Смъртоносната цена на бездействието в Сирия

Стратегическа грешка е приемането на Асад в борбата срещу ИД
Обновена: 25 сеп 2015 21:12 | 25 сеп 2015 21:10, Василия Пейчева
144
Смъртоносната цена на бездействието в Сирия
Снимка: Архив Reuters

Наблюдавайки огромния поток от хора от Близкия изток към Европа, стигаме само до едно заключение: каквото и да направи Европа по границите си, кризата няма да свърши, докато не спре гражданската война в Сирия. Мирът е невъзможен, докато Башар Асад е на власт. Днес това важи със същата сила, както бе и през 2011 г., когато Асад започна да убива невъоръжени продемократични активисти, пише сп. "Икономист".

Така че Западът не бива да се поддава на опасно съблазнителната идея, прокарвана от Русия, че Асад трябва да бъде приет в името на борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава". Това ще е грешка не само от морална гледна точка, но и от стратегическа. Повечето цивилни жертви са убити от силите на Асад и повечето бежанци бягат от неговите бомби. Въпреки това изтощената армия на Асад губи позиции, което е една от причините Русия да разположи през последните седмици в Сирия изтребители, бомбардировачи и бронирани машини.

Подкрепата за Асад или примиряването с оцеляването на режима му само ще тласне още повече сунити в обятията на джихадистите. Ако "Ислямска държава" е най-грозното лице на чувството за онеправданост на арабите сунити, то Асад е въплъщение на най-страшния им кошмар. Най-добрият вариант за преход може би ще е дипломатическа сделка, съгласно която Асад да предаде властта - сега или в някакъв момент в бъдещето - на нещо като федерално, широкоспектърно правителство. Намесата на Русия все още може да допринесе за такъв резултат. По-вероятно е обаче да окуражи Асад да се задържи на власт и да продължи да води война, която не може да бъде спечелена, но която ще нанесе още щети на страната и на региона.

Дори на този късен етап най-добрият начин да се гарантира дипломатическа сделка е оказването на по-голям натиск върху Асад чрез промяна в баланса на силите и защита на населението. Западът и неговите съюзници трябва следователно да създадат защитени зони, да наложат забранени за полети зони, за да спрат варелите с експлозиви на Асад и да насърчат умерените сунитски сили да разширят ничията земя между извършващия масови убийства алауитски режим и кръвожадните джихадисти.

Барак Обама ненапразно се тревожи каква ще е цената на свалянето от власт на Асад. Западът не съумя да отгледа прилични и стабилни правителства на мястото на арабските диктатори, които свали - било с нахлуването в Ирак през 2003 г. или с въздушните бомбардировки и народните бунтове в Либия през 2011 година.

Но и ненамесата в Сирия даде потресаващи резултати: около 250 000 души са загинали, половината население e разселено във вътрешността на страната или прогонено отвъд границите й, Европа е обзета от бежанска криза. "Ислямска държава" създаде "халифат" в Ирак и Сирия. Оцеляването й е равнозначно на победа, която привлича нови кадри и разпространява идеалите на групировката в Либия, Египет и на други места.

Обама иска да "отслаби и впоследствие да унищожи" "Ислямска държава", но военната му кампания е вяла и се пропуква фатално заради липсата на план за Сирия. Той каза, че ще обучи и въоръжи умерени сирийски сили в Сирия да се бият само с "Ислямска държава", не с Асад. Идеята бе обречена от самото й начало. Тя привлече незначителен брой наборници и първата група бойци, изпратени в Сирия, бяха избити. Сега Белият дом казва едва ли не, че идеята за въоръжаване на сирийски бойци била натрапена на Обама, а самият той никога не е вярвал в нея. Рядко се е случвало американски президент толкова унизително да абдикира от задълженията си в глобален план.

Предпазливостта на Обама направи много по-трудни за реализиране възможностите в Сирия. Но не и невъзможни.

