25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?

Източна и Западна Украйна са по-поляризирани отвсякога
24 авг 2016 18:45,
199
25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?
Снимка: Reuters, архив

Украйна, която днес отбелязва 25 години независимост, продължава усилията да се "декомунизира" въпреки напрежението, засилващо се всеки път, щом властите преименуват градове и улици със съветски названия и демонтират паметници, пише Франс прес.

Град Артемивск в Източна Украйна над 90 години е носел името на местен водач на болшевишката революция. В края на 2015 г. обаче бе решено да му се върне името отпреди 1924 г. - Бахмут. Статуята на този революционер - Фьодор Сергеев с прякор Артьом, вече бе свалена от пиедестала и махната от градския център през юни 2015 г. в изпълнение на спорните закони за десъветизация.

"Хората са много недоволни", отбелязва пред АФП Артур Радковски от общинския съвет. "Поне да бяхме заживели по-добре след събарянето на тия паметници", обяснява 49-годишният мъж, според когото властите само "осакатяват града".

"Сякаш си правят шегички с нас", коментира 24-годишната Маряна.

През 2015 г. украинският президент Петро Порошенко одобри нови закони, които забраняват всякаква комунистическа пропаганда в страната. Целта бе Украйна окончателно да скъса със съветското си минало, докато властите се сражават с проруските сепаратисти в размирните източни региони, повечето изпитващи носталгия по Съветския съюз - конфликт, взел близо 9500 жертви от 2014 г. насам.

Киев забрани съветските и нацистките символи. Според закона паметниците в прослава на комунистически дейци, включително множеството статуи на Ленин, трябва да бъдат демонтирани; също и да бъдат преименувани селищата, улиците и предприятията, чиито названия са свързани с комунизма.

Против "тоталитарното наследство"

Тези закони бяха приети в разгара на патриотичния подем около проевропейските протести на Майдана, довели през 2014 г. до падането на проруския президент Виктор Янукович, след което Русия анексира Крим и избухна въоръженият конфликт с бунтовниците в Донбас.

Според директора на Украинския институт на националната памет, натоварен с "декомунизацията", именно този проевропейски плам, разпален от Майдана, е наложил "форсираното, бързо" развитие на започналия процес.
Украинците искат "да се отърват от тоталитарното наследство", смята Володимир Вятрович.

"В Германия няма монументи, издигнати в чест на третия райх. Целта ни не е да заличим страници от своята история, а да ги осмислим и да покажем, че такива страници не бива да се пишат вече никога", казва той.
Но според Олеся Островска, директорка на голям киевски музей за модерно изкуство, ако е необходима "декомунизация", тя не трябва да се върши прибързано.

"Единствено така ще може (промените) да бъдат приети. Ако са твърде бързи, промените може да предизвикат обратна реакция", казва 38-годишната специалистка, много уважавана в културните среди.

Жителите на източните региони, традиционно рускоезични, "смятат, че светът им рухва, и събарянето на паметниците засилва у тях чувството за несигурност и нестабилност. Тази загуба на визуална опора може да предизвика известен стрес. Въпросът е твърде деликатен", пояснява тя.

Повече украинска реч

Според проучване този месец на Фондацията за демократични инициативи 61 на сто от украинците смятат, че в момента "страната има нужда от разумен национализъм" - срещу 48 процента през 1991 г.

В Киев обаче желанието за раздяла със съветското минало, а в по-общ план и с Русия, понякога стига до отхвърляне на собствения език.

Жител на страна, където цари руско-украинско двуезичие, Антин Мухарски е от онези украинци, за които руският е майчин език, но решението им е занапред да говорят само на украински.

"Това са мерки, необходими за страната, за да може да оцелее", заявява Мухарски, основал организация с името "Украински културен фронт".

"Майданът бе антисъветска революция. Хората се разделиха накрая с онзи СССР, който живее у всеки от нас. Битката обаче ще продължи още дълго - не е толкова лесно да се отървеш от Съветския съюз", обяснява активистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
ейййй преди 7 години
значи човек не може да изрази мнението си относно малцинствата които работят срещу наст българите !!! а защо не си направите сайта на някой от тези малцинствени езици ...така няма да ви се налага да цензурирате !!! я най-добре сами си пишете и сами си отговаряйте
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украинците са европейци с европейска култура и манталитет. Освен това са кфалифицирани. В Крим има 2 милиона кфалифицирани украинци които умират под руския ботуш след руската агресия в Крим. А ЕС има демографки проблем и е принуден да приема бежанци за да не падне населението под критичния минимум. Защо приема некфалифицирани африканци които трябва да храни а кфалифицираните европейци в Крим които могат само да донесат полза за ЕС Брюксел ги оставя да страдат под руския ботуш.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До защотоа защо искаш да издържаш африканци които нападат жените на улицата, имат странна и непонятна култура и обичаи и никаква кфалификация.
52
0
 
