Смъртоносната цена на бездействието в Сирия

Стратегическа грешка е приемането на Асад в борбата срещу ИД
Обновена: 25 сеп 2015 21:12 | 25 сеп 2015 21:10,
144
Смъртоносната цена на бездействието в Сирия
Снимка: Архив Reuters

Наблюдавайки огромния поток от хора от Близкия изток към Европа, стигаме само до едно заключение: каквото и да направи Европа по границите си, кризата няма да свърши, докато не спре гражданската война в Сирия. Мирът е невъзможен, докато Башар Асад е на власт. Днес това важи със същата сила, както бе и през 2011 г., когато Асад започна да убива невъоръжени продемократични активисти, пише сп. "Икономист".

Така че Западът не бива да се поддава на опасно съблазнителната идея, прокарвана от Русия, че Асад трябва да бъде приет в името на борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава". Това ще е грешка не само от морална гледна точка, но и от стратегическа. Повечето цивилни жертви са убити от силите на Асад и повечето бежанци бягат от неговите бомби. Въпреки това изтощената армия на Асад губи позиции, което е една от причините Русия да разположи през последните седмици в Сирия изтребители, бомбардировачи и бронирани машини.

Подкрепата за Асад или примиряването с оцеляването на режима му само ще тласне още повече сунити в обятията на джихадистите. Ако "Ислямска държава" е най-грозното лице на чувството за онеправданост на арабите сунити, то Асад е въплъщение на най-страшния им кошмар. Най-добрият вариант за преход може би ще е дипломатическа сделка, съгласно която Асад да предаде властта - сега или в някакъв момент в бъдещето - на нещо като федерално, широкоспектърно правителство. Намесата на Русия все още може да допринесе за такъв резултат. По-вероятно е обаче да окуражи Асад да се задържи на власт и да продължи да води война, която не може да бъде спечелена, но която ще нанесе още щети на страната и на региона.

Дори на този късен етап най-добрият начин да се гарантира дипломатическа сделка е оказването на по-голям натиск върху Асад чрез промяна в баланса на силите и защита на населението. Западът и неговите съюзници трябва следователно да създадат защитени зони, да наложат забранени за полети зони, за да спрат варелите с експлозиви на Асад и да насърчат умерените сунитски сили да разширят ничията земя между извършващия масови убийства алауитски режим и кръвожадните джихадисти.

Барак Обама ненапразно се тревожи каква ще е цената на свалянето от власт на Асад. Западът не съумя да отгледа прилични и стабилни правителства на мястото на арабските диктатори, които свали - било с нахлуването в Ирак през 2003 г. или с въздушните бомбардировки и народните бунтове в Либия през 2011 година.

Но и ненамесата в Сирия даде потресаващи резултати: около 250 000 души са загинали, половината население e разселено във вътрешността на страната или прогонено отвъд границите й, Европа е обзета от бежанска криза. "Ислямска държава" създаде "халифат" в Ирак и Сирия. Оцеляването й е равнозначно на победа, която привлича нови кадри и разпространява идеалите на групировката в Либия, Египет и на други места.

Обама иска да "отслаби и впоследствие да унищожи" "Ислямска държава", но военната му кампания е вяла и се пропуква фатално заради липсата на план за Сирия. Той каза, че ще обучи и въоръжи умерени сирийски сили в Сирия да се бият само с "Ислямска държава", не с Асад. Идеята бе обречена от самото й начало. Тя привлече незначителен брой наборници и първата група бойци, изпратени в Сирия, бяха избити. Сега Белият дом казва едва ли не, че идеята за въоръжаване на сирийски бойци била натрапена на Обама, а самият той никога не е вярвал в нея. Рядко се е случвало американски президент толкова унизително да абдикира от задълженията си в глобален план.

Предпазливостта на Обама направи много по-трудни за реализиране възможностите в Сирия. Но не и невъзможни.

Преобладаващата част от сирийските бунтовнически групи, за които Обама с насмешка казваше, че били съставени от "лекари, земеделци и фармацевти", бяха изместени от многобройни ислямистки групи. Дори при това положение пак е възможно да се работи с някои от не толкова отвратителните, с неджихадистките милиции. Групировките, подкрепени от Турция и някои арабски държави, завладяха територии.

Ако поеме ангажименти и предостави ресурси, Америка може да осигури на съюзниците си подкрепата на най-приемливите въоръжени сили; така ще бъдат привлечени бойци към всяка групировка, която демонстрира успехи на бойното поле. Ако Америка успее да спре варелните бомби, имиджът й сред сирийците незабавно ще се подобри. Зависимостта от външна подкрепа ще увеличи и вероятността Западът да влияе на поведението на бунтовниците и да избегне мрачната перспектива от сунитски зверства срещу победените алауити, християни и други малцинствени групи.

Сега, когато лекарите и фармацевтите бягат в Европа, ще е по-трудно да се възстанови Сирия. Но създаването на "убежища" на нейната територия ще даде на сирийците алтернатива на изгнаничеството и ще създаде възможност умерените сили да започнат да предоставят комунални услуги и да градят легитимно управление.

