25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?

Източна и Западна Украйна са по-поляризирани отвсякога
24 авг 2016 18:45,
199
25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?
Снимка: Reuters, архив

Украйна, която днес отбелязва 25 години независимост, продължава усилията да се "декомунизира" въпреки напрежението, засилващо се всеки път, щом властите преименуват градове и улици със съветски названия и демонтират паметници, пише Франс прес.

Град Артемивск в Източна Украйна над 90 години е носел името на местен водач на болшевишката революция. В края на 2015 г. обаче бе решено да му се върне името отпреди 1924 г. - Бахмут. Статуята на този революционер - Фьодор Сергеев с прякор Артьом, вече бе свалена от пиедестала и махната от градския център през юни 2015 г. в изпълнение на спорните закони за десъветизация.

"Хората са много недоволни", отбелязва пред АФП Артур Радковски от общинския съвет. "Поне да бяхме заживели по-добре след събарянето на тия паметници", обяснява 49-годишният мъж, според когото властите само "осакатяват града".

"Сякаш си правят шегички с нас", коментира 24-годишната Маряна.

През 2015 г. украинският президент Петро Порошенко одобри нови закони, които забраняват всякаква комунистическа пропаганда в страната. Целта бе Украйна окончателно да скъса със съветското си минало, докато властите се сражават с проруските сепаратисти в размирните източни региони, повечето изпитващи носталгия по Съветския съюз - конфликт, взел близо 9500 жертви от 2014 г. насам.

Киев забрани съветските и нацистките символи. Според закона паметниците в прослава на комунистически дейци, включително множеството статуи на Ленин, трябва да бъдат демонтирани; също и да бъдат преименувани селищата, улиците и предприятията, чиито названия са свързани с комунизма.

Против "тоталитарното наследство"

Тези закони бяха приети в разгара на патриотичния подем около проевропейските протести на Майдана, довели през 2014 г. до падането на проруския президент Виктор Янукович, след което Русия анексира Крим и избухна въоръженият конфликт с бунтовниците в Донбас.

Според директора на Украинския институт на националната памет, натоварен с "декомунизацията", именно този проевропейски плам, разпален от Майдана, е наложил "форсираното, бързо" развитие на започналия процес.
Украинците искат "да се отърват от тоталитарното наследство", смята Володимир Вятрович.

"В Германия няма монументи, издигнати в чест на третия райх. Целта ни не е да заличим страници от своята история, а да ги осмислим и да покажем, че такива страници не бива да се пишат вече никога", казва той.
Но според Олеся Островска, директорка на голям киевски музей за модерно изкуство, ако е необходима "декомунизация", тя не трябва да се върши прибързано.

"Единствено така ще може (промените) да бъдат приети. Ако са твърде бързи, промените може да предизвикат обратна реакция", казва 38-годишната специалистка, много уважавана в културните среди.

Жителите на източните региони, традиционно рускоезични, "смятат, че светът им рухва, и събарянето на паметниците засилва у тях чувството за несигурност и нестабилност. Тази загуба на визуална опора може да предизвика известен стрес. Въпросът е твърде деликатен", пояснява тя.

Повече украинска реч

Според проучване този месец на Фондацията за демократични инициативи 61 на сто от украинците смятат, че в момента "страната има нужда от разумен национализъм" - срещу 48 процента през 1991 г.

В Киев обаче желанието за раздяла със съветското минало, а в по-общ план и с Русия, понякога стига до отхвърляне на собствения език.

Жител на страна, където цари руско-украинско двуезичие, Антин Мухарски е от онези украинци, за които руският е майчин език, но решението им е занапред да говорят само на украински.

"Това са мерки, необходими за страната, за да може да оцелее", заявява Мухарски, основал организация с името "Украински културен фронт".

"Майданът бе антисъветска революция. Хората се разделиха накрая с онзи СССР, който живее у всеки от нас. Битката обаче ще продължи още дълго - не е толкова лесно да се отървеш от Съветския съюз", обяснява активистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
18
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Жужето вече съзнава, че кримската авантюра беше най-голямата му грешка... - ако имаше начи той веднага би върнал Крим на украинците, но това няма как да стане без да пострада имиджът му и егото му... - затова ще си бере последствита... - по - точно народът му...
34
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А изобщо има ли някоя държава от бившия СССР или бившия соцлагер в която да обичат Русия и руснаците?
33
0
 
5
 
! Отговори
ама си т..ъп преди 7 години
до 62когато един има статут на бежанец той е на издръжка на обществото !!! на никой не му трябват търтеи били те от африка или от украйна !! аз ти викам да им дадат работни визи АКО искат да работят да могат ти пак упорстваш да им се дадат апартаменти и пари на ръка !!! а това , че се дава бежански статут на пап..лач от африка и азия си е грешка !!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Майданът бе антисъветска революция. Хората се разделиха накрая с онзи СССР, който живее у всеки от нас."Докато водят въображаема битка със СССР и през няколко години си правят оранжеви, майданови и пембени революции, единственото което правят е да рушат държавата си. Не можеш да водиш битка с миналото си, защото така заличаваш настоящето и бъдещето.
31
2
 