Преобладаващата част от сирийските бунтовнически групи, за които Обама с насмешка казваше, че били съставени от "лекари, земеделци и фармацевти", бяха изместени от многобройни ислямистки групи. Дори при това положение пак е възможно да се работи с някои от не толкова отвратителните, с неджихадистките милиции. Групировките, подкрепени от Турция и някои арабски държави, завладяха територии.

Ако поеме ангажименти и предостави ресурси, Америка може да осигури на съюзниците си подкрепата на най-приемливите въоръжени сили; така ще бъдат привлечени бойци към всяка групировка, която демонстрира успехи на бойното поле. Ако Америка успее да спре варелните бомби, имиджът й сред сирийците незабавно ще се подобри. Зависимостта от външна подкрепа ще увеличи и вероятността Западът да влияе на поведението на бунтовниците и да избегне мрачната перспектива от сунитски зверства срещу победените алауити, християни и други малцинствени групи.

Сега, когато лекарите и фармацевтите бягат в Европа, ще е по-трудно да се възстанови Сирия. Но създаването на "убежища" на нейната територия ще даде на сирийците алтернатива на изгнаничеството и ще създаде възможност умерените сили да започнат да предоставят комунални услуги и да градят легитимно управление.

Евентуалната забранена за полети зона крие опасност от конфронтация с руски бойни самолети. Но Путин не иска директни сражения с бунтовниците или с Америка. Трябва да се следва моделът на Босна от 90-те години - да се окаже натиск на клиента на Русия, за да се постигне мирно уреждане - а не модела, довел до поражението на Съветския съюз в Афганистан през 80-те. Ако Русия иска да запази военноморската си база в Сирия, да защити православните християни и да не пусне "Ислямска държава" в Кавказ, тя трябва да се отрече от Асад.

Вероятно най-голямата пречка за Обама е самият той. Сега в неговото политическо наследство ще се впише не само осезаемото сближаване с Иран и Куба, но и затвърждаването на джихадисткия халифат и безбройните хора от лодките.

Той може би се тревожи какви рискове крие това Америка да предприеме действия и сирийската криза да стане нейна грижа. Но по-големият риск е да стои настрана и да се откаже от Близкия изток.

/БТА/


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Тази т.нар статия като я прочетох и ми се доповръща.Цялата е едно БЛЯ-БЛЯ-БЛЯ.
83
0
 
18
 
! Отговори
сова преди 5 години
Изкуството да си журналист е да убедиш хората да вярват в това в което сам не вярваш. Е тази Василия е много далече от това изкуство.
82
0
 
22
 
! Отговори
баба херцог 3.14 преди 5 години
Тази велика и много стойностна по съдържание е разсъждение статия е на кошмаря на човечеството - безлични Иво Инджов , герой от войната против руснаците в Грузия, Украйна и сега в Сирия.
81
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асад започнал да убива продемократични активисти и те кат се ядосали и образували ИДИЛ, и после се ядосали и почнали да продават петрол за жълти стотинки на демократосеячите и ся лошия Путин иска да им развали продемократичната схема.
80
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе що спряха да пишат за "демократична" Либия. Да пуснат някоя статийка за нея та да видим как е цъфнала и вързала.
79
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия е напълно неадекватна. Не може все едно и също да правиш по няколко пъти и да очакваш че следващия път ще се получи различен резултат. От колко години натискат Асад със всякакви средства мирни и военни и нищо не се получава. Значи дай да го натиснем пак, може пък да се получи тоя път. Може пък точно това да им е целта на САЩ - нищо да не се промени и бежанците мюсулмани да завладеят ЕС.
78
0
 
36
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Боже , какви глупости е написала тая Василия !!!Наистина тоталното повърхностно знание на някои журналисти , буди сериозна тревога!С каква лекота ни пробутват чужда пропаганда и влизат в чужди , неискрени схеми !Василкеееее , я се разкарай с тия проповеди!
77
0
 
