Джон Кери тича по петите на Сергей Лавров

Целта му е да постигне на всяка цена споразумение за Сирия
Обновена: 8 сеп 2016 21:18 | 8 сеп 2016 21:15, Елка Василева
277
Джон Кери тича по петите на Сергей Лавров
Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

След повече от пет години хаос в Сирия и четири месеца преди края на президентския мандат на Барак Обама неговият държавен секретар Джон Кери тича по петите на руския си колега Сергей Лавров, за да постигне на всяка цена споразумение за изход от кризата, пише Франс прес.

Вече никой не брои срещите по всички краища на планетата между двамата топдипломати, които поддържат необичайно активен комуникационен канал между две сили с ледени отношения от 2012 г.

Лавров и Кери може да се видят за енти път през идните дни, след разговорите им в Женева на 26 август и миналия уикенд на срещата на върха на Г-20 в Китай.

Но този преговорен маратон, изглежда воден по инициатива на американците, досега не е дал никакъв резултат.

Москва и Вашингтон подкрепят противникови лагери на театъра на военните действия в Сирия и досега не са постигнали споразумение нито за условията за спиране на огъня, нито за разграничаването между умерените бунтовнически групи и джихадистите, нито за военно сътрудничество, а още по-малко за контурите на политическо споразумение между режима и опозицията.

От избухването си през март 2011 г. този страшен конфликт се усложни и придоби международни измерения, отне живота на над 290 000 души и разсели милиони.

Откакто пое поста държавен секретар през февруари 2013 г., Кери се хвърли стремглаво в търсенето на дипломатически изход от конфликта в Сирия. По същия начин той се зае със съживяването на израелско-палестинския мирен процес, но усилията му пропаднаха през пролетта на 2014 година. Със същата отдаденост работи по сключването на историческото споразумение по иранската ядрена програма през юли 2015 г.

Но в сирийската трагедия тази хиперактивност на Кери смущава. "Кери създава впечатлението, че САЩ са тези, които се натискат за споразумение с руснаците", каза френският анализатор във фондация "Карнеги" Жозеф Бау. "Един държавен секретар на САЩ има и други неща за вършене, освен да се среща на всеки две седмици с руския министър на външните работи", отбеляза той пред АФП с критичен тон.

Един чуждестранен дипломат също смята, че "нещо не върви, когато виждаме как Кери и Лавров разговарят с часове и какви са резултатите." "Човек не отива на преговори, казвайки "искам споразумение на всяка цена, дори да си го мисли", критикува той ръководителя на американската дипломация, за когото се подозира, че опитва преди всичко да наложи компромиси, било то и неустойчиви, за всяка международна криза.

Дори дипломати в Държавния департамент не скриват лекото си раздразнение от неспирните пътувания на своя министър, който отсъства от Вашингтон по три седмици на месец.

"Това става жалко и смешно, ако не беше толкова драматично за Сирия", възмущава се Бау.

На Г-20 в понеделник Владимир Путин и Барак Обама проведоха неформални разговори за Сирия, но без резултат.

Американският президент изрази предпазливо задоволство, че разговорът е бил "продуктивен", докато руският му колега приветства "известно сближаване на позициите".

Вашингтон и Москва съпредседателстват Международната група за подкрепа на Сирия, обединяваща двайсетина световни и регионални сили. През ноември 2015 г. те изготвиха във Виена пътна карта за мир, одобрена през декември от Съвета за сигурност на ООН.

Този дипломатически процес се състои от три сегмента - спиране на огъня, хуманитарна помощ и политически преход с участието на сирийския режим и умерената опозиция.

Освен това двете сили, които поотделно извършват бомбардировки в Сирия, обсъждат от юли как да си сътрудничат във военната сфера, за да наложат спазване на режима на спиране на огъня и да се борят заедно с джихадистките групировки.

Въпреки че САЩ са ангажирани военно срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, Обама е скептичен към идеята за голяма военна интервенция. Той винаги е бил против разполагането на големи сухопътни войски, освен специалните части.

Джон Кери, от своя страна, макар и никога да не се е оплаквал открито, че думата му не се чува достатъчно в Белия дом, намекна за някакъв мистериозен "план Б" в Сирия.

