Джудистът Путин – Сенсей на геополитиката

Руският лидер чертае тънки "червени линии" пред САЩ
11 фев 2016 20:44, Боряна Павлова
228
Джудистът Путин – Сенсей на геополитиката
Снимка: архив Reuters

Руските въздушни удари в Сирия продължават. Владимир Путин успя да стане необходим за решаването на конфликта, като показа непоследователността на Запада, смята Алексис Феерчак, създател на интернет сайта и приложението iPhilo.

Докато повечето медии обвиняват редовно Русия, че атакува "бунтовниците", а не "Ислямска държава", и нанася удари без внимателно разграничаване на военните от цивилните цели, по новините в 20 часа на телевизия "Франс 2" беше излъчен репортаж за хирургическата прецизност на ударите, нанасяни от международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Само че снимките, излъчени от "Франс 2", са снимки на руски удари, публикувани на сайта на руското министерство на отбраната. Грешката със сигурност е достойна за виц, но показва лутанията на западната стратегия в Близкия изток, която днес е попаднала в капана на опасния съюз с все по-безкомпромисния ислямизъм на управляваната от президента Реджеп Ердоган Турция и на страните от Залива. Тяхната двойна игра излиза наяве и това притиска Запада до стената.

Като опитен джудист Владимир Путин предпочита да разчита на слабостите на противниците си, за да постига целите си възможно най-лесно. Подкрепян от Иран във военен план и от Китай в дипломатически, руският президент бди зорко за запазването на режима на Башар Асад, за да може в крайна сметка той да остане единствената опора срещу "Ислямска държава".

Но това не е всичко. Използвайки споровете между Турция и кюрдите, които са отдавнашни врагове, въпреки че всеки от тях е съюзник със Запада, Путин се старае уморените кюрди да се обърнат на свой ред към Москва. Както и в Украйна, Владимир Путин се проявява като прекрасен тактик, който разчита на военни съюзи, които се едновременно и стабилни, и предпазливи, за да окаже натиск с цялото си влияние върху баланса на международните преговори, готов да се откаже от тях в момента, в който сметне, че може да отиде по-далеч, нещо което преговорите в Женева показват днес много добре. Въпреки това изглежда, че стратегът Путин е в отбрана, предпазлив пред лицето на американската политика, която по отношение на Русия за съжаление само се втвърдява от 1991 г. насам.

Да превърне Башар Асад в необходима опора срещу "Ислямска държава"

Битката за Алепо, която се води в момента, е без съмнение както повратен момент на кризата в Сирия, така и демонстрация на руския метод за намеса и преговори. Въпреки над 5000 въздушни удара, нанесени от руската авиация през последните 4 месеца на 2015 г., досега Западът смяташе външната операция на Москва за не особено ефикасна. Така например центърът за анализи на тероризма и бунтовническите движения на консултантската компания Ай Ейч Ес Джейнс отбеляза иронично на 19 ноември 2015 г., че от началото на руската интервенция режимът на Башар Асад си е върнал само 0,4 на сто от сирийската територия.

Ситуацията изглежда се промени през последния месец и тази седмица настъпи рязко развитие. Така от 1 до 3 февруари тази година бомбардировачите "Сухой" извършиха рекордните 875 удара при 237 полета. Руската авиация бомбардира най-вече зона, която се простира от сирийския град Алепо до турската граница на север, за да прекъсне снабдяването с хора, оръжия, пари и петрол, извършвано от Анкара. По този начин сирийската армия на Башар Асад, подкрепяна от иранските сили "Ал Кудс" и шиитски бойци, дошли от Ирак, Ливан и Афганистан, успя да обгради от север град Алепо и окончателно да прекъсне един от двата маршрута, по които бунтовниците можеха да да поддържат връзка с Турция. За тях Алепо стана "котел", от който не могат да избягат.

