Путин е велик и светът го знае: Рейтингът зад числата

Или какво мислят руснаците за своя обичан държавен глава
8 дек 2015 22:09,
488
Путин е велик и светът го знае: Рейтингът зад числата
Снимка: Reuters, архив

Политиката на руския президент Владимир Путин в Сирия и Украйна може да е критикувана от Запада, но неговият рейтинг в родината му постоянно расте, а хората му се възхищават. Именно това открива Стив Розенберг от BBC при посещението си във Волоколамск, Московска област.

В Русия има нещо магическо в началото на зимата. Снегът трансформира калните полета и порутени селски къщи в приказка, която може да се гледа с часове.

Като във всяка приказка, и тук има герои. Виктор Крестинин с гордост показва кравите си. След това зачита няколко куплета на Розенберг. Той е фермер поет.

Ако всичко, което казва Виктор за Путин е вярно, то президентът няма абсолютно никакво място в ада.

"Подкрепям Путин и това, че удря по терористите в Сирия", разказва той. "Путин е истински лидер. Като мен в моята ферма. Това място беше порутено преди мен, но аз дойдох и го промених. И Русия беше пълна бъркотия преди Путин да дойде на власт", допълва Виктор.

Въпреки че подкрепя военната намеса на Русия в Сирия, Виктор е твърдо против пращането на войски там. "Но, ако Путин каже, че трябва да се пратят", пита репортерът. "Е, ако родината каже, че е нужно, ние се подчиняваме. Не може да се обсъждат заповедите на главнокомандващия. Могат само да се изпълняват", убеден е той.

В Първо училище във Волоколамск Розенберг чува подобно нещо.

"Когато слушаме речите му по телевизията, усещаме, че Путин го е грижа за хората. Той е добър президент", твърди учителката Людмила Вербитская.

Тя преподава английски от 35 години. Нейният син е станал монах. А нейният президент е станал добър християнин. "Вярвате ли му напълно", пита Розенберг Людмила. "Напълно, на 100%", отговаря тя.

Учителката е категорична, че, ако Путин нареди сухопътна операция в Сирия, ще го подкрепи отново. Разказва, че не се страхува от грешките на президента. "Всеки прави греши. Но, ако той вярва в Бог, Бог ще го поправи".

Журналистът среща на улицата и Марина. Тя е притеснена, защото вярва, че въздушните нападения в Сирия са провокирали свалянето на руския самолет над Синай. Розенберг й припомнил, че бомбардировките са именно идея на Путин и я пита: Грешка ли е операцията?

"И да е, няма какво да се направи", категорична е Марина, но е още по-категорична, че няма да промени мнението си за Путин. "Той обича народа, той е човек от народа", мотивира се тя.

Малко са хората, които твърдят, че Путин е отговорен за решенията, които взима. Това се дължи частично на руската традидиция да се уважава мъжа на върха - царя, императора, главния секретар. Другата причина са руските медии, които от сутрин до вечер величаят Путин.

В другата част на града в Клуба на руските патриоти тинейджъри в униформи маршируват, пеейки за удоволствието от военната служба. "Аз и ти сме родени, за да служим на Русия! Служи на Русия, тази велика държава", пеят те.

Това е точно онзи патриотизъм, който Путин се стреми да подпали. Вътре в клуба тийнейджърите се учат как за 16 секунди да разглобят и сглобят автомат Калашников.

"Владимир Путин е велик владетел", твърдят младежите от клуба. "И това не го мисли само Русия, целият свят го мисли", допълват те.

"Тероризмът е заплаха за обществото", се чете от голям надпис в помещение в Двореца на културата на текстилните работници.

Репортерът на BBC не успява да се срещне с вокалната група. Вместо това го посреща полицай. Директорът на двореца наредил така, решил, че журналистът подготвя терористична атака. "В тези дни не можем да сме сигурни в нищо", обяснява служителят на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
3
 
0
 
! Отговори
Ангел Николов, истор преди 5 години
До Нийл. Путин върна ментално Русия в средновековието. Дори Сталин е бил с по-модерно мислене от него. Така че въобще не ме учудва религиозната вяра на руската безпросветна маса в добрия цар. Да им е жив и здрав, до следващата Октомврийска революция.
247
4
 
0
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
До АнонименЕдна от "ценностите" на Достоевски е неговата ненавист и омраза към българите. Осъзнал колко по-свободен, по-богат и материално и духовно е бил българинът, даже под турска власт, в сравнение с руския мужик. Злоба от завис! Засегнато самолюбие и мания за величие! Засегнат шовинизъм! Но Достоевски мрази всичко и всички, даже и себе си. Мрачна личност!
246
2
 
10
 
! Отговори
Нийл преди 8 години
Бих пожелал на българския народ да има такъв лидер като Владимир Путин а не американски слуги и лакеи които не ги е грижа за народа а за това да изпълняват чуждите програми на "големите началници" във вреда на народа.
245
2
 
