Ко' е туй нещо дето мяза на... ЦСКА

Фенове на Ловеч-София, поне малко срам нямате ли?
6 юли 2016 09:00,
200
Ко' е туй нещо дето мяза на... ЦСКА

ЦСКА се разцепи на две. С такова обобщено заглавие гръмнаха спортните (а и не само) медии в страната, за да илюстрират най-големия абсурд в историята на българския спорт. Въпреки спечелената Купа на България преди седмици безумията в най-успешния футболен клуб в страната продължават с пълна пара.

ПФК ЦСКА АД срещу ЦСКА-София, автентични срещу нови, Васил Божков срещу Гриша Ганчев, и най-жалкото - "червени" срещу "червени". Историята помни и други тежки моменти за клуба, но сегашната катастрофа предвещава да бъде с апокалиптични последици.

Митът с преименуването и историята

Най-популярният мит в червените фенски среди, подкрепящи новото нещо на Ганчев, гласи, че ЦСКА си е ЦСКА, без значение кое е дружеството. Важното било на коя страна ще е агитката и кой клуб ще припознае тя.

Бърза справка в спортните сайтове показва новина от 30 юни, според която новото нещо на Ганчев, което ще се подвизава в елита на българския футбол след около месец, разполага с цифром и словом 4 (четири) шампионски титли на сметката си. Тези на Литекс. Въпреки това поддръжниците на Ловеч-София са непоколебими - "ЦСКА е един и той е със собственик Гриша Ганчев".

Вие, феновете на новото нещо на Ганчев, поне малко срам нямате ли? Готови сте всички да ви асоциират с Ловеч завинаги? Готови ли сте да загърбите 68 години история и да ги захвърлите в кофата? Какво ще обяснявате на децата си, когато поискате да ги заведете на стадиона някой ден – че така е трябвало да стане? Че Лупи е виновен? Че Бойко Борисов така е наредил? Как така все на вас някой ви е виновен? Малко поне срам нямате ли?

Митът за единната агитка

Последният сезон беше най-странният в историята на ЦСКА. "В" група и спечелена Купа на България. Агитката изглеждаше по-обединена от всякога. Тя беше на стадиона, защото подкрепяше ЦСКА – онзи, популярно наричан сега автентичният. Колко хора щяха да ходят по стадионите в трета дивизия според вас, ако Ганчев беше направил пъкления си план с преименуването преди 12 месеца?

Видимо обаче има и трезвомислещи хора. Офанзива – доскоро най-голямата фракция в Г сектор, се саморазпусна в знак на протест срещу случващото се. Голяма част от червените легенди също са дълбоко огорчени от случващото се с любимия им клуб. Детско-юношеската школа на ЦСКА също е на страната на автентичното дружество. Все доказателства, че бъдеще за нещото на Ганчев няма, дори да участва на следващото Световно първенство в Русия с лиценза на някоя държава.

А ако Ганчев утре оправи отношенията си с властта и спре да използва "червената" фенска маса като политическа закрила? А ако му писне да се занимава с футбол и закрие ЦСКА–София, каквото на практика направи с Литекс? А ако реши да развива бизнес в Близкия изток и се изтегли от България? Какво правим тогава, кой ще бъде поредният спасител?

ЦСКА е един и винаги ще бъде такъв - клубът, отстранявал европейски шампиони, клубът с най-много титли в историята на страната, клубът, изградил футболисти като Георги Найденов, Кирил Ракаров, Манол Манолов, Никола Ковачев, Стефан Божков, Крум Янев, Иван Колев, Стоян Йорданов, Иван Зафиров, Петър Жеков, Кирил Станков, Аспарух Никодимов, Христо Стоичков, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Трифон Иванов и така нататък, и така нататък...

Разберете и друго – това, в коя група играеш не е най-важното. Идеята ЦСКА ще е жива и в последния ешалон, защото ще я има фенската маса зад нея. Идеята ЦСКА ще я има и с момчета на по 15 години като Валентин Антов, който през изминалия сезон стана най-младият капитан в историята на клуба.

ЦСКА не е Гриша Ганчев. Гриша Ганчев не е ЦСКА. Докато не си припомните това, клубът няма бъдеще, в която и дивизия да играе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: ЦСКАФутболни фенове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари