Факторът “Саддам” в ядрената стратегия на Северна Корея

Съдбата му била пример, че ядреното оръжие служи като гарант срещу чужда инвазия
Обновена: 11 сеп 2016 08:30 | 10 сеп 2016 21:15,
53
Факторът “Саддам” в ядрената стратегия на Северна Корея
Снимка: БТА

Злощастната съдба на дългогодишните управници на Ирак и Либия е използвана с пълна сила в севернокорейската пропаганда, пише БиБиСи. Медиите в изолираната страна настояват, че обесването на Саддам Хюсеин и публичната екзекуция на Муамар Кадафи са пряко следствие от невъзможността да се сдобият с ядрено въоръжение.

Още по темата
Казано накратко: Кадафи се отказа от ядрените амбиции под натиска на международните санкции и загуби главата си, а Саддам беше свален, защото не разполагаше с ядрено оръжие.

Пхенян не спира да повтаря, че историята сама доказва колко ефективна защита срещу външни агресори може да бъде една добре развита програма за ядрено въоръжение. “Саддам и Кадафи не можаха да избягат от унищожението си, след като не се сдобиха с работеща ядрена програма”, настояват държавните медии в Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун очевидно не иска подобна съдба и подобно на баща си Ким Чен-ир е обсебен от мисълта, че някой може да го свали от власт. Затова сдобиването с ядрено оръжие може да се счита за топ приоритет на режима. 

Охраната при всяка публична поява на Ким е несравнима дори с мерките за сигурност, съпътстващи Обама, Путин и Нетаняху. Макар да нямат модерна техника, в Пхенян залагат на количеството човешки ресурс – специално обучени охранители издигат човешка стена, през която не може да премине никой неканен и нещателно проверен.

Параноята определено е семейна черта – при войната в Ирак през 2003-та година Ким Чен-ир изчезна от публичното пространство за повече месец, опасявайки се, че американците ще се възползват от ситуацията и ще ударят и Северна Корея.

Настоящият водач изглежда вярва, че ядреното оръжие е единствената преграда между режима му и всеки чуждестранен агресор, бил той Южна Корея или Съединените щати. С поредица от рискови военни маневри, в това число и изпитания на ядрени оръжия, Пхенян се самоизолира и вече не може да разчита на подкрепа от дългогодишните си съюзници Китай и Русия (поне не публично).

Властта в Северна Корея не иска да се превърне във втори Ирак – страна, която постоянно беше обвинявана, че разполага с оръжия за масово унищожение и в крайна сметка се оказа, че няма такива. И не можа да се защити при чуждестранна инвазия. 
 
Или пък Либия, чийто лидер реши да се съгласи със Запада да стопира ядрените си амбиции. Впоследствие бомбите на същия този Запад дадоха тласък на либийската опозиция да свали Кадафи от власт и да го екзекутира. 

Експерти са категорични, че режимът в Пхенян има нужда от средство, което да замести ядреното оръжие като защитен механизъм. В противен случай изпитанията на ядрени оръжия и подобните военни провокации ще продължат.

От 2003-а до 2009-а година се водеха продължителни преговори на най-високо ниво, които макар и да не даваха кой знае какъв резултат, поне гарантираха относително спокойствие по въпроса с ядрената програма на Северна Корея. Накрая Пхенян направи нов тест на ядрено оръжие и всичко пропадна.

Ново начало на преговори, в които отново да участват големите играчи Съединените щати, Русия и Китай изглежда трудно постижимо. Ким Чен-ун залага всичко на сдобиването с ядрен арсенал... той буквално се бори за оцеляването си и за момента не се вижда какво може да го спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До ДИМ 46Я кажи кой пази Асад от народната любов, щото народа му къвто и да е, очевидно иска да му я покаже. Кажи каква част от армията която го пази са шиитски сирийски милиции и другите 70% откъде са дошли?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМоже да я достави до Южна Корея
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Той екъм момента Сев. Корея дори и да имат атомна бомба е безкрайно съмнително, тоест е невероятно да имат технология (ракета носител) която да достави такава бомба на територия на САЩ, какво пък остава за няколко бомби. И то това дори армията на САЩ да е в отпуска, да няма ВВС и противоракетна отбрана. А то има.ТАка че "възпирането" от този тип в момента, както и през миналите 50 години не действа. И въпреки това никой не е лапнал Ким-чо...
35
0
 
3
 
! Отговори
До ДИМ преди 7 години
Много си *** бе моето момче. Той не се опасява от народната любов, а от САЩ. Кой свали от власт Саддам и Кадафи. Народа или империалистите от САЩ. Кой иска главата на Башар Асад. Много мразя такива като теб, които не знаят какво говорят и какво пишат.
34
0
 
