Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!

"Вашингтон пост": Доходите на руснаците са се свили с 9% през 2015 г.
25 яну 2016 21:42, Елка Василева
450
Ау-у, Путин, май никой вече не вярва на валутата ти!
Снимка: архив, Reuters

Русия стана жертва на две класически грешки. Най-известната е никога не се намесвай във война за земя в Азия (опа-а-а). Малко по-слабо известна е другата грешка - да си мислиш, че бизнесът с износа на петрол може да замени истинската икономика, пише Мат О'Брайън във в. "Вашингтон пост"

Двойно разминаване с целта

Съдейки по последните новини, руската валута отново е в състояние на свободно падане. От началото на годината тя се е обезценила с 12% и с цели 5% са във вторник, 19 януари, спирайки се на прага малко над 83 рубли спрямо долара. В петък, 22 януари, тя малко укрепна, тъй като този ден бе добър за петрола. Дори и при това положение стойността й е значително под равнището от година по-рано, когато заради бягството от рублата правителството бе принудено да вдигне водещата лихва, за да не допусне хората да изгубят доверие в рублата. С други думи, вчерашните панически страхове днес станаха сурова действителност.

Всичко опира, както вече съм го споменавал, до това, че Русия на практика няма никаква икономика с изключение на износа на петрол, което означава, че сега тя изобщо няма икономика.

Забавянето на икономическия растеж на Китай пък означава, че търсенето на петрола се свива, но още по-важно е това, че производството му е прекалено голямо. През периода между шистовата революция, отказа на Саудитска Арабия да свие добива си и отмяната на санкциите срещу Иран Международната агенция за енергията е отчела излишък на пазара от 1,5 милиона барела дневно.

В резултат, поне засега, цената на петрола е спаднала със 75% до 30 долара за барел за последните 18 месеца. Това равнище е толкова ниско, че някои компании, които добиват шистов петрол, би трябвало да започнат да излизат от този бизнес, а след това обемът на предлагането би трябвало да се свие и цените да тръгнат нагоре.

Добре, но тук има два проблема. Първият е в това, че много производители на шистов петрол са взели на заем толкова много пари, че сега не могат да си позволят да спрат добива. Вторият проблем е, че дори те да направят това, много лесно те ще могат да спират и да пускат в действие кладенците според това какво е необходимо да се прави. Това означава, че в най-лошия случай те ще бъдат принудени да бездействат, но щом цените отново се вдигнат, да кажем до 60 долара за барел, те пак ще започнат добива, определяйки ценови таван на това равнище.

Поради тази причина, дори ако ситуацията се подобри, в Русия тя ще си остане неблагоприятна. Обърнете внимание на следното: икономиката й се сви през 2015 година с 3,7%, и според прогнози на Международния валутен фонд през тази година ще се свие с още 1%, като това са твърде оптимистични предположения към днешна дата за цена на петрола средно 42 долара за барел.

Съдейки по всичко не по-добре са нещата и с руския бюджет. Та нали 50% от бюджетните постъпления идват от продажбите на петрол. Така че обявеното съвсем неотдавна орязване на бюджетните разходи с 10% може да се окаже недостатъчно, защото то бе планирано с надеждата, че цената на петрола отново ще се вдигне до 50 долара за барел.

Не помага и това, че на Внешекономбанк може да й потрябва държавна подкрепа на стойност 18 милиарда долара. Защо можете да кажете, че нещата стават по-сериозни? Какъв друг аргумент има, освен че руските олигарси в Лондон вече не пазаруват толкова много скъпи произведения на изкуството? Ами замислете се за следното: високопоставени руски представители заявиха, че Русия може да бъде принудена да съкрати добива на петрол в опит изкуствено да подкрепи цените на петрола, признавайки по този начин поражение, отстъпвайки цял от пазара, в "студената си война" със Саудитска Арабия.

Или пък само погледнете рублата. Тя е близо до равнището на показателите за руската икономика. А сега това означава, че страната търпи крах. Рублата се е обезценила почти с 60%.

И пак всичко опира до петрола. Спада на цените на петрола означава, че руските компании вече имат по-малко долари, които могат да бъдат обърнати в рубли, или казано иначе търсенето на рубли е спаднало, а следователно се понижава и стойността й. Колкото повече рублата се обезценява, толкова повече обикновените руснаци могат да решат, че дори при лихва от 11 % не си струва да държат рубли, които се обезценяват. Именно това стана в края на 2014 година, или поне докато доларите на банките не свършиха. Тогава хората са втурнаха да обменят рублите си в каквото и да е, да купуват автомобили, мебели от Ikea, продукти на Apple и това сякаш щеше да подкрепи стойността на рублата.

