Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!

"Вашингтон пост": Доходите на руснаците са се свили с 9% през 2015 г.
25 яну 2016 21:42, Елка Василева
450
Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!
Снимка: архив, Reuters

Русия стана жертва на две класически грешки. Най-известната е никога не се намесвай във война за земя в Азия (опа-а-а). Малко по-слабо известна е другата грешка - да си мислиш, че бизнесът с износа на петрол може да замени истинската икономика, пише Мат О'Брайън във в. "Вашингтон пост"

Двойно разминаване с целта

Съдейки по последните новини, руската валута отново е в състояние на свободно падане. От началото на годината тя се е обезценила с 12% и с цели 5% са във вторник, 19 януари, спирайки се на прага малко над 83 рубли спрямо долара. В петък, 22 януари, тя малко укрепна, тъй като този ден бе добър за петрола. Дори и при това положение стойността й е значително под равнището от година по-рано, когато заради бягството от рублата правителството бе принудено да вдигне водещата лихва, за да не допусне хората да изгубят доверие в рублата. С други думи, вчерашните панически страхове днес станаха сурова действителност.

Всичко опира, както вече съм го споменавал, до това, че Русия на практика няма никаква икономика с изключение на износа на петрол, което означава, че сега тя изобщо няма икономика.

Забавянето на икономическия растеж на Китай пък означава, че търсенето на петрола се свива, но още по-важно е това, че производството му е прекалено голямо. През периода между шистовата революция, отказа на Саудитска Арабия да свие добива си и отмяната на санкциите срещу Иран Международната агенция за енергията е отчела излишък на пазара от 1,5 милиона барела дневно.

В резултат, поне засега, цената на петрола е спаднала със 75% до 30 долара за барел за последните 18 месеца. Това равнище е толкова ниско, че някои компании, които добиват шистов петрол, би трябвало да започнат да излизат от този бизнес, а след това обемът на предлагането би трябвало да се свие и цените да тръгнат нагоре.

Добре, но тук има два проблема. Първият е в това, че много производители на шистов петрол са взели на заем толкова много пари, че сега не могат да си позволят да спрат добива. Вторият проблем е, че дори те да направят това, много лесно те ще могат да спират и да пускат в действие кладенците според това какво е необходимо да се прави. Това означава, че в най-лошия случай те ще бъдат принудени да бездействат, но щом цените отново се вдигнат, да кажем до 60 долара за барел, те пак ще започнат добива, определяйки ценови таван на това равнище.

Поради тази причина, дори ако ситуацията се подобри, в Русия тя ще си остане неблагоприятна. Обърнете внимание на следното: икономиката й се сви през 2015 година с 3,7%, и според прогнози на Международния валутен фонд през тази година ще се свие с още 1%, като това са твърде оптимистични предположения към днешна дата за цена на петрола средно 42 долара за барел.

Съдейки по всичко не по-добре са нещата и с руския бюджет. Та нали 50% от бюджетните постъпления идват от продажбите на петрол. Така че обявеното съвсем неотдавна орязване на бюджетните разходи с 10% може да се окаже недостатъчно, защото то бе планирано с надеждата, че цената на петрола отново ще се вдигне до 50 долара за барел.

Не помага и това, че на Внешекономбанк може да й потрябва държавна подкрепа на стойност 18 милиарда долара. Защо можете да кажете, че нещата стават по-сериозни? Какъв друг аргумент има, освен че руските олигарси в Лондон вече не пазаруват толкова много скъпи произведения на изкуството? Ами замислете се за следното: високопоставени руски представители заявиха, че Русия може да бъде принудена да съкрати добива на петрол в опит изкуствено да подкрепи цените на петрола, признавайки по този начин поражение, отстъпвайки цял от пазара, в "студената си война" със Саудитска Арабия.

Или пък само погледнете рублата. Тя е близо до равнището на показателите за руската икономика. А сега това означава, че страната търпи крах. Рублата се е обезценила почти с 60%.

И пак всичко опира до петрола. Спада на цените на петрола означава, че руските компании вече имат по-малко долари, които могат да бъдат обърнати в рубли, или казано иначе търсенето на рубли е спаднало, а следователно се понижава и стойността й. Колкото повече рублата се обезценява, толкова повече обикновените руснаци могат да решат, че дори при лихва от 11 % не си струва да държат рубли, които се обезценяват. Именно това стана в края на 2014 година, или поне докато доларите на банките не свършиха. Тогава хората са втурнаха да обменят рублите си в каквото и да е, да купуват автомобили, мебели от Ikea, продукти на Apple и това сякаш щеше да подкрепи стойността на рублата.

