Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!

"Вашингтон пост": Доходите на руснаците са се свили с 9% през 2015 г.
25 яну 2016 21:42, Елка Василева
450
Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!
Снимка: архив, Reuters

Русия стана жертва на две класически грешки. Най-известната е никога не се намесвай във война за земя в Азия (опа-а-а). Малко по-слабо известна е другата грешка - да си мислиш, че бизнесът с износа на петрол може да замени истинската икономика, пише Мат О'Брайън във в. "Вашингтон пост"

Двойно разминаване с целта

Съдейки по последните новини, руската валута отново е в състояние на свободно падане. От началото на годината тя се е обезценила с 12% и с цели 5% са във вторник, 19 януари, спирайки се на прага малко над 83 рубли спрямо долара. В петък, 22 януари, тя малко укрепна, тъй като този ден бе добър за петрола. Дори и при това положение стойността й е значително под равнището от година по-рано, когато заради бягството от рублата правителството бе принудено да вдигне водещата лихва, за да не допусне хората да изгубят доверие в рублата. С други думи, вчерашните панически страхове днес станаха сурова действителност.

Всичко опира, както вече съм го споменавал, до това, че Русия на практика няма никаква икономика с изключение на износа на петрол, което означава, че сега тя изобщо няма икономика.

Забавянето на икономическия растеж на Китай пък означава, че търсенето на петрола се свива, но още по-важно е това, че производството му е прекалено голямо. През периода между шистовата революция, отказа на Саудитска Арабия да свие добива си и отмяната на санкциите срещу Иран Международната агенция за енергията е отчела излишък на пазара от 1,5 милиона барела дневно.

В резултат, поне засега, цената на петрола е спаднала със 75% до 30 долара за барел за последните 18 месеца. Това равнище е толкова ниско, че някои компании, които добиват шистов петрол, би трябвало да започнат да излизат от този бизнес, а след това обемът на предлагането би трябвало да се свие и цените да тръгнат нагоре.

Добре, но тук има два проблема. Първият е в това, че много производители на шистов петрол са взели на заем толкова много пари, че сега не могат да си позволят да спрат добива. Вторият проблем е, че дори те да направят това, много лесно те ще могат да спират и да пускат в действие кладенците според това какво е необходимо да се прави. Това означава, че в най-лошия случай те ще бъдат принудени да бездействат, но щом цените отново се вдигнат, да кажем до 60 долара за барел, те пак ще започнат добива, определяйки ценови таван на това равнище.

Поради тази причина, дори ако ситуацията се подобри, в Русия тя ще си остане неблагоприятна. Обърнете внимание на следното: икономиката й се сви през 2015 година с 3,7%, и според прогнози на Международния валутен фонд през тази година ще се свие с още 1%, като това са твърде оптимистични предположения към днешна дата за цена на петрола средно 42 долара за барел.

Съдейки по всичко не по-добре са нещата и с руския бюджет. Та нали 50% от бюджетните постъпления идват от продажбите на петрол. Така че обявеното съвсем неотдавна орязване на бюджетните разходи с 10% може да се окаже недостатъчно, защото то бе планирано с надеждата, че цената на петрола отново ще се вдигне до 50 долара за барел.

Не помага и това, че на Внешекономбанк може да й потрябва държавна подкрепа на стойност 18 милиарда долара. Защо можете да кажете, че нещата стават по-сериозни? Какъв друг аргумент има, освен че руските олигарси в Лондон вече не пазаруват толкова много скъпи произведения на изкуството? Ами замислете се за следното: високопоставени руски представители заявиха, че Русия може да бъде принудена да съкрати добива на петрол в опит изкуствено да подкрепи цените на петрола, признавайки по този начин поражение, отстъпвайки цял от пазара, в "студената си война" със Саудитска Арабия.

Или пък само погледнете рублата. Тя е близо до равнището на показателите за руската икономика. А сега това означава, че страната търпи крах. Рублата се е обезценила почти с 60%.

