Джон Кери тича по петите на Сергей Лавров

Целта му е да постигне на всяка цена споразумение за Сирия
Обновена: 8 сеп 2016 21:18 | 8 сеп 2016 21:15, Елка Василева
277
Джон Кери тича по петите на Сергей Лавров
Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

След повече от пет години хаос в Сирия и четири месеца преди края на президентския мандат на Барак Обама неговият държавен секретар Джон Кери тича по петите на руския си колега Сергей Лавров, за да постигне на всяка цена споразумение за изход от кризата, пише Франс прес.

Вече никой не брои срещите по всички краища на планетата между двамата топдипломати, които поддържат необичайно активен комуникационен канал между две сили с ледени отношения от 2012 г.

Лавров и Кери може да се видят за енти път през идните дни, след разговорите им в Женева на 26 август и миналия уикенд на срещата на върха на Г-20 в Китай.

Но този преговорен маратон, изглежда воден по инициатива на американците, досега не е дал никакъв резултат.

Москва и Вашингтон подкрепят противникови лагери на театъра на военните действия в Сирия и досега не са постигнали споразумение нито за условията за спиране на огъня, нито за разграничаването между умерените бунтовнически групи и джихадистите, нито за военно сътрудничество, а още по-малко за контурите на политическо споразумение между режима и опозицията.

От избухването си през март 2011 г. този страшен конфликт се усложни и придоби международни измерения, отне живота на над 290 000 души и разсели милиони.

Откакто пое поста държавен секретар през февруари 2013 г., Кери се хвърли стремглаво в търсенето на дипломатически изход от конфликта в Сирия. По същия начин той се зае със съживяването на израелско-палестинския мирен процес, но усилията му пропаднаха през пролетта на 2014 година. Със същата отдаденост работи по сключването на историческото споразумение по иранската ядрена програма през юли 2015 г.

Но в сирийската трагедия тази хиперактивност на Кери смущава. "Кери създава впечатлението, че САЩ са тези, които се натискат за споразумение с руснаците", каза френският анализатор във фондация "Карнеги" Жозеф Бау. "Един държавен секретар на САЩ има и други неща за вършене, освен да се среща на всеки две седмици с руския министър на външните работи", отбеляза той пред АФП с критичен тон.

Един чуждестранен дипломат също смята, че "нещо не върви, когато виждаме как Кери и Лавров разговарят с часове и какви са резултатите." "Човек не отива на преговори, казвайки "искам споразумение на всяка цена, дори да си го мисли", критикува той ръководителя на американската дипломация, за когото се подозира, че опитва преди всичко да наложи компромиси, било то и неустойчиви, за всяка международна криза.

Дори дипломати в Държавния департамент не скриват лекото си раздразнение от неспирните пътувания на своя министър, който отсъства от Вашингтон по три седмици на месец.

"Това става жалко и смешно, ако не беше толкова драматично за Сирия", възмущава се Бау.

На Г-20 в понеделник Владимир Путин и Барак Обама проведоха неформални разговори за Сирия, но без резултат.

Американският президент изрази предпазливо задоволство, че разговорът е бил "продуктивен", докато руският му колега приветства "известно сближаване на позициите".

Вашингтон и Москва съпредседателстват Международната група за подкрепа на Сирия, обединяваща двайсетина световни и регионални сили. През ноември 2015 г. те изготвиха във Виена пътна карта за мир, одобрена през декември от Съвета за сигурност на ООН.

Този дипломатически процес се състои от три сегмента - спиране на огъня, хуманитарна помощ и политически преход с участието на сирийския режим и умерената опозиция.

Освен това двете сили, които поотделно извършват бомбардировки в Сирия, обсъждат от юли как да си сътрудничат във военната сфера, за да наложат спазване на режима на спиране на огъня и да се борят заедно с джихадистките групировки.

Въпреки че САЩ са ангажирани военно срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, Обама е скептичен към идеята за голяма военна интервенция. Той винаги е бил против разполагането на големи сухопътни войски, освен специалните части.

Джон Кери, от своя страна, макар и никога да не се е оплаквал открито, че думата му не се чува достатъчно в Белия дом, намекна за някакъв мистериозен "план Б" в Сирия.

"Ситуацията е много проста: Кери често казваше, че има нужда от план Б, понякога заплашително, но президентът така и не му даде план Б", отбелязва със съжаление Джеймс Джефри, бивш съветник на президента Джордж У. Буш и експерт във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не знам кво дьно е ударила ама ВИЖТЕ какво пише Dnes.bg След повече от пет години хаос в Сирия и четири месеца преди края на президентския мандат на Барак Обама неговият държавен секретар Джон Кери тича по петите на руския си колега Сергей Лавров. ХАХАХА
207
7
 
1
 
! Отговори
ДО АНОНИМНИТЕ преди 7 години
Руснаците винаги са били врагове на българите. Русия я чака СМЪРТ ,а Путин-бесило.Скоро Русия ке падне.
206
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сащ е сборище от най -лошите хора от всички държави/на 300 милиона насление 13 милиона криминални затворници и още толкова потенциални/политиката им е политика на войни и грабеж.затова те са вече пред крах и тичането след новия световен лидер русия няма да ги спаси
205
1
 