За Москва това е червена линия. Не е страшно, когато рублата поевтинява, страшно е, когато тя се срива. Защото валутата не може да функционира, ако няма доверие в нея. И срив от такъв характер би могъл да разруши и малкото останало от доверието към рублата. А това на свой ред би довело до положението руските компании да си останат с доларови дългове, чието изплащане би било много по-трудно сега, когато на тях самите биха им плащали в рубли, които почти нищо не струват. С други думи това би означавало фалит.

Добраната новина е, че това сега не става. Лошата новина обаче е, че рублата понижава курса си толкова бързо, че е напълно възможно именно това да се случи.

Ако обаче сега Русия остави рублата да спада, това не означава, че страната действа погрешно. Това е правилно. Тя наистина не може да си позволи да губи резервите си, опитвайки се да отправи предизвикателство към икономическата гравитация, удържайки това, което е нараствало заедно с цената на черното злато, за да не спадне по пътя на тази цена, или пък да нанесе на икономиката си още по-голяма вреда, вдигайки водещата лихва.

Освен това по-евтината валута прави по-конкурентни непетролните сектори на икономиката, доколкото ги има. Русия обаче иска това да стане планово, организирано, а това означава, че може да й се наложи да се опита да свие продажбите, като избере това, което вече казах, че не бива да прави: да похарчи част от резервите си и дори като обложи с данъци хората, които прехвърлят свои средства в чужбина. Това в действителност е по-разумно, отколкото изглежда. Смисълът на подобно действие е в това, че Русия трябва да запази резервите, ако стане съвсем лошо, а не просто лошо.

Най-важното е, че рублата ще продължа да спада и по-нататък, докато спадат котировките на петрола. А ако ви се струва, че това вече сте го виждали преди, то причината е, че наистина е така. Дали става дума за 1986 година или за 2016-а, руската икономика е силна само тогава, когато цената на петрола е трайна, което пък означава, че сега тя е е много силна.

Доходите на обикновените руснаци само през миналата година са се свили с 9% с отчитане на инфлацията. За Путин това не е добър знак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: петролРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби368 дежурен ти срам нямаш ли беЗабранява ти да спамиш с две думи ти забранявам На русофилите или *** кин им е забранено да използват думата АКО и ЩЕИсторията я доказала че думата ЩЕ от руски уста не значи нищо
254
4
 
34
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 3671. КАКВО е ПАРИ / Валута - СРЕДСТВО с определена сойност СПОМАГАЩО обмяна на Стоки, блага или услуги.2. Како е СТОКА - обикновено преработени блага в нещо с по-висока стойност при ползване на услугиДоларът като Валута или като Стока се държи в момента? - като стока - Реално покритие - услугата печатане на долари от Държавния резерв на САЩ. Ето защо ги смятам за бъдеща тоалетна хартия.Пример Непредвиден сняг в САЩ - спират услугите обикновените - Милиарди загуби.
253
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиДо 352 Боби ти май не разбираш много добре български, най вероятно си руснак, никой не спори че златото не се търси , въпроса е че се търси доста по малко от долара, или американски ценни книжа, или акции на американски компании и т.н. По простата причина че златото е метал от средновековието който и за бижута не се ползва вече, търсят се нови технологии, доходоносни инвестиции и т.н.все специалност на американците айде наздаровя :-)
252
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяме как обиждат не само украинския народ , обиждат и нас защото искаме да принадлежим към цивилизованите държави а не към азиатските мутроландии и диктатури. Спомнете си онова *** Жириновски какво каза, спомнете си и Путин как ни обиждаше, " дошло му до гуша от нас" . И на нас ни е писнало от тях, нека се прегръщат с ислямските си съюзници.
251
2
 
