Като ни ударят по джоба, ще се сетим какво ядем

Данък "вредни храни" ще намали грамажа на чипсовете и вафлите
Обновена: 18 ное 2015 09:41 | 19 окт 2015 07:00, Камелия Цветанова
112
Като ни ударят по джоба, ще се сетим какво ядем
Снимка: Булфото, архив

Баница с много сол и енергийна напитка. Козунак и енергийна напитка. Кроасан и вафла за десерт, а може и шоколадче. Три нездравословни закуски. Но няма защо да се лъжем – това ядат децата сутрин.

Още по темата

На обяд идва ред на пиците и сандвичите от Макдоналд, Бърбър кинг, KFC, чипсове, сухи пасти. Да не забавяме газираните напитки с доста захар или още по-лошото с изкуствени подсладители, а и дъвките, бонбоните, близалките, те са между другото.

Плод, зеленчук, сандвич със сирене и пълнозърнест хляб, мюсли, домашно приготвена храна, салата - те много рядко присъстват в менюто на малчуганите. И последствията са налице – вече и деца се разболяват от диабет тип 2, имат високо кръвно, лош холестерол, коментира пред Dnes.bg диетологът проф. Донка Байкова, която е сред експертите, с които е обсъждал идеята си за въвеждането на данък "вредни храни" здравният министър Петър Москов.

Налогът най-вероятно ще се казва данък "обществено здраве" и се очаква до дни проектът за него да излезе черно на бяло. Това ще е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система, но основната цел е не толкова да се съберат повече приходи в хазната, колкото да се намали консумацията на вредните храни.

Ще бъдат засегнати четири групи стоки - тези, които съдържат добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, тези, които съдържат трансмастни киселини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки.

"Като ни ударят по джоба ще се сетим за какво става въпрос и какво ядем", коментира проф. Байкова, която защити идеята на министъра с факта, че вложените пари в профилактика спестяват в пъти тези, които ще бъдат похарчени за лечение.

Младото поколение се храни все по-нездравословно и е все по-болно, а затлъстяването се превръща в проблем №1.   

Според проф. Байкова в последните години вероятно заради стреса българинът яде все повече вредни храни, което стимулира производителите да измислят нови артикули. На пазара вече се продават всякакви видове енергийни напитки, шотове, дъвки с кофеин, та дори и чипс с кофеин.

Има и идея тези храни с над допустимото според експертите количество захар, сол, трансмазнини, да бъдат подредени на отделни рафтове. Така или иначе те сами по себе си не са вредни, но въпросът е в количеството, защото повишават риска от развиване на заболяване – най-често високо кръвно и лош холестерол, които пък водят след себе си още куп болести.

Иначе България няма да е новатор при въвеждането на новия налог, защото такива данъци вече има в доста страни. Първа го въведе Дания, а примерът й последваха Австрия, Ирландия, Естония, Финландия, Турция.

Практиката в тези страни сочи, че производителите променят състава и ограничават захарта, солта, трансмастните киселини, за да си спестят допълнителните такси или намаляват грамажа на продукта. И двата варианта вършат работа.

"Никой не очаква първоначално рязко да се променят хранителните навици на хората, но след време и това ще стане", убедена е проф. Байкова. Тя увери, че новият данък няма да засегне сирената, защото те вече са разделени на истинско сирене и млечни продукти, в които е позволено да има трансмазнини като например палмовото масло.

Някои други продукти от първа необходимост обаче ще попаднат под ударите му.  Хлябът едва ли, но сладкиши и торти с добавени захари ще бъдат обложени с него. Козунакът пък ще има двоен данък, защото в него хем захарта е в повече, хем има и транмазнини.

Експертите все още не са решили каква ще е съдбата на колбасите и на туршията, която безспорно е солена, но пък от друга страна се приема като традиционна храна на българина през зимата.

Проф. Байкова не очаква обществото да приеме безапелационно новия данък и допуска съпротива от производители, а може и от родители.

"И сега майките вместо да сложат ябълка или един хубав сандвич на детето си за училище, му дават вафла от определена марка, снакс, марс", оплака се тя.

Експертът припомни, че заради затлъстяването на децата преди години беше приета Наредба за забрана в училищните лафки да се продават чипсове, вафли, сухи паста и вместо тях на малчуганите да се предлагат сезонни плодове и зеленчуци и сандвичи с пълнозърнест хляб и филе, риба, сирене, кашкавал, но тя се провали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето от нас се тъпчат с всякакви *** не за друго, а защото само това могат да си позволят да си купят. Колко от нас могат да си позволят био-хляб, киноа, елда, истинска риба и т.н.? Хората се борят за оцеляване в милата ни страна, а здравословното хранене според мен е първо въпрос на възможност и за съжаление чак след това на избор....
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"сладкиши и торти с добавени захари" - е с подсладители ли да са?
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правят ни на маймуни и ги траем.Въведоха данък десятък- мълчим,данък вредни храни-пак траем няма ли да измислят данък ,,вредни политици" та да се сетим да ги махнем.Когато подписваха със щатите ..трансатлантическото сътрудничество" мълчаха като ,,бити дупета" защото там се защитаваха американските интереси.Какви полезни храни могат да се направят от ГМО? Но нали ще са от чичо САМ дори ще ги рекламираме.Да вземем да ги смитаме тези продажни и корумпирани политици преди да са създали нова глупост
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя министър го ХАПИ МУХЪТА ЦЕ-ЦИ, БЕ-ЦИ и СИЕ!
80
0
 