Специалистката по военни конфликти Каролин Галактерос сполучливо отбелязва учудващата прилика между новия "котел" в Алепо и този в Дебалцево в Украйна, където точно преди една година украинската армия се озова в капан: "в Сирия се оформя нов "котел", следвайки почти същата последователност (постигане на големи военни успехи и оказване на натиск върху събеседниците преди започването на политически преговори). Руската тактика изглежда напомня на тази, използвана в Украйна". Но не става дума вече за преговорите Минск-2, а за преговорите в Женева. Изправен пред рязката промяна на съотношението на военната сила на сирийската шахматна дъска, Стафан де Мистура, специалният пратеник на генералния секретар на ООН, нямаше избор, освен да отложи за края на февруари преговорите, които трябваше да започнат на 31 януари. Русия и режимът в Дамаск имат намерение да използват цялото си влияние, за да повлияят на баланса на преговорите и да накарат сунитските страни и западните държави да приемат новата реалност в Сирия. За Анкара, Рияд и Вашингтон, подигравката от страна на Москва е болезнена.

Защото какво можеха да направят западните държави? Да разчитат повече на бунтовниците, подкрепяни от Турция, Саудитска Арабия и Катар? Това би означавало най-малкото да поемат прекалено голям риск пред общественото мнение в собствените си страни, показвайки (още по-ясно), че умерени "бунтовници" не съществуват, а че множеството неясни групи, която се борят срещу режима на Башар Асад, всъщност са мрежа от ислямистки фракции, координирани от Фронта Ан Нусра, свързан с терористичната организация Ал Каида. А най-много би означавало да поемат риска от пряка намеса на турската армия (каквито са подозренията на руснаците) или на саудитската (режимът в Рияд обяви, че е готов да изпрати сухопътни сили в рамките на международната коалиция). При такава хипотеза има опасност от ескалация: близкоизточният конфликт между сунитските и шиитските сили, който за момента се развива непряко в Сирия, в Ирак и в Йемен, може да премине опасна "червена линия".

Да се поставят кюрдите в обхвата на руското влияние

Владимир Путин разчита все повече и повече не само на режима в Дамаск, но и на сирийските кюрди, на които осигурява все повече доставки на оръжие, особено на гранатомети РПГ-7. За кюрдите печалбата от това е двойна.

Като начало, кюрдите се възползват от операцията на режима в Дамаск срещу Алепо, за да нападат на свой ред бунтовниците и да спечелят позиции на изток, за да свържат кюрдските територия край североизточния град Африн с кюрдската територия в източната част на страната, за която се говореше много по време на обсадата на Кобане от "Ислямска държава" и която създава пряка връзка с Иракски Кюрдистан.

Освен това руските оръжия позволяват на сирийските кюрди да подкрепят дискретно, но активно Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция, което дава на Москва възможност да оказва натиск директно върху Анкара. За Владимир Путин използването на кюрдската карта позволява не само създаване на буферна зона между режима на Башар Асад и този на Реджеп Ердоган, но и засилване на шизофреничната позиция на западните държави, особено на САЩ, които имат съюзници, враждуващи помежду си като Турция и кюрдите. Турско-кюрдското съперничество затруднява създаването на обща делегация на сирийската опозиция на преговорите в Женева, защото Анкара отказва да приеме кюрдите да бъдат представени на преговорите. Как да не бъдат допуснати на масата за преговори, имайки предвид, че за разлика от Турция, те се бият героично срещу "Ислямска държава"? Така САЩ и Европа са парализирани от нестабилността и непоследователността на своята игра на съюзи.

За Москва това е опит да прокара "червени линии" пред Вашингтон

Тази тактическа победа на Владимир Путин в Сирия, подкрепена от украинския му опит, е още по-впечатляваща, като се има предвид че Русия днес е отслабена от икономическата криза. Руският президент се надяваше на връщане към растеж след края на 2015 г., но падането на цените на въглеродните горива, което продължава през 2016 г., не е добро предзнаменование. Противно на това, което често се пише, делът на въглеродните горива в руския БВП далеч не е прекомерен (около 10-15 на сто). В замяна на това, те са много важни за бюджета на руската държава (близо 40 на сто). Затова Владимир Путин е принуден да съкращава обществените разходи, което води до опасни колебания на вътрешното потребление, традиционно важно за руския икономически ръст. Русия, която дълго време разчиташе на богатите си енергийни ресурси, се изправя пред проблеми с финансирането на икономиката си, засилени от западните финансови санкции. 

