Другата революция в Куба

Страната отбелязва едно десетилетие във властта на Раул Кастро
31 юли 2016 12:52, Красимир Ангелов
36
Другата революция в Куба
Раул Кастро вече 10 години управлява Куба. Снимка: Reuters

За Куба днес е специален ден. Страната отбелязва десетата годишнина от идването на власт на Раул Кастро, брата на Фидел - бащата на кубинската революция.

Това десетилетие е белязано от развития, които дълго време бяха немислими на комунистическия остров, включително икономическо отваряне и сближаване със САЩ, отбелязва в своя материал Франс прес.

На 31 юли 2006 година по здравословни причини Фидел Кастро прехвърли властта на по-малкия си брат Раул, който до този момент бе вторият човек в режима и министър на отбраната от 1959 година, откакто на острова пристигат "брадатите".

Официално определен за президент през 2008 година, той обяви, че ще предаде поста през 2018 година, след като наложи лимит от два поредни мандата. Негов наследник след 2 години ще стане Мигел Диас-Канел, номер две на сегашния режим, роден през 1960 година и посочен за наследник на братята Кастро.

Колкото словоохотлив е по-големият брат, толкова 85-годишният Раул е дискретен. Той вкара страната си в нова ера без при все това да прави политически отстъпки, посочва анализа на АФП.

Сега кубинците могат да пътуват по-лесно, да избират сред редица частни ресторанти, да ползват wifi, като заплащат за това, да продават и да купуват коли и жилища, да виждат как се вее звездният флаг на посолството на САЩ.

И днес Куба продължава да настоява за вдигане на ембаргото, наложено на острова от 1962 година. Президентът Барак Обама, който направи историческа визита през март в Хавана, смекчи ембаргото, но не успя да издействат пълната му отмяна от Конгреса, където мнозинство имат републиканците, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Че Гевара преди 7 години
До АнонименЗа разлика от теб съм виждал и българската, и кубинската провинция.
24
3
 
15
 
! Отговори
турист преди 7 години
бил съм там 4 пъти, супер си е, Хавана е уникално място. Освен това може да си наемеш девойка за 5 лева, и то супер красива. Там се казват жинетерос, което не е п.роститутка, а просто ей така за шоуто се плякат. Освен туй рома е евтин, а плажовете...еееех плажовете...няма такива никъде по света
23
18
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
Мой приятел беше 3 месеца на морска експедиция в Куба. Върна се отслабнал с 20 кила от глад и нямане какво да се яде. Добре, че от време на време са удряли по някоя риба. От тогава вървят все надолу. Ако можеш да изтърпиш миризмата кубинките се продавали за една паста за зъби.
22
5
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Напиши си името и може да поспорим. Но както сам признаваш, че живееш в ***, грухти на воля и си яж цвика.
21
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Че ГевараТи само отиди в България да видиш каква мизерия е по селата и в провинцията след 27 години американско партньорство.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До опетковщото благоденстващата евроатлантическата *** България е дала данни на ООН така че да я класират на 59 място по стандарт на живот след страни като Антигуа Барбуда и Барбадоса.
19
7
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Не ти щем кубинския стандарт на живот, нито тогава, нито сега. ООН е направило класацията като е взела данни от тяхната статистика и нашата тогава, яко фалшифицирани от червените режими.
18
8
 
10
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Лермонтов За да разбереш каква клоака е сега Куба вземи та прочети поне един роман на съвременния кубински писател Педро Гутиерес. Издадени са извън Куба и написаното там дава реална картина на мизерията на кубинскип народ под една от най-жестоките диктатури, нарекла се "комунистическа. Глад, мизерия, експлоатация и човешка деградация, до това води "комунизмът на Кастро, а и всеки друг.
17
1
 
11
 
! Отговори
Че Гевара преди 7 години
До ЛермонтовНе знам какаво е било по времето на Батиста, но ако отидеш в Куба ще видиш каква мизерия е сега извън курортите. Тези, които мъкнат шезлонгите или чистят хотелите имат от най-високите доходи, защото им оставят бакшиши в конвертируемо песо. Само че парите идват от английски и канадски туристи, а не от американци. Е, още имат лозунги по летищата "Комунизъм или смърт"...
16
2
 
