САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?

А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение
Обновена: 13 авг 2016 08:31 | 12 авг 2016 19:42, Елка Василева
496
САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?
Снимка: архив, Reuters

Според някои горещи глави в Русия излизането на Москва от нормандския процес, обявено от Владимир Путин, не е достатъчно. И щом наши военни загинаха при въоръжен сблъсък с украински диверсанти в северната част на Крим, получили огнева подкрепа откъм съседната държава, трябва по примера на Израел и САЩ да нанесем ответен удар с всички налични средства. Да напомним само едно от всичко, с което разполага Русия на това направление: две пълноценни бригади оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М". За артилерия и авиация изобщо да не говорим - те стигат не само за локален удар на възмездие, пише Олег Одноколенко, "Независимая газета".

Въпросът обаче е, че днешното киевско ръководство, консултирано от "тихи американци" (заемащи според слухове цял етаж в Службата за сигурност на Украйна), е разчитало точно на такава реакция. Нека пленените украински диверсанти си мислят, че от тях са очаквали главно да вършат нелетални (сиреч без жертви) атентати по кримските плажове - за да пропъдят украинците, тръгнали да летуват в Крим (където изглежда са почивали вече 600 хил. украински граждани). Простено им е да са наивни.

Още по темата

Отвъдокеанските покровители на Петро Порошенко и екипа му обаче със сигурност са знаели, че днес Крим е под специална охрана и е крайно проблемно да прехвръкне някой през границата с оръжие и експлозиви, оставайки незабелязан. И наистина не остана.

Друго нещо: защо им притрябва да докарат нещата до крайно изостряне? Американците (нека им го признаем!) винаги предпочитат многоходови комбинации; вариантите значи са няколко.

Впечатлява следното. Незнайно защо повечето експерти у нас изтъкнаха само символично съвпадащите дати на бойния сблъсък в Крим, грузинско-осетинската война от 2008 г. и олимпиадата в Пекин. Няма защо обаче да подозираме Вашингтон в геополитическа сантименталност, нито да се впускаме в "занимателна" нумерология. Но мащабното настъпление на проамериканската опозиция (включваща не само т. нар. умерени сирийци, а и групировките, близки до "Ислямска държава") срещу Алепо напълно се вписва в контекста на събитията в Северен Крим - в "меките части" на Русия.

Докато траеше примирието, натрапвано от държавния секретар на САЩ Джон Кери на нашата дипломация начело със Сергей Лавров, поставените на колене идиловци и съюзниците им, сварили да се окопитят и довъоръжат (складовете им са пълни с натовски оръжия, има и американски противотанкови комплекси TOW от последно поколение, ефикасни срещу хеликоптери), потеглиха напред с името на Аллах на уста.

Както бяха използвани впрочем и многобройните примирия по време на чеченските войни. Лесно се досещаме, че основното днес е на всяка цена да се отвлече вниманието на Москва от Сирия. И не е много важно къде "да се убиват руснаци", както препоръчва Майкъл Морел, бивш зам.-директор на ЦРУ, а сега съветник на Хилари Клинтън, кандидатка на демократите за Белия дом. Може би в Крим дори е по-добре, защото е по-болезнено за Русия.

Нещо повече. Скоро може да се изостри бездруго трудната обстановка по линията, разделяща Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и отрядите за самоотбрана на Донецк и Луганск. Наистина киевските силови структури и украинските националисти два пъти поред претърпяха поражения в югоизточните региони - ако не бе Минският процес, най-вероятно щяха да бъдат разгромени изцяло.

Но Кремъл, следвайки добрата национална традиция, настъпи тогава същата мотика, както и днес в Сирия; тъй че сега ВСУ, старателно обучени и довъоръжени от американците, са един вид копие на армията на САЩ. Може би карикатурно, но това не е толкова важно - главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва на два фронта. А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение, славяните за САЩ са просто консуматив...

Но за Хилари Клинтън постигането на пълна победа или поне значим успех в Сирия е натраплива идея, идея фикс, чак помрачаваща здравия разум. Първо, този събитиен обрат би могъл да възстанови реномето не само на демократите в САЩ, но и на нейния съпартиец Барак Обама, който заради многобройните си провали по международна линия, включително военни, е смятан едва ли не за най-лошия американски президент на всички времена.

Второ, военният успех в Сирия може да стане за г-жа Клинтън още един аргумент в борбата за президентското кресло с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, защото тя трябва да докаже не с думи, а с дела заявеното в предизборната си програма - че може да се изправи срещу Русия. Цената, както вече споменахме, не е от интерес за бившата първа дама.

Сега за нормандския формат, който трябваше да се задейства пак на форума на Г-20 в Китай. Хората в Кремъл със сигурност са наясно, че едностранният ни отказ от заявената среща с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще бъде употребен не в наша полза (още една американска многоходова комбинация!). Най-малкото се очакват обвинения, че проваляме преговорите.

