Вместо сбогом

За Трифон и лятото, в което цялата нация беше от деца
Обновена: 17 фев 2016 17:00 | 17 фев 2016 10:14, Красимир Ангелов
135
Вместо сбогом
Снимка: Reuters

За някого следващите редове вероятно ще са наивни, дори детски. И сигурно няма да сте далеч от истината, защото те се простират на детски спомени. Такива едни – наивни и идеалистични. Но пък красиви и неопетнени.

Беше лятото на далечната вече 1992 година. Едни хлапета на 7, сред които и аз, тепърва си правеха групичка от блока и се учиха да играят футбол. Игрище нямаше. Само една прашна поляна пред блока, с паркирани лади и москвичи. И тук-таме някое старо рено. Но нищо не им пречеше да мечтаят, че са част от звездите на Европейското по футбол. Казваш коя звезда си и си заплюваш. Друг нямаше право да бъде тази звезда в този ден. Пу, аз съм Томас Бролин. Друг ще му отвърне: Пу, аз съм Лаудруп. А трети беше Петер Шмайхел. Или Бергкамп. И така летен ден след летен ден. Редовно възрастните им вземаха топката, защото без да искаш нацелиш някоя кола, но...

Още по темата

Две лета по-късно нещата бяха все така същите за тези момчета, но и бяха доста различни. Тези хлапета бяха пораснали с 2 години, а и малко бяха задобряли с топката, поне доколкото едно дете на 9 можеше да бъде. И не, вече никой не искаше да бъде Бролин, Лаудруп или Шмайхел. Те искаха да бъдат и бяха Ицо Стоичков, Краси Балъков, Трифон Иванов, Данчо Лечков, Боби Михайлов... Разбира се, борбата за Стоичков беше най-голяма и “заплюването” за него беше още преди да се събрали всички за поредния мач пред същия този блок със същите тези лади и москвичи, както и първите вече малко по-лъскави западни коли, които обаче отнасяха същите удари с топката, както и старите соц возила. И понеже за мен бе невъзможно да се доредя до името на Камата, си имах други двама любимци – Краси Балъков и Трифон Иванов. И си заплювах тях. И детските игри се нижеха през деня, докато през нощта ставахме от леглата в 2,30, за да гледаме мачовете с Нигерия или Аржентина. За да не може да заспим след това от празнуващия Рашиди Йекини, който протягаше победоносно ръце в мрежата на нашата врата. И за да не можем да заспим от радост след головете на Стоичков и Наско Сираков във вратата на Аржентина. В един мач, в който между другото Трифон Иванов скри топката на един от най-великите нападатели в историята на футбола – Габриел Омар Батистута.

И докато детската игра в лятната ваканция си продължаваше, и всеки беше Ицо, Данчо, Емо, Боби и Трифон, нещо странно ставаше с възрастните. Те се вдетеняваха, необяснимо. Викаха от радост, не се караха на децата с топката отдолу, които удряха колите, а дори напротив – показваха футболно майсторство, когато топката попаднеше у тях. Старите лади и москвичи също изведнъж живнаха, почнаха да се окичват със знамена, след победа често бяха яхвани и поемаха свирейки по улиците... А по телевизията даваха някаква лудост – хиляди по улиците със знамена, тромби, свирки... Всеки целуваше другия, всеки мечтаеше. Вече не само ние – децата пред блока, бяхме Ицо, Трифон, Данчо и Боби... Те бяха цяла България и цяла България беше в техните сърца. Лудостта бе навсякъде. Една такава чиста и по детски.

Помня как часове преди решителния полуфинал с Италия, децата отново бяха там – пред блока с топка в крака. Покрай “игрището” им мина един комшия и подвикна: “Хайде, кой ще бие довечера?”. Играта спря за миг, едно от децата се обърна, застана мирно и запя: "Горда Стара планина"... Още преди да завърши фразата, другите изтичахме до него, хванахме се за ръце и заедно продължихме - "... до ней Дунава синей"... Е, футболното пиянство на една страна свърши някъде тук с омразния за всички френски арбитър Жоел Киню и великия Роберто Баджо. Но не и приказката за онези деца пред блока, които и след още 2, и след още 4 години – на Евро 96 и Мондиал 98, все още бяха там и макар поотраснали продължаваха да бъдат своите български футболни герои.

Сега, повече от 20 години по-късно, тези деца отдавна са пораснали. Ладите и москвичите пред блока вече ги няма. Всъщност вече го няма и мястото, където онези деца играеха, защото то се превърна в паркинг на новите, по-хубави и луксозни коли. Да, в този блок и днес има деца, но те не играят футбол. Всъщност играят, но повечето на новите си плейстейшъни или компютри. И не искат да са Ицо, Трифон или Краси, а искат да са Меси, Неймар и Роналдо.