Евентуалната забранена за полети зона крие опасност от конфронтация с руски бойни самолети. Но Путин не иска директни сражения с бунтовниците или с Америка. Трябва да се следва моделът на Босна от 90-те години - да се окаже натиск на клиента на Русия, за да се постигне мирно уреждане - а не модела, довел до поражението на Съветския съюз в Афганистан през 80-те. Ако Русия иска да запази военноморската си база в Сирия, да защити православните християни и да не пусне "Ислямска държава" в Кавказ, тя трябва да се отрече от Асад.

Вероятно най-голямата пречка за Обама е самият той. Сега в неговото политическо наследство ще се впише не само осезаемото сближаване с Иран и Куба, но и затвърждаването на джихадисткия халифат и безбройните хора от лодките.

Той може би се тревожи какви рискове крие това Америка да предприеме действия и сирийската криза да стане нейна грижа. Но по-големият риск е да стои настрана и да се откаже от Близкия изток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
28
 
! Отговори
по 10 милиона на ден преди 8 години
Сащ ги е страх, че руснаците ще нападнат ИД. И скоро войната в Сирия ще приключи. Това не е в интерес на американските концерни. Които печелят по 10 милиона долара на ден от продажбата на оръжие. Включително и на ИД!
43
2
 
36
 
! Отговори
Гуантанамо преди 8 години
Защо ЕП или ООН не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За 638-те неуспешни атентата на терористичната организация Цру срещу Фидел Кастро? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
42
3
 
26
 
! Отговори
снимки на двамцата преди 8 години
Най-важният приятел на Ислямската държава е Джон Маккейн. Джон Маккейн и шефа на Ислямската държава Абу Бакр Ал-Багдади са приятелчета. Има снимки на двамцата. Въпросът е, кой е по-големият терорист и враг на Сащ, Абу Бакр Ал-Багдади или Джон Маккейн?
41
3
 
25
 
! Отговори
съюзници преди 8 години
Сащ и ИД са съюзници срещу правителството на Асад.
40
4
 
24
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Същите плъхове седят и в германските ТВ студия и офисите на официалните вестници, наречени тук Лъжлива Преса. Много хора вече не плащат от протест задължителните таксиGEZ за радио и телевизия. Явно сороската машинария работи многомащабно на високи обороти, но все по-малко хора и вярват.
39
4
 
32
 
! Отговори
до Гневен Българин преди 8 години
Напълно те подкрепям.Ако свалят Асад, ще настъпи още по-голям хаос в Сирия, подобно на Либия след падането на Кадафи. Кадафи каза месеци преди да го убият, че един ден НАТО-страните бомбандиращи Либия ще съжаляват за това което ще последва, а иммено милиони нелагални емигранти ще наводнят Европа. Бомбите разбиха стената-бент Либия и отприщиха стихийните води ( цитат Кадафи).
38
3
 
27
 
! Отговори
бай Ристо преди 8 години
Даа пропагандата на *** не се получава. Поне в България , за навън не знам.
37
1
 
36
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Защо не мога да прочета някъде по българските 'свободни' медии за "Смъртоносната цена на действията в Ирак" или Сирия, Афганистан, Иран, Гватемала, Северен Виетнам, Конго, Доминиканската република, Венецуела, Боливия, Уругвай, Камбоджа, Ангола, Никарагуа и много други смъртоносни действия довели до безброй жертви сред населението им???
36
1
 
24
 
! Отговори
gft преди 8 години
кое му е грашката?Асад се бори с тях откакто УСА ги създаде!
35
1
 
29
 
! Отговори
11 преди 8 години
От този пасквил излиза, че хуманизмът е стигнал върха си, щом заради ликвидирането на един човек загинаха толкова невинни хора и милиони се скитат по света! Браво Обама, браво Икономист!
34
3
 
30
 
! Отговори
Ддд преди 8 години
Поредните "евроатлантически" глупости
33
1
 
23
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
А бе чий е тоя проамерикански манипулаторски сайт, в който трият коментари?
32
31
 
2
 
! Отговори
51 преди 8 години
На Путин му трябва въже.И го чака.
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Путин му трябва Асад само заради базите, но той няма да се бие срещу ИД защото не му трябва на баир лозе. Военното присъствие на Кремъл в региона създаде патова ситуация при която всичките вълци са цяли, а агнето сито при мама Меркел.
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам от кой долен америсански пасквил е препечатано горното *** от плужеците в БТА, но гнусотията на продажниците - и политици, и журналисти - вече е извън границите на отвратителното.
29
1
 
15
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Денонощно ли се дрогираш?
28
26
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
50,просто е.Трябва този път да ликвидираме РФ окончателно!
27
2
 
15
 
! Отговори
ЩЕ преди 8 години
Помните ли последните кадри с Кадафи,Чеушеско,Саддам?Това буди двама в среднощните часове.Знаят,но се надяват да не утре.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ... съвсем за *** ни имате. Повечко се постарайте поне.
25
3
 
28
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
А знаеш ли, има такава опасност. Вече в някои СМИ прочетох, че руснаците знаят, че сме въоръжавали разни там опозиции, които са си директно свързани с терористите. И представи си утре Асад излезе като победител, не сам разбира се, и потърсят сметка разни трибунали КОЙ е продавал оръжие на терористите!? Как мислиш, нашите плюнки, на коя платнета от слънчевата система ще се крият? Ама ще го отнесе страната ни, тоест, ние!!! Ама като немаме акъл?! Поне баба Ванга да бехме слушали!