"Без будилник": Златното сечение и Система Сварга

Руски бойни изкуства за самоотбрана и себепознание
34
"Без будилник": Златното сечение и Система Сварга
Сергей Полунин. Снимка: Facebook

В "Без будилник" днес отново е време за спорт, защото искрено вярваме, че движението е начин на живот. А изборът ни е свързан с нещо малко познато, но със сигурност много интересно.

"Когато човек нанася удар към вас, примерно се цели в главата и смята, че този удар отива в главата. Ако в този момент вие насочите вашето съзнание към друга част на тялото, например към петата, то ударът отива натам. Съзнанията взаимодействат". Обясненията са на Сергей Полунин пред участниците в откритата тренировка, на която бе представена руската бойна система Сварга.

На теория може би е така, но при опит да се повторят дори и най-лесните техники, за пореден път се доказва, че всичко се усвоява само с практика. Дори и естествените движения, за които Полунин многократно ще говори в следващите три часа.

В Система Сварга ключови в тренировките са дихателните техники, работата със съзнание и подсъзнание, взаимодействието със съзнанието на противника, контролирането на напрежението и т.н. Самият Полунин е специалист в армейски ръкопашен бой. Занимавал се е с борба, бойно самбо, карате, у-шу и други бойни стилове.

Бавно, сред ограничен кръг хора, и с много скептицизъм, за който често има основание, у нас все повече си пробиват път аспекти в бойните изкуства като безконтактен бой, работа с напрежението, взаимодействие със съзнанието на противника, психология, дихателни практики… С тях се търсят както по-голяма ефикасност на познатите бойни системи, така и себепознание и изследване на собствените възможности.

"Различният подход към обучението е това, което отличава руските бойни изкуства от останалите", казва психологът Иво Величков, който се занимава от много време с руското бойно изкуство Система, както и с други бойни стилове, и е основният инициатор на представянето на Полунин в България. По думите му целта е не да бъдат усвоени до перфектност определени техники, защото независимо колко много на брой са, те винаги са пренебрежимо малко спрямо възможните безбройни ситуации.

"Както пише Сун Дзъ: Боят започва от едно към безкрайност и се свежда от безкрайност към едно. Тоест, броят на възможните ситуации винаги е неизброим и затова е невъзможно да бъде покрит технически от никоя система. Затова развитието на интуитивната реакция в руските бойни изкуства е това, което ги прави изключително приложими и ефективни в реални ситуации", обобщава той.

За пореден път "ABC Fight Club" стана домакин на тренировка от все по-популярните руски бойни системи. През февруари 2013-а тук се проведе първият в България семинар по руското бойно изкуство Система "Рябко" с инструктор Даниил Рябко, син на основателя на школата полковник Михаил Василиевич Рябко и един от най-способните му ученици. В семинара участваха 30 души, всички с дългогодишен предишен опит в различни бойни изкуства.

През последните години уменията си тук са представяли още Александър Андрейченков (Система "Рябко" – единоборството на Древна Русия) и Александър Соловьов (руски ръкопашен бой). На семинарите с руснаци са демонстрирани различни аспекти от Система – едно от все по-популярните съвременни бойни изкуства.

"Имал съм късмета да контактувам и да се уча от много майстори, но единствено Полунин се концентрира не само върху основните ключови принципи, от които следва всичко останало, но и върху правилната методика (която всички се опитват да запазят в тайна) за усвояване на уменията на ниво безусловни рефлекси", казва Иво Величков.

Създателят на Система Сварга Сергей Полунин обяснява, че тя е синтез от много направления. В основата й са елементи от руския ръкопашен бой, но също така има и оздравителен, и психологически аспект.

"Основният принцип, на който е основана, е движение по Златното сечение или това са естествените движения, които са изначално заложени у всеки от нас. Тези естествени движения започват да се променят след шестата година от развитието на човека. Ние изучавахме тези първоначални, естествени движения на децата, как работят съзнанието им, психологията им и всичко това е обединено в нашата система. Децата са най-големите учители и от тях може да се научим много повече от най-големите майстори", убеден е Полунин.

Руският ръкопашен бой има дълбоки традиции в подготовката на армейски и специални части, но все повече и повече се отваря и към обществото. "Освен за самоотбрана, заниманията с тези бойни системи служат и за активен и здравословен начин на живот, помагат в справянето с ежедневни ситуации", твърди Полунин.

