Смъртоносната цена на бездействието в Сирия

Стратегическа грешка е приемането на Асад в борбата срещу ИД
Обновена: 25 сеп 2015 21:12 | 25 сеп 2015 21:10,
144
Смъртоносната цена на бездействието в Сирия
Снимка: Архив Reuters

Наблюдавайки огромния поток от хора от Близкия изток към Европа, стигаме само до едно заключение: каквото и да направи Европа по границите си, кризата няма да свърши, докато не спре гражданската война в Сирия. Мирът е невъзможен, докато Башар Асад е на власт. Днес това важи със същата сила, както бе и през 2011 г., когато Асад започна да убива невъоръжени продемократични активисти, пише сп. "Икономист".

Така че Западът не бива да се поддава на опасно съблазнителната идея, прокарвана от Русия, че Асад трябва да бъде приет в името на борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава". Това ще е грешка не само от морална гледна точка, но и от стратегическа. Повечето цивилни жертви са убити от силите на Асад и повечето бежанци бягат от неговите бомби. Въпреки това изтощената армия на Асад губи позиции, което е една от причините Русия да разположи през последните седмици в Сирия изтребители, бомбардировачи и бронирани машини.

Подкрепата за Асад или примиряването с оцеляването на режима му само ще тласне още повече сунити в обятията на джихадистите. Ако "Ислямска държава" е най-грозното лице на чувството за онеправданост на арабите сунити, то Асад е въплъщение на най-страшния им кошмар. Най-добрият вариант за преход може би ще е дипломатическа сделка, съгласно която Асад да предаде властта - сега или в някакъв момент в бъдещето - на нещо като федерално, широкоспектърно правителство. Намесата на Русия все още може да допринесе за такъв резултат. По-вероятно е обаче да окуражи Асад да се задържи на власт и да продължи да води война, която не може да бъде спечелена, но която ще нанесе още щети на страната и на региона.

Дори на този късен етап най-добрият начин да се гарантира дипломатическа сделка е оказването на по-голям натиск върху Асад чрез промяна в баланса на силите и защита на населението. Западът и неговите съюзници трябва следователно да създадат защитени зони, да наложат забранени за полети зони, за да спрат варелите с експлозиви на Асад и да насърчат умерените сунитски сили да разширят ничията земя между извършващия масови убийства алауитски режим и кръвожадните джихадисти.

Барак Обама ненапразно се тревожи каква ще е цената на свалянето от власт на Асад. Западът не съумя да отгледа прилични и стабилни правителства на мястото на арабските диктатори, които свали - било с нахлуването в Ирак през 2003 г. или с въздушните бомбардировки и народните бунтове в Либия през 2011 година.

Но и ненамесата в Сирия даде потресаващи резултати: около 250 000 души са загинали, половината население e разселено във вътрешността на страната или прогонено отвъд границите й, Европа е обзета от бежанска криза. "Ислямска държава" създаде "халифат" в Ирак и Сирия. Оцеляването й е равнозначно на победа, която привлича нови кадри и разпространява идеалите на групировката в Либия, Египет и на други места.

Обама иска да "отслаби и впоследствие да унищожи" "Ислямска държава", но военната му кампания е вяла и се пропуква фатално заради липсата на план за Сирия. Той каза, че ще обучи и въоръжи умерени сирийски сили в Сирия да се бият само с "Ислямска държава", не с Асад. Идеята бе обречена от самото й начало. Тя привлече незначителен брой наборници и първата група бойци, изпратени в Сирия, бяха избити. Сега Белият дом казва едва ли не, че идеята за въоръжаване на сирийски бойци била натрапена на Обама, а самият той никога не е вярвал в нея. Рядко се е случвало американски президент толкова унизително да абдикира от задълженията си в глобален план.

Предпазливостта на Обама направи много по-трудни за реализиране възможностите в Сирия. Но не и невъзможни.

Преобладаващата част от сирийските бунтовнически групи, за които Обама с насмешка казваше, че били съставени от "лекари, земеделци и фармацевти", бяха изместени от многобройни ислямистки групи. Дори при това положение пак е възможно да се работи с някои от не толкова отвратителните, с неджихадистките милиции. Групировките, подкрепени от Турция и някои арабски държави, завладяха територии.

Ако поеме ангажименти и предостави ресурси, Америка може да осигури на съюзниците си подкрепата на най-приемливите въоръжени сили; така ще бъдат привлечени бойци към всяка групировка, която демонстрира успехи на бойното поле. Ако Америка успее да спре варелните бомби, имиджът й сред сирийците незабавно ще се подобри. Зависимостта от външна подкрепа ще увеличи и вероятността Западът да влияе на поведението на бунтовниците и да избегне мрачната перспектива от сунитски зверства срещу победените алауити, християни и други малцинствени групи.

Сега, когато лекарите и фармацевтите бягат в Европа, ще е по-трудно да се възстанови Сирия. Но създаването на "убежища" на нейната територия ще даде на сирийците алтернатива на изгнаничеството и ще създаде възможност умерените сили да започнат да предоставят комунални услуги и да градят легитимно управление.

Евентуалната забранена за полети зона крие опасност от конфронтация с руски бойни самолети. Но Путин не иска директни сражения с бунтовниците или с Америка. Трябва да се следва моделът на Босна от 90-те години - да се окаже натиск на клиента на Русия, за да се постигне мирно уреждане - а не модела, довел до поражението на Съветския съюз в Афганистан през 80-те. Ако Русия иска да запази военноморската си база в Сирия, да защити православните християни и да не пусне "Ислямска държава" в Кавказ, тя трябва да се отрече от Асад.

