"Без будилник": Не е мит! Здравословното е вкусно!

Как се прави баница без яйца и вкусен безглутенов хляб
Обновена: 18 ное 2015 09:40 | 5 ное 2015 18:00,
14
"Без будилник": Не е мит! Здравословното е вкусно!
Снимка: flickr

Здравословното хранене винаги се свързва с безвкусна и блудкава храна, строги ограничения и спомени за неприятни диети. Да се хапват правилните храни по правилния начин обаче въобще не е трудно и е много вкусно. Днес в "Без будилник" ще ви разкажем колко вкусна може да бъде здравословната храна и как можем да готвим традиционно калорични храни по полезен начин.

За Ани Емилова здравословното хранене се е превърнало в начин на живот. Тя готви вкусни гозби и експериментира всеки ден, за да предложи на семейството си апетитна полезна храна. Ани възпитава двамата си сина как да се хранят, какво трябва да избягват, обяснява им вредите и ползите.

Тя се е обърнала към здравословното хранене първо заради заболяване в семейството, което не се е повлияло от традиционната медицина, но след това е усетила благотворното действие и върху себе си. Затова днес Ани знае как да угажда на домашните си с полезна баница, хляб и дори кекс.

По думите ѝ първото нещо, което трябва да се избягва, е термичната обработка на мазнините. Избягва напълно пърженото и предпочита задушаването. Вкъщи тя готви само с нерафинирани мазнини и омазнява яденето, след като е свалено от котлона. Тя използва нерафиниран зехтин, олио, краве масло, свинска мас, кокосово масло.

Трябва да се избягват и рафинираните храни като бялото брашно и бялата захар, които могат да се заменят с пълнозърнесто брашно и кафява захар.

Ани предпочита да готви с много нахут и просо. По думите й това са забравени от българите култури, които са били отглеждани навремето, а сега ги приемаме като идващи от арабския свят.

Тя споделя, че нахутът може да се сготви по същия начин като боба, но омазняването трябва да бъде накрая, след като бъде свален от огъня. Нахутът също успешно заменя белтъците, ако приемът на месо е намален.

От месата тя предпочита телешкото, агнешкото и рибата. Пилешкото месо го избягва заради многото хормони и антибиотици. Кравето сирене заменя с козе, тъй като най-лесно се преработва от човешкия организъм.

Ани готви и традиционни ястия по здравословен начин. Например прави баница без яйца. В плънката с козе сирене и кисело мляко, слага и овесени трици за сгъстяване. Омазняването и на баницата пак е накрая - намазва се отгоре с масло.

Безглутеновият й хляб е с брашно от лимец, елда, нахут. За набухвател ползва безглутенова мая, квас или сода. В допълнение слага и различни семена - семе от слънчоглед, сусам, маково семе.

Домакинята прави и апетитни сладкиши, но с кафява захар, издържаща на висока температура, и кокосово масло. Брашното е пълнозърнесто и се добавят овесени трици. Другите продукти са традиционните - какао, орехи, стафиди...

Според Ани хората не се хранят здравословно, не защото е трудно, а защото са закоравели в мисленето си.

"Проблемът е в стереотипа ни на мислене. Възпитани сме да мислим по един начин за храната и сме хранени така. Въпросът е да се разчупи това мислене, че има друг вариант за вкусно хранене, което е и здравословно", обясни тя.

Ани разказва, че не забранява на децата си да ядат вредни храни, а им обяснява и ги оставя сами да си направят изводите. С добър пример вкъщи и много информация, синовете й внимателно гледат етикетите и преценяват какво да купят. Свикнали са и всяка сутрин да започват дена с плодов или зеленчуков сок, който сами си изцеждат.

"Дори малкият ми син като види нещо с повече от три Е-та казва: "О, това няма да го взема" и колкото и да му е вкусно, оставя колбаса", разказва Ани за 13-годишния си син.

Тя добавя, че като се прибере вкъщи вече я питат какви плодове е купила, а не какво месо е донесла.

Макар и да се смята, че здравословното готвене отнема повече време, Ани е категорична, че изгубените часове не могат да бъдат фактор, когато става дума с какво ще нахрани децата си и как ще ги възпита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До inedАми, както се казва негърче от Африка - афроафриканче! По-голяма лицемерна глупост не намериха краварите преди години, за да замажат някак си използването на *** като роби унищожавани с оръжие и глад, продавани като животни. Та, затова, като "инкриминират" използването на истинското наименование на тази голяма част от човечеството и хоп - историята ще забрави именно презрението на "белите" към ***, изтезанията, линча, сегрегацията. Не името е обидно, а действията на белите.
7
1
 
4
 
! Отговори
Rado1968 преди 8 години
Кой каза, че прясно изцедения сок от плодовете е полезен? Останали са само захарите а полезните фибри в сокоизтисквачката
6
2
 
0
 
! Отговори
съветче преди 8 години
Хора, влезте в колибка.сом и изгледайте филма Храна ООД, foods inc, но само ако имате здрави нерви
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 3 Vute! Kakto se pravi airan bes kiselo mlqko!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздравлени за госпожата, намерила е оптимален начин за приготвяне на храната в къщи, но статията не е коректна, заблуждава малко. Какво значи здравословно, червеното телешко, агнешкото ли? Риба, каква, замразена? Мая?! Безглутеново също не е равнозначно на здравословно. А нещо да сте чули за хистамин и алергии?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Вутеей сега ще ти кажа.Моята баба лятото е яла ситно нарязана сланина ,счукан чесън и оцет, като всичко това сложено в студена вода.
2
2
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
А как се прави таратор без мляко и краставица?
1
3
 
17
 
! Отговори
ех, Ани преди 8 години
Ела да ти изпържа едни яки селски мекици както ги правеше баба ми и после ще си говорим кое е вкусно и кое не.