Начинът, по който се преподава, позволява системата да бъде усвоена за определен срок от време – толкова, колкото е необходим, за да се подготвят например специалните части за работа по опазване на обществения ред, или пък военнослужещите за действия в бойна обстановка.

И не, системата не противоречи на това, което вече си усвоил, било като физическа подготовка, било като умения в спортните зали по различни бойни спортове като бокс, борба и т.н. Тя само надгражда в един следващ аспект – психологическия. Който е необходим както за да опознаеш противника, така и за да научиш повече за собствените си възможности.

На по-следващо ниво, при подготовката на специални армейски и полицейски части дори се работи с истинско оръжие - ножове, куршуми и т.н.

"Когато оръжието е истинско, нямаш избор – прави там нещо, каквото ти дойде, или ще те наранят… И това действа", казва Полунин. Именно по тази причина, въпреки че някои от принципите за освобождаване от напрежението например могат да са полезни и на спортисти, Система не е един от познатите бойни стилове за състезателна надпревара.

"Тя действа в реална ситуация, ако си наистина застрашен, не е за спортно единоборство, а за да обезвредиш човек, без да го нараниш, по време на безредици например или срещу хора, които са в нетрезво състояние, употребили наркотици и т.н.", обяснява Полунин.

Очаква се през март в България да се проведе няколкодневен курс по Система Сварга, към който ще може да се присъедини всеки с интерес към бойни изкуства, бойни спортове, психология.... 

Материалът е реализиран със специалното съдействие на "АBС Fight Club".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се радвам на такива прости коментатори! Защото сте слаби противници, не за друго.
16
2
 
3
 
! Отговори
симо преди 8 години
ЗНАМ САМО ЗА ЕДНО РУСКО БОЙНО ИЗКУСТВО - ЕЖЕДНЕВНО НАЛИВАНЕ С ВОДКА ! ЗА ДРУГО ПРОСТО НЕ ОСТАВА ВРЕМЕ И СИЛИ ...
15
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Глупости на търкалета. Бият те в главата, а ти си мислиш, че е в петата и отива в петата...Ха, Ха, Ха! Тези "спортове" трябва да бъдат забранени със закон. Безброй младежи са пребивани, осакатявани и превъртяват заради подобни екстремни спортове. А сега моля, слагайте червена ръчичка, на мен ми е през ташунковия.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...па измислили са смартфон. Йота се казва, с два дисплея, задният е инк.
13
8
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Аман ,само с Руснаци,бомби ,гранатомети ,боища и бомбардировачи ни занимавате. Тези не могат ли да се съберат и един смартфон да измислят.
12
3
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Този Сергей Полунин, направо е одрал кожата на Васил Найденов.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев, карай си ракията и не се занимавай с глупости. Белия човек отдавна е решил въпроса, като е променил предназначението на барута, измислен от китайците за фойерверки. После тоя барут е помогнал на белия човек да сломи доста класни вОйни, непознаващи черната смес.
10
1
 
2
 
! Отговори
Черна Нинджа преди 8 години
Дали са по добри от мене, а?;)))
9
6
 
6
 
! Отговори
Батака преди 8 години
Системата сварга се прилгаше от волен, преди цацаров да го хване за врата, а именно щипене, бутане и настъпване. Ха-ха-ха-ха
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
баси, отдавна не бях чел такъв бъркоч от глупости! Виж, "Система" е сериозна и утвърдена методика, има инфо в тубата. Но останалата плява е покъртително повърхностна и умешана.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...тоя е племеник на международния мошеник-адепт Кашпировски. Общия принцип е: ограби гл.у.паците с помощта на вселенската хармония. Чрез вътрешна енергия и много тренировки извади спестяванията на наивните от банката. Чрез единение с божествената природа, накарай комплексарите да ти снасят кинти.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой американски брат беше правил демонстрации щяхте да се падмокряте от телешки възторг
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аналогичните западни системи за самоотбрана включват пленяване на кожен меч с долна халка. Наскоро в Кьолн имаше масова демонстрация на западни техники за пречупване на богато кръвоснабдената кама на врага.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, тва на снимката Болен ли е?
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе руско ли е, намирисва яко на лъжа и измама. Това "бойно изкуство" е за шараните наречени русофили.
2
6
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Пич,аз да имам по два револвера па ти ми покажи тия изкуства .
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските шарлатани пак яко избухват. То не бяха системи, сега пък сварги, безконтактен бой и прочее шамански магии.