Вероятно най-голямата пречка за Обама е самият той. Сега в неговото политическо наследство ще се впише не само осезаемото сближаване с Иран и Куба, но и затвърждаването на джихадисткия халифат и безбройните хора от лодките.

Той може би се тревожи какви рискове крие това Америка да предприеме действия и сирийската криза да стане нейна грижа. Но по-големият риск е да стои настрана и да се откаже от Близкия изток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свободната сирийска армия е от 3 човека за тях са похарчени 40 млн
23
5
 
4
 
! Отговори
Асан преди 8 години
ИДВАЙТЕ НИЕ ЩЕ ВИ ПРИЕМЕМ.
22
2
 
33
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
А ти какво си мислиш, че правят вече 4 години бе, умнико? Че войната вече се води от 2011 г. А това че ти не знаеш, си е само "заслуга" на нашите СМИ, на които им е заповядано или да не говорят или да говорят по малко и само това което им разрешат. ЧЕТИРИ ГОДИНИ СИРИЙСКИЯ НАРОД СЕ ЗАЩИТАВА, а тия говедари с 28-те им пуделчета само въоръжават терористите и вършат имитация на "бомбени удари". Гадове, ама игрите им свършиха, заслужават да ядът такъв пердах, какъвто само Баба Меца може да им дръпне!
21
4
 
45
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Трябвало Асад да предаде властта.. Добре де, на кого точно? На разни пионки назначени от вън, за да изпълняват всичко що е угодно на господарите? Или по-скоро на ИД?
20
1
 
35
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ех,мечти,мечти.....Всичко това изтече в канала!Докато се намъдруват,който трябва вече взе нещата в свои ръце!Сега се изчаква само сесията на ООН,за да се изяснят позициите и после почва офанзивата!А иначе става все по-ясно,че докато бяло,синьо,червеното знаме не се забие над Белия дом-мир по света няма да има!
19
2
 
46
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
Абе омръзна ми всякви *** да ми правят анализи. Как пък не се намери един да попита тия бежанци от кой бягат? Питайте ги бе урунгели, съмнявам се, че бягат от асад. В Youtube има клипове на екзекуции извършвани от свободната сирийска армия ИДИЛ и всекви други ***, те изтребват цивилното население, не асад.Вижте сами!!! и не вярвайте на продажните медии.Русия с право трябва да въведе ред, защото така не може да продължава.Тия *** трябва да бъдат ликвидирани на всяка цена.
18
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
даже не си правя труда , да си губя времето с четенето на статията , като водях заглавието . Коментарите са достатъчно красноречиви
17
3
 
51
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Сирия беше страна, в която хората не са си заключвали колите и къщите. След Арабската пролет е развалина. Да благодярат на САЩ за стандарта на живот, за демокрацията, за човечността за всичко хубаво, което им дадоха. Утре Америка ще каже, че България е въоръжавала ИД, с купеното от САЩ оръжие и препродадено на ислямистите. Ще и бъдем благодарни, нали така г-н президент( не грешка на правописа) Плевнелиев и г-н мин. на ВР. Ние сме добри съюзници, ние сме верни ( за сметките си в $ )
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще вземе да бие Ислямска /Американска/ ИДИЛ
15
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка пропаганда!!Хаха
14
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
номера с флксваген е подсказка за меркел че могат да фалират държавата с подобни медийни триковеи ако германците не се освестят и престанат да бъдат краварска подметка все така ще етогава и нашите подметки ще гризнат дръвцето
13
3
 
50
 
! Отговори
боц преди 8 години
Тази статия е поредното изс******ране на соросоида и антибългарина Иво Инджев!КАЗАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най после ще потече газ и от запад на изток! Може вече да минеме и без Газпром - западът газ пикае заради руснаците в Сирия и все повече ще пикае - ще стигне и до нас! Хем евтин, може и без пари!
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
краварите са безкрайно нагли и англичаните същоббс-то пуснало мватериал за паметника в трептов парк - берлинбило паметник на незнайния насилниками паметника на американците дето бомбардирали софия какво е
10
4
 
41
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Първите няколко реда ми бяха достатъчни за да усетя поредната ви платена статия. Асад си е избран от народа, и те не бягат от него за да искате да го сваляте, те бягат от ИД които Вие създадохте по много добре скроен план, само, че все повече хора не Ви вярват. Пишете си статий и сами си ги четете, без мен.
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе понеделник ще ядат дървотозатова се усукват около путин какво ще каже как ще го кажено понеже усетиха че ще го каже както си е и няма назд нали затова няколко дена мълчаха и не плюехаявно са преценили че няма да им мълчи и започват превантивни атакиимаши три светски държави и трите ги разбутаха- сега путин виновен500 те милиона дето ги дадоха за оръжие на "умерената " опозиция вчера отидоха при ИДбарабар с хората - и сега обучени в сащ терористи ще се бият срещу асад
8
3
 
36
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
ППП (Поръчков Пропаганден Пасквил)
7
1
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
дрън дрън ярини неуспяха сащ и нато 2013 г с огромен флот и военни заплахи заложиха на джихадистите сега тогава русия и китаи за една броика да пуснат кавитационните торпеда по самолетоносачите е опитват пак някои блъф да мине
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааа, но пасаран, няма да мине това, ич не ми го наливайте. Да е жив и здрав Асад, стига да държи ордите далече от Европа, ПО КАКЪВТО И ДА БИЛО НАЧИН! Ама не ми дреме, ако ще да яде живи хора или болни котенца,все ми е тая.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По статистика на ЕС 2% от мигрантите са със средно или висше образование. Та внушенията на авторката, че лекари и фармацевти били бягали от Сирия са не само смешно, но просто жалки напъни за оправдаване на провалена политика.