Но не, те не са виновни. Те са ощетени. Защото те няма как да разберат и изживеят тази детска приказка, която ни донесоха с пламъка в сърцата си момчетата от Пеневата чета. И едва ли ще разберат и почустват, че имаше едно лято, в което цялата нация беше от деца. Заради една игра. И заради едни герои. И Трифон бе един от тях. И винаги ще бъде!

Сбогом, Туньо! А останалите момчета от онзи отбор -  бъдете живи и здрави още дълги години! Защото подарихте детска радост за цял един народ. Едно футболно пиянство, макар и само за един месец.

А аз как бих се върнал дори за миг пред онзи блок в онзи юли, заедно с един куп деца, които гонеха гумения "Striker" с един куп футболни мечти. А ти не искаш ли? Пу, аз съм Трифон! А ти?

В памет на Трифон Иванов!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.... защото при гол всичко живо крещи "ГОЛ" и този тътен от хиляди гласове и викове ще събуди и умрелия, и Господя! ПОКЛОН ПРЕД ТРИФОН! Запечата вратата на България в най-важните мачове - Гърция, Аржентина и Германия! Разбира се не сам, но той имаше огромна роля Тези отбори, 2 от които са световните шампиони на последните 2 първенства не успяха да ни вкарат гол от игрова ситуация! ПОЧИВАЙ В МИР, ТУНЬО! Ще те помним винаги какъв мъжкар беше, добряк, веселяк, нормален, свестен и честен човек...
13
1
 
87
 
! Отговори
Блъско преди 8 години
Като се сетя какви лъвове имахме за футболисти и как мачкаха наред ,а сега като ги видя с татуси ,гелове ,селфита и с разни певици новата генерация футболистчета и ми се отщява и спорт и всичко.Бяха си преди всичко мъже ,а Туньо най -големия от тях
12
1
 
74
 
! Отговори
Петко Панамски преди 8 години
Благодаря ти Красимире, за това пътуване назад във времето, за силните емоции които изпитвам в момента. Аз ще се постарая моето дете да почувства това кето чувствам аз и да научи за Трифон Иванов и всички останали от това незабравимо детско лято.
11
1
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мача с Аржентина. Часът е около 3 часа през ноща. Целият квартал гърми от звука на телевизорите. Навсякъде се гледа мача... Ако някой иска да спи едва ли ще може, защото звукът от мача ще го преследва и в леглото. Не че слушат силно хората, но телевизорите са толкова много, че коментаторът се чува навсякъде - и по улици, и по градинки, и по апартаментите. Ако си на улицата и се разхождаш, то спокойно ще слушаш какво се случва на терена. Няма начин да пропуснеш каквото и да е, особено пък гол...
10
1
 
40
 
! Отговори
мИЛЕН преди 8 години
БРАВО!!!
9
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, останаха ни спомените само... Болно ми стана...
8
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стоичков пък точно какво е съсипал? Виж, за Перукан и Лечков - да, съгласен!
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е "Днес бг" поне наред с материалите си за Туньо в тези дни да бяхте "ПРОПУСНАЛИ" публикацията за перверзията на Николери. Двамата за от различни галактики. Единия живя тихо , скромно, малцина знаеха семейната му биография , докато на Божинката на показ са всичките му интимни партньорки за подражание на малките може би. Така не се прави журналистика. Все пак трябва да се отделя зърното от плявата. Може би някой ще кажат , че живота си е на Божинов и може да прави какво си иска.
6
1
 
64
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
-Браво - страхотна статия- точно така беше тогава - Браво на автора !
5
1
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръпки ме побиха от тази статия, 94-та бях на 12 , и всичко беше точно така както е описал автора! През очите ми минаха моментите, как след всеки мач на националите се събирахме под балкона на Красимир Балъков със знамената и пеехме химна, а отгоре баща му ни махаше и се радваше заедно с нас.
4
1
 
47
 
! Отговори
Vlad_ko преди 8 години
БРАВО!!!
3
1
 
107
 
! Отговори
сс преди 8 години
със сълзи на очи се сещам за тези моменти наистина както е описано в статията беше така, просто незабравимо беше и който не го е изпитал не може да го разбере...........
2
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да почива в мир , добро момче беше
1
1
 
103
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Харесвал съм винаги това качество на Трифон - винаги е казвал "ние", а не "аз". В негова чест, ще публикувам състава на България, както самия той каза при Слави през 2002г. - "да не забравяме никой".Михайлов, Кременлиев, Трифон Иванов, Цветанов, Хубчев, Янков, Костадинов, Стоичков, Лечков, Сираков, Боримиров, Пл. Николов, И. Йорданов, Б. Генчев, Н. Илиев, Киряков, Михтарски, П. Александров, Георгиев, Балъков, Йотов, АндоновПоклон пред паметта на Трифон Иванов!