6
 
! Отговори
Нийл преди 8 години
Прави са руснаците - Путин е голям човек, той е истински лидер на народа си защото той милее за руския народ затова хората го подкрепят и са като един човек наредени с него и целия свят го вижда това. Путин отстоява независимостта и просперитета на руските граждани. За разлика от него западните елити които са прикрити слуги на дявола и чиито процент на доверие от народите им е традиционно нисък действат във вреда на народите си и ги предават чрез доктрините на неолиберализма, толерастията и т.н.
244
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С Русия в Сърцето ! Това са ценности не евроатлантическите . Поезията на Пушкин романите на Достоевски.
243
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще бъде интересно, да се сравни с отношението на американците към Обонго. Или на немците към Меркел.
242
17
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
...СИГУРНО Е "ВЕЛИК" ,ТОЯ ПУТИН----АМА , ИЗЯДЕ ПУБЛИЧНИЯ ТУРСКИ ШАМАР СЪС САМОЛЕТЧЕТО ...КАТО ЕДНОТО НИЩО..../....и най-мъдрия и най-великия ----ВИНАГИ СИ Е МАЛКО ***.../ОСНОВНА ИСТИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!
241
10
 
2
 
! Отговори
istanbulski преди 8 години
golyam smotanak sme vijdali ama 4ak pak tolkova golyam ebaaasi rabotata zna4i
240
8
 
10
 
! Отговори
сталин преди 8 години
само така браво на путин даже е много мек по корава ръка трябва смърт на капитализма свобода на народа живеем във американски фашизъм роби на америка сме дано путин ни избави от робството шанса му е без предупреждение да нанесе ядрени удари по сащ не е хуманно но това е изхода в боя който удари пръв той печели няма време трябва да се удари змията да и се даде урок един път и завинаги
239
5
 
18
 
! Отговори
Минко 47г. ерген преди 8 години
Обяснете ни какво са евроатлантически ценности?
238
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай боже на всеки мо такъв президент.А не като другите ,мафията и корпорацийте да са зад тях.Всикчи който го плюете-духайте супата.Няма нищо общо с комунизма.
237
10
 
4
 
! Отговори
Old Smugler преди 8 години
Purvo ne more da se sravniava tova djudje SAS velikite komunisticheski vozdove. Za 45 Godini Nikoi ne bombardirashe CCCP in Nikoi ne smeeshe da Im svalia voennite samoleti. Tozi chovek e naistina silen rukovoditel no vav nikakav sluchai ne moje da se sravniava sas brezniev ili gorbi. Tova e istinata.Dano da uspee ama Stava vse po trudno za nego
236
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен423 а света и не знаеше че това су не можело да бъде сналено
235
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе света знае, но турците не знаеха и му свалиха СУто
234
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската демокрация е ДЕРМОкрация,рускоговорящите знаят за какво става дума.
233
27
 
9
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ ЛУДИ ,БЕ.... преди 8 години
КАК ЩЕ ОТУЧИТЕ "СОЦ-РОБА НА ТРУДА-----ДА НЕ КРАДЕ , КАТО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК Е ЖИВЯЛ НА ДЪРЖАВНА СМЕТКА "без пари".....на борш ,водка и елдена каша ...и "славата на ТРУДОВИТЕ СИ УСПЕХИ"....ха,ха,хаааааааааа.....АМИ ,, ЧЕ ТОЙ СИ МИСЛИ ,ЧЕ И... ВСИЧКО ДРУГО Е ..."БЕЗ ПАРИ"!!!!!!!
232
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 413...за няколко години в Китай има 10 000 екзекутирани и 130 000 осъдени за дълго..цялата комунистическа върхушка краде,но са осъдени много малко висшестоящи,най-вече неудобни и всичко друго е обикновен народ...никой не е спрял престъпленията по този начин.Той е популярен най-много в слабо цивилизованите държави.
231
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ох ох............... би ли обяснил какво означава американски модел?
230
31
 
7
 
! Отговори
Да бе...ха,ха,ха,ха. преди 8 години
ВЕЛИК Е .....ВЪЗХИЩАВАТ МУ СЕ ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ И ПО ПРИКАЗУ....ХА,А,ХА,ХААААААААААА/.....ИНАЧЕ НЕМА .....хлеб-насущний, борш, и елдена каша за мужика../ ЗНАЕМЕ ГИ ТИЯ ........."СОЦ---ВЕЛИКИ СТАТИСТИКИ" от 99,9%...!!!!!!!ПРЕЖИВЕЛИ СМЕ ГИ ----ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БКП и КПСС!/...такава е съдбата на всички соц-роби на труда ...без имоти и пари -само с 2-трудови ръчички/
229
6
 
33
 
! Отговори
особено мнение преди 8 години
мненията за и против путин са безсмислени важното е че руският президент и китаиският със съгласуваните деиствия на КИТАИ и РУСИЯ налагат НОВИЯТСВЕТОВЕН РЕД