5
 
! Отговори
дим преди 7 години
До ЛермонтовТова което изброяваш са все работни места които носят препитание на не малко хора.Сега в Куба кой им разпъва шазлонгите или да пере в хотелите да лъска обувки??Може би наемат емигранти в момента?Мои приятели редовно ходят там камериерката е супер схтастлива ако си оставиш сапуна или парфума.И тук сега носим шезлонги и има в хотелите жени перачки ама ти не си го забелязал.Важното е какво получаваш за труда си.А
15
11
 
26
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
В Куба помнят още много добре, каква КЛОАКА/за богатите американци които идваха да си хвърлят семето там/ бяха по времето на Батиста, преди идването на Ф.Кастро на власт !Мъжете и жените на острова бяха само обслужващ персонал ! Първите раздаваха чадъри, шезлонги и хавлии по плажовете, а по-възрастните от тях лъскаха обувките на "краварите" пред хотелите!По-младичките техни жени и дъщери пък работеха из баровете,а пък по-грозните им перяха дрехите по хотелите!Това ли искате да се върне?
14
4
 
6
 
! Отговори
91299 преди 7 години
До Куба-тъжно е!Че е тъжно, вярно е, но Куба има БВП около 150 млрд. долара , малко под 2 пъти по-голям от нашия БВП. Въпроса е как се разпределя БВП във всяка една страна.
13
9
 
20
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
ветеран в Русия - 360 USD, ветеран в Куба - 23 USD, ветеран във Франция - 2100 EURO, ветеран в Холандия - 3500 EURO, ветеран в Япония - 4500 USD, ветеран в Италия - 3700 EUR- ветеран в Германия - 4000 EURO пенсия + оргомоен пакет (включваш санаториуми, круиз,4 самотелетни билети (бизнез клас) и то всяка година) - ето така всеки народ се отблагодарява на хората били се се за тези държави! КОЙ КАЗВАТЕ, ЧЕ Е ПОБЕДИТЕЛЯ? РУсия - даааа, ама те са БЕДНИТЕ роднини с протегнати трепепещи ръце!
12
21
 
17
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
И тях ги чака нашата демокрация щом се отвориха към америка.Сега да видят хубаво ли е!!!!!
11
17
 
8
 
! Отговори
Гейско ято от НАТО преди 7 години
До Комунистически чалъмТогава народа се редеше на опашки за банани и похапваше понякога,а сега му навряха на кенийската мамуна бананата-знаеш къде,конско копито такова!Да не си случайно зодия ***-професия ***?
10
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Комунистически чалъмЩото у Америка голема демокрация - Кенеди, Буш, Клинтън се въртят кат' палачинки.И не стана ясно как баба и дедо Клинтънови имат над 100 милиона долара. Не се знае да имат частен бизнес, а президентската заплата не е толкова голяма. Аааа, да! Четат лекции за по 600 хиляди долара на лекция, което си е чиста корупция, облечена в законова форма.
9
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сега кубинците могат да пътуват по-лесно, да избират сред редица частни ресторанти, да ползват wifi, като заплащат за това, да продават и да купуват коли и жилища,...."Скоро ще им пуснат двойна дажба купони за ориз и ще разрешат и на дискотека да ходят...но едно по едно, да не бързаме. Важното че камунизма го построиха.
8
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мас от прасе и власт от kомyнeсе взима само с клане
7
13
 
12
 
! Отговори
Закон преди 7 години
Мас от прасе и власт от комунесе взима само с клане
6
24
 
23
 
! Отговори
Комунистически чалъм преди 7 години
Кастро вече се наяде за 40 години управление, сега прехвърли на брат си да хапне и тойКомунизите са така, не дават на друг да намаже, само прехвърлят от баща на син на брат на внукв Северна Корея е същотои при нас беше така при бай Тодор, на дъщерята Людмила, на зетя Владко....а народа чака на опашка за банани