"Ситуацията е много проста: Кери често казваше, че има нужда от план Б, понякога заплашително, но президентът така и не му даде план Б", отбелязва със съжаление Джеймс Джефри, бивш съветник на президента Джордж У. Буш и експерт във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кметът на Симитли Апостол Апостолов никога не е имал ан***лна връзка с Б.Б.!!! ... Ама никога!!!!
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сирия има законно правителство и незаконно американско присъствие, което не е гласувано от Сената. Според конституцията на "демокрация #1 - САЩ" не могат да се изпращат военни сили зад граница без одобрение на Сената. Излишно е да коментирам повече. Всичко казано от тук нататък са пълни глупости и мозъчна промивка.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, никой не ти обръща внимание на простотиите, играй си с играчките и не се бутай при мъжете.
125
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Кери вече бил толкова чест гост в Кремъл, че даже като влизал си казвал здрасти с охраната на входа.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppЗа най-голямата държава в света ли коментираш?
123
1
 
0
 
! Отговори
без лъжи за шофьора преди 7 години
До РККАИли Лукойл да намали цената на бензина, или руснаците да си затварят газта в буркани и да си я изнасят. Никакъв газов хъб!
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе вече пишеш пълни онанизми... ======А кога е писал нещо различно?Злобясал е защото нищо не е успял в живота. Сега работи за 200 лева като пазач и пръска злоба против Русия. Вие сте виновни, че се връзвате на един пазач.
121
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свърши се с царуването на САЩ. Минава във второстепенна роля.
120
9
 
1
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Свърши с партийната тайна и московските опорни точки на националните предатели! Всеки сам може да прочете:за РУСКО-ДУНАВСКА БАЛКАНСКА ОБЛАСТ, която после ОТКУПУВАМЕ С 32,5 ТОНА ЗЛАТО! "Държавен вестник" Указ 1144 януари 1884г.
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ситуацията е много проста: Кери често казваше, че има нужда от план Б, понякога заплашително, но президентът така и не му даде план Б"Това е защото на Обама трябва да му обясняваш като на децата с примери- с бананчета и кокосчета.
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе вече пишеш пълни онанизми...
117
0
 
1
 
! Отговори
РККА преди 7 години
тези все повече ми приличат на Рибентроп и ***,а ние пак вземаме страна без никъв килипир от цялата работа само големи приказки от нищожни BG политици за стратегическото ни значение ,ту сме богоизбрания партньор,ту сме парадния портал на Европата,ту сме железната завеса на мигрантите,а ту енергийния разпределител на Европата...а от ден на ден по гладни и по голи....май..ви и гадинни мръсни
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, баба ми е била родена в едно Българско село западно от сръбския сега Димитровград!!! За колко кратко според теб е било българско????? Там има бг църква от 12 век ве и3poде!!!
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешния Путин-вчерашния Хитлер!Ген.Колев: "Войници, врагът и от където и да иде, отвсякъде е враг!"
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези разбрахме,че имало по голем от тиквата в България - тоест кмета на Симитли е най - големия! Все пак е еб***л тиквата :)
113
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Упорито се укрива, че Русия не освобождава, а завоюва Задунайска губерния! В Санстефанския договор и след това в руските документи се говори за РУСКО-ДУНАВСКА БАЛКАНСКА ОБЛАСТ, която после ОТКУПУВАМЕ С 32,5 ТОНА ЗЛАТО! "Държавен вестник" Указ 1144 януари 1884г."...Народното събрание прие...КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по ОКУПАЦИЯТА на Княжеството от Руските..." 32,5 ТОНА ЗЛАТО...Захарий Стоянов:"Не разумявам обаче какво честваме на 3 март?!..."
112
1
 
5
 
! Отговори
до Space X преди 7 години
"Светът стана малък . Утре с някой влак на Мъск ще ходиш за половин час до Белград на работа"Стига влакът да не се подпали като теслата му преди 2 седмици или да не се взриви като ракетата му миналата седмица.
111
0
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Някой може ли да ми обясни защо поддръжниците на САЩ и русофобите са толкова противни в нета. Никога не съм чел по-злобарски, елементарни, плоски, едностранчиви и т ъ п и коментари. Те отблъскват всички мислещи хора от своята теза.Спред вас дали нарочно ги избират толкова противни или самите драскачи искат да отблъснат останалите хора от това, което пишат?
110
1
 
0
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Споко Шопе днес Западни покрайнини са ни полуостров Бретан във Франция или ако щете Западна Ирландия , може и така
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Един чуждестранен дипломат също смята, че "нещо не върви, когато виждаме как Кери и Лавров разговарят с часове и какви са резултатите.""Да, нещо не върви, Кери използва мозъка си и се опитва с помощта на Лавров да закърпи световната обстановка, само че в празните кратуни на кенийския бананояд и Белия дом не протича мисъл и няма грам съдействие към усилията му.