Сепаратисти в Украйна отблъскват въоръжена мисия на ОССЕ

Сцената се разигра в Донецка област. Засега на учение
25 юли 2016 19:40, Красимир Ангелов
35
Сепаратисти в Украйна отблъскват въоръжена мисия на ОССЕ
Снимка: Reuters

Насърчавани от тълпата, проруски бунтовници - с военни дрехи и оръжие в ръце, се обучават "да отблъскват" международна мисия за разделяне на воюващите страни, каквато Киев би желал да издейства, но едва ли е възможна, което беше признак за непрекъснатата мобилизация в размирните зони от Източна Украйна.

Сцената се разигра тази седмица в Шахтарск, разположен в сепаратистката Донецка област, пише в свой анализ Франс прес.

Хората се струпаха да гледат симулационно учение, организирано от сепаратистите. На силите им бе поставена задача да спрат бронирана кола на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да не навлезе в улиците на Донецк, крепост на бунта в Източна Украйна.

Стотината мъже с камуфлажни униформи хвърлят каските си по един бронетранспортьор, после се строяват, образувайки стена от железни щитове - колата не може да мине и тълпата аплодира бойците. Други бунтовници се опитват после да обръщат автомобили, за да покажат как трябва да се обездвижи танк, ако влезе в града.

"Ще отблъснем украинската хунта и въоръжената мисия чак до границите на Донецката народна република", изкрещява Кирил, 18-годишен сепаратист. Застанал до него човек е вдигнал плакат с надпис "Не на въоръжената мисия".

Над хиляда мирни жители, участници в друго симулационно учение, се упражняват "да отблъскват" войски, имитиращи сили на ОССЕ. Хвърляйки бутилки с вода и миньорски каски, хората от бунтовния Изток успяват да отблъснат, после и да завземат бронетранспортьор, който също изобразява кола на ОССЕ, но всъщност е на сепаратистите.

От своя страна Киев настоява за въоръжена мисия, но идеята за въоръжаване на 580-те наблюдатели на ОССЕ в Източна Украйна буди гняв у проруските сепаратисти. Организацията, присъстваща в Източна Украйна от началото на конфликта през април 2014 г., чийто мандат бе подновен до края на март 2017 г., направи опит да внесе спокойствие, като напомни наскоро, че няма неин наблюдател, видян с оръжие.

"Хората имат право да изразяват мненията си", се задоволи да заяви пред АФП пресслужбата на ОССЕ, помолена да коментира симулационните учения на бунтовниците. За да бъде въоръжена мисията на ОССЕ, е необходимо предварителното съгласие на 57-те страни членки, припомни пресцентърът. И най-вече съгласието на Русия - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че приема наблюдателите да носят пистолети за самозащита, но нищо повече.

Според Украйна въоръжаването на тази мисия би спомогнало да бъде контролирана по-добре руско-украинската граница, за да не проникват руски оръжия в сепаратистките републики около Донецк и Луганск. Обичайно поддържащи Киев, западните страни демонстративно изразяват резерви. Наблюдателска мисия на ОССЕ не е била въоръжавана никога досега.

Освен симулационните учения бунтовническите власти организираха и демонстрации, за да покажат, че се противопоставят срещу въоръжена мисия на ОССЕ. Над 5000 души се събраха през юни в центъра на Донецк.

Денис Пушилин от ръководството на самопровъзгласената Донецка народна република заяви на митинга, че да бъдат въоръжени наблюдателите "ще означава пълен провал на мирните споразумения от Минск", подписани през февруари 2015 г.

Минските споразумения, целящи да бъде сложен край на конфликта, отнел вече живота на над 9500 души, осигуриха възможност за примирие, редовно нарушавано обаче от смъртоносни сблъсъци между сепаратисти и сили на Киев.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свобода на окупирата от бугаротатарите източна Македония!
24
17
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Русия е примитивна , агресивна и технологично изостанала държава ! Единственният начин да я забележат е като създава и поддържа тероризма в цял свят !!!
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следват Харков, Марупол, краят на укрите, краят на краварите.. все хубави неща се случват. Да живее Православието!!
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проруските сепаратисти били луди, че хунтата не ги избила по "мирен път"абе -со-ро-ски смешници, ходете се скрийте
21
2
 
15
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Хабите си мастилото.:) По-добре напишете нещо за фашистката хунта, която посяга дори на поповете и вярващите от похода на мира към Киев.
20
4
 
10
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
дай бог и на вас такое что унас и вас тоже обозвали сепаратисти мы против это фашсткая хунта киеве
19
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rashkite sa nai - zombiranoto pleme na sveta.
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за руската *** има коледа
17
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките промити мозъци - утре може да проведат и учение как се бранят от Мики Маус и Гуфи.
16
4
 
16
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Успехът на ЦРУ в Украйна е Цъърр- Цъърр -уууух !
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са явно глупави учения, бойците да не бездействат.
14
37
 
8
 
! Отговори
слава на Украйна преди 7 години
Рядкото щастие на банда руски самоубийци..ха.ха Хубавото на цялата работа е че ще има много руски вдовици и майки за оправяне..ха.ха
13
4
 
30
 
! Отговори
PD преди 7 години
В съвременния информационен бум, писането и преписване на такива статии показва само и единствено липсата на почтеност по отношение на основната задача на журналистиката - отразяване на събитията колкото е възможно по безпристрастно. Естествената реакция на ненавист, по отношение на манипулаторите на публиката ще се обърне и към определени медии в частност и към цялата журналистическа гилдия. Да Ви е честито, роденото и с ваше участие изчадие!
12
32
 
10
 
! Отговори
Аре преди 7 години
*** - веднъж, като избухне атомната бомба и до дам - връщане няма. Шойгу-мойгу - дрън-дрън, *** къде ще ски харчи милиардите от Панамските офшорки, ако гръмне бомбата. А те сепаратистите са платени - войниците, да не си на мястото на местното население, ако е останало такова.Както винаги пожелавам - вървете на сибира си, поздрави.
11
13
 
48
 
! Отговори
наблюдаващ преди 7 години
до 17 Шоп След свалянето на руският самолет,миналата година-мин.на отбраната Шойгу заяви:"Турция,за петнадесет минути ще се превърне в разтопено стъкло!"...Та,ако най-силната армия на НАТО и нейната територия може да бъдат превърнати на разтопена шлака за толкова време,какво ли може да се случи на хохлофашагите за пет минути?...
10
56
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До АнонименПитин е много миролюбив човек. На негово място още в началото на конфликта когато фашистките отряди започнаха да избиват мирни жители щях да ги ликвидирам за броени минути и щях да си пия кафето в центъра на Киев, а пред погледа ми щеха да се люлеят обесени фашаги.--------------Да де, ама едно е да искаш, друго е да можеш... Нали се сещаш, че ако имаше сила, щеше да го направи.
9
5
 
25
 
! Отговори
до 12 Станой от Ахел преди 7 години
Станойчо , дедовото, той е български но не е само за обратни наркозависими а е и за нормални хора да пишат .
8
3
 
22
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Явно получавате " ядрени" взривове всяка вечер отзад.
7
6
 
38
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
По цял ден ли сте дрогиран ?. Или сега са ви дали дозата от протестна мрежа ?.
6
10
 
44
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
" авторче " . Бре много така нежно , женственно. Усетих те веднага , че си от другия бряг. Добре надрусан с "евроатлантически ценности".