Задкулисни промени в "Играта на тронове" в Кремъл

Защо бе отстранен шефът на администрацията на руския президент
Обновена: 16 авг 2016 08:53 | 15 авг 2016 21:45, Боряна Павлова
56
Задкулисни промени в "Играта на тронове" в Кремъл
Снимка: архив Reuters

Веднага след като съобщението за назначаването на Антон Вайно за шеф на администрацията на руския президент се появи на сайта на Кремъл, педантични интернет търсачи изровиха публикуван във Facebook преди известно време пост на известния московски политолог Валерий Соловьов.

Тогава професор Соловьов писа, че именно внукът на бившия първи секретар на естонския филиал на КПСС Карл Вайно е гласен да смени Сергей Иванов. После се потвърди, че слуховете за възможното назначение на 44-годишния чиновник наистина са циркулирали отдавна, отбелязва БТА.

Загадката Иванов

Още по темата

Това впрочем само по себе си по никакъв начин не опровергава една друга версия - че раздялата със Сергей Борисович (Иванов) е станала толкова бързо заради разногласия между него и президента за стратегията за по-нататъшни действия спрямо Украйна. Право да си кажа, не вярвам в тази интерпретация на шумната оставка. Много ми е трудно да си представя генерал-полковник Иванов да влиза в кабинета на Путин и да казва: "Ако Вие, Владимир Владимирович, не отмените незабавно заповедта за разполагане на (ракетните) комплекси Ес-400 в Крим (или противоположен вариант - "не дадете заповед да бъде нанесен удар по одеската база на украинския Черноморски флот"), то аз ще си подам оставката".

Но е трудно да повярваме и в това, че оттеглянето на Иванов е напълно доброволно. Твърде сухо изглеждаше показаната по телевизията раздяла на държавния глава с бившия шеф на неговия апарат и твърде незначителна (да не кажа - унизителна) е длъжността, която му бе предложена в замяна. Ами че Иванов оглавяваше министерството на отбраната, беше вицепремиер и секретар на (руския) Съвет за сигурност. Руските чиновници умеят много добре да "разчитат сигнали". Подобно слизане от сцената не предполага нищо друго, освен че Путин е бил сериозно ядосан, което е довело и до изпадане в истинска немилост (на Иванов). А следователно и мнозинството трябва да се отнася към отиващия си по съответния начин.

Но в удивителния свят на Кремъл нито една интрига не е толкова проста. По поразителен начин новият специален представител на президента по загадъчните транспортно-екологични въпроси кой знае защо запази мястото си в Съвета за сигурност. Принадлежността към него според традициите на бюрократическата йерархия също е "сигнал": човекът остава в "номенклатурата" на чиновниците от категория А и във всеки момент може да бъде назначен на нов важен пост. Ако се вярва на слуховете, които отдавна циркулират из Москва, след парламентарните избори за Държавна дума през септември Сергей Иванов може да смени оказалия се неведнъж в центъра на скандали Дмитрий Рогозин на поста вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс. Ако е така, то неговото сегашно назначение е само обходна маневра преди поредната кадрова рокада наесен.

Лоялен, образован, перспективен

Каквото и бъдеще да очаква Сергей Иванов, назначаването на Антон Вайно е символ. Той спада към такава категория хора, които Путин обикновено не издига много охотно - произлизащи от номенклатурни семейства от късната съветска епоха. Вайно не е силовик и не прилича на агент на спецслужбите под прикритие. Той е работил като дипломат (макар и недълго), говори японски и притежава прекрасни маниери. Практически за целия период на пребиваване на Путин начело на властта той постепенно се е издигал по номенклатурната стълба. Ключови длъжности в кариерата на Вайно са заместник-ръководител, а после и ръководител на апарата на руското правителство в периода, когато длъжността премиер се заемаше от сегашния президент.

Мога да предположа, че лоялността и ефективността на своя млад сътрудник Путин е оценил именно в онзи непрост за него период, когато формално заемаше длъжност номер две в държавната йерархия. Сега на постоянните посетители на московските политически салони и дипломатически приеми им е лесно да разказват, как от самото начало са били уверени, че Дмитрий Медведев (като президент) само е "топлел мястото" на Путин. А тогава за мнозина нещата не изглеждаха така очевидни. Убеден съм, че именно периодът 2008-2012 г. е предопределил много неща в кариерата на Антон Вайно. Сега той зае такава позиция, която в бъдеще може да стане стъпало към вицепремиерския, а не е изключено даже и към премиерския пост. Неговото излитане символизира определена тенденция в непрозрачния процес, който в Русия се нарича "политически живот".
Все по-малко мили на Владимир Путин стават хората, с които той е започнал своя професионален и политически път. За губернатори и за шефове на региони все по-често биват назначавани никому неизвестни "чинове" от президентската охрана. Бившите му съюзници - съратници - приятели постепенно слизат от сцената: Владимир Якунин, Евгений Муров, Виктор Иванов, а сега и Сергей Иванов. Работата не е само във възрастта (много от тези хора са връстници на президента), макар че тенденцията към подмладяване на апарата е естествена.

Изглежда, че на Путин все по-малко са му нужни хора, които може да имат свое мнение за ставащото (а хората от неговия неумолимо свиващ се кръг от приближени, разбира се, имат такова) и които са готови и могат директно да си го изкажат. Сергей Иванов е политик, който някога беше спряган и като потенциален приемник на президента. Антон Вайно е изпълнителен и ефективен чиновник, който до момента не е забелязан да демонстрира политически амбиции. Това е принципна разлика.

