Вместо сбогом

За Трифон и лятото, в което цялата нация беше от деца
Обновена: 17 фев 2016 17:00 | 17 фев 2016 10:14, Красимир Ангелов
135
Вместо сбогом
Снимка: Reuters

За някого следващите редове вероятно ще са наивни, дори детски. И сигурно няма да сте далеч от истината, защото те се простират на детски спомени. Такива едни – наивни и идеалистични. Но пък красиви и неопетнени.

Беше лятото на далечната вече 1992 година. Едни хлапета на 7, сред които и аз, тепърва си правеха групичка от блока и се учиха да играят футбол. Игрище нямаше. Само една прашна поляна пред блока, с паркирани лади и москвичи. И тук-таме някое старо рено. Но нищо не им пречеше да мечтаят, че са част от звездите на Европейското по футбол. Казваш коя звезда си и си заплюваш. Друг нямаше право да бъде тази звезда в този ден. Пу, аз съм Томас Бролин. Друг ще му отвърне: Пу, аз съм Лаудруп. А трети беше Петер Шмайхел. Или Бергкамп. И така летен ден след летен ден. Редовно възрастните им вземаха топката, защото без да искаш нацелиш някоя кола, но...

Още по темата

Две лета по-късно нещата бяха все така същите за тези момчета, но и бяха доста различни. Тези хлапета бяха пораснали с 2 години, а и малко бяха задобряли с топката, поне доколкото едно дете на 9 можеше да бъде. И не, вече никой не искаше да бъде Бролин, Лаудруп или Шмайхел. Те искаха да бъдат и бяха Ицо Стоичков, Краси Балъков, Трифон Иванов, Данчо Лечков, Боби Михайлов... Разбира се, борбата за Стоичков беше най-голяма и “заплюването” за него беше още преди да се събрали всички за поредния мач пред същия този блок със същите тези лади и москвичи, както и първите вече малко по-лъскави западни коли, които обаче отнасяха същите удари с топката, както и старите соц возила. И понеже за мен бе невъзможно да се доредя до името на Камата, си имах други двама любимци – Краси Балъков и Трифон Иванов. И си заплювах тях. И детските игри се нижеха през деня, докато през нощта ставахме от леглата в 2,30, за да гледаме мачовете с Нигерия или Аржентина. За да не може да заспим след това от празнуващия Рашиди Йекини, който протягаше победоносно ръце в мрежата на нашата врата. И за да не можем да заспим от радост след головете на Стоичков и Наско Сираков във вратата на Аржентина. В един мач, в който между другото Трифон Иванов скри топката на един от най-великите нападатели в историята на футбола – Габриел Омар Батистута.

И докато детската игра в лятната ваканция си продължаваше, и всеки беше Ицо, Данчо, Емо, Боби и Трифон, нещо странно ставаше с възрастните. Те се вдетеняваха, необяснимо. Викаха от радост, не се караха на децата с топката отдолу, които удряха колите, а дори напротив – показваха футболно майсторство, когато топката попаднеше у тях. Старите лади и москвичи също изведнъж живнаха, почнаха да се окичват със знамена, след победа често бяха яхвани и поемаха свирейки по улиците... А по телевизията даваха някаква лудост – хиляди по улиците със знамена, тромби, свирки... Всеки целуваше другия, всеки мечтаеше. Вече не само ние – децата пред блока, бяхме Ицо, Трифон, Данчо и Боби... Те бяха цяла България и цяла България беше в техните сърца. Лудостта бе навсякъде. Една такава чиста и по детски.

Помня как часове преди решителния полуфинал с Италия, децата отново бяха там – пред блока с топка в крака. Покрай “игрището” им мина един комшия и подвикна: “Хайде, кой ще бие довечера?”. Играта спря за миг, едно от децата се обърна, застана мирно и запя: "Горда Стара планина"... Още преди да завърши фразата, другите изтичахме до него, хванахме се за ръце и заедно продължихме - "... до ней Дунава синей"... Е, футболното пиянство на една страна свърши някъде тук с омразния за всички френски арбитър Жоел Киню и великия Роберто Баджо. Но не и приказката за онези деца пред блока, които и след още 2, и след още 4 години – на Евро 96 и Мондиал 98, все още бяха там и макар поотраснали продължаваха да бъдат своите български футболни герои.

