Стоплят ли се отношенията между Турция и Русия?

По-тесните връзки между Анкара и Москва са обезпокоителни за Европа
Обновена: 7 авг 2016 09:10 | 6 авг 2016 16:51, Миглена Иванова
237
Стоплят ли се отношенията между Турция и Русия?
Снимка: Reuters, архив

На фона на обтегнатите отношения на Турция със Запада президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган ще пътува за Русия във вторник (9 август), за да се срещне с руския президент Владимир Путин. Надеждата му е тази среща да даде на Запада време за размисъл, пише Ройтерс в свой анализ.

Турските власти настояват, че посещението на Ердоган в Санкт Петербург не е знак, че членката на НАТО и кандидатка за членство в Европейския съюз (ЕС) обръща гръб на Запада. Анкара настоява, че това е следващата стъпка към сближаване с Русия, което започна няколко седмици преди опита за преврат на 15 юли.

“Размразяването” на отношенията с Москва, която наложи на Турция икономически санкции преди 9 месеца заради свален руски изтребител близо до границата със Сирия, идва в момент, в който отношенията между Ердоган и Запада едва ли биха могли да бъдат по-крехки.

И Ердоган, и поддръжниците му се вбесяват от това, което се тиражира като загриженост на Запада заради репресиите след опита за преврат. Същевременно западните лидери проявяват пълно безразличие към кървавото събитие, при което загинаха над 230 души.

Турското правителство обвини религиозния лидер в изгнание Фетуллах Гюлен за опита за преврат и започна чистка сред хиляди негови привърженици.

Заради повредените отношения между Турция и ЕС германският външен министър заяви през тази седмица, че “говорим един с друг като емисари от две различни планети”. Канцлерът на Австрия Кристиан Керн пък предложи преговорите за членството на Турция в ЕС да бъдат прекратени.

“За Ердоган тази среща с Путин със сигурност е възможност да сигнализира на партньорите си на запад, че може да има и други стратегически опции", коментира Синан Юлджен, бивш турски дипломат и анализатор в мозъчния тръст Carnegie Europe.

 “Налице е тази игра, че Турция може стратегически да гравитира към Русия, ако отношенията със Запада не може да се поддържат. Има и стимул от страна на Русия, която използва кризата между Турция и Запада, за да подкопае сплотеността на НАТО", допълва Юлджен.

Срещата на Ердоган с Путин ще е втората с чужд държавен глава за турския лидер след опита за преврат, след като казахска делегация посети Анкара в петък. Турските власти се питат защо някой от западните лидери не са отишли в Анкара да покажат солидарност.

“И Русия, и Турция са аутсайдери, поне според възприятията на Запада”, казва Андрей Кортунов, генерален директор на Съвета за руски международни отношения, мозъчен тръст за външна политика, близък до руското външно министерство.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
2
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 7 години
Едно е сигурно-Путин ще пътува прав на впъщане по уважителни причини че не може да седне. ..ха.ха Ето приимуществата да си жуже..ха.ха
89
1
 
1
 
! Отговори
демократ преди 7 години
А ще има ли документален порно филм за архива на поколенията..ха.ха Да оценят срещата..ха.ха
88
3
 
3
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Потомците на османските племена от 5-и век, живеещи в пещери, колиби и ями, какво само вият по чата не мога да разбера?! Знаем, че сте жувотни, знаем, че самолетите не ги вдигате, а ги влачите, знаем, че 85% от гените ви вече са "бугарски", вие сте наш проект, неуспешен, но с краен срок, който изтича и колкото да ревете на албански, турски и останалите туземски звуци, сте пътници. Поне искрено ни забавлявате по обедните почивки през работните дни. Евала, ашколсун, аферим, бабо, машалла!
87
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След като и Русия и Турция са аутсайдери, какво ви притесняват техни по - близки икономически и политически контакти?"Кой ти каза, че ни притесняват? Просто им гледаме сеира.
86
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най излъгани са кюрдите . всеки който се е хванал за *** гризва дървото
85
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като и Русия и Турция са аутсайдери, какво ви притесняват техни по - близки икономически и политически контакти? Работата е там, че много добре знаете, че не са аутсайдери и че особено обединени много бързо ще ви изясат хляба. И че вместо вие да експлоатирате техните ресурси и пазари, те ще започнат да експлоатират вашите ;)))Лицемерието на псевдо демокраията край няма.
84
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Управлявани от интер- ном-енклатурното нарк-озависимо "хипи" поколение политици, САЩ и ЕС са доведени до немислимите до преди 30 г икономическа, финансова и политическа кризи и катастрофи!Единственото им спасение е изграждане на стени около САЩ и около ЕС-- народите им вътре да се хранят с ГМО-храни,легално да употребяват наркотици,да живеят в еднополовите бракове,"цивилизовано"да си се крадат,стрелят,колят,бомбардират и т.н.,а останалия свят да не им пречи и досажда!
83
4
 