6
 
! Отговори
777 преди 8 години
до аз По лесно ще е ,защото има агенция по храните която я създаде ГЕРБ.ИМА ХИЛЯДИ ХОРА И взимат заплати ,осигуровки автомобили,отопление и какво вършат?Всичко плащаме ние обикновенните хора ,защото си мълчим и те само ни НАТИСКАТ главите надолу тия лакомници.
79
4
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Имаше един виц че от хубавото се напълнява или се забременява.Ясно е че това е поредния нешлифован диамант на Москов, който е време да си ходи и да престане да ни занимава с простотиите си.Какво ще стане - вместо да сляза да си пия бирата с пържени картовки във бистрото, ще си ги направя в къщи. И за мутрите, които този нов данък трябва да обслужи няма да има нищо.
78
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 8 години
Не е ли по-лесно да се задължат производителите да спрат вредното си производство?Когото хванат в нарушение,да му се конфискува цялото имущество и да се вкара в затвора за десет години?!Същото да важи и за вносителите на вредни храни.НУУУУУУУУУУУУУ явно някой няма интерес това да стане!ВСЪЩНОСТ ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ СТОКИ,НЕ САМО ЗА ХРАНИТЕ!
77
2
 
19
 
! Отговори
Каката преди 8 години
Никой няма право да решава вместо мен какво да ям да пия ли или да пуша щом никой не контролира вноса на евтини *** или родното добросъвестно производатво
76
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 51Ок консумирай си каквито искаш врдни гадости,но няма да плащам за тебе от моята здравна вноска. Абе защо не направят вноската зависеща от начина на живот? Той НЕ може да се скрие, личат си отдалече и пиячи и пушачи,и холестеролци (които ядат мазно и гадно).
75
1
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Защо не поставят етикети вредно, пък всеки да си решава. Май целта е да се опразнят джобовете ни, за да има за 240 - те избраници. Следва ДАНЪК ВРЕДЕН ВЪЗДУХ и ДАНЪК ЗАМЪРСЕНА ВОДА.
74
0
 
28
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Eдин *** и неук човек и да го удариш в джоба, той не знае какво е здравословно. Но политиците всичко обръщат на пари. Вместо да се въведат уроци по здравословно хранене в училищата и да се проведе национална образователна кампания сред родителите, те ще доят още пари. Колкото данъка върху торбичките имаше ефект...
73
0
 
23
 
! Отговори
М преди 8 години
И кофеинът, и захарта са полезни в умерени количества. А авторката (или източникът, който цитира)очевидно не знае нито как се казват веригите, които заклеймява, нито какво сервират, но понеже е модерно да е против, се възмущава на висок глас.
72
0
 
28
 
! Отговори
Антон преди 8 години
Защо не се напише на тези продукти, че са вредни и всеки да решава дали да ги консумира. Следва Данък за замърсен въздух, който дишаме, Данък за замърсена вода, която пием от чешмите си. През робството е имало само Десятък, а сега данъците са над 45%. Този данък е да се изтръскат полупразните ни джобове, за да има за избраните в парламента.
71
3
 
13
 
! Отговори
wtf до 90 преди 8 години
Ами защото тук нямаме манталитет за нещо подобно. Аз съм за целодневно училище от 1-ви до 12-ти клас, със осигурени шкафчета за всеки ученик, храна в стол или направена от вкъщи, програма в която децата имат достатъчно време за почивка и движение, и могат да си пишат домашните следобяд, да работят по колективни проеткти или да четат в библиотеката. Но повярвай ми, ако някой се опита да направи нещо подобно, и учители, и ученици, и родители ще опищят медиите, че някой им нарушава някакви права.
70
2
 
9
 
! Отговори
До wtf преди 8 години
Защо трябва да си го купува от лафката? Ще стане 10 мин. по-рано детето или някой от родителите и ще му го направят. Така ще има цяло междучасие за ядене, а не за обиколки по етажите.
69
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак слагат каруцата пред коня. Вместо да се забрани влагането на вредните продукти в храната, ще се събират пари от потърпевшите за да се лекуват. Не е ли по-добре да се предпазим от заболяване. Май бизнесмедицината няма наяждане.
68
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно не мога да разбера особено родителите на по-малките! Пищят за вредните храни и драгоценните си отрочета, ама я се разходете особено събота и неделя към МакДоналдс и всичките заведения в моловете с най-вредната храна. Пълно е с майчета и малките им деца с отрупани табли фаст фууд!
67
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо не схващам - на безвредните/ полезни храни - т.нар. БИО, ЕКО, ПРИРОДОСЪОБРАЗНИ, НАТУРАЛНИ, HOME MADE, HOME GROWN и т.н - цените им са мнооого по-високи, точно 'щото са уж полезниНа вредните - ще им вдигат цените, щото са вредни.Сега, кое трябва да е по-скъпо ?????
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе идеята е добра... Но би работила по-добре, ако освен данъка "вредна храна" има и съответното ценово поощрение за купуване на полезни продукти - в превод, да се намалят цените!А най-добре е за голямо междучасие децата да си носят сандвич от вкъщи.Отделно - за целодневни занимания е добре в училищата да има стол, където да могат да се нахранят като хората, а не с миризлив сандвич. Но все пак е стъпка в правилната посока.А срещу затлъстяването- по-сериозни занимания по физическо възпитание!
65
2
 
18
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Ако искате здрава нация,забранете производството на вредни храни....-------------Ти ли ще кажеш кое е вредна храна? Защото ако не си ти, "учените" през 5 години си сменят мнението за това кое е вредно или не.