37
 
! Отговори
продължение 364 преди 8 години
Вземете утре сутрин 250 лева и отидете в първата банка.Помолете да ви ги сменят за 10000 рубли в монети по една рубла.Една монета от 1 рубла тежи 3,24 грама.Т.е. ще се сдобиете с 32,400 кг. медно-никелова сплав.В момента цената на никела е около 12 000 долара за тон, а на медта е около три пъти по ниска.Т.е. при1.82. лв. за долар едно кило никел приблизително 22 лева.Едно кило мед приблизително 8 лева.Ще получите минимум по 10 лв. за килограм на вторични суровини или поне 320 лв. срещу вложени само 250
250
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен353 има хляб в рублата, Вземете утре сутрин 250 лева и отидете в първата банка.Помолете да ви ги сменят за 10000 рубли в монети по една рубла.Една монета от 1 рубла тежи 3,24 грама.Т.е. ще се сдобиете с 32,400 кг. медно-никелова сплав.В момента цената на никела е около 12 000 долара за тон, а на медта е около три пъти по ниска.Т.е. при1.82. лв. за долар едно кило никел приблизително 22 лева.Едно кило мед приблизително 8 лева.Ще получите минимум по 10 лв. за килограм на в
249
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи вижте и не забравяйте как руските *** унижават и обиждат украинския народ, не трябва да забравяме че руснаците и украинците бяха най братските народи на земята, но изглежда поговорката е права, брат брата убива, по големия по малкия брат, но не ги мислите руснаците намериха си други братя, турците, сирийците, иранците суданците, е с турците само опитаха но турците не са глупави, имат си нова джамия в москва сега, най голямата в Европа била
248
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен355 икономическитеексперти на руската *** са, е само един, с никнейм или без никнейм като Анонимен потребител, или с малки или с главни букви пише, с този курс на рублата колко могат да наемат от *** фабриката на Санкт Петербург ?
247
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен357 рублите стават само за тоалетна хартия, не е вярно лъжеш, аз предпочитам тоалетната хартия а и е по скъпа от рублите а аз обичам скъпото
246
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиПолека да не стане долара тоалетна хартия, на вас че са ви промити мозъците то е ясно, обаче защо мислиш че някой се вързва на тея глупости. Поглеждал ли си скоро курсовете на долара и рублата ?
245
7
 
35
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 357Ами имаме примера Долар скоро ще е зелена тоалетна хартия защото няма реално покритиегрубо 6 000 000 000 000 000 рубли са емитирани Шест Хиляди Трилиона или при курс 100руб/$ 60 трилиона долара Само Външния дълг на САЩ е 19 трилиона долараА другите дългови пера?Абе хора някой знае ли колко са емитираните долари до сега?
244
5
 
37
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
Ти наистина ли мислиш, че руснаците се бият в Сирия в защита на християнството( Европа), а не за собствените си интереси? Няма, не е имало и няма да има империя, която води войни за чужди интереси. Империите винаги са се водили от солствените си интереси. Само руснаците, най-благородните "освободители" са изключение според теб? Нямам думи!
243
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиИ да има и да няма злато може да емитират колкото искат рубли, проблема е че рублите стават само за тоалетна хартия...
242
5
 
34
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 355УМНИКЦялото злато на БГ е в ЕЦБ заедно с други ценни неща. За това ние по Валутен борд имаме право на точно определено количество левове да напечатаме нито стотинка повече.Същото е ако Рублата има златно покритие колкото повече купува злато толкова повече рубли може да емитира. Повече рубли по-лесно се въртят в икономиката. Ако цената на златото падне поради свръх предлагане РФ купува злато но НЕ Емитира Рубли и покупателната способност на рублата остава
241
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам икономическите експерти от руската *** пак са налазили. Само да ви кажа нещо, колкото повече злато купуват мамашистанците толкова цената му ще пада. Те никога не са били добри в икономически план така или иначе.
240
6
 
36
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 351Пропагандата в Украйна срещу РФ е платена от Путин или Уропитеците? Укропите75% Цялото производство на Украйна се изкупуваше преди санкциите на Укропитеците срещу Раша от РФ да или не? ДАтова производство сега се изкупува от кой? НИКОЙУкрайна е асоциирана в ЕС по-лесно ли се пътува? НЕ(даже нови условия въведоха от ЕС)... по лесно ли се търгува с ЕС? НЕ няма сертифицирани фирми.Има ли Украински Гастарбайтери в РФ? Да може дори да са милиони
239
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обменяте 100 лева в рубли на монети от 1 рубла.предавате ги на вторични суровини за медно никелова сплав и получавате 140 лева.
238
3
 
33
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 349Не се прави на по-остър от колкото си. Златото и средните му са краен обем на тази земя и в околното пространство за това в средна и далечна перспектива не си губи продажбената стойността, а поради постоянното търсене си я увеличава в дългосрочен план.
237
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБобич на човек като му писне от нещо гладен и на студено ще се въргаля но не искат нищо руско, този *** путин накара 45 милиона украинци да мразят руснаците вечно, въпрос на време е Украйна в ЕС и НАТО, нобеловия лауреат Обама няма да е вечно президент, максимално 8 години, не доживотно като путин
236
3
 
31
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 347Вярно на Хартия Да видим какво ще стане с Епъл при следната ситуация. Една година зверски слънчеви изригвания такива че електрониката на земята едвам работи от смущения.в РФ още има аналогови телевизори да шумят ама не ги бърка толкова изригването Епъл фалира защото в малки обем на И нещо си не може да сложиш аналогови лампи които работят при такива нива на сигнала че смущенията от слънцето каквито и да са са фонов шум.