Ако наесен се потвърдят слуховете за преминаване на заместник-шефа на президентската администрация Вячеслав Володин на работа в Държавната дума (той е сред кандидатите), то може да се направи еднозначен извод: от мозъчен център и един вид политически кабинет в сянка, каквато стана при президентството на Елцин, администрацията окончателно се е превърнала в канцелария, която просто изпълнява нарежданията на един човек.

Президентската власт в Русия става все по-еднолична и непрозрачна и все по-малко се нуждае от съвети, дори и от тези, които са й лоялни. Този процес е практически невъзможно да бъде спрян.

Авторът Константин Егерт е руски журналист, водещ на предаване по телевизионния канал "Дожд". Той води и ежеседмична коментарна рубрика за DW.


56
Още по темата: Кремъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Ми при всяка диктатура (било то и демократично избрана) е така! Когато диктатора напредне с възрастта не му трябват по млади и амбициозни подчинени който да го свалят от власт! Трябват му марионетки дето да му вършат работа и да не се изказват без изричното му съгласие! Така е било и при Сталин е той е трепел онези дето са му казвали, че вече е възрастен и требе да се оттегли, *** то тогава такива са били времената! Сега е по-добре в това отношение!
33
0
 
1
 
! Отговори
бая преди 5 години
Ланистър пращат поздрави!
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не се променя за един ден. А технологии Русия има. Друг е въпроса доколко населението има нужда от тях и може да си ги позволи. Но тоз въпрос е с не по-малка сила валиден и за "Запада". Визирам банкрутиралата банкова система, която е "кръвта" на индустриалната(технологична) икономика ;-). Нуждата да се демонстрира тест на стрес говори достатъчно, за който се интересува. Останалите просто "верват". Така се разпадна и СССР. Комунизма е "западна" полит-икономическа технология :-).
31
7
 
17
 
! Отговори
112 преди 5 години
Шефа на администрацията сам напусна а не бе отстранен,за него след изборите Путин има други планове,а защо не да го готви за свой заместник!?е тогава запада ще види зор.....
30
14
 
21
 
! Отговори
стоп преди 5 години
До Ха-ха-хаЯвно не си ходил в Русия,и не познаваш Руснаците и стига с това диктатор!откога хората който са независими не се кланят на никой и устояват интересите на страните си са "диктатори"
29
9
 
15
 
! Отговори
скоро преди 5 години
Путин не прави нищо случайно той мисли няколко хода напред,така че след изборите там ще сме свидетели на сериозни промени.
28
16
 
21
 
! Отговори
това е преди 5 години
Преценете сами къде е управлението е по демократично в САЩ 2 партии,не ясна избирателна система позволяваща манипулации,не е разрешено допускането на наблюдатели от чужбина.В Русия допуснати до изборите 14 партии и европейска избирателна система,допускат се наблюдатели от чужбина по всяко време на изборния ден,сами преценявайте.......
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименс памперсите...Master Yoda. Страхът е пътят към Тъмната страна. Страхът води до гняв. Гневът води до омраза. Омразата води до страдание..Не бъди гневен. Не се страхувай от истината!
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави....Къде ги?Ако имаш в превид "демократичния " запад - там все играят бутафория стилл WWF (световната кеч федерация)! Първо вдигат шум по медиите, после играят договорен спаринг и накрая победител става този, когото са определили вечните управляващи в сянка...Та ко речи?
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за играта на тролове в белия дом нищо не пишете!!
24
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджето се плаши от дворцов преврат и като прави смени на болярите мисли, че ще го избегне.
23
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и замирисва на преврат.смените в русия стават или с убийство или с преврат
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете книгата Метро 2035. Там много добре е описан руският (че и българският) манталитет, и от какви управляващи имат нужда тези хора.
21
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, дали някой ще посмее да напише това, когато Путин стане наш президент!?
20
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е в 16 век ...И няма да се измъкне от блатото.
19
10
 
12
 
! Отговори
dp преди 5 години
Единственото съществено виждащо се от статията (ако и да не е никаква изненада) е фактът, че Русия си остава феодална страна и в 21-и век.Тоя се издигал в йерархията на двора, оногова царят не одобрявал ама му дал пост, трети пък "отговарял" за военнопромишления комплекс.... дворцови интриги като от книгите на Дюма, ни повече ни по-малко.
18
18
 
23
 
! Отговори
до всички кондоми преди 5 години
важното е че разбирате игрите на Путин - хахахахха . значи тука има *** , които даже знаят какво мисли Путин и какво ще направи. нещастници, човека е уникален политик а вие сте долноуйновски плазмодии. на Вова ше му накривите джоджена и на тоя че и на оня свят. айде със здраве, да ни е жив и здрав Вовата да ни пази от краварите..........амин
17
22
 
16
 
! Отговори
Striker преди 5 години
Мдаа, хипофизното джудже от Кремлин се окопава като всеки дикактор, вкопчил се със сетни сили в изплъзващата му се власт...жалка работа. Типично по савецки.
16
11
 
8
 
! Отговори
Джона преди 5 години
А, значи има и независими журналисти в Русия за разлика от братските щати!
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Президентската власт в Русия става все по-еднолична и непрозрачна..."---Вовата гледа от Боко ...