9
 
! Отговори
Чабук,Чабук аркадаш! преди 7 години
Османли кьопек= Македонли домус! Не разбира турски,но разбира скопски!
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕТО ВИ ИСТИНСКИЯ ОБЛИК НА МАКЕДОНИСТИТЕ-ОСМАНЛИИ И НА "ЯС-ТРЕБ-А МАКЕДОНЛИЯТА" В КОМЕНТАР 160,ПРИЯТЕЛИ- ЕДИНИЯ СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА ДРУГИЯ И ОБРАТНОТО,А СА ЕДИН И СЪЩ ВОН-ЛИВ Б-О-КЛ-У-К,ИЗКАРАН ОТ АЛБАНСКИТЕ КОЛИБИ И ВЛАШКИТЕ ЕГРЕЦИ ПОЧТИ НАСИЛА,ЗА ДА СЕ "УЧИ"! ЧЕРВЕНИТЕ ВЛАСТИ ОГРАМОТЯВАХА С БЪЛГАРСКО ПИСМО ТАКИВА ***,ЗА ДА НИ КРАДАТ КВАЛИФИЦИРАНО- КВАЛИФИЦИРАНИЯ ХАЙДУК ВИНАГИ Е ПО-ЕФЕКТИВЕН ОТ НЕКВАЛИФИЦИРАНИЯ!
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мазните червени текерлеци мислеха,че като насилят Българите да се пишат "македонци",ще се появи нова "нация"! Тя обаче така и не се появи- появиха се само 2 вида Българи: Скопски и Софийски. Между Скопските Българи бе набутан 1 милион непристоен чуждестранен ***- сърбокомунисти,албанци,туркомънгари и незнам си още там каквари,но Българите си останаха Българи- коренно население и стопани на страната от 8-9 хиляди години!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 157:А преобладаващите гени у турчина са Реджеп-Иведиковските, нали!
79
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"българин е всичкото мат'рял който за близо 800 години колкото България е била под чужда власт не е показал способности за да стане сръб, македонец, грък, влах или турчин. Толкоз за генетиката.
78
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние стопаните на България имаме право по всяко време да изпъдим от страната онези наши гости,които покажат неприлично и непристойно държане дори към най-изпадналия и най-бедния Българин! И най-изпадналия СТОПАНИН на страната за нас е по-важен от 1000 неканени гости,а теб турски робе и полуграмотните ти сподвижници не сме ви канили ние да ни идвате на гости! Ако нашият Български ред не ви харесва,що не се разкарате към Китайски Туркестан,където е родината ви? Що търсите майките си тука,текерлеци?
77
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А според едно изследване на А. Константинов преобладаващите гени у българина са байганювските.
76
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има 6 милиона българи!Т.нар. роми са 350 000, а тези, които се самоопределят като турци са 500 000.Българите сме хомогенен расово народ, идентичен с древните българи според мащабните генетични проучвания!Според науката при съвременните българи следите от тюрки, монголоиди и др. са колкото в другите европейски народи около 1,5%.
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В днешна България има 5 милиона СТОПАНИ на страната,ще рече чисти Българи (включително помаци) и 1 милион боклучиви каращисани нашественици,нека за приличие ги наречем "Гости на страната". Гостите на страната са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с всички закони и наредби на СТОПАНИТЕ БЪЛГАРИ и да не забравят,че България не е техен дом,а НАШ!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти ястребе османлие си учил глупостите на сърбокомунистическата школа- затова наглееш тук и се правиш на "начетен" османлия,приятел на шеметите македонисти и на недоклепаните полуграмотни комунисти,които те научиха на "А" и "Б"! Покай се за греховете си,неграмотнико!!!
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калпава смес между турско и местно славянско племе си ти,ястребе османлие а не ние Българите! Поклони се дълбоко на своите бели господари,въшливи робе!
72
1
 
6
 
! Отговори
Младши и Спароток: преди 7 години
"Отъ направения разборъ на антропометричните проучвания надъ Българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ,че всички споменати данни говорят категорично и ясно,че расовите смесици,които влизатъ въ състава на нашия народъ,принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси" (М.Поповъ,Българскиятъ народъ между европейските раси и народи,Придворна Печатница,София 1938 г.,с. 111).
71
0
 
6
 
! Отговори
Младши и Спароток: преди 7 години
Едно от най-важните доказателства за произхода на народа ни са 2-те мащабни антропологически проучвания на д-р Методи Попов. Изследвани са не 100-200 Българи както правят някои днес,а около 10 000-11 000 сънародници. Ето какво е заключението от първото изследване (1938 г.)