, селото се слави със своите старинни къщи с високи комини и покриви от каменни плочи. Развалините на набюдателна кула и крепостни стени свидетелстват за основаването на Теологос от гръцки бежанци от Константинопол през ХVІ в.

Обикаляйки Тасос с кола ще видите хиляди маслинови дървета, а и заради това той се нарича маслиновият остров.

Казват, че най-хубавите плажове на Тасос са Хриси Амудия, Парадисос, Псили Амос, Алики и Трипити, но пък има има много, по-закътани, но не по-малко красиви от тях.

По-голямата част от морското дъно край бреговете на Тасос е покрито с камъни или осеяно с ръбести скали. Трябва да внимавате и за морски таралежи, така че си купете специални обувки за влизане в морето.

За гмуркачите пък островът е рай, защото в село Астрис, на няколко километра от Лименария и Потос, на южната страна на острова, се намира Гьола.

Това е естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето. Прилича на плувен басейн с размери около 20х15 метра. Самите скали около него са терасовидно разположени и не е трудно да се ходи по тях, но няма пясък, нито сянка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: лятоТасосБез будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, ей сега ще хукна към Гърция, при нас плажовете са два пъти по-хубави и кръчмите два пъти по-евтини, аз ще ходя да пълнят на маляките гушата. Има си немци за тая работа, те да си ги хранят.
29
8
 
48
 
! Отговори
do 34 преди 8 години
Керамоти не че е лошо, но в сравнение с Тасос е слаба ракия. Избягвайте в Керамоти да наемате квартира от българи. Всички до един са мошеници.
28
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 26 - в Гърция се дават мутрите, щот са *** като г.ъ.з, иначе кой нормален човек ще се удави - мутра или пиян русняк!
27
10
 
46
 
! Отговори
Барба Янис преди 8 години
В България идваме не за васето море, а заради хубави български момицета.
26
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тасос е беден на хубави плажове. Керамоти го бие отвсякъде.
25
24
 
37
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Ти си платен ***, който не е стъпвал на нашето море. До сега тая година ходих в Равда, Созопол, Обзор и Поморие. Какви чалга какви мутри? Приказки отпреди 15-20 години. Да си чул някоя мутра да е изяла някой турист? И аз не съм, ама в Гърция се давят по 400 парчета годишно, защото да не са луди да плащат на спасители я.
24
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако исках да лежа на натрошени камъни, кариерата ми е на 10 минути, защо да бия път до Гърция?
23
13
 
47
 
! Отговори
28 преди 8 години
Каквото и да си говорим, Гърция е доста по-добър избор за почивка. 2-3 пъти по-скъпо е, но си заслужава. Тасос е слаба ракия, но има десетки острови с наистина приказни плажове. Кристална вода, спокойствие, няма ги английските пияници и бг чалгарите. Изобщо... никаква база за сравнение. И само да уточня, че и в Гърция има доста кочини, но трябва да си много *** или стиснат, за да отидеш там.
22
10
 
38
 
! Отговори
28 преди 8 години
На мен ми се е случвало и за 45 минути да ме закара до Тасос. Фериботите до Тасос не са японски експресен влак, *** френд :)
21
14
 
36
 
! Отговори
Лека преди 8 години
корекция-фериботите от Керамоти стигат не за половин час,а за 45мин!Явно Камелия не е ходила!
20
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лозенец се комерсиализира и се напълни с татуирани, нацепени батки с черни БМВ-та и празни погледи и кифли с големи очила и намусени джуки. Сега модата е уродливи гологлавци с татуирани тела, които палят БМВ-то до морето, стигат за няма и 2 часа в петък вечерта и се гордеят с това, сякаш е въпрос на чест, а после се втурват към най-оборотните заведение, за да се разбием от пиячка, брат", та така до зори, а после и на плажа. Есента същата тази чалга-*** ще залее и МОЛ-овете.
19
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хора, и аз съм патриот,наистина - гадничко е да рекламираме чужди държави, но за съжаление българското черноморие с 1% изключение е превзето от алчни, нагли и самозабравили се търгаши, които нямат 1 капчица уважение към туристите. Ние и политиците ни допуснахме курортите ни да се превърнат в евтини бетонни дупки- без гледка, без природа, без свястна храна. Самият плаж е гадно преживяване, ако не си платиш шейзлонга и чадъра, няма инфраструктура...Гадничко, но вярно
18
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ttПра баба ми е била компаньонка там.
17
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Лозенец никъде не се пуска чалга, ***//АКО!Най-приятният ни курорт е!
16
15
 
39
 
! Отговори
tt преди 8 години
Прадядо ми е служил там..
15
17
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно тая за пари ще продаде и майка си!!! Вие я обвинявате че рекламирала Гърция!
14
15
 
52
 
! Отговори
Радка Пиратка преди 8 години
Гърците са най големите пичове.
13
21
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте плажа на снимка 6 - голям смях.
12
10
 
52
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Защо не е бетонирано всичко,грам тревица да няма.
11
37
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЪРЛО ДОЛНА ПРОСТА БЕЗМОРАЛНА НАГЛА И УРОДЛИВА!!!КОЙ ТИ ПЛАЩА ДА ПРАВИШ РЕКЛАМА НА ГЪРЦИЯ!!!!!!!