20
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
сащ иска да свали избраният президент от народа русия подкрепва народният избран президент.сащ развалитези прекрасеи арабски страни както и украйна.а сега тичат по лавров .като чели русия е виновна четейки статията.потокът от емигранти и бежанци удавиха европа но европейците са слепи не виждат истината това се отнася и за бг правителство всички са вайсали на сащ
204
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Шоп:Абе, пич вземи поне един ден излез навън в парка и пробягай поне 1 час дори на бавно темпо. Вземи един душ и излез дори в кварталното капанче да изпиеш една бира, ако си въздържател един сок. Усети живота и стига пръска тая злоба от различни никове за да може да скриеш колко гаден човек си станал.--------------- Странно е, че си станал в 6:30 да ми даваш съвети кога да пия бира в парка. Не бях се замислял, че в 00:30 мога да седя и да пия бира в парка, но ще опитам, щом казваш.
203
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американците се вижда че все по жалки стават им личи отдалеч.ОНЯ ДЕН НЯКАКЪВ СИ ПРЕЗИДЕНТ НА БАНАНОВА ДЪРЖАВИЦА ФИЛИПИНИ НАПСУВА НА МАЙКА ОБОНГО. ВСЕКИ ДЕН КЕРИ ХОДИ ПРИ ЛАВРОВ ДА МУ МИЕ КРАКАТА И ДА ПИЕ ВОДАТА, ОБОНГО ПРЕДИ ДНИ ПЪК ЧАКАЛ С ЧАСОВЕ ПРЕД ТОАЛЕТНАТА ПУТИН НА СРЕЩАТА НА Г-20 ДА МУ ИЗБЪРШЕ АНУСА С ЕЗИК. АБЕ ВЪОБЩЕ ЗАПАДА СИ Е ЗАПАДНАЛ ОТВСЯКЪДЕ И КОЙТО НЕ ГО ВИЖДА ИЛИ Е МНОГО *** ИЛИ ЖИВЕЕ В НЯКАКЪВ ИЗМИСЛЕН ТАЛМУДИЧЕСКИ СВЯТ И ЧАКА С БИБЕРОН ДА ГО КЪРМЯТ С МАСОНСКА ОТРОВА.СМЪРТ НА
202
43
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Тичал! таратанци. Статията е пример за руската хибридна война. Но все пак е глатка въздух и надуто самочувствие за русофилите. те горките не са прочели, какво е казал Кери и , че до никакво споразумение не се е стигнало. Защото рашките предложили единствено да бомбардират заедно сирийците. А американците се засмяли и си го преместили.
201
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато преди няколко години в Сирия започва да нараства недоволство срещу политиката на Асад и се създават предпоставки за дестабилизиране на страната,Путин предлага на Обама да свалят Асад и да намерят компромисен президент.Заради стратегическите си бази Русия държи на стабилна Сирия.Но САЩ отказва и създава така наречената опозиция и в последствие ИД.Убийствата на Кадафи,Саддам и унищожаването на Ирак и Либия както и Сорос ислямизираха Европа.Другият поток е от талибани.
200
1
 
30
 
! Отговори
до 259 преди 7 години
Как да излезе по разходки бе човече,като той е на работа-плащат му да плюе.80 % от пишешите тук са на работното си място и си заработват надника -пишат това което им нареждат господарите.Една стаичка с няколко компютъра и бии комунистите и руснаците от 8.00 до 18.00 часа.
199
1
 
31
 
! Отговори
ПРАЗНИКОВ преди 7 години
До АнонименЧЕСТИТ ТИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БЪЛГАРИНО.
198
61
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОй е този Лвров бе, ДНЕС.БГ-кой го познава това човече?Много долен и лъжлив сайт сте финансиран от гадните рашки!
197
6
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До До Шоп:Tи май ми ходиш по петите или как да разбирам загрижеността ти?
196
29
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Мачкай Шопе комунистите!
195
1
 
4
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Keri i lavrov.gadni mutri i gi o sujdate se edno razglejdat proekt za obnoviavane na varna
194
2
 
30
 
! Отговори
До Шоп: преди 7 години
Абе, пич вземи поне един ден излез навън в парка и пробягай поне 1 час дори на бавно темпо. Вземи един душ и излез дори в кварталното капанче да изпиеш една бира, ако си въздържател един сок. Усети живота и стига пръска тая злоба от различни никове за да може да скриеш колко гаден човек си станал.
193
10
 
80
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Честит 9-ти септември, другари !Това, което постигна България за 45 години по време на братството и приятелството ни с руския народ, няма да го постигнем и за 1 000 по време на американците. Факт !27 години далеч от братска Русия - 27 години ц.иганизация, ислямизация, бедност и мизерия, духовен упадък, опростачване и чалгаризация на някога белия, европейски български народ.Когато фактите говорят и боговете мълчат !
192
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лека нощ на всички. На нормалните - хубави сънища. На copocoидите - да сънуват как Кери им тича по петите, ама от кръста надолу е афроамериканец! На сън всичко е възможно! Хем да не бягат много бързо :) Лека!
191
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че Руснаците не се решиха да правят електроника ...срещу тях трябваше да се изравят Samsung+Siemens+Bosch+NI+TI+Intel за да могат да им противодействат .....добре че само самолети и АЕЦ-ове равят !
190
1
 
28
 
! Отговори
до 251 преди 7 години
Мокри-сухи сънища, Канада няма Ф-35 в наличност и няма да поръчва, а Трудо заяви, цитирам "Ф-35 не е необходим за нуждите на Канада и е прекалено скъп". Оставям те да размишляваш над това, а от мен лека нощ. :))
189
1
 
23
 
! Отговори
хаха преди 7 години
баааа целят свят се събрал да направи самолет еквивалентен на Руския .....и пак не могат ....все пари не им стигат ....само с пари не стааа ..требе и акъл и опит ..накрая Руснаците ще излязнат с някаква Ракета дето се движи със някаква си скорост 5 маха и самолетите на целия сват Ф-35 ...еврофайтъри и тем одобни ще излезнат безполезни .....абе смях !