15
 
! Отговори
* преди 5 години
Единствената цел с която някои искат да изселят сирийците от Сирия е да им вземат земята, защото , сирийците не знаят , но от космосът си вижда какво има отдолу ... Най-ценното за сега заровени технологии от предишната цивилизация . Района на Близкият Изток е бил населен от преди 50 000 г. и целта е да се открият технологиите от предишната цивилизация , да се отберат елитни представители на видът ни (за обслужващ персонал) и останалите да се изтребят с глад , инфекции и т.н.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всичко е виновен Интернет.Като покажеш на някого ,че има и по хубаво и лесно иди го спирай!Каква беше поговорката?Научила се свинята на кладенчова вода!
75
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До някой Е тогава що убиха Кадафи? Логиката ти куца като куцо магаре. Катогледаме Либия и Ирак цъфнаха та вече и вързаха.
74
2
 
32
 
! Отговори
Боби преди 5 години
1. Тия диви племена(а че са диви на собствен гръб и ние и ЕС вече разбраха) не могат да се управляват с демокрация. При демокрацията се решават само тези проблеми за които някой с пари има имтерес. Всички останали проблеми се ОТЛАГАТ(ФАКТ)2. АСАД(фамилия) са успели поне дузина големи племена да накарат да работят и живеят заедно(за разлика от САЩ и сие - пример Кланницата Либия)3. Вкарайте "Демокрация" в СВРЪХ ДИКТАТУРИТЕ САрабия, Катар, ОАЕ, Кувейт от просперитет ще получите пак Гражданска
73
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова голяма тъпотия не е писана от цели дни насам.
72
46
 
4
 
! Отговори
някой преди 5 години
"Мирът е невъзможен, докато Башар Асад е на власт."Казано с едно изречение - ето това е простата истина.Върти, сучи, както и да го усукваш, все това е резултата.Ами не може да застанеш на страната на един терорист (президента на Сирия) за да се бориш срещу другия терорист (ИД).Башар Ал Асад е потомствен терорист. Татко му, Хафез е дал убежище на най-опасния терорист в света - Карлос Чакала! Дори Муамар Кадафи му е отказал убежище, а тоя нацист го е пуснал макар и временно!
71
41
 
5
 
! Отговори
анонимн преди 5 години
ЧИЙ ГО ТЪРСИ РУСИЯ В СИРИЯ! А КАЖЕТЕ?????КАКВО ТЪРСЯТ В ЕДНА АРАБСКА СТРАНА???МНОГО НАГЛИ МИЛИЦИОНЕРИ!
70
36
 
4
 
! Отговори
томов преди 5 години
Русия трябва спешно да се изтегли от СИРИЯ! АСАД ДА ДЕБАРКИРА И ДА ОСТАВЯТ СИРИЙЦИТЕ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ!!! ПРОСТО НЯМА ДРУГО РЕШЕНИЕ!
69
3
 
12
 
! Отговори
Джон Траволта преди 5 години
От всичко написано следва изводът, че Обама се оказа един доста слаб президент, особено пък що се отнася до външната политика. Иде ми на ум сравнението с Джими Картър. На фона на нерешителния Обама неговите съперници действително изглеждат силни. И те стрижат купоните. Такава лесна топка трудно се изпуска.
68
3
 
7
 
! Отговори
до 106 преди 5 години
Другарю, и в съботният ден ли се дрогираш, нямаш ли почивен ден?.
67
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами помагайте бревчера американците казаха че обучените от тях бойци и похарчените за объжие 500 милиона вече са на разположение на ИД- ами помагайте на главорезитеи пускайте такива антибългарски пасквили като горе написанототака много помагате - лъжете народа - ама и той си го заслужава като си *** до безумие всички ще те работят
66
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците от Сирия бягали от войната, а от какво бягат бежанците от Ирак, Афганистан, Либия?
65
2
 
7
 
! Отговори
до онбаши преди 5 години
Има да чакаш кланета и безчинства. Стига хиперболизира. Идеята на цялата история е световен контрол . и.с. възникна от шепа дрогирани с проблеми в общуването от нищото и така и ще си замине-в нищото. Да му мислят тези, които последваха сатана. Има си Страшен съд за тази работа. А и не знаеш какво точно става, не си там, а свободата на словото в днешно време не е вече каквото беше. Нито идеите на Аристотел, който е тънел в разкош, и между два тека е имал време да умува как по-комфортно да живее