За Москва това е червена линия. Не е страшно, когато рублата поевтинява, страшно е, когато тя се срива. Защото валутата не може да функционира, ако няма доверие в нея. И срив от такъв характер би могъл да разруши и малкото останало от доверието към рублата. А това на свой ред би довело до положението руските компании да си останат с доларови дългове, чието изплащане би било много по-трудно сега, когато на тях самите биха им плащали в рубли, които почти нищо не струват. С други думи това би означавало фалит.

Добраната новина е, че това сега не става. Лошата новина обаче е, че рублата понижава курса си толкова бързо, че е напълно възможно именно това да се случи.

Ако обаче сега Русия остави рублата да спада, това не означава, че страната действа погрешно. Това е правилно. Тя наистина не може да си позволи да губи резервите си, опитвайки се да отправи предизвикателство към икономическата гравитация, удържайки това, което е нараствало заедно с цената на черното злато, за да не спадне по пътя на тази цена, или пък да нанесе на икономиката си още по-голяма вреда, вдигайки водещата лихва.

Освен това по-евтината валута прави по-конкурентни непетролните сектори на икономиката, доколкото ги има. Русия обаче иска това да стане планово, организирано, а това означава, че може да й се наложи да се опита да свие продажбите, като избере това, което вече казах, че не бива да прави: да похарчи част от резервите си и дори като обложи с данъци хората, които прехвърлят свои средства в чужбина. Това в действителност е по-разумно, отколкото изглежда. Смисълът на подобно действие е в това, че Русия трябва да запази резервите, ако стане съвсем лошо, а не просто лошо.

Най-важното е, че рублата ще продължа да спада и по-нататък, докато спадат котировките на петрола. А ако ви се струва, че това вече сте го виждали преди, то причината е, че наистина е така. Дали става дума за 1986 година или за 2016-а, руската икономика е силна само тогава, когато цената на петрола е трайна, което пък означава, че сега тя е е много силна.

Доходите на обикновените руснаци само през миналата година са се свили с 9% с отчитане на инфлацията. За Путин това не е добър знак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: петролРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЗлатото беше поредния капан в който джудиста аутистичен се вкара, поскъпване поскъпване на златото накрая плютин го купи и взе та падна на половина; -) между другото баш шахматиста предвижда кървав преврат в Русия тази година гари каспаров предвижда
234
2
 
33
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 345докато Рашкия президент беше на власт имаха 25% по-ниска цена за Украйна от колкото за Европа. Средно се падаше скрито финансиране на Украинската икономика над 5 милиарда$ по тогавашни цени.75% от износа се изкупуваше без гък от РашаЕтио това имаха Украинците преди преврата.Сега Милиарди Дългове включително към РФ - Износ Към РФ Иок Износ към ЕС Иок щото нямат сертифицирано производство и нямат пари да направят инвестиции за такова.Правят Военни престъпления в Донбас
233
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен335 до кога ще сравнявате кон с кокошка, една компанийка като апъл за айфончета има по голям бюджет от цялата расия бе, маркетинг капитализацията е колкото половината от руския БВП, и апъл не продава втечнени умрели динозаври и пръдливъ газ, света знае че бъдещето е във високите технологии за това всеки купува акции на апъл а не на гъзпром или лукойл, ясно ли ти е
232
2
 
31
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 344Ако я направят със Златно покритие Йо-Йо курса след всяко изявление на държавния департамент на САЩ спира. Колкото повече злато купуват Рашките толкова повече рублата ще е по-силна. А от 5 години Рашките само злато купуват. Никакъв износ независимо че произвеждат около 20т годишно.
231
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби не давай акъл на украинския народ, те руската супа са я събрали цял живот и им се повръща вече от всичко което започва с буквата Р, айде стига с евтините коментари за копейки
230
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До seira336 и какво мислите че ще се случи с новата рубла ? Кой пъ се такива проззти ви ражда бе ? Не случайно путин има висок рейтинг
229
3
 
32
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 340Анонимни пиши сиимто да ти се смеем персонално.1. Кой направи Преврат в Украйна - Руснаци или Неонацисти Укропи(не Украинци а именно Укропи)?2. Кой тероризираше 6 месеца и смазваше всяко недоволство включително по смъртоносен начин като в Одеса независимо че се водиха "Демократи"- Рускоезичните или Укропитеците?3. Кой унищожи и разграбва икономиката на Украйна, Руския пазар го няма - Рашките или Потрошенко и сие Олигарси?Да продължавам ли с въпросите?
228
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МагураджияДръж си рублите, с тях можеш да правиш пари от цветни метали, продавай копейките за желязо и рублите за рециклирана хартия за картонени кашони и т.н.
227
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен338 хе хе шахватиста, ми до сега твоя плютю кво чакаше бе шахматист, между другото плютю иска долари, за купувачите на петрол и газ с рубли е по евтино и си прос на всичкото отгоре
226
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АБВХристияни ценности да избиват братята си християни украинци за сметка на новите си братя иранците и сирийците
225
1
 