Сега, повече от 20 години по-късно, тези деца отдавна са пораснали. Ладите и москвичите пред блока вече ги няма. Всъщност вече го няма и мястото, където онези деца играеха, защото то се превърна в паркинг на новите, по-хубави и луксозни коли. Да, в този блок и днес има деца, но те не играят футбол. Всъщност играят, но повечето на новите си плейстейшъни или компютри. И не искат да са Ицо, Трифон или Краси, а искат да са Меси, Неймар и Роналдо.

Но не, те не са виновни. Те са ощетени. Защото те няма как да разберат и изживеят тази детска приказка, която ни донесоха с пламъка в сърцата си момчетата от Пеневата чета. И едва ли ще разберат и почустват, че имаше едно лято, в което цялата нация беше от деца. Заради една игра. И заради едни герои. И Трифон бе един от тях. И винаги ще бъде!

Сбогом, Туньо! А останалите момчета от онзи отбор -  бъдете живи и здрави още дълги години! Защото подарихте детска радост за цял един народ. Едно футболно пиянство, макар и само за един месец.

А аз как бих се върнал дори за миг пред онзи блок в онзи юли, заедно с един куп деца, които гонеха гумения "Striker" с един куп футболни мечти. А ти не искаш ли? Пу, аз съм Трифон! А ти?

В памет на Трифон Иванов!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се интересувам и не разбирам от футбол и не знам как да го обясня, но когато научих за смъртта на Трифон Иванов, ми стана много тъжно. И до сега от време на време като се сетя, ме стиска гърлото. Може би просто защото се връщам в онази 94-та, когато бяхме млади, диви и щастливи... А може би просто защото на това мъжко момче сърцето му беше на място! Въпреки че, по ирония на съдбата, точно от сърце си отиде...
73
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях в казармата лятото на 1994 на мача с Германия не можахме да се разберем кои да стои на портала и оставихме вратата отворена за да гледаме мача в Селото. Няма никога да забравя как един от местните не спираше да повтаря Спокоино Трифон Иванов е там няма да ни вкарат гол.Поклон пред паметта му ...
72
1
 
63
 
! Отговори
Ясен преди 8 години
радко чета нещо толкова хубаво и истинско от български журналистбравои благодаря
71
4
 
9
 
! Отговори
до 75 преди 8 години
Не не беше там пратил телеграма !Зает е с важни държавни дела касаеще просперитета на народа.
70
3
 
36
 
! Отговори
____________________ преди 8 години
Трифон Иванов - спомен от миналото... Минало, изпълнено с надежда за по-добро бъдеще...Настоящето - тъжна картинка, с перспектива за още по-тъжна картинка вбъдеще...Е как да не заплачеш...?!
69
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да ви кажа , че тази помпозност и величие след като човек умре е само едно лицемерие . Разбира се , че е жалко такъв свестен човек да си отиде толкова млад . Питам обаче къде бяха всички тези хора да почетат великия футболист и човек , когато беше жив . За сравнение , в Англия кръстиха трибуна на най великия треньор на МЮ , а сега и на Боби Чартън , докато са живи и се наслаждават на признанието . Така се прави от великите нации и държави , а при нас само лицемерия и нищо друго .
68
3
 
35
 
! Отговори
Йордан преди 8 години
Страхотна статия.
67
18
 
8
 
! Отговори
Отчето преди 8 години
Най-големия футболист Б.Борисов беше ли на поклонението?
66
1
 
39
 
! Отговори
Край преди 8 години
Отбора ни от 94 беше велик. Истински българи - можехме да паднем от всеки НО можеше да бием и световния шампион. Нямаше тактика /организиран хаос/ имаше страхотни индивидуалисти които можеха и вършеха чудеса като са на кеф и имат ден. Много ни радваха тези момчета.
65
2
 