И пак всичко опира до петрола. Спада на цените на петрола означава, че руските компании вече имат по-малко долари, които могат да бъдат обърнати в рубли, или казано иначе търсенето на рубли е спаднало, а следователно се понижава и стойността й. Колкото повече рублата се обезценява, толкова повече обикновените руснаци могат да решат, че дори при лихва от 11 % не си струва да държат рубли, които се обезценяват. Именно това стана в края на 2014 година, или поне докато доларите на банките не свършиха. Тогава хората са втурнаха да обменят рублите си в каквото и да е, да купуват автомобили, мебели от Ikea, продукти на Apple и това сякаш щеше да подкрепи стойността на рублата.

За Москва това е червена линия. Не е страшно, когато рублата поевтинява, страшно е, когато тя се срива. Защото валутата не може да функционира, ако няма доверие в нея. И срив от такъв характер би могъл да разруши и малкото останало от доверието към рублата. А това на свой ред би довело до положението руските компании да си останат с доларови дългове, чието изплащане би било много по-трудно сега, когато на тях самите биха им плащали в рубли, които почти нищо не струват. С други думи това би означавало фалит.

Добраната новина е, че това сега не става. Лошата новина обаче е, че рублата понижава курса си толкова бързо, че е напълно възможно именно това да се случи.

Ако обаче сега Русия остави рублата да спада, това не означава, че страната действа погрешно. Това е правилно. Тя наистина не може да си позволи да губи резервите си, опитвайки се да отправи предизвикателство към икономическата гравитация, удържайки това, което е нараствало заедно с цената на черното злато, за да не спадне по пътя на тази цена, или пък да нанесе на икономиката си още по-голяма вреда, вдигайки водещата лихва.

Освен това по-евтината валута прави по-конкурентни непетролните сектори на икономиката, доколкото ги има. Русия обаче иска това да стане планово, организирано, а това означава, че може да й се наложи да се опита да свие продажбите, като избере това, което вече казах, че не бива да прави: да похарчи част от резервите си и дори като обложи с данъци хората, които прехвърлят свои средства в чужбина. Това в действителност е по-разумно, отколкото изглежда. Смисълът на подобно действие е в това, че Русия трябва да запази резервите, ако стане съвсем лошо, а не просто лошо.

Най-важното е, че рублата ще продължа да спада и по-нататък, докато спадат котировките на петрола. А ако ви се струва, че това вече сте го виждали преди, то причината е, че наистина е така. Дали става дума за 1986 година или за 2016-а, руската икономика е силна само тогава, когато цената на петрола е трайна, което пък означава, че сега тя е е много силна.

Доходите на обикновените руснаци само през миналата година са се свили с 9% с отчитане на инфлацията. За Путин това не е добър знак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: петролРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
32
 
! Отговори
До Елка преди 8 години
Прочети статията на твоята колежка Михаела !
274
0
 
34
 
! Отговори
До Автора преди 8 години
"на заем" се пише слято. Не ми е работа да пиша или редактирам статии, но ако ми беше щях да го правя адекватно.
273
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ .ЩЕ ВИДИМ КОЙ ЩЕ СЕ СМЕЕ НА КРАЯ...КАКВОТО СА ОПРЕДЕЛИЛИ НЕБЕСА ПЕРОТО НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРОМЕНИ...
272
4
 
34
 
! Отговори
путин ага преди 8 години
Ага положението е лошо.ожени се преди да ти сварши мандата .че следващия ще ти вземе и парите.барем жената ти остане на дарти години.ако хептен закъсаш братска куба ке те вземе.
271
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен370ти в Чикаго където е 4тия град по големина в България има и боза има и банички и кебапчета, въпреки това от бай ганйо е по добре далече, не бих живял в Чикаго, все едно че съм в България
270
3
 