0
 
! Отговори
Съветски учен825 преди 7 години
До АнонименНай вероятно,съветски:))) Аман от такива мекерета.
30
7
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Как пък изведнъж всички русофили работело с по 2-3-4-6 украинци и те всички до един искали Украйна да се присъединява към Русия. Украйна е самостоятелна държава от 25 години, не от анексията на Крим преди 2 години!
29
2
 
3
 
! Отговори
именно преди 7 години
До Анонимен 60и в българия има цели колективи от българи говорещи турски които биха дали мило и драго да се обединим с турция !!!! колкото такива турскоговорящи българи са българи толкова и твоите рускоговорящи украинци са украинци
28
0
 
9
 
! Отговори
айде сега преди 7 години
до 5870 % от населението на крим са руснаци и не смятам , че някой ги мачка или искат да са към украйна за да им забранят руският или да им прекръстват улици и т.н. ако ревеш за татарите или малкото украинци...ами те са малцинство и спокойно могат да се изнесат ако не им понася,,,същото важи и за малцинствата в България или викаш и при нас краварите да се намесят както в косово
27
5
 
0
 
! Отговори
а твоите украинци преди 7 години
до 55оргинални урки ли са или с руско потекло ??? както казах украинеца с който работя явно е националист защото има смешна типична украинска външност и не иска да говори на руски . преди него обаче съм работил с други 3-*** украинци а те си говореха на руски . то може и в България да намериш поне 5-6 % от населението което да приветсва присъединяването ни към Русия...за щастие останалите 90-на % са против
26
1
 
0
 
! Отговори
по принцип преди 7 години
до 53да се дава на украинец било той от украйна или крим статут на бежанец е глупаво . защото така западният данукоплатец ще трябва да ги издържа без те да са задължени да работят . ако наистина някоя страна се нуждае от работна ръка,,,германия да кажем би трябвало да разреши работя на украинците с да кажем нещо като работни визи а не да се опитват да интегрират неинтегрируемото
25
8
 
1
 
! Отговори
еее преди 7 години
до 43аз работя с един украинец...та той ми каза , че предпочита сирийци,авганистанци и дори турци пред руснаците. каза , че само мъртвият руснак е добър такъв !!! и тоя си носи един смешен кичур от челото до зад врата като главата му е обръсната и има мустаци-тънки и дълги . та ти гарантирам , че някои от урките МРАЗЯТ руснаците а колко % са мразещите...не знам
24
2
 
3
 
! Отговори
от това преди 7 години
до 37, че да кажем днк-то на македонците произлиза от български родители какво ни засяга нас , че сега те са се отметнали от тези си корени ?? техните земи са си техни....и дали искат да бъдат в границите на България или не си е тяхна работа . неприятното е , че много от тях кандидатстват за български паспорти САМО за да могат да работят на запад...за това и тоя рев на някой да раздаваме български паспорти на който си ги поиска ми се струва грешен .
23
1
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
И този чорбаджия го извади"голям евроатлантик" и историк.Дърпат го назад собствените му жажда за власт и сребролюбие!! Тя Украйна е доста голяма по територия .... Защо не приеме 4-5 милиона мигранти от Сирия, Афганистан, Либия и прочие. Че да вземат да се интегрират около Донбас, Чернобил.... Така след 6-7 века украинците няма да имат нищо общо /още по-малко братство/ със руснаците!! Не са ли въвели още латиницата като писменост ?
22
1
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
И този чорбаджия го извади"голям евроатлантик" и историк.Дърпат го назад собствените му жажда за власт и сребролюбие!! Тя Украйна е доста голяма по територия .... Защо не приеме 4-5 милиона мигранти от Сирия, Афганистан, Либия и прочие. Че да вземат да се интегрират около Донбас, Чернобил.... Така след 6-7 века украинците няма да имат нищо общо /още по-малко братство/ със руснаците!! Не са ли въвели още латиницата като писменост ?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелиии, добре че този комунизъм саърши. Каква проказа за народа...
20
6
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Казва се НЕЗАВИСИМОСТ. Какво и пречи на Русия членството на Украйна в ЕС ? Защо трябваше да анексират Крим и да доведат страната до гражданска война, защо не спазиха будапещенския меморандум ? Украйна бе най-добрия приятел на Русия, а Русия така се скараха с тях че ще се мразят с десетилетия.
19
0
 
6
 
! Отговори
за половин нощ преди 7 години
Твърдението, че Русия може да превземе, вече бивша Украйна, за една нощ е лъжа. Истината е, че Русия може да превземе Украйна за половин нощ!
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кумунистите са виновни защото поощряваха тъпотията. Един общ работник взимаше двойно колкото един с више. Сега да си сърбат попарата по всичките земни кълбета.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези колко има да съжаляват....*** на краварски *** ще ги съсипе
16
3
 
2
 
! Отговори
ами преди 7 години
до 22относно българска македония...какво разбираш под това ...в какви граници ? това какви са македонците не го решавам аз още по-малко ти !!! те могат да решат , че са марсианци и нямаме право да налагаме на някой какъв е ! спор няма , че в македонските земи има територии били в границите на България както и е останало население живяло в българските граници но за македонците..както се казва насила хубост не става..това важи и за част от украинците потомци на руснаци