9
 
! Отговори
Той е преди 7 години
Изглежда нелогично,но кореецът е прав!Само възпиращо оръжие,може да стопира евентуална инвазия или ракетен удар,както стана с арабските страни и Сърбия!Запада винаги напада,когато усети слабост! Те знаят,че са трън в *** на САЩ,и ако можеха,нямаше и да се замислят,да ги унищожат!И все още могат,но цената за ответния удар е непредвидима,дори само няколко ракети да паднат в Америка,това ще е пълна катастрофа за тях!Да не говорим пък,дали РФ и КНР ще стоят настрана?
33
5
 
0
 
! Отговори
Дим преди 7 години
Ако управляваше с любовта на народа нямаше да му минават подобни мисли че искат да го свалят от власт и да го пазят с меч и щит стотици ***
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обсебен от мисълта, че някой може да го свали от власт" - щото реално никой не иска да го свали от власт и той е просто параноичен.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41Май никой не иска да бута Ким Грух. И аз да съм на мястото на южнокорейците и аз няма да искам. Ако паднат границите в Южна Корея ще нахлуят 20 000 000 освирепели от глад и оскотели люде. Нашата бежанска вълна ще е детска играчка в сравнение с това което ги чака.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Duhku4eИдва края и на арабското нефтино царство и копринените ръчички на богатите арабски чал.мички ще загрубеят. Саудитска Арабия вече тярси нови методи за лесни пари.1. Планираха мисията- Завладяване на Европа с арабско преселение.2. Финансираха лидерите на враждуващи помежду си ислямски организации и вкараха плана си в действие.3. Трета световна война е трето прошествие.4. Кръсто-носните походи останаха в историята. за съжаление това е истината
29
1
 
19
 
! Отговори
Duhku4e преди 7 години
Който си няма ядрени ракети,става на говедарите курбан,а който има нефт два пъти КУРБАН!!!
28
9
 
5
 
! Отговори
Андро преди 7 години
До Анонимен35Не само че си анонимен, но си и наивен. Ирак беше нападнат след като Савдам нападна Кувейт. Иракските войници изтровиха с нефт кувейтското море. Риби, птици всичко измря. Отровиха и животните в зоологическата градина на Кувейт. Войната със Садам трая 3 месеца. Днес Америка иска отговор от Саудитса Арабия за свалянето на близнаците.Целия арабски свят включително Иран и Турция е един терор.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корейците искат да кажат, че ако разполагат с ядрено оръжие лидерите им ще бъдат недосегаеми. Нито ще бъдат обесени нито ще бъдат публично екзекутирани. Може би ще станат и безсмъртни. В кой Бог вярват тези *** ?
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не е като да не са прави... Нападението в Ирак беше една гигантска измама, съсипаха Либия, и разказаха играта на целия изток. Защо са им ядрени оръжия на САЩ, Русия, Израел и др.?! Ако са толкова големи радетели за мир, да вземат да ги унищожат.
25
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този скоро ще го линчуват
24
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А и такъв диктатор, който тероризира собствения ди народ, използва химически и какви ли не оръжия срещу цивилното си население, както и Садам и Асад, когато и да го свалят със сила, все е късно. Не е добре да се стига до намеса в работите на чужда държава, но понякога се налага. Ако Русия не беше нахлула в османската империя (оставяме настрана по какви причини) още щяхме да сме Румелийско бейлербейство. Така че монетата си има две страни.
23
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, голям гарант бяха, САЩ ги изораха точно за 2 седмици и то с минимален брой цивилни жертви. Ако не беше близостта на Южна Корея и Япония, досега прасето щеше да е изял шамарите. Никой не го е страх от ракетите на Ким Чен Грух, сериозните военни сили като САЩ и Русия владеят космоса и океаните, знаят кой кога пръдва в кой момент, няма как да ги изненадат с някаква си ракета дето я прелети някой километър, я не. Свинята е още на власт само защото големите си имат по сериозни проблеми.
22
0
 
12
 
! Отговори
един преди 7 години
До АнонименЗа защита първо се купува пистолет и после се мисли за бронежилетка и каска.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последният бастион на свободата от НСА, корпоративните интереси, ТТИП и други подобни.
20
0
 
7
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Че то и нашия Тиквен Бойко няма ядрено оръжие....
19
4
 
13
 
! Отговори
младен преди 7 години
Както пишат някой тука че войната в Ирак и Либия е перфектното извинение да се нагушат с атоми, почва да ми се мъдри из главата дали не пазаруват от ФАЩ на черно технологии за това и някой тъмни агенции във ФАЩ да са на далавера от цялата работа.