Демокрация, автокрация или Ердоганизъм в Турция?

Партията на президента изненада всички с победата. Но дали е за добро?
2 ное 2015 22:17,
101
Демокрация, автокрация или Ердоганизъм в Турция?
Снимка: Reuters

След като за първи път от 12 години Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинство, партията на Реджеп Таип Ердоган се върна на власт след 5-месечно прекъсване.

Вчерашната убедителна победа, която нито едно социологическо проучване не успя да предвиди, само затвърждава позицията на Ердоган, който и без друго отдавна избутва президентските си правомощия до ръба.

Изборите, втори в рамките на 5 месеца, се състояха в обстановка на насилие и напрежение. През юни Партията на справедливостта и развитието не успя да състави правителство. Така се стигна до предсрочните избори.

Какво обаче се случи в тези пет месеца?

Първо самоубийствен атентат отне живота на 33 младежи на 20 юли в Суруч, град в близост до сирийската граница. След това крехкото примирие между кюрдската ПКК и турските власти привърши. Войната в съседна Сирия се усложни. На 10 октомври в столицата Анкара тътенът на два взрива сложи край на мирно шествие и отне стотици животи. Междувременно турската лира отстъпи позиции спрямо американския долар и еврото.

ПСР обаче се възползва от ситуацията и обеща на избирателите си стабилност и сигурност. Това заяви вчера и самият Ердоган - неговият народ е предпочел атмосферата на стабилност и увереност. Политиката на партията му засвири по тънката струна на електората, загрижен, че Турция навлиза все по-дълбоко в една спирала на насилие.

Но колкото и убедителна да е победата на ПСР, Турция е поляризирана и разделена. И едва ли от тук нататък нещата ще се подобрят, а може би напротив - разривът между турци и кюрди, между привърженици и противници на президента, само ще се задълбочи.

Яростните привърженици на Ердоган го приветстват като модернизатор на страната, а още по-яростните му критици го заклеймяват като автократичен лидер. Колкото и уверен да изглежда Ердоган обаче, не всичко е така, както изглежда.

Временното правителство, което лидерът на ПСР Ахмет Давутоглу назначи през юни, също не бездейства. Дни преди изборите полиция нахлу в офисите на опозиционната медийна група "Коза Ипек". Излъчването спря, а журналистите, критикуващи правителството, бяха освободени от работа.

ПСР е подчертано ислямистки настроена и Ердоган, макар и наричан "модернизатор" от симпатизантите си, определно не се стреми към типично Ататюркската политика на сближаване със Запада и избягване на типичната за региона нестабилност.

Лидерите на ПСР изглеждат доста доволни от убедителната си победа. При 85% избирателна активност, партията печели 49,4% от гласовете. Основният им противник, прокюрдската Демократична партия на народите събра 25,4%. Това обаче означава едно - Партията на справедливостта и раазвитието убедително печели.

Но отдалечаването от Запада, задълбочаването на проблемите в страната, може да се окажат пирова победа. Страната започва да изглежда все по-автократична, в очите не само на запада, а и на критици от самата Турция.

А вчера на празненствата по случай победата, хиляди души се бяха събрали пред централата на партията в Анкара, развявайки партийни и турски знамена, повтаряйки името на Ердоган.

Но там имаше и едни по-различни знамена. Зелени, с три полумесеца. Знамето на Османската империя. Неоосманизъм? Или просто Ердоганизъм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
3
 
! Отговори
независим Ганьо преди 8 години
"При 85% избирателна активност" ..вижте хората каква избирателна активност имат, сравнете я с нашата и после говорете.
22
9
 
8
 
! Отговори
Отранто преди 8 години
В много близко бъдеще САЩ и Русия ще видят сметката на измислената държава Турция! Навсякъде имаше арабска пролет..имаше и такава пролет на площад Таксим в Истанбул :) Анадола ще се подели за Армения и Кюрдистан... Европейската част към България а егейскита към Гърция! Адиос ! Чао... Че видеамо допо ин уна алтра вита!
21
3
 
3
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛЯ НА ЕРДОГАН преди 8 години
прати ли вече поздравления. А дали изпрати съболезнования до РУСКИЯ НАРОД. Нещо не чухме в новините от хвалби по изборите
20
8
 
5
 
! Отговори
USA преди 8 години
Турция ще бъде на парчета съвсем скоро!
19
9
 
7
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ердоган е страхотен президент. За съжаление ние българите нямаме президент като него. Голям държавник и политик е. Направо завиждам на турците,че имат толкова добър управник в държавата си. И затова тя се развива непрекъснато и процъфтява. Нека нашите политици се научат от него как се управлява. Жалко, че ние българите нямаме право да гласуваме на турските избори. Иначе с две ръце бих гласувал за Реджеб Ердоган и партията му.
18
7
 