Обаче, дори ако финансовата цена на външната операция в Сирия днес не изглежда прекалено висока за Москва, възниква въпросът за бъдещето на тази интервенция и за по-дългосрочните цели на Русия в Близкия изток. Владимир Путин е силно привързан към реалистична визия за международните отношения, но дали е също толкова добър стратег, колкото тактик? Това е въпросът, който си задаваха западните наблюдатели в Украйна, като имаха предвид, че макар кремълският лидер да маневрира умело, в крайна сметка той спечели Крим, но загуби окончателно Украйна.

В стратегията на Владимир Путин конфликтът в Сирия може спокойно да се разглежда като продължение на войната в Украйна. Става дума за прокарване на "червени линии" от страна на Москва, които САЩ (и тяхното въоръжено крило - НАТО) не трябва да преминават. В този план Владимир Путин остава в отбранителна позиция, което има много тежка цена за Москва в дългосрочен план по отношение на бюджета, отделян за отбранителни цели. Това впрочем може би е стратегията на Вашингтон. Да се отслаби Русия с надпревара във въоръжаването, за която тя няма да има средства, което бе и фаталният удар за Съветския съюз.

За съжаление, американците и след края на Студената война никога не се отказаха от "доктрината за възпирането", формулирана през 1947 г. от президента Труман и вдъхновена от трудовете на историка и политолог Джордж Ф. Кенън. Въпреки мирното разпадане на СССР, американците не спряха да разширяват границите на НАТО и да ги приближават към границите на Русия, след като Варшавският договор бе ликвидиран.

(БTA)
 


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 202 преди 2 години
Нас.рал си целия терен с глу.по.тевините си! Не ми е в стила, просто те наказвам за скверните думички! За телените огради кайш? Ето, че били необходими, затова сега ги възстановяват с твоите и моите пари! А трябваше да ги платят с парите на тези, които ги разрушиха - те се награбиха достатъчно! Колко заразени животни минаха през границите, бабичките плачеха за унищожените си от санитарите козички. Сега пълзят разни бежанци, някои от които ни готват злото!Познавам много, които се върнаха от Запад
83
1
 
5
 
! Отговори
До Наблюдател преди 2 години
През изминалата година Русия върна около $70 млрд държавни и корпоративни дългове. Закупи 55 т злато. Отделно продължана да събира злато - излезе на второ място след Китай по добив на злато, задминавайки Австралия. Абсолютен световен лидер по добив на платина и редки земи. Отвързва се постепенно от долара. Това, че внасяха техника от Запада, изобщо не значи нищо - кой не внася или изнася, каквото му трябва. Защо Русия трябва да е единствената страна, която самостоятелно да прави от А до Я?
82
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До псИхил

Психясал си психиле, българите са толкова 'русофили' че след 6ак насесесерето се насссра и махна бодливата тел от България 2,6 милиона българи 'русофили' според тебе работят учат живеят и раждат своите български деца в западните държави а как хубаво ни лъжехте зад бодливата тел колко се изгнили тези западни държави? Спомняш ли си? Дори и без тези 2,6 милиона българи пак утре други ден руските партии ще са вън от парламента, пенсионери сте и няма де сте като столетницата
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧАР

Не знам за какво говорите но путин е този който трепери руснаците, проверете първо колко е средната продължителност на живота в русия и африканските нации и тогава елата пак да си говорим, между другото въпреки че Путин дава по 10 хиляди долара на новородено помощ пак русия е на първо място в света по аборти на глава от населението и населението на руснаците намалява, официално се увеличава от азиатски имигранти в Сибир но руснаците намаляват, и тяхната не е лесна
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До псИхил