2
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До анонимен 89,Изясни си два въпроса, а именно- Колко са украинците в Крим и колко кримски украинци са умрели вследствие на руската "окупация" там!Ей, свободните ви съчинения зучат като анекдоти!
51
0
 
2
 
! Отговори
защото преди 7 години
до 89аз работя на запад и НЕ ИСКАМ да издържам украинци,африканци и други търтеи !! отвратително е да настояваш , че някой трябва да те издържа а не ти се работи !!! дано повечето украинци не са като теб
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До а защоА за милионите африканци които дойдоха и идват и нямат квалификация и нападат жените по улицата за тях защо трябва да рабим и да ги издържаме - така ли са казали от Брюксел? А за украинците които умират под руска окупация в Крим не може?
49
1
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Берлин и Москва си разделиха Украйна. Донбас и Крим (с 6 млн. души и 45хил. кв.км) отиват за Русия, а останалата част ( 39 млн. души и 560 хил. кв. км.) - към ЕС. Украйна никога нямаше да може да влезе в ЕС с руснаците от Донбас и Крим, които щяха да създават проблеми. Путин очакваше по-голяма активност на руснаците в Одеса, Харков и Мариупол, което би му позволило сепариране на териториите и коридор до Крим и Дунав, откъсване на Украйна от Черно море и заобикаляне на страната с тръби от юг.
48
0
 
1
 
! Отговори
а защо преди 7 години
до 82ние българите когато отидем на запад трябва да си плащаме квартирата, трябва да работим за да се издържаме а и тискаш украинците да получат общински жилища и социална помощ на готово като бежанец??? ако искат да работят им стига разрешение за работа ако не да си стоят в украйна
47
1
 
3
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
Интересно на коя страна ще връща Калининградска област Русия?Това, заблудените от местните медии, български "седер***стчета" наричат всеки българин, който не плюе ежеминутно по Русия- русофил!Още две въпросчета към тях имам:Защо хохлите, узурпирали властта в Украйна, разчитат за антируската борба на "анексирания" полуостров Крим, на кримските татари, а не на кримските украинци?Защо след започването на конфликта в Украйна толкова много украинци емигрираха именно в Русия, а не в Европа?
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е руски. Въпросът е затворен. Краварофилите ако ще да си изпорвъщат червата от яд.
45
2
 
2
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
До РОССИЯ...в Русия има демокрация..Да бе и Путин е хуманист, а Русия е жертва на украинска агресия.
44
2
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
в русия има демокрация. ссср отдавна влезе в историята.след като украйна 25 г празнува независимост как сега го наричате декомунизира.от майдана.господа лъжете по скромно да не ви разбираме че лъжете
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ЕС постоянно си повтаря Крим, Крим, Крим, руска агресия, и плаща не медии и *** да бълват статии за руската агресия и да тролят не даде статут на бежанци на уркаинците от Крим ами го оставя да изнемогват под руския ботуш след агресията на Путин? Така хем ще си реши демокграфксия проблем с кфалифицирани хора европейци, хем ще постави Путин намястото му като обезлюди Крим, а вместо това приемя милиони африканци които не се вписват в европейската култура?
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-невероятната версия оправдаваща руската агресия в Украйна, е, че украинците искали да го дадат за военна база на американците. Дори пиян и *** руски *** не би се вързал на тая плоска лъжа.
41
9
 
2
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
До ЗатворкоДо 2020 година Русия ке връща три територии започващи с буквата "К"-Курилски острови, Калининградска област и Крим.
40
2
 
15
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До СТРАНДЖАТАПростотията още не те напуснала. За Крим Русия е водила три войни с Турция, направила го е дом на Черноморския фронт, а тъпите урки искаха по американски сценарий да го направят база на САЩ. Там живеят 80% етнически руснаци и ти какво искаш те да станат слуги на САЩ? За разлика от нас руснаците имат гордост и това го доказаха техни военни в Сирия. Така че колкото и да се напъват американските *** като теб Крим се прибра при родината майка завинаги.
39
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агресията на Русия срещу Украйна докара до там, че БВП на *** е по-малък от този на Ню Йорк.
38
0
 
6
 
! Отговори
я пиши преди 7 години
до 75на майчиният си език !! явно на чуждият за теб български изпитваш трудност да се изразяваш както и да осмисляш написаното !!
37
17
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Анонимен"А изобщо има ли някоя държава от бившия СССР или бившия соцлагер в която да обичат Русия и руснаците?"...Има... - българските русофили, но може и без да пояснявам, че са български, след като другаде няма такова животно...
36
1
 
6
 
! Отговори
тези бъргарски турци преди 7 години
до 66 са ПРОТИВ НАШАТА БЪЛГАРИЯ такава каквато е !! те работят против българите и понеже са 10-12 % няма как да променят нещата без помощ и анексиране на България от турция !! тия за поколения НЕ МОГАТ да се интегрират и да научат българският език !! колко от н.егрите в америка са запазили родният си африкански език , много от тя са военни и умират за америка а това турчин за България НЯМА ДА НАПРАВИ !!!!