6
 
! Отговори
1984 До 25 преди 8 години
Сега е моментът Турция да приеме християнството и да се присъедини към България с нашата азбука и език....европейска Турция..защото анадолскита част е на Армения и Кюрдистан...
17
3
 
5
 
! Отговори
ЦИК преди 8 години
САЩ провокира разпада на Турция...всеки ден влизат платени терористи от Кюрдистан, Ирак , Сирия в Турция! Има всеки ден взривени полицейски участъци,само дето няма никаква информация за това :) САЩ и Русия заличават Турция в момента и с право :)
16
1
 
4
 
! Отговори
Ислямска Турция преди 8 години
Digiturk - само за 9,99 лири на месец. Playboy Tv, Penthouse Tv, Blue Hustler.9,99 лири - 6 лева порно пакет.(От сайта на Сателитен оператор в държавата на "ислямиста" Ердоган). В Саудитска Арабия оставете, че не ги предлагат ами ако ви хванат да ги гледате ще ви обесят с кран и ще го излъчват пряко по Тв а Европа и Сащ ще мълчат.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Холандия се напълни с всякакви бушмени. Самата Европа е залята. Буквално залята от афганистански терористи от Идил а холандския уж националист Геерт Вилдерс пусна днес съобщение в Туитър всички турци да заминават в Турция щом харесват Ердоган. Същият Вилдерс преди време каза, че не желае българи в Холандия. Щом Геерт Вилдерс не харесва Ердоган значи Ердоган е прав. Слава Богу Холандия ще бъде първата Джамахирия в Европа ако не бъде залята от морето.
14
7
 
5
 
! Отговори
От Tr преди 8 години
Минусджии такива, давате минуси за всеки антиердоган настроен. Тук в Бг поне има новинарски сайтове, в които хората могат да изразяват мнение, а турски такива няма. Отговорете ми Защо, преди да сте запраскали минусите ;)
13
9
 
8
 
! Отговори
Cemil Kurd преди 8 години
Ердоган ще лежи в затвора - рано или късно!
12
6
 
5
 
! Отговори
От Tr преди 8 години
Абсолютно съгласен с номер 9 - Гневен българин.Хората не обичат Ердорган. Никога не можете да видите негово интервю, единствено и от време на време (обикновено по избори) прави изявления пред голяма аудитория - стояща на 5 метра от трибуната. Той е недосегаем. Относно кюрдската партия и ПКК - едно и също... и двете от страните се спонсорират помежду си, дори говорят открито за това. Разлика нямат. Кюрдите са "лошите", а на Таипчо му е яко да се бие с лошите ;) Фалшива конкуренция.
11
5
 
6
 
! Отговори
ROMA преди 8 години
OT UNGARIA NA ISTOK E PALEN BOLAMA4
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думата "кюрд" беше забранена в Турция днес си имат партия и няколко телевизии. В демократична България някои думички са забранени.Ердоган бил ислямист. Ами продава се бира и ракия в Турция. D Smart и Digiturk (турски булсатком) предлагат порно канали. Е и?Какво лошо е Сторил Еродан? Ами икономиката е супер. Агента на ЦРУ Гюлен няма власт. Офицерите - евреи са в затвора. Е? Ердоган е на прав път. Грузинец е но дръпна Турция напред.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Shtom zapada kritikuva Erdogan ,znachi toy e na prav put i zatova ne e..va zapada
8
4
 
7
 
! Отговори
AK преди 8 години
Дано е за добро!!!
7
10
 
6
 
! Отговори
Бай Мангау преди 8 години
Путнизъм, ердоганизъм, хитларизъм - както си щете го наричайте - все е авторитаризъм и тракане на оръжия! Разликата е само в мащабите...
6
12
 
10
 
! Отговори
Боклуци преди 8 години
*** к'во ни интересува нас какво става в Азия ве?!?!?
5
4
 
18
 
! Отговори
Начетен преди 8 години
И за нас, българите, е добре, че Ердоган спечели. Защото ако се запали къщата на комшията и нашата къща ще изгори.
4
2
 
6
 
! Отговори
rom . balgarin преди 8 години
i za tyrcia i za balgaria e dobre da ima stabilno i dobro pravitelstvo pri nashte sasedi ; a za osmanskata imperia - i dyma ne e stavalo otkakto i za tyrcia i za balgaria e dobre da ima dobri i stabilni pravitelstva ; v tezi teski vremena -bogatite darzavi se obediniavat - ta kakvo ostava za nas po nepretinzioznite darzavici ...vinagi saseda e prav pri nyzda -eto i dnes tyrcia spira miloni bezanci koito shte zaleat balgaria kato voda ........