49
 
! Отговори
бях на 16 преди 8 години
Помня, че слад мача с Аржентина видях изгрева на слънцето. Вълнението беше толкова голямо, че не заспах до сутринта. През деня на най-силната жега "преигравахме" мачовете от предния ден. Това беше българското лято... Дори след мача с Нигерия казвах "Този отбор е непобедим. Просто няма кой да ни бие". Трифон винаги ще е част от моето детство.
64
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам на коло години е авторът, но искам само да отбележа, че точно през 1992-ра година, във всички махали имаше детски игрища по футбол, а не прашни поляни. Сега няма нито поляни, нито игрища.Иначе Трифон беше забравен от всички. Сега като почина /лека му пръст/ се сетиха за него. Типично по български.
63
1
 
56
 
! Отговори
коко преди 8 години
Много силна статия направо се просълзих ! Сбогом ТУНЬО и ти благодарим за всичко !!!!!! Гордея се и се радвам че преживях онова лято 1994г.
62
3
 
33
 
! Отговори
Зиго преди 8 години
До скептикаСкептик ли си, епилептик ли си, прилеп ли си, се тая, но да говориш. че тези успехи са били плод на късмет и еуфория... значи няколко неща или че си природно ограничен в мозъчния си капацитет, че си на под 19 г. или просто разбираш от футбол колкото от квантова физика, примерно! Това е бил и още е най-силният ни отбор ЕВЪР! Всеки един беше играч от световна величина, играещ в световнопризнати отбори - Барса, Валенсия, Порто, Спортинг и още, и още... А ти, ти си поредният драскач...
61
1
 
45
 
! Отговори
карина преди 8 години
Благодарим ти, Трифоне, че живяхме в едно време с тебе и ти го направи вълшебно през онова далечно лято в САЩ ! Почивай в мир !
60
1
 
36
 
! Отговори
thet call him skunka преди 8 години
Невероятна статия.Въздейства на всички еднакво-поздравления, авторе!Лека му пръст....бих дал всичко, за да си направя BACKUP -1994г....
59
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважението към Трифон е всеобщо и обяснимо!Той нито веднъж не наруга някого. Говореше само за добро, за това, че футболистите трябва да играят за Българи с всички сили, за младите, за това как футболът трябва да носи радост на хората. Освен голям футболист Трифон беи един много добър човек! Поклон!
58
1
 
36
 
! Отговори
Край преди 8 години
На мача с Германия бях пазач в едни складове - заключваха ни отвън през нощта и пикаехме в една кофа като арестанти. От радост изкъртихме решетките и гледахме как народа развяваше знамената. Велики моменти. В нашия живот няма да се повторят. Забранете сегашния "футбол" и направете аматьорски отбори по квартали и градчета. Пуснете нашите си момчета да играят и да ни радват. Това дето се практикува сега не е спорт а далавера за 100-200 човека около футбола което отврати всички ни.
57
1
 
89
 
! Отговори
Любака преди 8 години
Чета статията и коментарите и нещо е заседнали в гърлото ми и не мога да обеля и дума.Плаче ми се хора, плаче ми се за Трифон, за онова лято,за онова време, когато цял един народ беше едно в радост и тъга.Футбула беше истински , музиката беше истинска, живота беше труден, но и той истински и най-вече ние бяхме истински.Бяхме ЕДНО.Благодаря на автора и на всички вас непознати, че тогава бяхме заедно!Почивай в мир, ЖЕЛЕЗНИ ЗАЩИТНИКО на цял един народ!!!
56
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трифон Иванов беше и винаги ще си остане Велик футболист! Освен 94-та, си спомням 96-та в Рапид. Подлуди Виена тогава, беше просто уникален. Рапид стана шампион на Австрия и стигна до финал на КНК тогава. Трисфон създаваше проблеми с дисциплината но тряньорите не знаеха какво да го правят, искаха да го наказват, но нямаше как, той правеше невероятни мачове. Беше и остана любимец на публиката. Австрийци са ми казвали, че за тях той е най-добрия либеро на Рапид за всички времена.Мир на праха му
55
5
 
3
 
! Отговори
скептика преди 8 години
До Анонимен 57главата ти може да мине покрай кракът ми но няма да я пропусна бъди сигурен - да видеш колко съм скиптичен и аз---Не се и съмнявам - затова много акъл не се иска ! :)))