И прекият призив на Владимир Путин към онези, "които подкрепят властите в Украйна", да поукротят "своите клиенти", чиито провокации торпилират мирния процес, също едва ли ще бъде чут. Затова е твърде любопитно какво точно има предвид президентът Путин, обещавайки да не остави без последици опита на украинските силови структури да извършат диверсии в Крим и гибелта на наши военни. Какъв ли ще е ответният ход на Кремъл?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами,очертава се като отговор,борба за Тексас!Явно фашландците усилено си го търсят и както върви,ще си го намерят...гигантските цунамита по тихоокеанското и атлантическото крайбрежия!!
303
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 7 години
Ам как - ша си приберат Украйна, Аляска и малко от Хаваите.
302
11
 
2
 
! Отговори
... преди 7 години
Бях против когато тъпите американци отцепиха Косово от Сърбия, но и сега съм против когато "братята" руснаци отцепиха Крим от Украйна! Цепенето винаги носи последствия след себе си а някой може да се проявят десетилетия дори столетия след самото разцепление!
301
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСТРАНИТЕ ОТ НАТО СА ЗАПЛАШЕНИ САМО ОТ НАТО И ОТ НИКОЙ ДРУГ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПРОПАГАНДА ОТ наЙ-ДОЛЕН ТИП!
300
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОшашавенГлупости пишеш!Путин НЕ Е нападал Украйна-САЩ платиха 5млрд. за да направят Майдана;да смъкнат проруското правителство и да направят база в Крим! НО Русия не е Виетнам и за това са и всички санкции;те са и да прекъснат връзките на Европа с Русия и се подпише ТИПТИ!
299
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо винаги руската гледна точка се представя в нашите медии ? Това не е ли рускa хибридна дезинформация !!! Гледахме русия как мачка Грузия , Молдова , Украина , анексирането на Крим и бомбардирането на мирни сириици с цел дестабилизация на Европа с бежанци !!! Никои няма да напада русия , но няма да бъде оставенa да заплашва страните от НАТО !!!
298
41
 
15
 
! Отговори
Ошашавен преди 7 години
Тази статия е демагогска и лъжлива!Не САЩ, а Путин нападна Украйна!Не САЩ, а Русия имаше военноморска база в Крим!И докато Путин не реши в Донбас нямаше разрушения и кланета на цивилни!Само,че Путин не е очаквал,че ще го изолират така унизително от световният елит и Русия ще бъде изключена от много световни организации и ще последва криза!И войната в Сирия е поредната глупост която струва много ресурс и загуби коитп се представят за велики победи!
297
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Федералната Резервна Система Работи срещу капитализма а не за него! Имено ФЕД е огран на Империализма, който се бори с капитализма за тотален контрол. Само Капитализма е противник на Империализма. Социализма, комунизма и другите производи са рожби на Империалза в борбата му срещу Капитализма.Тези неща е добре да се различават.Разбира се за хора, които вярват на съчинени фактологии няма как да стигнат по-далеч в разсъжденията си.Умните отдавна са си напрвили сметката а глупавите отново ще го..
296
16
 
35
 
! Отговори
Дженъри преди 7 години
Съвременна Русия има достатъчно мощни въоръжени сили, эа да эащити своя суверенитет!!! Ако умре капиталиэмът, ще иэчеэне и федералната реэервна система на САЩ, а эаедно с нея и движещата сила на капиталиэма, чието ядро са алчността и пирамидата на долара!!!
295
12
 
20
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Автора на статията е почти 100% прав. Но както казват французите "На война като на война" пък било тя и хибридна.Методите са всякъкви.Войната реално започна точно преди 3г. когато Путин си позволи да приюти ренегата Сноудън- дръзнал да издаде пред света светая светих на САЩ системата "Ешалон"-тоталто следене на всички световни комуникации най-вече финаси и икономика.Дори Китай се огъна пред властелина на пръстена но Путин реши да се пробва.Сега го яде резултаат,но пък всичко което не те убива...
294
0
 
8
 
! Отговори
леле! преди 7 години
Като чета сататиите от този тип се убеждавам в емпиричното правило:Естествената глупост не може да устои на изкуствения интелект...
293
1
 
10
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Алооо ***!!!Какви "наши военни", какви "горещи глави", какъв е "едностранният ни отказ от заявената среща", поне напиши автора или авторите на материала и превеждай качествено - нещо смисъл, конструкция, похвати -хелоуу...
292
2
 
27
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Анонимен 337Аве Майкъл, върви се прегледай спешно! 90% от бежанците не са сирийци, бе ***!
291
14
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Нямам търпение да извием ръцете на САЩ.
290
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рублите стигнали само за 350 поста :)
289
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ви ли е срам ,че слугувате на ЕС и САЩ а на бежанците дават без да работят !?
288
19
 
81
 
! Отговори
Bogomil Petkov преди 7 години
23. Югославия( 1999)24.Авганистан(2001)25.Ирак(2003)26.Либия(2011)27.Престъпление срещу нашата цивилизация(6 и 9 август, ядрена бомбандировка на японските градове Хирошима и Нагазаки).PS. - Докато човечеството не осъзнае, че американскките политици, дипломати и военни трябва да се унищожават още на US границата, спокойствие на планетата Земя няма да настъпи! Въпросът има и кардинално решение и то се казва Путин!
287
19
 
69
 
! Отговори
Bogomil Petkov преди 7 години
До Анонимен, а случайно да си чувал как " хрисимите американски ***" бомбандираха:1. Китай (1945- 1946)2. Корея (1950-1953)3.Китай (1950-1953)4. Гватемала( 1954)5.Индонезия(1958)6.Куба(1959-1960)7.Гватемала(1960)8.Конго(1964)9.Перу(1965)10.Лаос(1964)11.Виетнам(1961-1973)12.Камбоджа(1969-1970)13.Гватемала(1967-1969)14.Гренада(1983)15.Ливан(1984)16.Либия(1986)17.Салвадор(1980)18.Никарагуа(1980)19.Панама(1989)20.Ирак(1991-1999)21.Судан(1998)22.Авганистан(1998)
286
9
 
7
 
! Отговори
Bogomil Petkov преди 7 години
До Анонименоткъде го чу това бе Глупчо?
285
7
 
2
 
! Отговори
Bogomil Petkov преди 7 години
До xx, да не би случайно да страдаш от кошмари?