Ефектът Йоханис – джентълменът на румънската политика

Той се превърна в чудо, още преди да попадне в голямата политика
Обновена: 18 яну 2016 14:15 | 18 яну 2016 12:37, Екип на Dnes.bg
27
Ефектът Йоханис – джентълменът на румънската политика
Снимка: "Сиела"

Той има бедно и скромно детство. Живее заедно с родителите си, сестра си, баба си и дядо си. Майка му е медицинска сестра, баща му – техник. Често сменят адреса. Вече голям, сбъдва мечтата си да бъде учител по физика. Късно влиза в политиката.

Вкъщи обича да майстори нещо с ръцете си – в градината, в къщата, в избата. Сам поставя фаянс и гранитогрес в банята. Заедно с жена му Кармен са вече 25 години. Нямат деца.

Определя себе си като антикомунист, страстен велосипедист. До 30-та си година се придвижва само с колело. Обича тениса, обожава Роджър Федерер. Когато поема Сибиу в качеството си на кмет, изкоренява безработицата, първоначално сам обикаля потенциалните инвеститори и сам инспепктира строителните обекти, въвежда информационна система за управление на данни, налага традицията за провеждането на Коледни базари. Всяка година облича костюмът на Дядо Коледа в името на благотворителността. Чудите се кой е той?

Ефектът Йоханис – джентълменът на румънската политика
Снимка: "Сиела"

Клаус Йоханис – джентълменът на румънската политика. Най-добрият коледен подарък за северните ни съседи, който намериха под елхата в центъра на Букурещ през 2014-а. Те показаха, че вярват в чудеса. Той самият се превърна в чудо, още преди да попадне в голямата политика. Заведенията пуснаха пици с неговото име.

Премиерът Виктор Понта нае политически логопеди, за да се научи как да произнася "сашки салам" (саши – етнически германци). Радиостанциите завъртяха вечното парче на Frank Sinatra "Santa Claus is coming to town". А северните ни съседи започнаха да си разказват вицове за него: "Откакто Клаус Йоханис стана президент, всичко в Румъния започна да се движи – дори земните пластове".

Почти месец след балотажа на президентските избори, шегата продължава да звучи актуално. Не толкова заради труса от 5,7 по Рихтер, който люшна хората отвъд Дунава на 22 ноември и беше усетен в цяла Североизточна България. А заради вятъра на промяната, заради ефекта "Йоханис".

За избирателите личните качества и политическата програма на Йоханис се оказаха по-важни дори от етническия му произход. Колко държави на Стария континент могат да се похвалят със същото? Кога България е имала за президент етнически турчин? Имала ли е Италия премиер от населения с германци Южен Тирол? Ръководена ли е била Великобритания от някой с афро-карибски произход?

В регион, чиято история е пълна с политически напрежения по етнически линии, резултатите от изборите предложиха надежда за бъдещето на толерантност. Нека да си спомним, че именно германец, крал Карол I създаде модерна Румъния – той беше този, който въведе либералната конституция. Крал Фердинанд I, крал на Румъния, също е бил германец. А сега етническия германец Клаус Йоханис.

На 17-и ноември 2014-а северната ни съседка се събуди с Guten morgen, Romania!

"През 2015-а ще настъпи промяна на политическата сцена в Румъния", предрече Йоханис. А хората му се довериха. Кои са стъпките, които джентълменът на румънската политика извървя? Той самият ги разкрива в автобиографичната си книга "Стъпка по стъпка", вече и на нашия книжен пазар, в превод на колежката ни и водеща на предаването "ДНЕС" по национална телевизия Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева.

Книга, в която се крие ключът за успеха му. Рецепти за градска хармония, за политически консенсус и решения за бъдещето. Идеи в действие. Четиво, която трябва да се превърне в настолно за всеки кмет, премиер, президент.