33
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
До 42Човече, ти наистина ли си добре? Да не би да си се напушил? За какви християнски ценности свързани с Русия говориш?Че си русофил е ясно, но поне си трай и не говори простотии!
224
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е моментът Европа да купува руска рубла!!!Защо????За да си плати после руският нефт и руската газ,защото доларови разплащания Русия няма да приема!!!!Пореден печеливш ход на много добри шахматисти от икономическият екип на Путин и Русия!!!Хайде след това да видим какво ще стане с курса на рублата след като започнат разплащанията!!!
223
1
 
34
 
! Отговори
Магураджия преди 8 години
Имам малко рубли,има ли желаещи за чейндж?Давам ги изгодно,предпочитам долари в предвид бъдещия фалит на хамерика.
222
3
 
32
 
! Отговори
seira преди 8 години
ЧУДНО!ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА РУБЛАТА СПРЯМА ДОЛАРА ВЕЧЕ НЕ Е СТРАШНО!ТОВА Е МОЩЕН СТИМУЛ ЗА РУСКИЯ ИЗНОС.ПРИ СТАБИЛИЗИРАНЕ НА "ДЪНОТО" МОЖЕ ДА СЕ ПРИБЕГНЕ КЪМ НУЛИФИКАЦИЯ, А ВПОСЛЕДСТВИЕ И ОФИЦИАЛНОТО ВЪВЕЖДАНЕ НА НОВАТА РУБЛА...
221
2
 
33
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 331НАЙ-ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ... БРР това беше ПР Акция.Главорези казваш да видим. Преди Конфликта В Сирия сумата ти и племена живеят светски като централната власт тушира жестоко(ДА ЖЕСТОКО) всеки изблик на анти нещо си.САЩ решава да свали АСАД щото е ЖЕСТОК ДИКТАТОР. Вкарва ИСЛЯМИСКИ РАДИКАЛИСТИ. Които почват да колят, отвличат, изнасилват, Рушат световното не мюсюлманско наследство, Крадат петрола на Ирак и Сирия и на всичкото отгоре ДОКУМЕНТИРАТ "ВЕЛИКИТЕ" си дела и ги пращат в нета.
220
0
 
33
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 329Ужас тия хора ИСТОРИЯ УЧИЛИ ЛИ СА?След като се създава Руската империя има 3 търговски партньора. Япония, Великобритания(Индия и Пакистан) и Европа(като цяло) - (В Китай се вихри изолационизъма)Към Европа се минава през Балтийско море Спира се от Полша, Дания за това този път остава само до Германия.Босфора и средиземно море. Десетки Войни с Турция докато две изобретения не слагат точка на този стремеж.Парния двигател(Пристанище Мурманск) и ЖП(Румъния кум Австо унгария)
219
8
 
34
 
! Отговори
331 преди 8 години
До 42331 запазване на християнските ценности ? Как не те е срам така гнусно да лъжеш ? За какви християнски ценности говориш лъжецо ? За избити десет хиляди украинци които им бяха кръвни братя и строенето но джамии с ердоган в москва и побратимяването със сирийскитеглаворези ли ?
218
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен328 ха ха ха той този краткосрочен период от когато плютин е на власт бе, и преди не бяха добре, този проклет и *** народ винаги е бил зле
217
4
 
41
 
! Отговори
42 преди 8 години
В МОМЕНТА РУСИЯ ВОДИ НАЙ- ТЕЖКАТА БИТКА ЗА СВЕТА, ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА КЛАСИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА И НА РАЗУМА В СВЕТА, КОЙТО Е ОСТАНАЛ ОСКЪДЕН, А ОСВЕН ТОВА И ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ, КОИТО ВЕЧЕ ЦЕЛИЯТ ЗАПАД ОТРЕЧЕ И ТЕПЪРВА ЩЕ СИ БЕРЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА ТОВА, А ВЕЧЕ ГИ И ВИЖДАМЕ. РЕАЛНАТА ПОЛИТИКА Е ПО- СИЛНА ОТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ, СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ СЕ УБЕДИМ В ТОВА, НО НИЕ ОТНОВО ПОМАГАМЕ НА ТЕЗИ, КОИТО В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН ЩЕ ГУБЯТ.
216
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ApropoNamirate li podobni priliki s teritoriataBulgaria??Durzavata si ia PREDADOHME prez 1989...