35
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 368 367Foreign Debt - погледни определението Външен дълг е 19 трилиона долара БВП е 18 трилиона долараИма и други видове дълг в САЩ защото са конфедерация. На ФЕД правителство на Щатските правителства и прочие. Общия дълг е към 64 трилиона долараРусия има 500 милиарда $ външен дълг (заедно с този на СССР който още не е доуреден между бившите републики но само Русия беше склонна срещу условия да го поеме) само руския е 145 милиарда $
269
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bbВажното е да не либем руски топки като теб, а за баничките не се притеснявай. То не че в Сащ има банички или боза ама :)
268
1
 
37
 
! Отговори
bb преди 8 години
До от СащДаже и за малко по-малко служиш.Ти гледай да ти дават за баничка и боза,защото конкуренцията ти е много голяма,пълно е със соросчета които с радост лижат краварски *** като теб,така че не се надявай на нещо друго.
267
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби366 боби или си *** на щат или си много *** САЩ никога не са оставали без пари беСАЩ имат повече пари от целия святИмаше криза в бюджета за какво да се изхарчат стотиците милиарди долариРепубликанците за отбрана лиДемократите за социални услуги ли и екология Като *** си много злеОпитай *** в цирка
266
8
 
38
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
До БобиЧюгюнь, не ги разбираш тея работи с дълговете. По-добре не ставай смешен. Америка няма външен дълг. Дългът е вътрешен и понеже живея в Америка , не забелязвам някой да се е притеснил при условие че се обслужва :)
265
2
 
36
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 373Гърция и много други страни с дългове над 100% от БВП фалираха. Само външния дълг на САЩ е 104% а има и Вътрешен Дълг на федералното правителство(ноември пак останаха без пари ако помните), На локалните сенаторски администрации и прочие. Живот на кредит Майна ама идва една точка от която почва спиралата надолу. За момента всеки легален жител на САЩ има дълг равен на 150 000$ Раждаш се пеленаче на 5 минути кръщават те обявяват те за гражданин и вече имаш дълг от 150 000$
264
8
 
38
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
Разликата между мен и теб е, че аз служа на "краварското" посолство за $5000 месечно, а ти служиш на "свинарското" за 5000 рубли месечно...
263
3
 
37
 
! Отговори
bb преди 8 години
До АнонименСлужил си на краварското посолство срещу дребни за амфетки.Бегай да пикаш и лягай.
262
4
 
38
 
! Отговори
Славна България преди 8 години
Бат Путин пусни малко газ на "братски" цени, от най-скъпите. Както правите от 26 години.
261
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bbЗа разлика от теб съм служил, и да с "гърди" защитавах Родината. А какво ще ям и пия си е моя работа.
260
4
 
38
 
! Отговори
bb преди 8 години
Някакво оли,не ходело войник с нежни ръчички,още не залесило територията си под носа,с промит соросоиден мозък,мляскащ макдоналдсов сандвич и сърбайки кола,заработва тука.Мноо че ми интересантно ако се наложи да отбранява Родината си с гърди дали ще го направи или ще я брани наведен с дупето напред.Такива сте всички които величаете една ,,държава,, създадена от каторжниците на Европа.***..
259
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е вярно, дежурния *** Боби вярва в руската валута и с е е продал за нея грешника проклети, душата си на дявола е продал за рубли
258
7
 
39
 
! Отговори
bb преди 8 години
Баси,тука пълно с иво минджевци бе!Умни и красиви капутчета от хамерика против България явно са получили по някой долар от краварското посолство,все пак края на месеца сме..
257
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усещам края на руската ***, вече няма и активни *** които да ни убеждават колко са добре. Само един *** "Боби" ...
256
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиОоох, ч.угунчик . Глупав си ама по-глупав от теб надали има. Какви средства за разплащане бе *** ? Хората от целия свят и най-вече от любимата ви China инвестират парите си в американски ценни книжа, той хайвана тръгнал да ми обяснява как Америка фалирала :)