Ха ха ха ей русофилите толкова сте малко и намалявате още повече по естествени причини че на следващите избори няма да сте в парламента а от пред парламента само по стотина пенсионери с правнуците си барабар с руски знамена и безплатни кебапчета от пруското посолство, и това сте при положение че близо 3 милиона българи са в западните държави и не гласуват...понял?
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос с повишена трудност ? Кой е по т Ъ п ? Джудиста или бореца ?
78
0
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 2 години
eii-i-i,che snimka-trup do trupa-maka-a-a...
77
0
 
12
 
! Отговори
тя преди 2 години
Западните политици са прости, алчни, подли, продажни, страхливи и заради тях страдат всички европейци.Путин е Велик защото е различен от тях и това се вижда от хората по света , затова е и най- авторитетен!
76
1
 
7
 
! Отговори
ЧАР преди 2 години
До Анонимен

А НАШАТА ГОРДОСТ КЪДЕ Е ГОСПОДИН АНОНИМЕН. В ПЛЮЕНЕТО ПО ФОРУМИТЕ ЛИ ???
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това което успя, е да убеди руснаците, че русия е нищо без него. Сега Русия е зависима само от един човек и цялата гордост на руснаците е съсредоточена в Путин. С фалита, ги чака и крах на националната им гордост.
74
1
 
0
 
! Отговори
Чичо Сам преди 2 години
До св.св.Маркс и Енгелс ХОРАТА ОТ БАНГЛАДЕШ И БЪЛГАРИЯ В ДОМИНИКАНА НЕ ИДВАТ,
В РУСИЯ СЕГА ГЛАД И МИЗЕРИЯ,ТЕЗИ РУСНАЦИ ОТ САМОЛЕТ полетели в доминикану погреться и поесть безпарични банани и кокоси.нали
о
73
4
 
11
 
! Отговори
ЧАР преди 2 години
АДМИРАЦИИ ЗА ПУТИН. НЕ Е ЛЕСНО ДА УПРАВЛЯВАШ ТАКАВА ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ. ТРЯБВА ДА ИМАШ ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ.
ЗА НАС ТОВА НЕ Е НЕОБХОДИМО. АМЕРИКАНО -ТУРСКОТО ЛОБИ СИ ВЪРШИ УМЕЛО РАБОТАТА ДОКАТО НЕ ОСТАНЕ НИТО ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра статия и добър анализ
71
1
 
13
 
! Отговори
bobo преди 2 години
Много добър и обективен анализ.Трудно се намират такива напоследък.Браво на авторката.
70
8
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Преди кризата Русия имаше БВП 2.5 тр. $ и харчеше 48% за въоръжаване. Сега БВП се е свил на 1.2 тр. $. / какви 10 - 15 % /
Няма как да стане.
През тази година Русия има падеж от 400 милиарда $ към западни банки.
Държава без икономика, която разчита на Запада и за технологий за добив на нефт и газ. Не е способна сама да развива най-голямото перо на икономиката си.
На гол тумбак, чифте пищови
69
6
 
6
 
! Отговори
иу преди 2 години
и ти ли бруте ! продадохте се днес бг продадохте се на руската пропаганда. вече съм сигурен
68
17
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 2 години
"Мъдрото"управление на Путин докара икономиката на Русия до нивото на Бангладеш.В международната политика-тотална изолация.Колкото до "успехите" в Сирия тепърва предстои да се види какво точно е постигнато и на каква цена.После да не се окаже ,че не било компютри ами компоти...
67
5
 
8
 
! Отговори
капути преди 2 години
Доган е повече българин от 240 клоуна , от Куритаров,Пинжов и други продажници от медии.
66
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кви линии чертае ама руснаците измръзне яха от глад! А кра ва рите така леко ги клас туш кат и ги пускат по пързалката, че нямам думи! Завъртят им някое конфликтче и ония ходят да се бият като гла мави, да показват над мощие
65
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много почитатели на Русия има като чета коментарите, а защо не идете там да живеете щом Русия е земен рай и режима на Путин е идеален???