Автор: Мартина Ганчева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
Ханс преди 8 години
Едно е етнически германец а съвсем друго африканец. В коридорите на властта в Европа са плъзнали крипто (скрити, не признаващи произхода си) евреи и затова сме в такова положение сега. Морална деградация, слаби държави, интернационални каузи вместо национален интерес, атака и размиване на понятието за националност, подмяна на историяна и т.н. до не продължавам. Евреите са кофти матрял за управленци, могат да вършат само зло не и добро.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога България е имала за президент етнически турчин? Имала ли е Италия премиер от населения с германци Южен Тирол? Ръководена ли е била Великобритания от някой с афро-карибски произход?- --- А некой от тия мас ял ли е бе ? А ? Некой да е хранил кокошките ? А ? А бате Бойко и мас е ял , и кокошки е хранил ......
17
2
 
15
 
! Отговори
уеуе преди 8 години
"Кога България е имала за президент етнически турчин? Имала ли е Италия премиер от населения с германци Южен Тирол? Ръководена ли е била Великобритания от някой с афро-карибски произход?"===Явно екипът на тоя вестник още не е изтрезнял. Едно е да имаш човек начело, който е с германски произход, друго е с турски или африкански. Ние сме били управлявани от турци, знаете на какво дередже бяхме. Бяхме управлявани и от етнически германец и тогава България се възражда. А вие говорите глупости.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малииииии как ме ядоса тоя селянина с колелото, малиии ! Са като му кажа на бате Бойко, ше види тоя !
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе къв е тоя румънеца бе ? Бойко я му прати малко мутри, и да го видим колко му е гяволъка на този ? На германец ше ми се прави !? Я малко перничани с винкел сурвачки, я малко с боксове от Враца, .... на тарикат ще ми се прави тоя ..... Къв си ти бе левак ?
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С кого се мериш бе алоооуу , джентълмена с колелотоооо ??? Едно колело си откраднал и се правиш на велик ??? А нашия Бойко бронирано БМВ открадна и не хвали бе !!! Да не ти разправям пък колко пари е свил ....... На гаджетата си само купува за по милион и кусур евро апартаменти бе, и то в Барцелона бе левак ! Къде си тръгнал ти бе ?
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Койте е бил далеч от Русия винаги е живял и се е развивал добре - видно е по цял свят!Който е с Русия отива към просия!
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците не са поробвали Румъния, затова сравненията ви са слабо-умни!
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германец, антикомунист ... това е рецептата!Затова Борисов трябва да изкорени червените плевели, а не да е толкова толерантен с тях !
10
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Сравненията ви за черния мин.предс. в Англия и тука турчин са нелепи - Клаус е с германски корени. Все едно да се сърдите на Мерцедес, че никога няма да сложат двигател от Запорожец...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бас ловя Че Бойко е крал повече от колкото всеки друг Румънски крал !!!
8
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Джентълменът" си е бил крадец още като кмет, имам приятели румънци от Сибиу, които ми разказаха подробности когато кметчето им стана президент.Но то това че бил немец и антикомунист е достатъчно за *** от форума да му потекат лигите. Щом е такъв, няма начин да не е и джентълмен.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крал Карол I създаде модерна Румъния той беше този, който въведе либералната конституция. Крал Фердинанд I, крал на Румъния, също е бил германец. А сега етническия германец Клаус Йоханис.- - - -А вие помните ли кога крал Тиква краде за първи път ??? А за втори ??? А изобщо знаете ли колко и как е крал крал Тиква ??? Ето това е разликата в нашия и техните крале !!! Всичко е н това Кой колко е крал !!!
6
1
 
19
 
! Отговори
ии преди 8 години
Как ще ги стигнем Румънците питам аз?Вижте снимката по горе където човека кара колело и ми кажете нормално ли е да няма един ***, всичките елементи от оградата да са си на място, стените на сградата да не са издраскани със спрей, да има цветенца във саксиките по улицата.Това нормално ли ви се струва?
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименцелта е да продават книгата му.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сакскобурга е австро-италианец. Но няма значение, пак не прокопсахме. Всъщност каква е целта на тази статия, не разбирам?
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И България имаше германец на ръководен пост-САКСКОБУРГОТСКИ
2
1
 
24
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
В момента бачкам с румънци ...почваат да говорят за връщане в родината...а ние ..
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бленувайте ....такъв човек все още не се е родил по наще земи...само крадци и ***...така че стягайте се за още по лошо...